Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:742, Did:0, useCase: 3

Vītoliņš: ''Mums nav tādas ceturtās maiņas. Visi spēlē daudz maz vienādi''

Kristiāns Dilāns
Kristiāns Dilāns

Vītoliņš: ''Mums nav tādas ceturtās maiņas. Visi spēlē daudz maz vienādi''
Harijs Vītoliņš. Foto: LHF

Latvijas vīriešu hokeja izlase šovakar ar uzvaru 5:3 pār Dāniju noslēdza divu pārbaudes maču ciklu pirms 2026. gada ziemas olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīra. Piedāvājam valstsvienības galvenā stratēģa Harija Vītoliņa komentārus pēc spēles.

''Gribētu apsveikt visu komandu ar uzvaru. Paldies skatītājiem, kas atbalstīja. Beigu fāze bija ierasta un patīkama – skatītāji dziedāja līdzi un atbalstīja. Viennozīmīgi rādījām labāku sniegumu [nekā vakar]. Kļūdas ir vienmēr, bet kvalitāte un agresīvā spēle šodien bija redzama. Arī mēs redzējām, ka pretinieks sāka nervozēt. Puiši mēģināja pieturēt ripu, tika gūti skaisti vārti. Ir, pie kā piestrādāt, piemēram, aizsardzības zonā, kas mums joprojām ir aktuāla. Vienmēr saku – viss sākas no aizsardzības. Ja aizsardzība būs laba, kompakta un pašaizliedzīga, tad uzbrukums vienmēr izveidosies. Mums vēl ir pāris dienas. Ar labu garastāvokli dodamies turnīrā,'' pēc mača pārdomās dalījās Harijs Vītoliņš, Latvijas hokeja izlases galvenais treneris.

Vienā no spēles epizodēm savainojumā iedzīvojās Rodrigo Ābols, pēc tam dodoties uz ģērbtuvēm. Treneris Vītoliņš nomierināja, sakot, ka tas nav nekas nopietns: ''Viņš pārsita zodu. Būs šuves, bet vīrietim, laikam, šuves ir kā skaistuma operācija.''

Pirmajā uzbrucēju virknējumā abās spēlēs pret Dāniju darbojās Rūdolfs Balcers, Rodrigo Ābols un Kaspars Daugaviņš. Tāds virknējums, visticamāk, paliks arī uz olimpisko kvalifikāciju: ''Šodien puiši labi darbojās, man patika. Vakar, kā jau teicu, bija draudzības spēle. Sagatavošanās spēles iedalu divās kategorijās – draudzības spēles, kurās negribi nevienu savainot, un ir spēles, kurās cīnies un gatavojies kaut kam nopietnam. Šodien bija redzama spēka spēle, asumi, bloķēti metieni. Puiši sevi labi parādīja. Domāju, ka pirmā maiņa laikam tāda paliks.''

Kuras pārbaudes mačos redzētās lietas treneru korpusu dara piesardzīgu? ''Joprojām aizsardzība. Tas vienmēr ir pirmais jautājums, ko gribas redzēt perfektu. Redzējām, ka parādās caurumi, ko pretinieki var izmantot, bet tās ir nianses. Ja būs laba aizsardzība, tad arī uzbrukums radīsies. Pretuzbrukumi šodien tika labi izveidoti. Arī uzbrukuma zonā labi turējām ripu. Beidzot sākām kaut ko mest. Lai arī metienos zaudējām, varējām vēl vairāk mest pa vārtiem. Realizācija – pirmo reizi iekrita vairākums. Cerams, ka maisam gals ir vaļā un puišiem aizies vairākums,'' sacīja Vītoliņš.

''Daudz maz ir skaidrāks,'' savā redzējumā par izlases gala sastāvu dalījās Vītoliņš. ''Jāsaprot to, ka viens ir tad, kad brauc uz pasaules čempionātu un ir minimums septiņas, maksimums desmit spēles, un nāk pretī dažāda kalibra komandas. Ja vienā spēlē nesanāk, otrā var kaut ko kompensēt. Ir vajadzīga enerģija spēlēt ilgtermiņā. Šeit ir trīs īsas spēles četrās dienās. Šeit vismaz es no katras maiņas sagaidu rezultātu. Tas nozīmē to, ka šeit pieredze mazliet pārsver aktivitāti un jaunību. Man svarīgi, lai arī pieredze aktīvi spēlētu, kā to darīja šodien. Visi puiši centās. Visi ļoti labi pavadīja oficiālo treniņnedēļu. Citi bija divas nedēļas. Atpūtīsimies, un vēl būs laiks padomāt,'' par sastāva izvēli izteicās Latvijas izlases galvenais treneris Harijs Vītoliņš, norādot, ka rīt komandai ir brīvdiena un oficiālais sastāvs olimpiskās kvalifikācijas turnīram tiks nosaukts trešdien.

''Viennozīmīgi iesāksim ar septiņiem [aizsargiem], bet pieteiksim astoņus. Riskēt arī nevar. Pieredzē ir bijuši tik daudz gadījumi, kad vienā spēlē trīs aizsargi salūst. Astoņi ir optimālais uz trīs spēlēm. Pieteiksim varbūt septiņus, astoto skatīsimies pēc situācijas. Astotais aizsargs mums ir jauns un perspektīvs aizsargs. Jāskatās, kāds aizsargs tajā brīdī izstājas no ierindas – vai tāds, kas jāpietur, vai tāds, ar ko jāpacīnās. Šodien visi puiši cīnījās un mēģināja sevi parādīt no labākās puses. Tas ir apsveicami,'' pieteikuma plānu aizsargu līnijā ieskicēja Harijs Vītoliņš.

Kurš spēlēs vairākumā? Vai tiks iespēlēts Čehijā rezultatīvi spēlējošais Eduards Tralmaks, kurš guva vārtus abās spēlēs, slidojot ceturtajā maiņā? ''Mums nav tādas ceturtās maiņas. Ja paskatamies, visi spēlē daudz maz vienādi. Vairākums, kā redzam, sevišķi labi neiet. Vairākumu skatamies no spēles uz spēli, sākot jau no novembra. Skaties kurš kurā pozīcijā iederas. Jāsaprot tas, ka šis būs tik atbildīgs moments, kad nebūs rezerves spēles. Ir vajadzīgs spēlētājs, kurš no tās pozīcijas var aukstasinīgi trāpīt kā Rūdis Balcers. Viņš dabūja momentu, aizgāja un iemeta. No tās pozīcijas šodien meta pieci, seši spēlētāji – visi meta vēderā. Viennozīmīgi Eduards [Tralmaks] jūtas labāk. Tas viņam ir nākamais turnīrs pēc pasaules čempionāta. Negribētu sadalīt pirmā vai ceturtā maiņa, jo man ir svarīgas visas un visas dabū daudz maz vienādu spēles laiku. Tāpēc arī gaidu no katras maiņas, ka tā iemetīs. Ja atceramies iepriekšējo kvalifikācijas turnīru, izšķirošajā spēlē mums divus vārtus guva ceturtā maiņa. Nomināli skaitās četras maiņas, bet spēles laika ziņā visi dabū vienādi spēlēt. Pie vairākuma, protams, ka visi netiek. Skatos vairāk uz to, kurš tajā pozīcijā ir nobriedušāks un var uz sevi uzņemties atbildību. Šodien mēģinājām Tralmaku un Krastenbergu vidū. Tās pozīcijas arī paliek. Mums vēl ir tāds Batņa, kurš var vārtu priekšā labi nostāvēt. Kaut kāds uzmetums mums ir, tad skatīsimies.''

Latvija olimpiskās kvalifikācijas turnīru aizvadīs savu skatītāju priekšā ''Arēnā Rīga''. Vaicāts, vai spēlēšana mājās neuzliek papildu slogu, treneris Vītoliņš atbildēja apstiprinoši, reizē norādot, ka tas neesot nekas neierasts: ''Tam ir jābūt. Ir patīkamāk spēlēt mājās, nekā mēs tagad brauktu un spēlētu Francijā vai Slovēnijā. Jā, spiediens būtu mazāks, bet mēs visi esam profesionāļi. Viennozīmīgi ir patīkamāk spēlēt savu skatītāju priekšā, nekā braukt un cīnīties svešā laukumā. Jā, atbildības sajūta būs lielāka, jo kritikas nekad neizbēgsi. Jūs paši būsiet pirmie, kas mūs slavinās, un pirmie, kas mūs aprunās, ja kaut kas neizdosies. Tam ir jābūt gatavam, puiši tam ir gatavi. Negribētu uzsvērt, ka būs lielāks spiediens un tagad būsim vairāk satraukušies. Domāju, ka tas atbalsts, kas mums būs hallē, viennozīmīgi palīdzēs. Jūs sajutāt, kā bija, kad izgājām 4:3 vadībā, un publika pamodās. Puiši paši par sevi uzreiz juta, ka skatītāji ir dzīvi un atbalsta. Tas ir vajadzīgs.''

Latvijas vīriešu hokeja izlase 29. augustā ar maču pret Slovēniju sāks 2026. gada olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīru. Nākamajās dienās būs jāspēlē arī pret Ukrainu un Franciju. Ceļazīmi uz Milānas un Kortīnas d'Ampeco spēlēm iegūs tikai turnīra uzvarētāja.

  +4 [+] [-]

, 2024-08-26 21:15, pirms 3 nedēļām
Laba atbilde tiem, kas čīkstēja par Tralmaku "4. maiņā".

  +3 [+] [-]

, 2024-08-26 23:02, pirms 3 nedēļām
Geralt of Rivia rakstīja: Laba atbilde tiem, kas čīkstēja par Tralmaku "4. maiņā".
Kas tieši bija labs šajā atbildē? Tas, ka viens no retajiem izlasē, kurš neapstādinot ripu ir spējīgs vismaz pa kasti trāpīt vairākumā spēlēs pa vidu vai nespēlēs nemaz? Cik mums šogad vairākumā golu - nu tā, pa visu gadu?

  +2 [+] [-]

, 2024-08-26 23:51, pirms 3 nedēļām
KrisitisOZO rakstīja: Kas tieši bija labs šajā atbildē? Tas, ka viens no retajiem izlasē, kurš neapstādinot ripu ir spējīgs vismaz pa kasti trāpīt vairākumā spēlēs pa vidu vai nespēlēs nemaz? Cik mums šogad vairākumā golu - nu tā, pa visu gadu?
Ir sajūta, ka treneru štābs līdz galam nezina, kā izmantot sastāvu, taustās. Nav izdarījuši secinājumus un mājasdarbus pēc PČ.

  +2 [+] [-]

, 2024-08-27 00:26, pirms 3 nedēļām
blu3 rakstīja: Ir sajūta, ka treneru štābs līdz galam nezina, kā izmantot sastāvu, taustās. Nav izdarījuši secinājumus un mājasdarbus pēc PČ.
Sliņķis Peltonens noteikti

  +1 [+] [-]

, 2024-08-27 01:22, pirms 3 nedēļām
KrisitisOZO rakstīja: Kas tieši bija labs šajā atbildē? Tas, ka viens no retajiem izlasē, kurš neapstādinot ripu ir spējīgs vismaz pa kasti trāpīt vairākumā spēlēs pa vidu vai nespēlēs nemaz? Cik mums šogad vairākumā golu - nu tā, pa visu gadu?
Nesaprotu kad beidzot to supersnaiperi RO B mainīs spēlē vienā līgā un viens ir top scorers vairākumā visā līgā,tak vismaz iespēju dodiet,nevis mūžīgajam snaiperim un tgd vēl diemžēl Miķelim kas tukšos no 6ām iespējām nevienu nevar iemest spēles laikā...

  +2 [+] [-]

, 2024-08-27 03:32, pirms 3 nedēļām
BATNA! Viņš kādā no šīm pārbaudes spelēm vispar spēlēja? Neatceros, ka būtu pat pieminēts vai redzēts

     [+] [-]

, 2024-08-27 12:01, pirms 3 nedēļām
Spēle, kā labākajos laikos Dynamo hokejs.

  +1 [+] [-]

, 2024-08-27 12:21, pirms 3 nedēļām
KrisitisOZO rakstīja: Kas tieši bija labs šajā atbildē? Tas, ka viens no retajiem izlasē, kurš neapstādinot ripu ir spējīgs vismaz pa kasti trāpīt vairākumā spēlēs pa vidu vai nespēlēs nemaz? Cik mums šogad vairākumā golu - nu tā, pa visu gadu?
Atbilde par to, kāpēc "marinē" snaiperi 4. maiņā un 3. spēlē visādi sētas mieti. Jo būs 4 spēlējošas maiņas, kā tas mūsdienās ir pilnīgi normāli. Par vairākumu varu tikai piekrist.

  +1 [+] [-]

, 2024-08-27 12:26, pirms 3 nedēļām
Latv izlase sos paris gadus Vitolinja vadibaa ir sperusi lielu soli attistiba , spele briziem ka zviedri , atras isas piespeles un liels temps ,bet vel pietruks stabilitates !

  +2 [+] [-]

, 2024-08-27 12:56, pirms 3 nedēļām
shmopsis rakstīja: Nesaprotu kad beidzot to supersnaiperi RO B mainīs spēlē vienā līgā un viens ir top scorers vairākumā visā līgā,tak vismaz iespēju dodiet,nevis mūžīgajam snaiperim un tgd vēl diemžēl Miķelim kas tukšos no 6ām iespējām nevienu nevar iemest spēles laikā...
Nevaru sagaidīt leģendāro - "Bukarta metiens - garām vārtiem".

     [+] [-]

, 2024-08-27 13:51, pirms 3 nedēļām
patik kizlase,treneri-uhh ohhh,cerams ,ka puikas bus labaki par treneriem...

     [+] [-]

, 2024-08-27 17:20, pirms 3 nedēļām
Vairākuma problēma nav meistarība bet galvās, psiholoģija.
Kad mums iur vairākums tad spēlētāji apstājas, viņi domā ka nu tik ir daudz vietas un daudz laika bet nobremzējot tik smagi viņi zaudē gan vietu gan laiku. Ja paskatās kā spēle notiek vienādos sastāvos, cik ilgi ripa tiek turēta pirms piespēlēta un tad vairākumā, var uz aci redzēt ka divas reizes ilgāk pietur, bet pats bēdīgākais ir tas ka mums ir par spēlētāju vairāk bet mūsu "gardēži" tāpat mēģina apspēlēt pretinieku viens uz vienu, atliek tikai 3-4 ātras piespēles un metiens salīzinoši brīvs, bet viņi mudās un mudās, slido un slido, un tad iedod vienu max divas lēnas piespēles un brīnās ka ripu pārtver vai metiens garām...
Kad PP spēlēsim tajā pašā ātrumā kā vienādos sastāvos...apskatieties kā zviedri/can/usa PP mauc - viņi nekad neapstājas un nesāk kaut ko gudrot, viņi visi kustas, ātri saspēlējas un atrod brīvu metienu un tqad pēc situācijas, a lv stāv, gaida, stāv gaida, pieslido pretinieks sāk apspēlēt, samoca kaut ko, pasit ripu kaut kam, tur jau pretinieks klāt, no tā nekas nevar sanākt, ne velti mums 80% PP goli bija uzreiz pēc ienākšanas zonā nevis pēc izspēlēm pēdējos gados - kad nebremzē tad sanāk, a kad sāk bremzēt...