Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:8, Did:0, useCase: 3

LHF atliek kongresu un stāsta par vizīti Vīnē pie Eiropas federācijas vadības

Agris Suveizda

LHF atliek kongresu un stāsta par vizīti Vīnē pie Eiropas federācijas vadības
Latvijas Handbola federācijas sacensību direktors Renārs Līcis (no kreisās), prezidents Mārtiņš Bičevskis un ģenerālsekretārs Guntis Ciematnieks
Foto: Paula Čurkste, LETA

Latvijas Handbola federācija (LHF) saistībā ar izsludināto ārkārtas stāvokli valstī pieņēmusi lēmumu atlikt 26. martā paredzēto LHF Biedru ikgadējo kopsapulci, pavēstīts federācijas mājaslap. Ziņojumu par neseno vizīti Eiropas Handbola federācija (EHF) un pašreizējo situāciju Latvijā sniedz LHF ģenerālsekretārs Guntis Ciematnieks.

Guntis Ciematnieks, LHF ģenerālsekretārs: "Pagājušajā nedēļā apmeklēju Eiropas Handbola federāciju (EHF) Austrijā, Vīnē. Braucienam uz Vīni bija vairāki svarīgi iemesli. Pirmkārt, tiekoties ar EHF vadību, atskatījāmies uz padarīto un esošo situāciju Latvijas handbolā. Patīkami bija dzirdēt, ka esam novērtēti gan ar izlases dalību Eiropas čempionāta finālturnīrā, gan citām aktivitātēm Latvijas handbolā. Kā viens no pozitīvajiem piemēriem, tika minēts minihandbols, un tā attīstība mūsu valstī. Par vienu no sarunas prioritātēm tika iezīmēta metodiskā darba neesamība Latvijā, kas neļauj strādāt ilgtermiņā un veidot jebkādu sistēmu. Apgūstam mazos projektus, veidojam arī plašākas iestrādes, bet tas paliek tikai kā īstermiņa risinājums. Spējam piesaistīt spēcīgus speciālistus, starp kuriem noteikti, manuprāt, var pieminēt, piemēram, Ēriku Visocki un Valēriju Putānu, bet tas kopumā ir meistarklases formāts.

EHF prezentēju LHF attīstības plānu, kam ir nepieciešams plašāks skatījums un ilgtermiņa finansējums, lai varam nodrošināt ne tikai štata vietu personai, kas būtu atbildīgā persona Latvijā metodiskajos jautājumos, bet arī regulārus izglītības pasākumus darbā ar vienotu metodiku Latvijas Sporta skolās. LHF ir idejas, bet, lai tās realizētu, jāveido jaunatnes treneru darba grupa, lai diskutētu un meklētu labākos risinājumus. Mums ir jāceļ metodikas kvalitāte darbā ar jauniešiem, jāspēj būt radošiem, piedāvājot pēc iespējas augstvērtīgāku treniņprocesu. Neizbēgami jārod arī risinājums, kā palielināt praktizējošo treneru kopskaitu.

Vienojāmies, ka LHF saņems ilgtermiņa atbalstu no EHF, lai pirmajos trīs gados realizētu izstrādātā projekta plānu. Vairāk par projektu informēsim savus Biedrus tuvākajā laikā, lai uzklausītu idejas un uzsāktu plānotās aktivitātes. Ikviens var pieteikties LHF ar savu redzējumu par metodikas veidošanu un vēlmi vadīt metodisko darba grupu. Šis un vēl citi projekti ir LHF plānos, ko sadarbībā ar EHF gribam relizēt Latvijā, jo vizītes laikā piedalījos dažādos semināros, kas noteikti bija saistoši Latvijai. Diskutējām par "Grassroots" jeb tautas sporta vadlīnijām, lai spētu iesaistīt ikvienu gribētāju sportam, it īpaši handbola spēlē. Te redzu, ka jāturpina iesāktais – mini handbols bērnu un jauniešu vidū ir ļoti populārs, spējīgts augt vēl vairāk. Tuvakajā laikā informēsim par jaunu sadarbības partneri, kas kļūs par ģenerālsponsoru minihandbola festivālos. Papildu esam apguvuši LSFP projektu šīs kustības atbalstam. Cerams, ka pavisam drīz varēsim atsākt festivālu norisi, bet tas ir atkarīgs no kopējās situācijas valstī.

Nopietna sadaļa, par ko diskutējām bija sieviešu handbols Eiropā un katras valsts "īpašais" stāsts. Kā zināms, Latvijai nav sieviešu izlases, kas, protams, nav labs signāls. Latvija nav vienīgā valsts Eiropā bez savas izlases, kas piedalītos starptautiskos turnīros. Lai piedalītos Eiropas vai pasaules čempionāta kvalifikācijās, jāsāk ar kādu oficiālu turnīru zem EHF "lietussarga", lai šāda līmeņa spēlēm mēs būtu gatavi un apzinātos savas spējas. Cerams, ka tuvākajā laikā EHF šādu turnīru piedāvās, lai mums būtu iespēja atjaunot izlasi, un mēs varētu piedalīties starptautiskajos turnīros. Starptautiskā handbola federācija (IHF) organizē "Emerging nations" sieviešu turnīrus, kur ik pa laikam Latvija tiek uzaicināta, taču tas ir par maz.

Strauji tuvojās arī Eiropas čempionāts U-20 zēniem B divīzijā, kas cerams varēs notikt pēc noteikta plāna, jo klātienē līgums tika parakstīts, un darba process turpinās. Cerams, uzlabojoties situācijai, visas jaunatnes izlases varēs turpināt treniņprocesu, jo dotajā brīdī visās vecuma grupā izlašu treniņnometnes ir atceltas. Runājot par nacionālās vīriešu izlases gatavošanos pasaules čempionāta "play-off" 1. kārtai pret Izraēlu, tad varu teikt vien to, ka esam saziņā ar EHF un sekojam līdzi situācijai. Tiklīdz būs precīza un oficiāla informācija, noteikti par to ziņosim.

Tāpat vēlos informēt visus LHF Biedrus, kas plānotais LHF kongress 26. martā tiek atlikts, ņemot vērā Ministru Kabineta rīkojumu un izsludināto ārkārtas stāvokli Latvijā. Tādējādī LHF ikgadējā LHF Biedru kopsapulce tiek pārcelta un par plānoto datumu un laiku informēsim LHF Statūtu paredzētajā kārtībā.

Gribu vēl nformēt, ka LHF birojs strādā attālināti līdz situācija Latvijā stabilizēsies, bet aicinu ikvienu, kam ir jautājumi darbam ar LHF, sazināties elektroniski vai telefoniski. Aicinu ikvienu esošajā situācijā rīkoties atbildigi, pasargājot sevi un savus tuviniekus, līdzcilvēkus, Latvijas sabiedrību. Piebildīšu, ka sportot neviens nav aizliedzis, līdz ar to uzturiet sevi sportiskajā formā drošās vietās."

Izmantotie resursi:
LHF atliek Biedru kopsapulci un informē par...