Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:875, Did:0, useCase: 3

Vārtsargs kapteiņa lomā – Grigals par lēmumu vēl neparakstīt lielo līgumu

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Vārtsargs kapteiņa lomā – Grigals par lēmumu vēl neparakstīt lielo līgumu
Gustavs Grigals. Foto: Alaska Nanooks Hockey

Latvijas hokeja izlase pirmdien sāks oficiālu gatavošanos pasaules čempionātam, taču arī pirms tam hokejistiem dota iespēja aizvadīt treniņus. Laukumā devies arī 23 gadus vecais vārtsargs Gustavs Grigals, kurš nolēmis izmantot iespēju un aizvadīt vēl vienu sezonu NCAA. Sarunā ar portālu Sportacentrs.com Girgals skaidroja lēmumu, runāja par piedāvātajiem līgumiem un par iejušanos jaunā lomā – viņš bija savas komandas kapteinis.

Gustavs Grigals kopš 2018. gada pārstāv Aļaskas "Nanooks" komandu. Aizvadītajā sezonā viņš laukumā devās 31 spēlē, tiekot galā ar 91,9% metienu un vidēji ielaižot 2,41 ripu. Visos trīs rādītājos vārtsargs sasniedza NCAA karjeras labākos rezultātus. Universitātes mācību solā šis viņam bija ceturtais gads, bet trešā sezona, jo pērnā tika izlaista pandēmijas dēļ, komandai neaizvadot nevienu spēli. ASV koledžu hokeja noteikumi paredz, ka hokejists drīkst aizvadīt četras sezonas, un Grigals izmantos šo iespēju, par gadu aizkavējot pārcelšanos uz profesionālo hokeju.

"Domāju, ilgtermiņā tas atmaksāsies – iegūšu papildus pieredzi, būs laiks nobriest un ieiet profesionālajā hokejā jau gatavam. Kāds vārtsargs attīstās ātrāk, kāds – vēlāk, bet vidējais vecums varētu būt ap 25 gadiem," par skatu nākotnē runāja Grigals. Vēl viens faktors – uz galda netika nolikts līgums, kas viņu uzreiz pārliecinātu. "Man ir tikai viens sapnis, un esmu gatavs ilgāku laiku sagatavoties, lai pēc tam tiktu klāt sapnim. Bija runas, bija interese no AHL klubiem, taču tas nav mans mērķis. Esmu gatavs gadu pagaidīt un paskatīties, vai nebūs piedāvājums no NHL."

Vēl viens gads universitātē nozīmē arī iespēju turpināt mācības. Pabeidzis četru gadu bakalaura programmu – lai gan komanda pagājušajā sezonā tikai trenējās un nespēlēja, mācības turpinājās –, Grigals turpinās ar maģistrantūru biznesa vadībā. "Vēl skatīšos, vai tās būs finanses, vai menedžments," pauda vārtsargs. Atpakaļ uz Aļasku viņš dosies jau vasarā, jo nepieciešamā diploma iegūšanai vidēji esot nepieciešams pusotrs gads – tātad tikai ar hokeja sezonas periodu nepietiks.

Aizvadītās sezonas ievadā "Nanooks" kalendārs nesaudzēja arī Grigalu, latviešu vārtsargam zaudējot septiņās spēlēs pēc kārtas. Kad augstākā plaukta komandas nomainīja sava līmeņa pretinieki, viņam izdevās parādīt meistarības līmeni – ja 2022. gads tika sākts ar 4:4, tad nākamajās 16 spēlēs pēc kārtas Grigals neielaida vairāk par trim ripām. Turklāt bija spēles, kurās metienu skaits pārsniedza 40.

"Uz papīra sezonas sākums bija slikts, kaut spēlējām labi. Tas bija pats sāpīgākais. Pret diezgan spēcīgām komandām mēs tiešām spēlējām ļoti labi, tomēr neizdevās iekrāt uzvaras. Sezonas otrajā daļā gan komanda labi spēlēja, gan pašam bija prieks. Individuāli jutos labāk un komfortablāk nekā iepriekšējās sezonās," pauda Grigals, kuram pirms tam bija jācīnās par vietu vārtos, kamēr šajā sezonā viņš bija neapstrīdams pirmais numurs. Latvieša dublieris aizvadīja tikai trīs pilnus mačus.

Grigala lomu komandā parāda arī tas, ka viņa kreklu rotāja kapteiņa uzšuve. NCAA ir augstākais hokeja līmenis, kurā vārtsargiem ļauts iejusties gan kapteiņa, gan kapteiņa asistentu lomā.

"Visai komandai izsūtīja anketas, un paši balsojām par kapteini un asistentiem. Pēc izbraukuma treneris pienāca klāt un pajautāja, ko domāju par šādu lomu un vai man kā vārtsargam tas nebūs pārāk liels spiediens. Tas ir liels pagodinājums, un ne tikai tāpēc, ka esmu vārtsargs – jāņem arī vērā tas, ka tomēr esmu ārzemnieks," vērtēja Grigals.

Vārtsargu rituāli spēles dienā atšķiras no laukuma spēlētājiem, tāpēc runāšanu ģērbtuvēs Grigals atstājis savu asistentu un citu pieredzējušo hokejistu rokās. Viņš vairāk centies rādīt piemēru no pirmdienas līdz ceturtdienai, kad universitātes komanda aizvadīja treniņus. "Skaidrs, ka atbildība kā kapteinim ir lielāka. Izrunāju situāciju ar citiem, kuriem tas bija ceturtais gads skolā, un viņi izprata manu situāciju."

"Ar tiesnešiem gluži negāju runāt – tas vairāk bija asistentu darbs. Tikai pēdējā spēlē radās tāda izdevība, jo vairs nebija, kam iet. Viens no asistentiem bija traumēts, otrs – atradās uz noraidīto soliņa. Tieši gadījos pa ceļam tiesnesim, turklāt pēdējā spēle sezonā, un tad izdomāju, ka jāpamēģina kas jauns," par amizanto gājienu teica Grigals. Arī pretiniekos bijušas komandas, kurās vārtsargu kreklus rotāja C vai A burti.

Tagad Grigals atgriezies Latvijā un jau kāpis uz ledus, piedaloties treniņos vēl pirms nometnes oficiālā sākuma. Kopā ar viņu vārtu sargāšanu uzņēmušies 18 gadīgie Kārlis Mežsargs un Patriks Bērziņš. Ņemot vērā Grigala pieredzi, arī šeit viņam jābūt līderim, kurš rāda piemēru.

2019. gadā Grigals devās uz pasaules čempionātu kā Latvijas izlases trešais numurs – aiz Elvja Merzļikina un Kristera Gudļevska. Arī šajā pavasarī konkurence solās būt spraiga. Uz Somiju piekritis doties Merzļikins, atstājot tikai divas brīvas vietas.

"Nojaut konkurenci, zini, kas ir galvenie pretendenti, bet – nedrīksti domāt par citiem. Jācīnās par savu vietu. Ar tādu domu eju uz ledus. Protams, pazīstu visus mūsu vārtsargus, taču, kad ir treniņš vai spēle, domāju tikai par savu sniegumu un vietu. Man ir tikai viens darbs – apstādināt ripu. Kuram tas izdodas labāk, tas vārtsargs arī spēlēs. Ja būšu labākais vai viens no labākajiem, tad – ļoti labi," pauda Grigals.

"Galvenais, ko esmu sapratis izlasē – visi ir savējie. Atbrauc no ārzemēm, un – ir forši parunāt latviski. Esam viena valsts, mums ir viens mērķis – cīnīties par savu valsti. Lai tas izdotos, jābūt labam kolektīvam."

     [+] [-]

, 2022-04-07 10:15, pirms 2 gadiem
Nesaprotu, kāpēc pieaugušo pro hokejā kapteiņi nevar būt vārtsargi? Kolumbusā Elvis viennozīmīgi tāds būtu.
Slēpts komentārs: Abrags

 -12 [+] [-]

, 2022-04-07 10:28, pirms 2 gadiem
guntis86 rakstīja: Nesaprotu, kāpēc pieaugušo pro hokejā kapteiņi nevar būt vārtsargi? Kolumbusā Elvis viennozīmīgi tāds būtu.
šis ir labs jautājums! Man šķiet, ka viens aspekts varētu būt saistīts ar vārtsargu spēles uztveri. Lai arī neapšaubāmi vārtsargi ir komandas sastāvdaļa, tomēr pamatlīmenī viņiem ar savu primāro uzdevumu ir jātiek galā vieniem. Laukuma spēlētājiem ir vairāk savstarpēji jāsadarbojas utt. Vārtsargiem arī grūtāk būt līderiem uz soliņa, jo nav jānomainās u.tml. Bet ļoti iespējams, ka kļūdos. Visi minētie iemesli neizslēdz, ka vārtsargs var būt kapteinis, tikai mēģinu iedomāties, kāpēc tas tā dabiski nenotiek pats no sevis. Šeit gribētos dzirdēt pieredzējušu vārtsargu komentārus, kuriem pašiem ir bijusi nepieciešamā autoritāte kapteiņa funkcijai.

  -3 [+] [-]

, 2022-04-07 10:28, pirms 2 gadiem
Haris vakar šķēlienā minēja, ka no Aļaskas universitātes patreiz nometnē esot 5 spēlētāji

  +2 [+] [-]

, 2022-04-07 11:00, pirms 2 gadiem
Abrags rakstīja: Haris vakar šķēlienā minēja, ka no Aļaskas universitātes patreiz nometnē esot 5 spēlētāji
Kāda starpība, ko tas koloradosu lentes nēsātājs vervelē

  -1 [+] [-]

, 2022-04-07 11:30, pirms 2 gadiem
Cik tad mums drīz būs to AHL vārtsargu? 3?

  +2 [+] [-]

, 2022-04-07 16:04, pirms 2 gadiem
guntis86 rakstīja: Nesaprotu, kāpēc pieaugušo pro hokejā kapteiņi nevar būt vārtsargi? Kolumbusā Elvis viennozīmīgi tāds būtu.
Iemesli ir daudz, taču apkopojot visus - vārtsargs savā pozīcijā nevar pilnvērtīgi pildīt kapteiņa funkcijas.
Vēl - vārtsargs-kapteinis var izmantot savu statusu spēles laika vilcināšanai, mēģinot sarunāt kaut ko ar tiesnešiem, lai gan patiesībā vienkārši dodot atpūtu, kas, teiksim, pie pārmetieniem ir mega svarīgi.

  +3 [+] [-]

, 2022-04-07 16:54, pirms 2 gadiem
Diskusiju virzītājs Edgars rakstīja: šis ir labs jautājums! Man šķiet, ka viens aspekts varētu būt saistīts ar vārtsargu spēles uztveri. Lai arī neapšaubāmi vārtsargi ir komandas sastāvdaļa, tomēr pamatlīmenī viņiem ar savu primāro uzdevumu ir jātiek galā vieniem. Laukuma spēlētājiem ir vairāk savstarpēji jāsadarbojas utt. Vārtsargiem arī grūtāk būt līderiem uz soliņa, jo nav jānomainās u.tml. Bet ļoti iespējams, ka kļūdos. Visi minētie iemesli neizslēdz, ka vārtsargs var būt kapteinis, tikai mēģinu iedomāties, kāpēc tas tā dabiski nenotiek pats no sevis. Šeit gribētos dzirdēt pieredzējušu vārtsargu komentārus, kuriem pašiem ir bijusi nepieciešamā autoritāte kapteiņa funkcijai.
Rakstīji, rakstīji, tik daudz burtu, bet tā arī neko neuzrakstīji...

  +2 [+] [-]

, 2022-04-07 17:15, pirms 2 gadiem
guntis86 rakstīja: Nesaprotu, kāpēc pieaugušo pro hokejā kapteiņi nevar būt vārtsargi? Kolumbusā Elvis viennozīmīgi tāds būtu.
Es gan atceros gadījumus, kad pro hoķī vārtsargs ir kapteinis

  +2 [+] [-]

, 2022-04-07 17:18, pirms 2 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Iemesli ir daudz, taču apkopojot visus - vārtsargs savā pozīcijā nevar pilnvērtīgi pildīt kapteiņa funkcijas.
Vēl - vārtsargs-kapteinis var izmantot savu statusu spēles laika vilcināšanai, mēģinot sarunāt kaut ko ar tiesnešiem, lai gan patiesībā vienkārši dodot atpūtu, kas, teiksim, pie pārmetieniem ir mega svarīgi.
Kā tad Longo? Vankūvera atrada "caurumu" noteikumos un 2 sezonas Longo bija kapteinis. Teorētiski neviens neliedz atkārtot ko līdzīgu, jo pants 14d bija jau tolaik.

  +1 [+] [-]

, 2022-04-07 20:37, pirms 2 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Iemesli ir daudz, taču apkopojot visus - vārtsargs savā pozīcijā nevar pilnvērtīgi pildīt kapteiņa funkcijas.
Vēl - vārtsargs-kapteinis var izmantot savu statusu spēles laika vilcināšanai, mēģinot sarunāt kaut ko ar tiesnešiem, lai gan patiesībā vienkārši dodot atpūtu, kas, teiksim, pie pārmetieniem ir mega svarīgi.
vēl apgrūtinājums kapteiņa pienākumu pildīšanai - ja epizode ir otrā laukuma galā, viņš nemaz netiek pie tiesneša klāt

     [+] [-]

, 2022-04-07 23:41, pirms 2 gadiem
Geralt of Rivia rakstīja: Kā tad Longo? Vankūvera atrada "caurumu" noteikumos un 2 sezonas Longo bija kapteinis. Teorētiski neviens neliedz atkārtot ko līdzīgu, jo pants 14d bija jau tolaik.
Viņš nebija nekāds kapteinis. Tik vien kā simboliski.