Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:875, Did:0, useCase: 3

Pirmā mēneša pārbaudījumi: Veckaktiņš iepazīst Šveices profesionālo hokeju

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Pirmā mēneša pārbaudījumi: Veckaktiņš iepazīst Šveices profesionālo hokeju
Emīls Veckaktiņš. Foto: C.G Photographie

Šajā sezonā Šveices Nacionālajā līgā spēlējuši pieci latviešu hokejisti. Viņu vidū jaunākais ir 20 gadnieks Emīls Veckaktiņš. Debitants pievienojās pastarītei "Ajoie", un uzbrucējs jau pirmā mēneša laikā piedzīvojis skarbu iepazīšanos ar profesionālo hokeju – septiņi zaudējumi septiņās spēlēs. Sarunā ar portālu Sportacentrs.com Veckaktiņš gan norādīja, ka ko tādu jau gaidījis un gatavojies.

Vārtsargs Ivars Punnenovs sācis jau 12. sezonu Šveices augstākajā līgā. Uzbrucējs Deniss Smirnovs sasniedzis 200 spēļu atzīmi, Oskars Lapinskis savas ceturtās sezonas pirmajā spēlē atzīmējās ar vārtiem, bet Rūdolfs Balcers savā otrajā gadā Šveicē lūkos aizstāvēt čempiona titulu. Savukārt Emīls Veckaktiņš vēl tikai sper pirmos soļus profesionālajā hokejā.

Uzbrucējs pagājušajā sezonā ar 33 spēlēs savāktajiem 48 punktiem bija sestais rezultatīvākais Šveices U20 līgā. Viņš jau 15 gados pārcēlās uz Lugāno, bet aizvadītās sezonas laikā nācās pieņemt lēmumu par labu dzīves sagriešanai kājām gaisā.

"Ap novembri jau zināju, ka pametīšu Lugāno. Zināju, kur spēlēšu nākamajā sezonā. Jā, tā bija ļoti grūta izvēle, nenormāli grūta izvēle, bet beigās nācās pieņemt lēmumu. Ne tikai man, bet daudziem likās, ka tas ir pareizākais ceļš," par pievienošanos Nacionālās līgas pastarītei "Ajoie" sarunā ar portālu Sportacentrs.com teica Veckaktiņš.

"Lugano" negribēja atvadīties no sava audzēkņa, un starp abām komandām izvērtusies cīņa par uzbrucēja pakalpojumiem, pauda Veckaktiņš. "Pats negaidīju, ka par mani būs tāda interese. Negribējās braukt prom, bija iespēja palikt, tikpat laba iespēja tikt sastāvā kā te, bet beigās lēmumu izšķīra daudzi faktori. Jāņem nezināmais ceļš un jāiedod sev uzdevums."

Lai gan "Lugano" pēc Elvja Merzļikina aizbraukšanas vairs nav izdevies atgriezties Šveices finālā, tā joprojām ir komanda, kas katru gadu nosprauž augstākos mērķus. Bez izslēgšanas spēlēm "Lugano" pēdējo reizi palika 2011. gada pavasarī.

Savukārt Veckaktiņa jaunā komanda "Ajoie" liekama pavisam citā plauktā. Tā 2021. gadā kļuva par Šveices otrās līgas čempioni un nopelnīja tiesības pievienoties spēcīgākajiem. Aiz muguras trīs sezonas augstākajā līgā, visās trīs paliekot pēdējā vietā. Pagājušajā sezonā 52 spēlēs izcīnītas tikai 12 uzvaras.

1:4 ,3:6, 1:4, 2:6, 1:3, 1:4, 0:5 – jauno sezonu "Ajoie" sākusi ar septiņiem zaudējumiem pēc kārtas, iekārtojoties labi pazīstamajā pēdējā vietā. Bez punktiem, kamēr visām citām komandām ir vismaz divas uzvaras.

"Visi, kas šeit spēlē, apzinās, ka jābūt reālistiem. Pilnīgi noteikti zināju, ka sezonā būs mirklis, kad būs tik gara zaudējumu sērija, bet nav forši to piedzīvot jau sezonas sākumā," teica ogrēnietis, piebilstot, ka kluba mērķi pirms sezonas ir mainījušies. "Fani, pilsēta, kluba menedžments gaida vairāk. Ir lielāks budžets, mēģina attīstīt jaunatnes piramīdu un neiet laukumā tikai ar domu par izdzīvošanu, bet gan spēlēt hokeju un domāt par uzvarām."

Veckaktiņš sezonas ievadā darbojies trešajā un ceturtajā virknējumā. Bijusi viena spēle, kurā uz ledus pavadītais laiks neaizsniedzās līdz piecām minūtēm, taču vidējais spēles laiks tuvojas 11 minūtēm. Viņš norāda, ka laukumā neklājas viegli, bet individuāli bijis gatavs pat bēdīgākam sniegumam. "Zināju, ka būs grūti. Biju gatavs, un zināju, ka jābūt gatavam. Citādi sevi ātri noēdīšu, un to nevaru atļauties. Šosezon nav tik ļoti jādomā par punktiem vai par vietu tabulā. Jātiek pie pēc iespējas lielāka spēles laika, ar katru dienu jākļūst labākam."

Iedzīvotāju skaita ziņā Parentruī, kur bāzējas "Ajoie", ir desmit reizes mazāka par Lugāno – 6,6 tūkstoši pret 62 tūkstošiem. To izjūt arī hokejisti. "Te ir tikai hokejs. Lugāno ļoti maz cilvēku uztraucas par hokeja komandu. Te ir tikai hokejs, un tā ir laba sajūta. Ej veikalā, visi tevi zina, visi sveicinās. Sezonas sākums nav izdevies, tāpēc tagad skatās ne ar labu aci, bet arī tas iedod grūdienu," sacīja Veckaktiņš.

Laukumā piedzīvotos zaudējumus vislabāk palīdz aizmirst mūzika. Veckaktiņš šā brīža ranga augšgalā liek Latvijas mūsdienu repu.

"Vienmēr esmu zinājis un teicis, ka tikt iekšā Šveices līgā nemaz nav tik grūti, kā liekas. Noturēties – tas gan ir ļoti grūti," teica ar Šveices licenci spēlējošais Veckaktiņš, kurš tādējādi netiek pieskaitīts leģionāru kvotai. "Daudz labu hokejistu grib spēlēt Šveicē. Visi zina, ka te ir komforts, te nav problēmu. Mans mērķis ir diezgan vienkāršs – jābūt labākam par citiem spēlētājiem ar Šveices licencēm."