Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:875, Did:0, useCase: 3

Balinskis: "Līgumu gribēju parakstīt pirms operācijas – lai nebūtu jāstreso"

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Balinskis: "Līgumu gribēju parakstīt pirms operācijas – lai nebūtu jāstreso"
Uvis Balinskis. Foto: EPA/Scanpix

Dienā, kad Latvijas hokeja izlase aizvadīja pirmo treniņu, sākot gatavošanos pasaules čempionātam, viņam tika veikta pleca operācija. 25 gadus vecais Uvis Balinskis, kurš kļuvis par valstsvienības stabilu vērtību aizsardzībā, pirmo reizi kopš 2017. gada nevilks mugurā Latvijas kreklu. Tomēr šis pavasaris parūpējies par citu pavērsienu – Balinskis nomainījis komandu. Sarunā ar portālu Sportacentrs.com viņš pauda, ka arī jaunajā darba vietā ņemts kā līderis.

Iepriekšējās divas sezonas Uvis Balinskis pavadīja Čehijas klubā Litvīnovas "Verva", kas pēc budžeta un ambīcijām atrodas tuvāk apakšgalam. Nepilnu 24 tūkstošu iedzīvotāju rūpniecības pilsēta 2015. gadā varēja līksmot par izcīnīto čempionu titulu, bet turpinājumā playoff bijis tikai vienu reizi, kamēr trīsreiz nācies spēkoties par vietas saglabāšanu Ekstralīgā.

Arī aizvadītajā sezonā "Verva" palika bez izslēgšanas spēlēm. Viss izšķīrās regulārās sezonas pēdējā mačā, kurā pretī stājās tiešā sāncense Karlovi Vari "Energie". Uzvari – un esi iekšā. Balinska komanda piedzīvoja zaudējumu ar 1:3, un tā kļuva par aizsarga pēdējo spēli dzeltenajā kreklā. Viņš parakstījis divu gadu līgumu ar Liberecas "Bili Tygri", kas četrās no iepriekšējām sešām reizēm sasniegusi Čehijas finālu.

Pārcelšanās uz jaudīgāku komandu nenozīmē samierināšanos ar mazāku lomu komandā, sacīja Balinskis. "Mani ņem kā pirmo aizsargu. Loma un spēles laiks būs tāds pats, kā Litvīnovā, tikšu pie teikšanas arī vairākumā." Nule karjeru 36 gadu vecumā beidza Ladislavs Šmids, kurš aizvadījis 11 sezonas Nacionālajā hokeja līgā, un Liberecā latvieti redz kā Šmida aizvietotāju.

Pēc Pekinas olimpiskajām spēlēm atgriežoties klubā, Balinskis iedzīvojās pleca savainojumā, taču kluba verdikts bijis stingrs – operācija nav nepieciešama un var turpināt spēlēt. Sezonas pēdējā mačā pret "Energie" viņš laukumā pavadīja vairāk nekā 25 minūtes, spēlējot ar pretsāpju injekciju palīdzību.

"Sašpricēja iekšā plazmu. Atpūtos un gāju spēlēt," par čehu izvēlētajām ārstēšanas metodēm teica aizsargs. "Kad atgriezos Rīgā, aizgāju pārbaudīties pie ārsta, un man pateica, ka pie pirmās iespējas vajadzēja taisīt operāciju…" sacīja Balinskis. Zem skalpeļa viņš gūlās 11. aprīlī – dienā, kad Latvijas izlase aizvadīja pirmo treniņu, sākot gatavošanos pasaules čempionātam.

Kamēr cīņu biedri lej sviedrus un kaļ kombinācijas, Balinskim nākas ievērot atslodzes režīmu. Piespiedu režīmā. Otrdien apritēs četras nedēļas kopš operācijas, kas ļaus atbrīvoties no ortozes un doties pie fizioterapeita, lai plecs sāktu atgriezties kaujas režīmā.

"Līgumu gribēju parakstīt pirms operācijas – lai skaidri zinātu, ka nākamajā sezonā man būs komanda. Lai vasarā nebūtu jāstreso un jāmeklē, kur spēlēšu. Eiropas hokeja tirgū situācija nav no vienkāršākajām, tāpēc izdomāju palikt Čehijā, tikai – nomainīt komandu."

Paziņojumā par Balinska šķiršanos no komandas "Verva" norādīja, ka latviešu aizsargs abās sezonās bija viens no komandas līderiem un novēlēja viņam veiksmi jaunajā komandā. Vienlaikus pats Balinskis neslēpa, ka viņam palikušas nelielas mieles par Litvīnovas kluba teikto, ka nav nepieciešama operācija.

"Ar nevienu klubā nerunāju – aģents visu sakārtoja un pateica, ka dodos uz citu komandu. Redzēju, kas bija rakstīts, bet.. jā. Gadās visādi, un tur neko nevar padarīt. Kāds domāja, ka nevajag, kāds – ka vajag."

Sezonas laikā interesi par Balinska pakalpojumiem izrādījušas vairākas komandas, un līdz sezonas beigām noturīgāko interesi saglabāja tieši Libereca, tāpēc izvēle krita par labu pie Polijas robežas bāzētajai komandai. "Ļoti laba komanda, pret kuru vienmēr klājies grūti. Spēcīga komanda, kas spēlē pēc savas sistēmas. Būs interesanti."

Litvīnovā Balinskim bija vidēji otrais ilgākais spēles laiks – 22:01 minūtes, atpaliekot tikai no kanādieša Ārona Ērvinga (23:59), kurš sezonas lielāko daļu bija pārinieks pirmajā aizsargu virknējumā. Taču – Balinskis sezonu pabeidza ar labāko lietderības koeficientu starp komandas aizsargiem (+8), kamēr Ērvingam tas bija sliktākais (-12).

Balinskis pasaules čempionātā debitēja 2017. gadā Ķelnē, piesakot sevi kā viens no komandas līderiem. Nākamajā gadā turnīrs viņam beidzās priekšlaikus smadzeņu satricinājuma dēļ. Ierindā Balinskis bijis arī 2019. un 2021. gada pasaules čempionātos, kā arī Pekinas olimpiskajās spēlēs un kvalifikācijas turnīrā. Sešos lielajos turnīros pēc kārtas.

"Pavasaris bez Latvijas izlases – ir mazliet jocīgi. Ja godīgu, nezinu, ko tagad darīt. Sen nav bijusi tāda pauze, jo vienmēr aprīlī un maijā esi izlasē. Labi, ka tagad sāksies rehabilitācija – vismaz būs, kur nodarbināt ķermeni un prātu."