Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3, Did:0, useCase: 3

Olimpiskie sapņi arī Oslo un Hannoverē

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Olimpiskie sapņi arī Oslo un Hannoverē
Vācijas izlases treneris Ūve Krups
Foto: ITAR-TASS

Pasaules hokejā šajā nedēļā galvenais notikums ir 2010.gada ziemas olimpisko spēļu atlases turnīrs, kurā vēl trīs komandas tiks pie ceļazīmēm uz Vankūveras olimpisko hokeja turnīru. Piedāvajam ieskatu divās kvalifikācijas grupās, kurās nepiedalās Latvijas izlase.

Hokejs olimpisko spēļu programmā iekļauts jau kopš tālā 1920.gada, kad spēles notika Antverpenē (Beļģija). Zīmīgi, ka toreiz hokejs, kas ir ziemas sporta veids, tika iekļauts vasaras spēļu programmā, jo toreiz ziemas spēles vēl netika rīkotas. Pirmajā turnīrā piedalījās vien septiņas komandas, un par čempioni kļuva Kanādas izlase. Uz ziemas spēlēm hokejs pārcēlās četrus gadus vēlāk – spēlēs Šamonī (Francija). 2010. gada ziemas olimpiādē Vankūverā (Kanāda) hokeja turnīrā piedalīsies 12 komandas. Deviņas vadošās komandas pasaules rangā pēc pagājušā gada pasaules čempionāta automātiski kvalificējās olimpiādei – bez mājiniekiem kanādiešiem, Vankūverā vietas garantējušas arī ASV, Krievijas, Čehijas, Zviedrijas, Slovākijas, Somijas, Baltkrievijas un Šveices komandas. Uz trim atlikušajām vietām pretendē vēl 12 komandas, kas trīs Eiropas pilsētās aizvadīs pēdējo kvalifikācijas posmu. Par Latvijas izlases pretiniekiem jau rakstījām, tāpēc šajā rakstā pievērsīsim uzmanību pārējām divām kvalifikācijas grupām.

Vai vāciešiem Hannoveres ledus būs veiksmīgs?

E grupā bez mājiniekiem vāciešiem olimpisko sapni centīsies piepildīt arī vāciešu kaimiņi austrieši, slovēņi un labākā Āzijas komanda Japāna. No visām trim olimpiskā kvalifikācijas pēdējā posma grupām tieši E grupa izskatās spēkos vienlīdzīgākā, kur reāli uz uzvaru pretendē trīs komandas, vienīgi Japānai atvēlēta pastarītes loma. No visām grupas komandām pasaules rangā visaugstāk (10.vietā) atrodas Vācija, kurai pietrūka pavisam nedaudz, lai, pateicoties vietai pasaules rangā, automātiski kvalificētos Vankūveras turnīram.

Tagad vāciešiem ir jāsaņemas pēdējam solim – trīs mačiem savās mājās. Tie nesolās būt viegli. Lai arī rangā gan Slovēnija, gan Austrija atrodas zemāk par Vāciju, viegla pastaiga vāciešiem šajā turnīrā nebūs. Neskatoties uz to, ka Slovēnija pērn izlidoja no pasaules čempionāta A grupas, slovēņus norakstīt būtu neprāts. Lai arī komandā pasaules līmeņa zvaigžņu nav, tā spēlē saliedēti un šajā turnīrā varētu likt par sevi runāt. Ar Slovēniju Vācijai būs jāspēlē grupas pēdējā spēlē, bet pirms tam savus pieticīgos argumentus olimpiskajai kvalifikācijai centīsies izteikt arī Austrija. Kaimiņu cīņas visos sporta veidos ir īpašas, arī šis gadījums nebūs izņēmums. Visbeidzot grupas ceturtajai komandai Japānai sasniegums būs nepalikt pēdējā vietā.

G Grupas spēļu kalendārs

DatumsLaiksSpēle
05.02.17:00Slovēnija - Austrija
05.02.20:30Vācija – Japāna
07.02.13:00Slovēnija – Japāna
07.02.16:30Austrija – Vācija
08.02.14:30Japāna – Austrija
08.02.18:00Vācija – Slovēnija

Vai franči un kazahi aizliks priekšā kāju skandināviem?

G grupas spēles ar četru komandu – Norvēģijas, Dānijas, Francijas un Kazahstānas – piedalīšanos šajā nedēļas nogalē notiks Norvēģijas galvaspilsētā Oslo. Visas četras komandas vairāk vai mazāk labi pazīstamas ar Latvijas hokeja līdzjutējiem, jo pēdējo gadu laikā ar ikvienu no tām ir spēlēts. Šajā grupā favorītu statuss tiek atvēlēts abām Skandināvijas komandām – Norvēģijai un Dānijai. Interesanti, ka turnīra kalendārs sastādīts tā, ka abas minētās komandas savā starpā tiksies grupas pēdējā mačā. No intrigas viedokļa neko vairāk laikam nevar vēlēties. Šajā grupā gaisu jaukt noteikti centīsies Francija, un, iespējams, kaut gan maz ticams, arī Kazahstāna.

Pasaules rangā no šīs grupas komandām visaugstāk (12.vietā) atrodas Norvēģija, kam šajā turnīrā papildus pluss būs sava laukuma priekšrocība. Pērn pasaules čempionātā Kanādā norvēģi ieguva 8.vietu, kas šai valstij ir lielisks sasniegums. Dānija šajā pašā rangā ieņem 13.vietu. Dānijas hokejs pēdējo gaidu laikā piedzīvojis strauju progresu, tāpēc iespējamā dāņu uzvara šajā grupā par pārsteigumu nebūtu jāuzskata. Ja par skandināviem viss aptuveni ir skaidrs, tad par pārējām divām komandām šajā grupā grūti spriest.

Francijas hokeja labākie gadi, šķiet, ir aiz muguras – komanda pēdējā laikā piedzīvo lejupslīdi. Maz ticams, ka šis kvalifikācijas turnīrs varētu kaut ko radikāli mainīt. Iespējams, kādā no turnīra mačiem pret vienu no skandināvu komandām franči varētu izšaut, bet uz panākumu grupas kopvērtējumā frančiem būtu naivi cerēt. Kazahi apbrīnojamā veidā spēja kvalificēties Turīnas olimpiādei, toreiz uzvarot Austrijā notikušo kvalifikācijas turnīru, neskatoties uz 0:4 sagrāvi grupas pirmajā mačā pret laukuma saimniekiem. Šoreiz Kazahstānai būs nepieciešama milzīga veiksme, lai atkārtotu šo panākumu. Izlasei palīdzību atteikuši vairāki Kontinentālajā Hokeja līgā (KHL) spēlējošie hokejisti, tāpēc šoreiz kazahiem kvalificēties būs ļoti grūti, ja ne neiespējami.

G Grupas spēļu kalendārs

DatumsLaiksSpēle
05.02.16:00Dānija – Francija
05.02.20:00Norvēģija – Kazahstāna
07.02.14:00Dānija – Kazahstāna
07.02.18:00Francija – Norvēģija
08.02.14:00Kazahstāna – Francija
08.02.18:00Norvēģija – Dānija

Izmantotie resursi:
iihf.com

  -1 [+] [-]

, 2009-02-05 12:41, pirms 15 gadiem
ne pa teemu, bet sis jaunajs esporta formats ir loti nepaarskataams!

     [+] [-]

, 2009-02-05 12:52, pirms 15 gadiem
Vācija tiks, bet otrā grupā nekas nav skaidrs viena līmeņa komandas.

     [+] [-]

, 2009-02-05 12:52, pirms 15 gadiem
Izskatas ka sajas grupas intriga ir lielaka!

  -1 [+] [-]

, 2009-02-05 13:02, pirms 15 gadiem
nu es nez par kazahiem, manaa skatiijumaa vinji tomeer ir galvenie favoriiti, jo taapataam liela dalja komandas speelee KHL pat neskatoties uz to, ka daudzi ir atteikushi! Daudz kazahu ir arii krieviijas pirmajaa liigaa! Nedomaaju ka daanju liiga ir stipraaka par to!

     [+] [-]

, 2009-02-05 13:03, pirms 15 gadiem
es novēlu slovēņiem aizbraukt uz Vankuveru.

     [+] [-]

, 2009-02-05 13:28, pirms 15 gadiem
''Vankūverā vietas garantējušas arī ASV, Krievijas, Čehijas, Somijas, Slovākijas, Somijas, Baltkrievijas un Šveices komandas. ''

Divas somijas komandas?

     [+] [-]

, 2009-02-05 14:08, pirms 15 gadiem
Abas drupas ir spēku ziņā ļoti līdzīgas. E grupā cīnīsies Vācija un Slovēnija
G grupa ir ļoti neprognozējama

  +1 [+] [-]

, 2009-02-05 18:19, pirms 15 gadiem
Kopš kura laika Kazahstāna tiek uzskatīta par švaku komandu? Vēl Turīnas Olimpiskajā Spēlēs šiem pamanījāmies zaudēt ar 2:5.
Manuprāt tieši Kazahstāna un Norvēģija ir galvenie pretendenti uz vietu OS.