Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3, Did:0, useCase: 3

NHL līgumu nomaina neziņa par nākotni – vārtsargs Grigals gaida piedāvājumus

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

NHL līgumu nomaina neziņa par nākotni – vārtsargs Grigals gaida piedāvājumus
Gustavs Grigals. Foto: Brad Repplinger/Rockford IceHogs

Gustavs Grigals pagājušo sezonu pabeidza kā Nacionālās hokeja līgas (NHL) kluba Nešvilas "Predators" rezerves vārtsargs, bet brīdī, kad jaunā sezona jau klauvē pie durvīm, 26 gadus vecajam Latvijas izlases hokejistam nav līguma un kluba. "Sākumā likās, ka vasara būs īsāka nekā ierasts. Tagad izskatās otrādi," sarunā ar portālu Sportacentrs.com atskārta Grigals.

Kad 2023. gada pavasarī Gustavs Grigals lika punktu studijām, latviešu vārtsargs iekļuva paplašinātajā sarakstā gan uz Maika Rihtera balvu, kas tiek pasniegta NCAA labākajam vārtsargam, gan uz Hobija Beikera vārdā nosaukto trofeju, kas tiek pasniegta NCAA labākajam hokejistam. Divas nedēļas pēc universitātes pēdējās spēles Grigals parakstīja līgumu ar Amerikas Hokeja līgas (AHL) klubu Milvoki "Admirals".

Pagājušo sezonu Grigals sāka līmeni zemāk – ECHL komandā Atlantas "Gladiators". Pirmā sezona profesionālajā hokejā izvērtās skarba, jo komanda uzvarēja tikai 23 no 72 spēlēm un ierindojās pašā pēdējā vietā. Grigals kā komandas pirmais numurs gan iekrāja pieklājīgu statistiku – 90,0% atvairītu metienu un trīs sausās spēles, kas komandai arī bija vienīgās sezonā.

Marta ievadā viņš tika pie patīkama karjeras ieraksta – gatavojoties Stenlija kausa izcīņai, Grigals lika parakstu uz līguma ar Nešvilas "Predators", lai izslēgšanas spēļu laikā varētu atrasties pie komandas kā trešais vārtsargs.

"Nezinu, kas notika aizkulisēs. Man tikai piezvanīja un pateica, ka turpmāk būšu ar NHL līgumu, ka braukšu uz playoff. Mērķis uzreiz bija skaidrs," teica Grigals. "Ne katram vārtsargam, ne katram hokejistam ir bijusi iespēja parakstīt NHL līgumu. Tas nozīmē, ka tevi novērtē. Patīkami. Uzreiz varēju piezvanīt vecākiem un paziņot patīkamos jaunumus. Protams, tā nav pilnvērtīga sezona ar komandu. Patīkami, bet dzīvē pēc tam nekas nemainījās."

"Predators" pārliecinoši pirmais numurs bija Jūse Saross, otrais numurs – cits soms Kevins Lankinens, bet Grigalam tika uzticēti trešā vārtsarga pienākumi. Lai gan atradies kopā ar komandu, viņa laiks uz ledus bija ierobežots.

"Visu darīju kopā ar komandu. Gājām kopā uz ledus. Pēc treniņa paliec pāris minūtes. Spēlētāji playoff laikā cenšas atpūsties pēc iespējas vairāk, tāpēc man vairāk sanāca strādāt ar vārtsargu treneri," norādīja Grigals. "Ja pirmajam vārtsargam gribas atpūsties, tad trešais vārtos tiek vairāk. Saross ir foršs čalis, un viņam nepatīk atpūsties, viņš iet tikai uz priekšu. Kaut kādas iespējas jau arī man bija, ieguvu jaunu pieredzi."

Treniņš, autobuss, viesnīca, kafijas pauze, pastaiga pa pilsētu – Grigals atzina, ka savu ikdienas rutīnu nav mainījis, kaut nācies iejusties ilgi nepieredzētā lomā. Arī iekļaušanās "Predators" kolektīvā nav bijis izaicinājums. "Kopā ar viņiem slidoju jau vasarā. Iekāpu lidmašīnā, un visus jau zināju," pauda Grigals. Pirmās kārtas sērijā Nešvila ar 2-4 piekāpās Vankūveras "Canucks". Arī Artūrs Šilovs sēriju sāka kā trešais numurs, bet pabeidza jau kā pirmais.

Tagad Grigals ir brīvais aģents un meklē nākamo komandu. "Sākumā likās, ka vasara būs īsāka nekā ierasts, tagad liekas, ka būs garāka. Jūnija vidū atbraucu atpakaļ uz Latviju, tagad sēžu un gaidu piedāvājumus," neziņas pilns bija 26 gadus vecais vārtsargs. "Pa retam uznākuši intereses vilnīši, tagad ir mierīgāks periods. Re, tagad ir lieliska iespēja gatavoties olimpiskajai kvalifikācijai, tāpēc cenšos pārāk nedomāt par to visu. Prātā ir cits mērķis."

"Protams, ir brīži, kad aizdomājies, bet tāpēc jāstrādā ar sevi. Cenšos padarīt ko citu, lai aizmirstu par hokeja ikdienu. Pastaigas ar draudzeni, ģimenes satikšana, kartingi. Citādas aktivitātes, kas palīdz atslēgties no hokeja."

Neziņa nav likusi mainīt gatavošanās plānus, pie kuriem Grigals pieturējies jau vairākus gadus. Pēc Jāņiem sācies darbs pie fiziskās sagatavotības, bet uz ledus vārtsargs atgriezies jūlija otrajā pusē. Viņš strādājis kopā ar vārtsargu treneri Sergeju Kuzņecovu, sargājis vārtus "Optibet" hokeja līgas kluba "Prizma" treniņos, bet kopš pagājušās pirmdienas trenējas kopā ar Latvijas izlasi.

Ja vasaras laikā gatavošanās nav problēma, tad septembrī, kad hokejisti izklīduši pa klubiem, vārtsargam atrast iespējas kāpt uz ledus būs sarežģītāk, prognozē Grigals. "Jo ilgāk šis viss iet, jo grūtāk paliek. Nav vairs tīneidžera vecums, kad vēl neveido savu dzīvi," norādīja vārtsargs. "Gribētos tikt pēc iespējas augstākā sportiskajā līmenī, bet tagad jāizvērtē katrs piedāvājums."

Latvijas izlasei šodien oficiāli sākot gatavošanos olimpiskajai kvalifikācijai, tieši Grigals bija vecākais vārtsargs uz ledus. Artūram Šilovam martā apritēja 23, bet Linardam Feldbergam ir tikai 19. Kristers Gudļevskis, kurš valstsvienības nometni papildinās sestdien, ir sešus gadus vecāks par Grigalu.

Treniņš kopā ar Latvijas izlasi vārtsargiem nozīmē darbu kopā ar Artūru Irbi. "Man patīk, ka viņam ir mazliet nestandarta skats uz pozīciju, kas vārtsargam ir svarīgi. Iziets cauri tik daudziem vārtsargu treneriem, un katrs ir citāds. Ar Artūru vienmēr ir forši pastrādāt, arī ārpus ledus varam parunāt par visādām lietām. Tagad pusstundu pirms treniņa pastrādājām uz ledus. Divus gadus nebiju izlasē. Diezgan forši iegūt citas zināšanas, redzēt viņa viedokli par lietām," sacīja Grigals.

     [+] [-]

, 2024-08-19 23:42, pirms 3 nedēļām
Cerams izdosies labs gads kādā Eiropas līgā un tad jau pēc gada var arī naudu sākt pelnīt!

     [+] [-]

, 2024-08-20 13:55, pirms 3 nedēļām
26os gados arī vārtsargam ir jau jāspēlē nevis jātaustās. Domāju, ka būs pēdējā brīža piedāvājums no kādas komandas par pieticīgiem noteikumiem. Hokeja tirgus iz mazs.

     [+] [-]

, 2024-08-20 16:07, pirms 3 nedēļām
Domāju Allsvenskan būtu labs fits.

     [+] [-]

, 2024-08-20 16:09, pirms 3 nedēļām
Diez ko spīdoši nav -augusta vidus parasti Eiropā ir tas brīdis, kad sastāvi +- skaidri un tuvojas nometnes. visticamāk - trešās šķiras līga vai jāgaida oktobra beigas/novembris, kad ir atbirumi.
Tāds cerīgakais variants Almtuna - Alswenskan jaunpienācēji, kam uz šo brīdi 2 vārtsargi no kuriem 1 ir padsmitgadnieks... Tas bez kāda inside un baumām - vienkārši tur teorijā varētu noderēt vārtsargs ar pro hokeja pieredzi.