Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:742, Did:0, useCase: 3

Šefīlda-99 un citi IIHF stulbingi

Jānis Matulis
Jānis Matulis

Šefīlda-99 un citi IIHF stulbingi
Haralds Vasiļjevs savā Latvijas izlases trenera karjerā dabūja divus IIHF stulbingus - Šefīldā un Nirnbergā.Foto: Mārtiņš Aiše, LHF

Laikā, kad Latvijas hokeja izlase negatavojas nekam, tauta tomēr nav aizmirsusi par ripas spēli. Iepriekšējā rakstā, kur biju savilcis kopā izlases rekordistus turnīru skaita ziņā, ļaudis diezgan aktīvi diskutēja par Šefīldu-99 un Ķelni/Nirnbergu-01. Kas ir divi no izlases 40 turnīriem. No kuriem abiem Latvijas hokejs principā izjāja uz baltā zirga... Haralda Vasiļjeva vadībā.

Pasaules čempionāts kā loterija
Tiem hokeja faniem, kas neatceras Latvijas murgu stāstu, lai tiktu A grupā, liekas, ka nekas sevišķs jau tas nav. Bet bija... 1994. gadā Kopenhāgenā mums kāju priekšā pielika Šveice, pēc gada Bratislavā – Slovākija, bet 1996. gadā Eindhovenā Oļegs Znaroks iestūma kvalifikācijas ripu šveiciešu vārtos – 1:1. Ar to pietika, lai 1997. gadā mēs spēlētu Turku un Tamperē.
Man tā čempionāta izcīņa likās sportiski godīga. Ducis komandu, sadalīts pa sešām, aizvada apļa turnīrus, no kuriem pirmās trīs, līdzi ņemot savstarpējo spēļu rezultātus, pēc tam veido medaļu pretendentu grupu, bet trīs vājākās izspēlē vietas no 7. līdz 12. Un pēdējā komanda - Norvēģija krīt ārā uz B grupu.

Diemžēl IIHF zobārsts Renē Fāzels ar savām “māsiņām” bija izlēmuši, ka vajadzētu A grupu paplašināt līdz 16 izlasēm, kā tas pirmo reizi bija 1998. gadā Šveicē. Kā par nelaimi, B grupas čempionātā Sosnovecā un Katovicē bija uzvarējusi Baltkrievija, bet nākamā čempionāta saimniece Šveice bija palikusi ne tikai aiz Baltkrievijas, bet arī aiz Kazahstānas. Paplašinot A grupu, tika rīkots papildturnīrs Klāgenfurtē, kur piedalījās B-2 (Kazahstāna), B-4 (Austrija), B-5 (Polija) un A-12 (Norvēģija). Apļa turnīrā uz A grupu tika kazahi un austrieši, bet vēl no viena – Tālo Austrumu kvalifikācijas turnīra – Japāna.

Ja IIHF jau 1998. gadā izveidotu divas grupas pa 8, kā tas ir tagad, tad varētu Fāzelu tikai apsveikt, bet starptautiskā hokeja funkcionāri izdomāja vairākus kretīniskus nākamos čempionātus. Pirmais no tiem 1998. gadā. Kad 16 blices, sadalītas pa četri, aizvada apļa turnīru un... katras grupas atsaideram PČ beidzas ar trim spēlēm. Mūsu grupā tad bija Somija (0:6), Krievija (5:7) un tad izšķirošā spēle ar kazahiem. Labi, tagad varam pasmieties, jo 7:2 tomēr ir 7:2, bet kazahiem, kā arī austriešiem, frančiem un japāņiem PČ ar to bija beidzies. Tas vēl nebija viss. Lai radītu vel lielāku sportisko konkurenci, IIHF izdomāja, ka sezonas laikā kvalifikācijas turnīros sava piederība A grupai jāapliecina arī 11. (Vācija) un 12. izlasēm (ASV). Bet Japānai uz vairākām sezonām faktiski tika izsniegta brīvbiļete, kas gan bija vēl jāizkompostrē spēlēs ar Ķīnu un Koreju.

Nu, lūk, 1998. gada novembrī Ļubļanā un Klāgenfurtē notika pa turnīram (4 komandas), pirmajām divām komandām atgriežoties A grupā. Klāgenfurtē tās bija ASV un Austrija, kompāniju viņiem sastādot Kazahstānai un... Igaunijai. Igauņi bija diezgan švaki, ASV zaudējot ar 1:7, Austrijai ar 2:6 un Kazahstānai ar 0:8. Ļubļanā gāja šerpāk, vāciešiem zaudējot gan Francijai (1:3), gan Ukrainai (1:2), paliekot aiz abām. Tolaik varbūt pasmējāmies par amerikāņiem, jo tieši Latvija bija tā, kas viņus aizsūtīja uz kvalifikācijas turnīru. Mums pašiem nelaime uzbruka pēc gada.

Šefīldas divas 0:0
Kad 1999. gada PČ tāpat katras grupas autsaiders jau pēc trim spēlēm izkrita uz kvalifikāciju (Itālija, Francija, Japāna, Ukraina), bet vēl divi nelaimīgie bija Latvija (11. vieta) un Norvēģija (12.). Lai tiktu atpakaļ A grupā, bija jābrauc uz Šefīldu. Kur uzdevums principā bija diezgan vienkāršs – četru komandu konkurencē vajadzēja būt starp divām labākajām, turklāt šoreiz iespējas tikt uz augšu saglabāja pat trešā komanda. Pirmajā dienā Latvija ar 6:3 uzvarēja Kazahstānu, bet Lielbritānija un Ukraina saspēlēja 2:2. Otrajā dienā vispirms ukraiņi ar 3:2 pieveica Kazahstānu. Un tad sākās mazi brīnumi. Latvija nospēlēja 0:0 ar Lielbritāniju... Pirms pēdējās kārtas tikai kazahiem zaudējot cerības. Lielbritānijas un Kazahstānas mačā arī tika fiksēts neizšķirts, tāpat kā turnīra pēdējā spēlē starp Latviju un Ukrainu (0:0). Nu gan angļi izrādīja dusmas – Latvijas un Ukrainas mačs esot bijis sarunāts. Bet ko gan tur sevišķi runāt, ja neizšķirts der abiem... Negribu apgalvot, ka sarunu nebija, bet, ja jau angļi tik šuncīgi... viņiem taču bija papildspēle pret Norvēģiju (1:2). No Amjēnas uz augšu tika Itālija, Francija un pēc pārspēles ar Lielbritāniju – arī Norvēģija. Vai Latvija toreiz Šefīldā varēja arī palikt ceturtā, tādējādi mums liedzot Pēterburgas baltās naktis 2000. gadā? Diezin vai. Bet vienalga jāspēlē Šefīldā bija.

Tātad kopš A jeb Elites grupas palielināšanas līdz 16 bija divi PČ (1998., 1999.), kur pat 11. vieta dabūja iet uz pārspēlēm. 2000. gadā Pēterburgā vairs nebija arī murga, ka grupas ceturtā vienība pēc trim spēlēm beidz čempionātu. Nu bija autsaideru turnīrs, no kura ārā krita viena izlase, bet Japāna gāja uz Tālo Austrumu kvalifikāciju. Šāda kvota japāņiem tika saglabāta četrus gadus, no kuras mēs visvairāk varējām ciest 2001. gadā Ķelnē, Nirnbergā. Kā par nelaimi uz atpalicēju turnīru Nirnbergā bez Japānas dabūja braukt arī Latvija, Baltkrievija un Norvēģija. Tā kā Japānai bija kvota, bet ārā bija jākrīt vēl diviem, turnīrs Nirnbergā varēja arī iznākt ļoti skarbs. Trīs Eiropas izlases par vienu vietu... Pirmajā spēlē 4. maijā kalendārs uzreiz piedāvāja saldo ēdienu – Baltkrieviju. Ja nekļūdos, tad vispirms bija 2:0 (Cipruss, Žoltoks), bet tad Kalužnijs pārmeta ripu pāri uz ledus nokritušajai Sējēja vai Skrastiņa nūjai, un 2:1, bet nepilnas četras minūtes pirms mača beigām Stasjs panāca 2:2. Norvēģi nospēlēja 3:3 ar Japānu. Otrajā dienā baltkrievi ar 3:2 uzvarēja norvēģus, bet mūsu puikas, ar 8:2 sasitot Japānu, ielika pamatīgu fundamentu, lai vienāda punktu skaita gadījumā būtu priekšā Baltkrievijai, proti, ar labāku kopējo vārtu starpību. Kad 7. maijā baltkrievi tikai ar 4:1 uzvarēja Japānu, bija skaidrs, ka nākamajā spēlē Latvijai pietiek ar jebkādu uzvaru, lai saglabātu vietu A grupā. Ābols (Artis!), Semjonovs un Žoltoks iemeta pa ripai, 3:0 bez ļoti lielām problēmām. Principā togad Latvija nevarēja izkrist no A grupas. Jo objektīvi un arī spēles laikā bijām specīgāki par Baltkrieviju.

Vienas spēles čempionāti
Zinu, ka dažiem žurnālistiem patīk Latvijas gaitas PČ raksturot ar frāzi – mums jau svarīga ir tikai viena spēle, lai neizkristu no A grupas! Principā pareizs secinājums, bet... šādas pat problēmas ir (bija) vēl vismaz astoņām izlasēm. Nepārpūlot jūs ar informācijas troksni, ieskicēšu tikai dažu nākamo PČ scenārijus Relegation Round.

2002. Kopā ar Japānu, bet principā par vienu vietu cīnās Slovēnija, Polija un Itālija, pēdējām divām izkrītot. Ja Latvija grupas spēlē neuzvarētu Itāliju, mēs spēlētu viņu vietā. Labi, konkurenti tomēr viduvēji.
2003. Kopā ar Japānu nonāk ASV (!), Baltkrievija un Slovēnija. Ja grupas turnīra pēdējā spēlē Turku ar trim Kārļa Skrastiņa metieniem nebūtu 4:0, dies zina, kā mums ietu pret amerikāņiem, kuri ar Japānu (8:1), Slovēniju (7:2) un Baltkrieviju (4:2) izrēķinājās “vienā setā.”
2004. Ārā krīt divi – Francija un beidzot arī Japāna.
2005. Austrija un Vācija, palaižot priekšā Slovēniju un Dāniju.
2006. Kazahstāna un Slovēnija.
2007. Austrija un Ukraina. Jau pirms pēdējās spēles – 4:7 pret Norvēģiju, 13. vietu saglabā debitanta Oļega Znaroka Latvija.
2008. Ļoti stulbs turnīrs Kanādā. Pa divām sliktākajām izlasēm no Halifaksas (Slovākija, Slovēnija) un Kvebekas (Francija, Itālija) līdz divām uzvarām noskaidro divus ārā kritējus. Tās ir Itālija un Slovēnija. Slovākija (jā, jā ar Juliusu Šupleru!) uzvar slovēņus ar 5:1 un 4:3 (bullīšos). Ja pirms tam grupas turnīrā Latvija neuzvarētu Slovēniju (3:0), tad par vietas saglabāšanu būtu jāspēlē pret Slovākiju...
2009. Ļoti savdabīgs turnīrs. Kur atkal neizkrīt kāds, kuram tas pienāktos. Proti, nākamā PČ organizators Vācija. Pēdējie paliek ungāri, bet Austrija (6 punkti!) ir otrie, kam jāatstāj Elites grupa.
2010. Itālija, Kazahstāna.
2011. Bratislava nav laimīga ĢM Sandim Ozoliņam. Paliekot aiz Dānijas (zaudējums bullīšos) un jābrauc uz pēdējo (paldies Dievam) Relegation Round Košicē. Kur ierodamies ar 2:5 zāģi jau no Bratislavas pret Slovēniju. Baltkrievi tiek sakauti ar 6:3, argumentu nav arī austriešiem (4:1). Šis pagaidām ir pēdējais IIHF stulbings.

No 2012. gada PČ tiek pieņemts loģisks turnīra reglaments – divas grupas pa astoņām, ārā krītot katras grupas pēdējai vienībai, ja vien tā nav nākamā gada PČ organizatore. Septiņas spēles tomēr ir septiņas un nevis kā līdz tam – trīs, no kurām būtiska ir viena. Nu tas jau ir pavisam cits stāsts, nekā bija Leonīdam Beresņevam (1999.), Kurtam Lindstrēmam (2003.) un Oļegam Znarokam.

  +1 [+] [-]

, 2020-04-08 19:30, pirms 4 gadiem
Jā, arī manuprāt (un gan jau daudziem hokeja līdzjutējiem), tagadējais hokeja PČ formāts ir labākais turnīra izspēles risinājums. Neko pielikt, neko atņemt. Vismaz septiņas spēles ko redzēt, kārtīga cīņa par iekļūšanu 1/4 finālā, nekādu nejaušību.

Ja runā par turnīra "autsaideriem" un "liftniekiem", tad šis formāts tām izlasēm gan ir smagāks, jo vairs nav tās iespējas saglabāt vietu elitē cīņās ar "sev līdzīgājiem". Jāgaida tā viena spēle par izdzīvošanu ar tādu komandu, kurai tajā pašā grupā turnīrs neiet tik spoži. (Tiesa, pēdējā PČ tajā "vienā spēlē" gan Itālija, gan Lielbritānija saglabāt vietu Elitē, uzvarot nominālos favorītus savstarpējās cīņās)

Arī tā Japānas "brīvbiļete", protams, bija absurds. Tiesa, šobrīd viņu vietu tik un tā pārņemtu Dienvidkoreja

  +3 [+] [-]

, 2020-04-08 21:09, pirms 4 gadiem
Labs raksts, par 1998 gadu pat nebiju aizdomājies, jo tas mūs neskāra, lai gan atceros ka amerikānus aizsūtījām uz "gandrīz bē" grupu, bet nesekoju kas un kā tur tālāk bija. Stulbings bija arī slovaku ievilkšana 1993. gada OS kvalī, nu ja ne stulbi tad negodīgi gan. Protams, kā jau Atlantiks rakstīja, es arī esošo redzu kā optimālāko formātu! Kaut kādā mērā tur arī ir izšķirošās spēles, te cīnies par četrnieku, te par neizkrišanu, otrajam ešelonam arī šajā formātā ir izķirošās spēles, bet tomēr kopumā daudz sakarīgāk, arī no plānošanas viedokļa, kas grib skatīt klātienē, lai gan vēl tagad ir daļēji palicis "pirmo trīs spēļu" sindroms, tomēr vairs nav tik izteikti kā iepriekšejos formātos. Prieks ka Jānis uzraksta kaut ko šeit

  +1 [+] [-]

, 2020-04-08 21:29, pirms 4 gadiem
Labi, ka esmu tik vecs un atceros to notikumus dzīvē, savādāk neko nesaprastu..... Matuļa skola

  -2 [+] [-]

, 2020-04-08 21:44, pirms 4 gadiem
Viens liels stulbings ir tas, ka šogad nebūs PČ un maijā nevarēs skatīties un fanot par hokeju
Arī J. Matulis noteikti būtu labprāt braucis uz Šveici
Un vēl viens stulbings ir tas, ka mūsu rezervētais hotelis Le Bijou Zurich nepakam patreiz negrib atgriezt mūsu aizskaitīto naudu 11.ooo Šveices franku, kas sanāca gandrīz 10.500 eiro par atteikšanos no nakšńošanas
A ko tur darīt ja hokeja nav

  -1 [+] [-]

, 2020-04-08 21:54, pirms 4 gadiem
Tumanovs rakstīja: Viens liels stulbings ir tas, ka šogad nebūs PČ un maijā nevarēs skatīties un fanot par hokeju
Arī J. Matulis noteikti būtu labprāt braucis uz Šveici
Un vēl viens stulbings ir tas, ka mūsu rezervētais hotelis Le Bijou Zurich nepakam patreiz negrib atgriezt mūsu aizskaitīto naudu 11.ooo Šveices franku, kas sanāca gandrīz 10.500 eiro par atteikšanos no nakšńošanas
A ko tur darīt ja hokeja nav
dīvaini, pārsvarā no cilvēkiem dzirdēts ka samērā normāli atgūst naudu no Eiropas viesnīcām u.t.t. Caur būkingu vai pa tiešo?
Desmit štukas??? Tu netroļļo?

  -2 [+] [-]

, 2020-04-08 22:11, pirms 4 gadiem
Par to spēli pret Baltkrieviju 2001. gadā runājot, es neteiktu tik viennozīmīgi ka "objektīvi bijām spēcīgāki" Jā, it kā kontrolējam spēles gaitu, bijām vadībā 2:0, taču pēdējās minūtēs pazaudējām ožu, pie 2:2 spēles pašā izskaņā Baltkrievi bija tuvu trešajiem vārtiem, kuri varētu kļūt par liktenīgajiem šajā turnīrā

  -1 [+] [-]

, 2020-04-08 23:13, pirms 4 gadiem
Tumanovs rakstīja: Viens liels stulbings ir tas, ka šogad nebūs PČ un maijā nevarēs skatīties un fanot par hokeju
Arī J. Matulis noteikti būtu labprāt braucis uz Šveici
Un vēl viens stulbings ir tas, ka mūsu rezervētais hotelis Le Bijou Zurich nepakam patreiz negrib atgriezt mūsu aizskaitīto naudu 11.ooo Šveices franku, kas sanāca gandrīz 10.500 eiro par atteikšanos no nakšńošanas
A ko tur darīt ja hokeja nav
Vēl lielāks stulbings ir sporta vērošanai tērēt desmitiem tūkstošu eiro... Prātiņ, nāc mājās!...

  -1 [+] [-]

, 2020-04-08 23:43, pirms 4 gadiem
Karlis12345 rakstīja: Vēl lielāks stulbings ir sporta vērošanai tērēt desmitiem tūkstošu eiro... Prātiņ, nāc mājās!...
nuuu, ja brauc kādi 15 cilvēki...

     [+] [-]

, 2020-04-09 00:08, pirms 4 gadiem
man naudiņu caur bukingkomu atskaitīja atpakaļ pēc pirmā pieprasījuma
ar visa laba vēlējumiem un cerībām uz turpmāko sadarbību

     [+] [-]

, 2020-04-09 00:32, pirms 4 gadiem
Tā jau baigi forši, ka Matulis ir ieskrējis mirstīgajā Sportacentra sadaļā! Bet.. laikam jau nav cilvēku, kas pārietu rakstā lasāmajām teikumu struktūrām, teikumiem un domuzīmēm?

     [+] [-]

, 2020-04-09 06:17, pirms 4 gadiem
Vai tad tiešām arī Sportacentrs ir "optimizējis" lielāko daļu sava darbaspēka, ka nav palicis neviens materiāla korektors, kas varētu izrediģēt Jāņa Matuļa lielisko, bet nereāli pilno ar neuzmanības kļūdām tekstu - izlaisti burti katrā rindkopā, garumzīmes utt? Labi, Matulis uzrakstījis ātrumā un atsūtījis, bet kur ir rediģēšana?!? Tas nav labs portāla darba galarezultāts!

     [+] [-]

, 2020-04-09 06:52, pirms 4 gadiem
asinsdesa rakstīja: Tā jau baigi forši, ka Matulis ir ieskrējis mirstīgajā Sportacentra sadaļā!
Tā otra (maksas) sadaļa faktiski ir beigusies.
Sportacentrs pat nespēj tur salabot jautājumu sadaļu. Mēnešiem stāv viss uzkāries.

     [+] [-]

, 2020-04-09 06:54, pirms 4 gadiem
purva_velns rakstīja: man naudiņu caur bukingkomu atskaitīja atpakaļ pēc pirmā pieprasījuma
ar visa laba vēlējumiem un cerībām uz turpmāko sadarbību
Man airBaltic sola atgriezt Cīrihes biļešu naudu. Kaut kad

     [+] [-]

, 2020-04-09 06:57, pirms 4 gadiem
Banss rakstīja: Labs raksts, par 1998 gadu pat nebiju aizdomājies, jo tas mūs neskāra, lai gan atceros ka amerikānus aizsūtījām uz "gandrīz bē" grupu
Toreiz bija tas interesantais moments, kad spēles beigās USA noņēma vārtsargu, mūsējie meta pa vārtiem, šie izmeta nūju un patraucēja ripas lidojumu, bet vārti tika ieskaitīti, lai gan fiziski ripa vārtos nebija.