Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2977, Did:0, useCase: 3

Skaidrojam: junioru hokeja "trakums" Kanādā pie tukšām tribīnēm

Krišjānis Pundurs
Krišjānis Pundurs

Skaidrojam: junioru hokeja "trakums" Kanādā pie tukšām tribīnēm
Arī mājinieces Kanādas pirmo spēli turnīrā pret Latviju vēroja vien nepilni trīs tūkstoši skatītāju. Foto: IIHF

Pasaules junioru čempionāts hokejā sporta veida dzimtenē Kanādā allaž bijis izlašu turnīrs numur viens, uz nākotnes NHL talantu spēlēm pulcējot pilnas tribīnes un raisot lielu ažiotāžu medijos. Pārceltais čempionāts, kas šonedēļ arī ar Latvijas izlases dalību sākās Edmontonā, gan bijis izņēmums – tribīnēs svilpo vējš, un maz ir arī sponsoru baneru laukuma malās. Lūkojām noskaidrot, kāpēc tā.

Lai arī šī gada čempionāts ir pirmais kopš Covid-19 pandēmijas sākuma, kurā līdzjutējiem nav jāsaskaras ar to saistītiem spēļu apmeklēšanas ierobežojumiem, turnīra spēles pagaidām krietni vien atgādinājušas laiku pandēmijas epicentrā – tukšas tribīnes un apkārt dzirdamo spēlētāju sarunāšanos uz ledus.

Par to liecina arī skaitļi. Līdz 11. augusta vakaram aizvadītajās septiņās spēlēs tikai vienreiz spēļu apmeklētība bijusi lielāka par tūkstoti – Latvijas un mājinieces Kanādas dueli 18,5 tūkstošu sēdvietu ietilpīgajā “Rogers Place” arēnā klātienē noraudzījās vien 2779 fanu. Arī līdz šim vismazāk apmeklētākā spēle bijusi ar Latvijas izlases dalību, uz kuras pirmo maču turnīrā pret Somiju bija ieradušies 376 skatītāji. Vidējais apmeklējums, neskaitot Zviedrijas un Šveices hokejistu dueli, par kuru statistika nav pieejama – 977 skatītāji spēlē.

Biļešu cenas uz Latvijas un Slovākijas izlašu spēli svārstās no 47 (35,64 EUR) līdz 89 (67,49 EUR) Kanādas dolāriem, Somijas un Čehijas mačam – 48 $ līdz 89 $, bet mājinieku kanādiešu spēlēs cenas kāpj. Kanādas un Slovākijas duelī lētākās biļetes pieejamas par 66 $ (50,05 EUR), dārgākās – 191 $ (144,83 EUR).

Standarta biļešu cenas izslēgšanas spēlēm

StadijaCenu amplitūda (EUR)
¼ fināli60 – 151
½ fināli102 – 167
Bronzas spēle132 – 167
Fināls159 – 198

Salīdzinājumam – 2019. gada čempionātā, kas arī risinājās Kanādā, lētākās biļetes uz vienu spēli sākušās no 16 eiro, gadu vēlāk turnīrā Čehijā – 3,50 eiro. Pirmās finālspēles biļetes 2020. gada čempionātā pārdošanā nonāca smieklīgā 17,50 eiro vērtībā.

Pasaules junioru čempionātu spēļu vidējā apmeklētība

GadsNorises vietaSkatītāji (vid.)
2020.Čehija5569
2019.Kanāda10146
2018.ASV7040
2017.Kanāda8596
2016.Somija7174

Piezīme – 2021. gada turnīrs Kanādā risinājās bez skatītāju klātbūtnes.

“Nevarētu teikt, ka esmu ļoti pārsteigts,” savu teoriju par niecīgo spēļu apmeklējumu izteica Slovākijas U20 izlases vārtsargs Šimons Latkočijs, kura komanda turnīra pirmajā spēlē 430 skatītāju klātbūtnē ar 4:5 piekāpās Čehijas vienaudžiem, “tā ir vasaras turnīra spēle 12:00 dienā. Negaidīju daudz cilvēku.” Kaut arī dienas vēlākajās spēlēs apmeklējums uzlabojas, tas tik un tā saglabājies itin pieticīgs. Uz čempionāta pirmās dienas vēlāko spēli astoņos vakarā pēc vietējā laika, kurā tikās Vācija un viena no turnīra galvenajām favorītēm – ASV – ieradās 829 skatītāji.

Turnīra norises neierastais laiks, izspēlējot iepriekš Covid-19 izplatības dēļ pārcelto čempionātu, kā viens no zemās līdzjutēju intereses iemesliem minēts arī Kanādas medijos. Tāpat žurnālisti lēš, ka savs faktors kopainā varētu būt arī Krievijas izlases izslēgšanai no turnīra, kas ierasti uz čempionātu atved talantīgu sastāvu un veido viegli pārdodamo Kanādas–Krievijas hokeja sadursmes stāstu no mārketinga viedokļa.

Salīdzinot ar pārcelto turnīru ziemā, šovasar valstsvienību sastāvu rindās iztrūkst vairāku talantīgāko spēlētāju, kas vasaru izmanto, lai gatavotos jaunajai klubu sezonai NHL. No šī gada drafta labāko desmitnieka čempionātā ir tikai ASV uzbrucējs Logans Kūlijs (4. izvēle) un čehu aizsargs Dāvids Jiržīčeks (#6). Starp pirmajā kārtā izvēlētajiem kanādiešiem izlases sastāvā iekļauts tikai aizsargs Neitans Gošērs (#22). Turnīra saimniekiem jāiztiek arī bez pagājušā gada drafta pirmā numura Ouena Pauera, toties ierindā ir izlases kapteinis Meisons Maktevišs (#3), savukārt ASV rindās spēlē pērn ar vienu numuru zemāk izvēlētais Lūks Hjūzs.

Kā zīmīgākais aspekts zemajam turnīra apmeklējumam Kanādas medijos gan tiek izcelts krietni neglaimojošāks notikums – proti, šogad uzsāktā izmeklēšana par 2003. un 2018. gada Kanādas junioru izlašu hokejistu apsūdzību seksuālās vardarbības skandālos, kuras ēnā rit čempionāts šogad. No tā pamatīgi cietusi valstī hokeju pārraugošās organizācijas “Hockey Canada” reputācija, kas atspoguļojas ne tikai zemajos biļešu pārdošanas rādītājos, bet arī sponsoru līgumos. Vienīgie atbalstītāju logo, kas attēloti uz arēnas ledus vai apmalēm, ir tikai IIHF oficiālā aplikācija un ierastais IIHF turnīru sponsors “Tissot”. Pēc seksa skandāla nākšanas gaismā sadarbību ar “Hockey Canada” pārtraukuši vairāki citi lieli uzņēmumi.

“Sportsnet” ziņo, ka organizatori šogad nav rēķinājušies ar lielu skatītāju pieplūdumu, taču tik mazs pārdoto biļešu skaits un sponsoru trūkums “Hockey Canada” pēc turnīra varētu pat nest zaudējumus, kas esot nebijis precedents Kanādā rīkoto junioru čempionātu vēsturē. Pēc “Sportsnet” informācijas, sedzot turnīrā startējušo komandu izdevumus, kā arī 10-15% novirzot IIHF, “Hockey Canada” ieņēmumi no čempionāta parasti būtu mērāmi 12-15 miljonu apmērā.

Negūstot ieņēmumus no paša populārākā izlašu turnīra un nesaņemot finansiālu atbalstu arī no skandāla dēļ sadarbību pārtraukušiem partneriem, “Hockey Canada” neapskaužamā situācijā nostāda arī citas organizācijas paspārnē esošās komandas. Piemēram, nacionālo sieviešu un paralimpisko sieviešu izlasi, kas trauksmi par iespējamo līdzekļu trūkumu cēla jau pirms junioru čempionāta sākuma.

“Saprotam, ka šis pasaules junioru čempionāts izskatīsies un šķitīs citādāks faniem vairāku iemeslu dēļ: pirmkārt, Covid-19 pandēmija šo turnīru pārcēla uz augustu, otrkārt Kanādas hokeju kopumā un tā kultūru pavada saprotami pētījoši skatieni. Esam koncentrējušies uz spēlētājiem, kas pēdējos mēnešus ir trenējušies, lai sacenstos uz šīs nozīmīgās skatuves, un faniem, lai tie varētu izbaudīt pozitīvu pieredzi. Tajā pašā laikā cītīgi strādāsim, lai vērstos pret toksisku uzvedību – gan uz ledus, gan ārpus tā -, kas konfliktē ar to, kādu kanādieši sagaida esam hokeju,” teikts “Hockey Canada” pārstāvja paziņojumā.

Izmantotie resursi:
https://www.ticketmaster.ca/artist/...
https://www.iihf.com/en/events/2020...
https://www.iihf.com/en/events/2019...
https://www.sportsnet.ca/juniors/ar...
https://edmontonsun.com/sports/hock...
https://www.thestar.com/sports/hock...
https://dailyhive.com/vancouver/wor...
https://dailyhive.com/vancouver/emp...

  +1 [+] [-]

, 2022-08-12 10:15, pirms 2 gadiem
Švaki, izrādās viens no gada nozīmīgākajiem hokeja notikumiem nevienu neinteresē.

  +1 [+] [-]

, 2022-08-12 11:24, pirms 2 gadiem
varenais_eksperts rakstīja: Švaki, izrādās viens no gada nozīmīgākajiem hokeja notikumiem nevienu neinteresē.
Tie kam interesē,tie skatās,bet uz vietas,manuprāt,galvenais iemesls ir augusta mēnesis,kad hokejisti parasti tikai sāk gatavoties sezonai,bet skatītāji šajā laika atpūšās no hokeja.Pārējie visi minētie iemesli ir tikai papildinājums.

  -1 [+] [-]

, 2022-08-12 11:32, pirms 2 gadiem
Kas tas par seksa skandālu? Ko neviens par to neraksta?

     [+] [-]

, 2022-08-12 11:32, pirms 2 gadiem
alguns rakstīja: Tie kam interesē,tie skatās,bet uz vietas,manuprāt,galvenais iemesls ir augusta mēnesis,kad hokejisti parasti tikai sāk gatavoties sezonai,bet skatītāji šajā laika atpūšās no hokeja.Pārējie visi minētie iemesli ir tikai papildinājums.
Domaju tapat,jo ja cempis notiktu septembra sakuma ka savulaik Kanadas kauss ,tad fanu butu krietni vairak.

     [+] [-]

, 2022-08-12 12:50, pirms 2 gadiem
boleks rakstīja: Kas tas par seksa skandālu? Ko neviens par to neraksta?
Delfos bij ļoti plašs raksts par to, bet maksas raksts.
https://www.bbc.com/news/world-us-c...

     [+] [-]

, 2022-08-12 18:59, pirms 2 gadiem
alguns rakstīja: Tie kam interesē,tie skatās,bet uz vietas,manuprāt,galvenais iemesls ir augusta mēnesis,kad hokejisti parasti tikai sāk gatavoties sezonai,bet skatītāji šajā laika atpūšās no hokeja.Pārējie visi minētie iemesli ir tikai papildinājums.
Pēc tavas loģikas ,gaidāmais pasaules kaus futbolā arī notiks pie tukšām tribīnēm ...,jo parasti spēlē vasarā?