Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3, Did:0, useCase: 3

Latvijas hokejistu leģions gatavojas sezonai

Kristaps Zālītis

Latvijas hokejistu leģions gatavojas sezonai
Kaspars Saulietis pirmssezonas mačos
ir bijis ļoti veiksmīgs.
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze

Kamēr pilnā sparā rit Latvijas klubu gatavošanās jaunajai hokeja sezonai, virkne mūsējo ir uzsākuši treniņus ārvalstu komandu sastāvos. Lai nevienu neapvainotu, alfabēta kārtībā apskatīsim Latvijas hokejistu līdzšinējās sekmes.

Anglija

Jau otro sezonu šajā valstī plāno aizvadīt Māris Ziediņš. Pīterboro prese vasarā vairākkārt rakstīja par vietējā kluba „Phantoms” centieniem Ziediņu pārliecināt vēl nebeigt karjeru un acīmredzot latviešu hokejistu ir izdevies apvārdot. 30 gadus vecais latvietis būs viens četriem komandas leģionāriem. Pagājušajā sezonā „Phantoms” Anglijas premjerlīgas regulāro sezonu noslēdza 4.vietā.

ASV

Kā ierasts, virkne Latvijas hokeja skolas audzēkņu nākamsezon siros pa ASV zemākajām hokeja līgām, kamēr daži latvieši spēlēs augstākā līmenī un viņu gaitām mēs noteikti sekosim visas sezonas garumā. Pirmkārt, protams, mūsu stabilie NHL vīri – Kārlis Skrastiņš (Floridas „Panthers’’) un Raitis Ivanāns (Losandželosas „Kings”). Otrkārt, vairāki NHL kandidāti – Jānis Sprukts (Floridas „Panthers”), Mārtiņš Karsums (Bostonas „Bruins”) un, manuprāt, arī Artūrs Kulda (Atlantas „Thrashers”). Pirmie divi neiekļūšanu NHL sezonas sākumā vai vismaz ievadā uzskatīs par neveiksmi, bet Artūrs Kulda pasaules spēcīgākajā hokeja līgā var iekļūt ar veiksmes palīdzību. 20 gadus vecais latviešu hokejisti aizvadīja lielisku sezonas noslēgumu AHL klubā Čikāgas „Wolves”, izcīnot līgas galveno balvu Kaldera kausu. Kulda bija viens no stabilākajiem „Wolves” balstiem aizsardzībā, tādēļ daudzi prognozē latviešu aizsargam iespēju šosezon apostīt arī NHL gaisu.
Divi citi latvieši vēl pavisam NHL cerību rangā bija priekšā Kuldam, bet tagad acīmredzot jau ir aiz viņa. Runa iet par 21 gadu veco aizsargu Oskaru Bārtuli (Filadelfijas „Flyers” sistēmā) un 20 gadus veco Kasparu Daugaviņu (Otavas „Senators”). Abiem ir jāizvada lieliska pirmssezonas treniņnometne NHL klubā, lai saglabātu cerības AHL sezonas laikā saņemt izsaukumu uz pasaules hokeja meku. NHL klubi savas paplašinātos pirmssezonas treniņus uzsāks septembra vidū, kad divu nedēļu laikā izšķirsies vairāku latviešu gaitas tuvākajam gadam.

Austrija

Jau piekto sezonu Austrijā aizvadīs veterāns Viktors Ignatjevs, kurš pēc vairākiem gadiem Lincā ir pārcēlies uz pagājušā gada regulārās sezonas uzvarētājiem Vīnes „Capitals”. Savukārt aizvadītās sezonas play-off čempionu Zalcburgas „Red Bull” sastāvā ir iekļuvis jaunais Oskars Cibuļskis. Mūsējo lomas gan būs atšķirīgas. Ignatjevs būs viens no komandas atslēgas spēlētājiem, savukārt Cibuļskis cīnīsies par sestā aizsarga vietu. Abi klubi nupat ir aizvadījuši pirmās sagatavošanās spēles un Ignatjevs jau ir paspējis izcelties ar vārtu guvumu.

Baltkrievija

Mums vistuvākajos kaimiņos Baltkrievijā sezonai gatavojas četri spēlētāji. Jau labu laiku bija zināms par Kaspara Saulieša (Žlobinas „Metallurg”) un Sergeja Višegorodceva („Himik-SKA” ) plāniem šajā valstī. Toties tikai nesen uz Lukašenko zemi ir devušies Vladislavs Vodolažskis („Himik-SKA”) un Oļegs Koreškovs („Vitebsk”).

Varbūt pat negaidīti labi „Metallurg” sastāvā veicas Kasparam Saulietim. Pēdējā pārbaudes mačā pret „Sokol” mūsējais spēlēja pirmajā maiņā un pašā spēles sākumā sešu minūšu laikā guva divus vārtus, ievadot 6:1 uzvaru pār „Sokol”. Tādējādi „Metallurg” revanšējās par 2:5 zaudējumu dienu iepriekš. Arī toreiz Saulietis guva vārtus un abos mačos tika atzīts par savas komandas labāko spēlētāju. Arī iepriekšējās pirmssezonas spēlēs latviešu uzbrucējs ir izcēlies ar rezultativitāti un pelnījis mača labākā spēlētāja balvas. Pārējie mūsējie Baltkrievijā līdz šim vai nu nav spēlējuši (Vodolažskis, Koreškovs), vai ar rezultativitāti neizcēlās (Višegorodcevs).

Čehija

Šogad Jozefa Šveika zemē ripu spēlēs trīs Latvijas izlases kandidāti aizsargi Jānis Andersons („Ocelari Trinec”), Aleksandrs Jerofejevs („Sparta Praha”) un Jēkabs Rēdlihs („Plzen”). Visi mūsējie ir izvēlējušies noslēgt līgumus ar pagājušās sezonas Čehijas vidusmēra klubiem, kas gatavošanos sezonai uzsāka jau jūlijā. Pēc klusākiem pirmajiem mačiem, pēdējos ar rezultativitāti ir paspīdējis Jerofejevs. Krietni mazāk spēļu protokolos ir atzīmējušies Andersons un Rēdlihs.

Dānija

Maizi šajā valstī jau kārtējo gadu pelnīs Aleksandrs Macijevskis („SønderjyskE”) un Sergejs Čubars („Totempo Hvik”). Sergejs Čubars vienošanos ar (senāk „Hvidovre”) panācis tikai nesen, iespējams, tādēļ viņa vārds nav atrodams starp punktus guvušajiem spēlētājiem pārbaudes mačos. Dažās aizvadītajās pārbaudes spēlēs rezultatīvāko sarakstā nav atrodams arī Macijevska vārds.

Itālija

No ASV zemākajām līgām uz Itālijas klubu „Bolzano” ir pārcēlies Sergejs Durdins. Baumo, ka Apenīnu pussalā nākamsezon strādās arī kādreizējais NHL vīrs Kaspars Astašenko.

Kanāda

Latvijā nu jau ierasts Kanādas hokejam sekot caur junioru līgu prizmu. Paredzams,ka nākamsezon CHL spēlēs divi Latvijas hokeja audzēkņi – Andris Džeriņš (OHL, „Frontenacs”) un Edgars Uļeščenko (WHL, „Hitmen”). Pēdējais šogad tika izvēlēts ārzemju spēlētāju draftā, bet Džeriņš Kingstonā spēlēja jau pagājušajā gadā. Pēc klusāka sezonas sākuma Džeriņš punktus aktīvi sāka krāt ziemas otrajā pusē un pavasarī. CHL klubi gatavošanos sezonai ir uzsākuši šonedēļ un līdz pirmajām oficiālajām pārbaudes spēlēm vēl ir kāds laiciņš.

Krievija

KHL bez Rīgas „Dinamo” sastāvā spēlējošajiem Latvijas hokejistiem piedalīsies arī Georgijs Pujacs, kurš itin rezultatīvi sevi parādījis pirmssezonas pārbaudes spēlēs Toljati „Lada” sastāvā. Krievijas augstākajā līgā par vietu „Kriļja Sovetov” sastāvā cīnās komandas jaunākais uzbrucējs 18 gadus vecais Roberts Bukarts, kura kontā jau divi vārtu guvumi pret KHL klubu Maskavas „Dinamo”.

Slovākija

Lai arī Slovākijā sezonu cerēja uzsākt vairāki mūsējie, šajā valstī palicis vien Guntis Džeriņš, kurš turpinās spēlēt „MHC Martin” rindās. Savus punktus pārbaudes spēlēs Džeriņš ir sakrājis, bet ar īpaši augstu rezultativitāti nav izcēlies.

Vācija

Vācijas spēcīgākajā hokeja turnīrā DEL Krēfeldes „Pinguine” sastāvā sezonai pirmajā maiņā gatavojas Herberts Vasiļjevs. Bijušā Latvijas izlases uzbrucēja, tagad „Pinguine” galvenā trenera Igora Pavlova vadībā Vasiļjevs nav zaudējis vārtu garšu un pirmssezonas pārbaudes spēlēs ir bijis tradicionāli rezultatīvs. Vācijā spēlēs arī aizsargs Arvīds Reķis, kurš pārstāvēs DEL klubu „Grizzly Adams” no Volfsburgas.

Zviedrija

Pamatīgs mūsējo leģions sezonu aizvadīs Baltijas jūras otrā krastā Zviedrijā. Tiesa, pašā augstākajā līmenī vismaz sezonas sākumā nespēlēs neviens mūsējais. Talantīgākie jaunie hokejisti (Vladislavs Dobrenkijs, Alberts Iljiško, Roberts Jekimovs) sevi lūkos apliecināt Zviedrijas Elites sērijas klubu U-20 komandu sastāvā, bet par viņiem nedaudz vecākais Sergejs Pečura spēlēs pagājušajā sezonā no elites izkritušās „Mora IK” komandas sastāvā. Vēl virkne hokejistu meistarību lūkos nostiprināt zemāka ranga vienībās.

Ar Latvijas hokejistu pārstāvēto klubu sarakstu iespējams iepazīties sadaļā Latvijas hokejisti ārzemēs

Apkopojums veidots ar eSports.lv lietotāju palīdzību.

1 2 3 4 128 komentāri

  +6 [+] [-]

, 2008-08-28 13:13, pirms 16 gadiem
Labi, latvijas hokeja saimniecība neiet uz grunti.

 +11 [+] [-]

, 2008-08-28 13:14, pirms 16 gadiem
Cerams ka Daugaviņš un Bārtulis tomēr izsitīsies NHL !!
Slēpts komentārs: lvhockey

  +4 [+] [-]

, 2008-08-28 13:15, pirms 16 gadiem
Kā Armands Puče teica Latvijai hokejā vsilabāk gāja, kad mums bija viena ar pusi halles. Tagad haļļu pilns, bet spēlētāju nav - vairums visi pa otrajām un trešajām līgām.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: kvaz87

  +9 [+] [-]

, 2008-08-28 13:21, pirms 16 gadiem
Jums pēdējiem diviem ieteiku mazliet pamācīties.

  +3 [+] [-]

, 2008-08-28 13:25, pirms 16 gadiem
Un kā tad ar Podziņu Krievijā?
Cik saprotu, tajā sarakstā ir tikai Latvijas pilsoņi...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2008-08-28 13:30, pirms 16 gadiem
Fascinē kvaz87 un O~D~B

  -2 [+] [-]

, 2008-08-28 13:31, pirms 16 gadiem
O~D~B rakstīja: nu man žēl ka tev pat nav 9 klašu izglītība jo Lielbritānija NAV!!! valsts
Tā ir 4 valstu savienība(vai kā tur bija, karaliskā valstu apvienība, nu kkā tur bija ) kurā ietilpst Anglija, velsa, Skotija un Ziemeļīrija...

c'mon

  -2 [+] [-]

, 2008-08-28 13:33, pirms 16 gadiem
O~D~B rakstīja: nu man žēl ka tev pat nav 9 klašu izglītība jo Lielbritānija NAV!!! valsts
Tā ir 4 valstu savienība(vai kā tur bija, karaliskā valstu apvienība, nu kkā tur bija ) kurā ietilpst Anglija, velsa, Skotija un Ziemeļīrija...

Kur Tu tādas muļķības rāvi? Ja tā ļoti teorētiski, tad ir Lielbritānijas un Ziemeļīrijas apvienotā karaliste, kas ir valsts. Velsai un Skotijai ir nodotas kaut kadas vietējās pašpārvaldes tiesības, taču tās nekāda gadījumā nav atsevišķas valstis. Tas, ka FIFA tās ir atsevišķas (hvz kādēļ tā), tas nenozīmē, ka reāli tās ir patstāvīgas valstis.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2008-08-28 13:34, pirms 16 gadiem
raims rakstīja: Fascinē kvaz87 un O~D~B


Kas tieši tev viņos fascinē?

  -1 [+] [-]

, 2008-08-28 13:35, pirms 16 gadiem
kasagrande rakstīja: Kur Tu tādas muļķības rāvi? Ja tā ļoti teorētiski, tad ir Lielbritānijas un Ziemeļīrijas apvienotā karaliste, kas ir valsts. Velsai un Skotijai ir nodotas kaut kadas vietējās pašpārvaldes tiesības, taču tās nekāda gadījumā nav atsevišķas valstis. Tas, ka FIFA tās ir atsevišķas (hvz kādēļ tā), tas nenozīmē, ka reāli tās ir patstāvīgas valstis.

Jā, futbols un regbijs, manuprār, ir vienīgie sporta veidi, kur Skotijas un Anglijas sportisti nespēlē vienā komandā.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2008-08-28 13:36, pirms 16 gadiem
O~D~B rakstīja: Tu gribi teikt ka Lielbritānija ir valsts???
tad paskaidro kapēc piemēram futbolā piedalās anglija, ziemeļīrija,skotij un velsa atsevišķi???
Un varbūt tad gan anglija, gan skotija, gan ziemeļīrija un velsa ir vnk lielas pilsētas???

FIFA nav ANO, FIFA neapieno valstis, FIFA apvieno futbola federācijas. Acīmredzot, ja vienā valstī ir vairākas neatkarīgas FIFA atzītas federācijas, tad tā nav problēma.

  +8 [+] [-]

, 2008-08-28 13:37, pirms 16 gadiem
ASV
_______________________________________

Artūrs Kulda pagājušās sezonas play-off turnīrā ne tuvu nebija komandas balsts aizsardzībā. Vienkārši spēlēja bez kļūdām. Viņu slavēja nevis tāpēc, ka Kulda būtu nežēlīgs monstrs, bet gan tāpēc, ka pirmo reizi spēlējot pie profesionāļiem spēja rādīt labu sniegumu, pieņēma pareizos lēmumus, nenervozēja, nesarežģīja spēli, utt.. Īsāk sakot rādīja labāku sniegumu nekā bija gaidīts no 20-gadīga juniora, kurš pie Ziemeļamerikas profiem nekad nebija spēlējis.

Bārtulis jau nu točna nav aiz Kuldas, viņu izredzes +/- ir vienādas, visu izšķirs gadījums/liktenis sauciet kā gribat. Bārtulim pagājušo sezonu sajāja daudzie savainojumi, taču kad viņš tika pie teikšanas, Oskars demosntrēja labu sniegumu.
Daži varētu iebilst, ka Atlantai konkurence ir vājāka, tāpēc Artūrs varētu debitēt pirmais. Jā, tīri pēc pieredzes un spēles, "Thrashers" blūlains ir vājāks, taču viņiem ir daudz "prospektu" (Bogosian, Valabik, Oystrick), tāpat nekur nav aizgājis pagājušās sezonas debitants, komandas labākais aizsargs - Ernstrēms. Īsāk sakot, aizsardzībā iespēlēt tādu daudzumu debitantu varētu būt riskanti un ja būs jāizvēlas, kurus jaunos saukt uz lielo komandu, paši saprotiet, kurus izauks (tiem, kas nezin, pateikšu - augstāk draftētos).
"Flyers" savukārt parasti ir problēmas ar savainojumiem un Hetčers ar Timmonenu jaunāki nepaliek.
Lielākais mīnuss Oskara situācijā ir tas, ka Filadelfijā konkurence uz vietu sastāvā ir lielāka - 15 aizsargi (Oskars ir apmēram 11. vietā), bet Atlantā uz "Thrashers" kreklu ar savu uzvārdu pretendē 10 aizsargi (Artūrs - 10. vietā).

Sprukta un Karsuma neiekļūšana NHL komandu sastāvos jau sezonas sākumā nebūs nekāda neveiksme.
Karsuma gadījumā 6 kreisās malas uzbrucēji pretendē uz 4 vietām. Mārtiņš šajā sarakstā varētu būt kāds piektais, t.i., atkal pirmais aiz svītras, jo pamatsastāvam tiek gatavoti vīri ar vārdu - Kobasū, Kessels, Raiders. Mārtiņa vienīgā iespēja ir izkonkurēt Torntonu, kurš, lai arī ir policists, vairs nav tik aktuāls, jo Bostonā labi visus pārmāca Milans Lučičs (arī auguma parametri viņam ir labāki). Nebūtu arī slikti, ka Torntons un Karsums mainītos vietām atkarībā no pretinieka (NHL tiek praktizēta šāda sistēma).
Spruktam, savukārt, ir vēl 7 konkurenti uz vietu pamatsastāvā. Uzvārdi nav visai skaļi, taču reāli konkurence ir starp 7 spēlētājiem uz 3 vietām, jo Veiss ir stabili pamatsastāvā. Pārējie - vai nu debitanti, vai tādi 3./4. maiņas centri. Taču mani bažīgu dara cits fakts - kad tika noslēgts līgums ar Spruktu, komandas vadība izteicās, ka viņš tiek ņemts kā papildinājums Ročesterai.

     [+] [-]

, 2008-08-28 13:37, pirms 16 gadiem
O~D~B rakstīja: Tu gribi teikt ka Lielbritānija ir valsts???
tad paskaidro kapēc piemēram futbolā piedalās anglija, ziemeļīrija,skotij un velsa atsevišķi???
Un varbūt tad gan anglija, gan skotija, gan ziemeļīrija un velsa ir vnk lielas pilsētas???

Nu kā tu paskaidrosi, piemēram, olimpiādē treka riteņbraucēji pārstāvēja Lielbritāniju nevis Angliju vai Skotiju.

  -3 [+] [-]

, 2008-08-28 13:37, pirms 16 gadiem
O~D~B rakstīja: The United Kingdom is a union of four constituent countries: England, Northern Ireland, Scotland and Wales.

No wikipēdijas nokopēju(cerams ka angliski mākat)

Tu gribi pateikt, ka Krievijā, piemēram, Čečenija un Jakutija arī ir valstis? Tur starp citu arī ir savas pašpārvaldes iestādes, Čečenijā pat savs prezidents

     [+] [-]

, 2008-08-28 13:39, pirms 16 gadiem
raims rakstīja: Nu kā tu paskaidrosi, piemēram, olimpiādē treka riteņbraucēji pārstāvēja Lielbritāniju nevis Angliju vai Skotiju.

man ir ierosinājums nepiesārņot komentārus un neturpināt strīdu, lai cilvēks domā, kā grib
Slēpts komentārs: kvaz87

  +1 [+] [-]

, 2008-08-28 13:39, pirms 16 gadiem
Vai ta Māris Jass nespēlē Čehijā?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2008-08-28 13:40, pirms 16 gadiem
ODB:

Vārdi "country" vai "state" ne vienmēr nozīmē valsti kā suverēnu un neatkarīgu veidojumu. Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotā karaliste ir viena valsts. Tieši tā pat kā Amerikas Savienotās valstis (kurām nosaukumā ir vārds "valstis" daudzskaitlī).

  -1 [+] [-]

, 2008-08-28 13:41, pirms 16 gadiem
O~D~B rakstīja: Tu gribi teikt ka Lielbritānija ir valsts???
tad paskaidro kapēc piemēram futbolā piedalās anglija, ziemeļīrija,skotij un velsa atsevišķi???
Un varbūt tad gan anglija, gan skotija, gan ziemeļīrija un velsa ir vnk lielas pilsētas???

Apvienotajaa karalistee ietilpst konstituutas valstis:
Anglija, Velsa, Skotija, Z-iirija. un taa tas ir muzhigi muuzhos un ta arii buus !

  -2 [+] [-]

, 2008-08-28 13:42, pirms 16 gadiem
kasagrande rakstīja: Tu gribi pateikt, ka Krievijā, piemēram, Čečenija un Jakutija arī ir valstis? Tur starp citu arī ir savas pašpārvaldes iestādes, Čečenijā pat savs prezidents

Jā arī ASV katrā štatā ir sava pašpārvalde un likumi

  -1 [+] [-]

, 2008-08-28 13:43, pirms 16 gadiem
O~D~B rakstīja: Nu labi varu pieņemt, ka mums abiem ir taisnība, jo tas pats ir Amerikā, tikai tur ir štati nevis valstis, bet olimpiādē parstāv visa lielā amerika tā kā es nezinu, bet tomēr palieku pie sava...

paldies

  -2 [+] [-]

, 2008-08-28 13:43, pirms 16 gadiem
kvaz87 rakstīja: Tas būtu tāpat, kā pateikt vai Latviju var uzskatīt par valsti, vai nebūtu pareizāk teikt Baltijas valstis

Lielbritānija ir valsts, kas sastāv no četrām daļām - Anglijas, Velsas, Skotijas un Ziemeļīrijas.
Anglija nav valsts.

     [+] [-]

, 2008-08-28 13:44, pirms 16 gadiem
thrashers.nhl.com

Cik es saprotu pagaidam Kulda ir sastava

     [+] [-]

, 2008-08-28 13:44, pirms 16 gadiem
zzk rakstīja: ODB:

Vārdi "country" vai "state" ne vienmēr nozīmē valsti kā suverēnu un neatkarīgu veidojumu. Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotā karaliste ir viena valsts. Tieši tā pat kā Amerikas Savienotās valstis (kurām nosaukumā ir vārds "valstis" daudzskaitlī).


Tad varbūt ES arī sauksim par valsti, jo tā ir ekonomiskā savienība (līdzīgi ka Apvienotā karliste - politiskā)

     [+] [-]

, 2008-08-28 13:45, pirms 16 gadiem
England [ˈɪŋglənd] (help·info) is a country (wikipedia)

lvhockey rakstīja: Lielbritānija ir valsts, kas sastāv no četrām daļām - Anglijas, Velsas, Skotijas un Ziemeļīrijas.
Anglija nav valsts.

  +1 [+] [-]

, 2008-08-28 13:45, pirms 16 gadiem
robis75 rakstīja: thrashers.nhl.com

Cik es saprotu pagaidam Kulda ir sastava


Tie ir spēlētāji, kas atrodas "Thrashers" sistēmā un viņiem ir līgums. Pie tam kāpēc gan viņam nebūt? NHL treniņnometnes nemaz vēl nav sākušās...

  -1 [+] [-]

, 2008-08-28 13:46, pirms 16 gadiem
lvhockey rakstīja: Lielbritānija ir valsts, kas sastāv no četrām daļām - Anglijas, Velsas, Skotijas un Ziemeļīrijas.
Anglija nav valsts.


Ja gribam būt pavisam precīzi, tad jēdziens "Lielbritānija" sevī ietver Angliju, Velsu un Skotiju. Pilnais valsts nosaukums ir Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotā karaliste.

  -1 [+] [-]

, 2008-08-28 13:47, pirms 16 gadiem
O~D~B rakstīja: nu man žēl ka tev pat nav 9 klašu izglītība jo Lielbritānija NAV!!! valsts
Tā ir 4 valstu savienība(vai kā tur bija, karaliskā valstu apvienība, nu kkā tur bija ) kurā ietilpst Anglija, velsa, Skotija un Ziemeļīrija...

Lielbritānija, jeb Apvienotā karaliste ir valsts, kura sastāv no 4 daļām Skotijas, Ziemeļīrijas, Anglijas un Velsas.
1 2 3 4 128 komentāri