Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3, Did:0, useCase: 3

Kanāda pagarinājumā pēc deviņu gadu pauzes kļūst par pasaules čempioni

Kārlis Justovičs
Kārlis Justovičs

Kanāda pagarinājumā pēc deviņu gadu pauzes kļūst par pasaules čempioni
Kanādas hokeja izlases vārtsardze Anna-Rī Debjēna un uzbrucēja Melodī Dausta ar pasaules čempionāta kausu. Foto: Jeff McIntosh/AP/Scanpix

Par IIHF pasaules hokeja čempionāta sievietēm uzvarētāju kļuvusi Kanādas valstsvienība, kas savā laukumā Kalgari ar 3:2 pagarinājumā pieveica ASV. Kanādietes izcīnīja savu 11. pasaules meistarsacīkšu titulu.

Kanādas un ASV izlases pasaules čempionātu finālos bija tikušās 19 no 20 norises reizēm, tieši iepriekšējā turnīrā Somijas pilsētā Espo kanādiešu vietu cīņā par zeltu aizņemot Somijai. Pēdējos piecos turnīros bija spējusi triumfēt ASV, kas pasaules meistarsacīkšu kopumā bija ieguvusi deviņas reizes. Kanāda un ASV savā starpā šajā čempionātā bija tikušās grupu turnīrā, 27. augustā kļavu lapu zemes hokejistēm izrādoties pārākām ar 5:1.

Šonakt krietni labāks spēles sākums padevās amerikānietēm, Kanādas vārtu priekšā pirmā perioda vidū trīs minūšu intervālā divreiz izceļoties Aleksandrai Kārpenterei - 2:0. Otrajā trešdaļā iniciatīvu pārņēma Kanāda, Briannai Dženerei ar metienu no vārtu priekšas un Džeimijai Lī Retrejai ar pielabotu komandas biedrenes raidījumu trīsdivarpus minūšu laikā atgūstot līdzsvaru uz tablo - 2:2.

Pamatlaika otrajā daļā ASV neizmantoja četrus, savukārt Kanāda - trīs skaitliskā pārsvara iespējas. Pagarinājumā ar filigrānu plaukstas metienu vārtu labajā augšējā stūrī zelta vārtus guva Marī-Filīpa Pulēna. Interesanti, ka vārtu guvums netika fiksēts uzreiz, bet gan pēc tam cīņas norises laikā.

Par turnīra vērtīgāko spēlētāju tika atzīta Kanādas uzbrucēja Melodī Dausta, kura aizvadītajās septiņās spēlēs iekrāja 12 (6+6) rezultativitātes punktus.

Bronzas godalgas 13. reizi vēsturē izcīnīja Somija, kas ar 3:1 pārspēja Šveici. Somiešu sastāvā līdz otrā perioda beigām pa reizei izcēlās Tanja Niskanena, Ella Vītasuo un Petra Nīminena. Savukārt piekto vietu nodrošināja Krievijas Olimpiskās Komitejas komanda, saspringtā mačā ar 2:0 pieveicot Japānu. Pa vārtu guvumam savā kontā ierakstīja Valērija Pavlova un Viktorija Kuļišova.

Pasaules čempionātu medaļnieki (1990. – 2021.)

KomandaZeltsSudrabsBronzaMedaļas
Kanāda118120
ASV911-20
Somija-11314
Krievija--33
Zviedrija--22
Šveice--11

Izmantotie resursi:
https://www.iihf.com/en/events/2021/ww