Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:534, Did:0, useCase: 3

Emīls Kurzemnieks spēlēs Francijas handbola virslīgā

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Emīls Kurzemnieks spēlēs Francijas handbola virslīgā
Emīls Kurzemnieks jau USC "Creteil" kreklā.

Latvijas izlases un Latvijas čempionvienības Dobeles TENAX handbolists Emīls Kurzemnieks 2024./2025. gada sezonā spēlēs Francijas virslīgas jeb LNH (Nacionālā handbola līga) klubā USC "Creteil". Tas nozīmē, ka nākamsezon pirmo reizi Latvijas handbolisti būs vienlaicīgi visās trijās spēcīgākajās Eiropas klubu handbola līgās - Vācijas 1. bundeslīgā, Spānijas ASOBAL un Francijas LNH.

Iespējams, ka Emīls Kurzemnieks spēlēt uz ārzemēm būtu aizbraucis jau pirms pagājušās sezonas, taču visas ieceres un iespējas izjauca smags savainojums. Tikai sezonas beigās Emīls atgriezās laukumā, taču viņš netika piemirsts un karjeras turpinājums 26 gadus vecajam handbolistam tagad būs vienā no spēcīgākajām Eiropas handbola līgām. Emīlam jau ir neliela pieredze spēlēt ārzemēs - Islandes klubā 'Afturelding", taču to nevar salīdzināt ar iespēju, kāda ir tagad. Kurzemnieka pāreja uz USC "Creteil" droši vien ir ievērojamākā spēlētāja pāreja uz ārzemju klubu Dobeles TENAX vēsturē. Vācijas 1. bundeslīgā Melzungenas komandas rindās šosezon ir Dainis Krištopāns, Spānijas ASOBAL līgā "Villa de Aranda" rindās ir Jevgeņijs Rogonovs un Francijas LNH spēlēs Emīls Kurzemnieks - visās trijās TOP līgās pirmo reizi vienā sezonā ir Latvijas handbolisti.
Kretejas pilsēta Marnas upes krastos praktiski ir Parīzes piepilsēta, jo atrodas tikai 11,5 km no Francijas galvaspilsētas. Kretejas vīriešu handbola komandas lielāko panākumi laiks bija pagājušā gadsimta 80. gadu beigās un 90. gados - 1989. gadā USC "Creteil" kļuva par Francijas čempionu un kausa ieguvēju, kā arī iekļuva EHF Kausu ieguvēju kausa izcīņas finālā, kur divu spēļu summā zaudēja Vācijas komandai Esenes "TuSEM" (17:16 savā laukumā un 16:19 viesos). Nākamajā gadā Kretejas komanda aizkļuva līdz EHF Čempionu kausa izcīņas pusfinālam, kurā piekāpās FC "Barcelona" vienībai - 19:20 savā laukumā un 18:23 viesos. Kretejas komandā ir spēlējuši tādi savulaik un vēl nesen vai tagad slaveni Francijas handbolisti kā Paskāls Majē (Kentēna Majē tēvs), Kamels Remili (Nedima Remili tēvs, kurš pašreiz ir arī viens no kluba vadītājiem), Žoels Abati, Jugo Deskā, Geriks Kevardeks, Frederiks Peress, Nedims Remili, Olivjē Njukass un vairāki citi. Komandas galvenais treneris kopš šā gada ir Kristofs Esparre, kurš bija viens no komandas līderiem 80. gadu beigās un 90. gados. No ārzemju spēlētājiem, kuri bijuši USC "Creteil" rindās, jāizveļ poli Andžeju Tlučiņski, Zlatanu Saraceviču (1996. gada olimpiskais čempions ar Horvātijas izlasi), Pepi Manaskovu (Ziemeļmaķedonija), Mili Isakoviču (1984. gada olimpiskais un 1986. gada pasaules čempions ar Dienvidslāvijas izlasi), kā arī slovēņu vārtsargu Gorazdu Škofu.
Pēdējos gados Kretejas komandas ar ievērojamiem sasniegumiem lepoties nevar. 2019. gada pavasarī tā pēc divu gadu prombūtnes atgriezās virslīgā jeb LNH un pēdējās piecās sezonās ieņēma attiecīgi 14., 12., 11., 14. un 14. vietu. Aizvadītajā sezonā Kretejas komanda līdz pēdējai spēļu kārtai spēkojās par vietas saglabāšanu LNH (līgā spēlē 16 komandas un divas pēdējās to pamet) un to izdevās saglabāt. Spāņu spēlētājs Mario Lopess Alvaress ar 159 gūtiem vārtiem bija desmitais rezultatīvākais LNH čempionātā un arī pašreiz viņš ir komandas sastāvā.
Emīla Kurzemnieka pozīcijā - kreisais insaids jeb ārējais spēlētājs - ir 19 gadus vecais Belko Aijeva un 29 gadus vecais horvāts Bruno Butoracs. Pirmā spēlē LNH jaunajā sezonā Kretejas komandai būs 13. septembrī savā laukumā ar "Chambery" handbolistiem.