Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:8, Did:0, useCase: 3

Čempions pret čempionu - "plus 8" Dobeles TENAX labā

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Čempions pret čempionu - "plus 8" Dobeles TENAX labā
Pirmos vārtus jaunajā BHL sezonā Dobeles TENAX labā guva Antons Šuleiko.

Sestdien Baltijas handbola līgā - Latvijas un Lietuvas čempions pret čempionu (Dobeles TENAX pret Viļņas "Šviesa") un vicečempions pret vicečempionu (MSĢ pret Klaipēdas "Dragūnas"). Ir tikai viena nianse - mūsu vicečempions MSĢ ir Baltijas handbola līgas debitants un turnīra jaunākā komanda. Pirmā no Latvijas komandām BHL jauno sezonu sāka ASK/"Zemessardze"/RSU ar zaudējumiem Tallinas "Mistra" un Kauņas "Granitas-Karys" komandām, bet pirmo uzvaru Latvijas komandām guva čempioni - Dobeles TENAX handbolisti.

Dobeles TENAX handbolisti aizvadītajā sezonā pirmo reizi uzvarēja Baltijas handbola līgā un kļuva tikai par otro Latvijas komandu (pēc Rīgas ASK ar dažādiem "pielikumiem"), kas ieguva Baltijas handbola līgas čempiones titulu. Pirmā spēle jaunajā sezonā dobelniekiem iekrita ar Lietuvas čempioni Viļņas komandu "Šviesa" tās laukumā.

TENAX rindas ir pametuši un citās komandās attiecīgi Šveicē un Francijā tagad spēlē Māris Veršakovs un Emīls Kurzemnieks, savainojuma dēļ vēl nesāks sezonu Oskars Arājs, pagaidām nespēlēs Egils Politers un Guntis Piļpuks. Starptautiskā turnīrā Dobelē, kurā mājinieki izškirīgajā spēlē pēcspēles 7 m metienu sērijā piekāpās Klaipēdas "Dragūnas" komandai, varēja pārliecināties, ka TENAX komanda nav kļuvusi vājāka, bet tā ir kļuvusi nedaudz citādāka, jo ir arī jaunpienācēji (viens no viņiem vēl pagaidām oficiāli nav komandā un tāpēc lai paliek kā neliels pārsteigums...).

No MSĢ komandas klāt nācis (atgriezies Dobelē) Latvijas junioru izlases pamatvārtsargs Niks Lazda, komandu pastiprinājis līnijas spēlētājs Intars Jomands, kurš iepriekšējā sezonā bija Ogres komandā un kurš ir debitējis arī Latvijas izlasē, ļoti būtisks pastiprinājums no Salaspils komandas ir pieredzējušais baltkrievu handbolists (savulaik trīs sezonas bija Minskas SKA, spēlēja Baltkrievijas izlasē 2016. gada Eiropas čempionātā) Aleksandrs Patcikaiļiks, kurš jau vairākus gadus dzīvo un strādā Latvijā (kopš nemieriem Baltkrievijā...) un kurš ir spēlējis arī Rīgas "Celtnieka" un Ogres komandās.

Savainojuma dēļ izlaidis visu pagājušo sezonu, atgriezies ierindā un atgūst sportisko formu bijušais junioru izlases spēlētājs Leno Daniels Kazlovskis. Skaidrs, ka vēl nepieciešams laiks, kamēr būs saprašanās laukumā, taču to (saprašanos) vai iegūt tikai nopietnās spēlēs. "Šviesa" saglabāja praktiski visu savu pagājušās sezonas kodolu, bet komandas galvenais trenris tagad ir Gintars Cibuļskis.

Pagājušajā sezonā abas komandas arī ievadīja sezonu Baltijas handbola līgā ar savstarpēju spēli Viļņā un toreiz tā beidzās neizšķirti - 30:30. Tagad - cita spēle un cits scenārijs. Līdz pirmajiem dobelnieku gūtajiem vārtiem bija jāpagaida gandrīz trīs ar pusi minūtes (Antons Šuleiko; viņš guva trīs no četriem pirmajiem TENAX vārtiem), bet tad arvien vairāk izpaudās TENAX labāka komandas spēle uzbrukumā un labāka aizsardzība. Ārējā līnijā efektīgs bija trio Nils Kreicbergs-Kārlis Krūmiņš-Ņikita Pančenko, bet tad arī Kreicbergs-Pančenko-Patcikaiļiks.

20. minūtē dobelnieki pirmo reizi panāca triju vārtu pārsvaru - 12:9. Artūrs Kuģis vārtos un laba aizsardzība ļāva vairākkārt veidot ātros pretuzrukumus, nelīdzēja "Šveisa" komandai ar pāriešana uz spēli ar 7 laukuma spēlētājiem un tukšiem vārtiem. 19:12 pēc pirmā puslaika TENAX labā - tas mājiniekiem vēl nebija sliktākais variants... Tajā pašā laikā bija skaidrs, ka Viļņas komanda pēc pārtraukuma kaut ko mainīs, lai mainītu spēles gaitu.

Neko mainīt mājiniekiem neizdevās. TENAX komanda jau pašā otrā puslaika sākumā divreiz pēc kārtas labi nospēlēja aizsardzībā, divreiz tika pārtverta bumba un divreiz Kristers Plūme guva vārtus - 21:12. TENAX vārtus otrajā puslaikā sekmīgi sargāja Ritvars Putra. Atlikušajā laikā dobelnieki pārliecinoši kontrolēja spēles gaitu (25:17 - 20 minūtes pirms beigām, 28;20 - 15 minūtes un 30:21 - 10 minūtes pirms beigām) un guva pārliecinošu uzvaru - 34:26.

Astoņi spēlētāji Dobeles TENAX rindās guva vismaz pa 3 vārtiem, kas vispirms jau liecina par komandas spēli, bet rezultatīvākais ar 7 vārtiem bija Krūmiņš. Pa 5 vārtiem - Šuleiko un Patcikaiļika rēķinā, 4 vārti - Pančenko rēķinā.

Svētdien TENAX komandai spēle Klaipēdā.

ZRHK “Tenax Dobele” komandas galvenais treneris Sandris Veršakovs: “Ar spēli kopumā esmu apmierināts. Sākums bija mazliet nervozs un varēja just, kas esam braukuši garāku ceļu. Bija diezgan ātrs spēles temps, tāpēc izmantoju visus spēlētājus. Manuprāt, jaunpienācēji labi iegāja spēlē, bet vēl ir daudzas lietas pie kā jāstrādā, piemēram, aizsardzībā varam spēlēt vēl labāk. Pirmie svarīgie punkti ir iegūti un tas ir galvenais. Tagad pārbrauciens uz Klaipēdu un rīt jau jauna cīņa!”

VHC Šviesa – ZRHK Tenax Dobele 26:34 (12:19)

ZRHK Tenax Dobele – Kārlis Krūmiņš 7/8, Aliaksandr Patcykailik 5/5, Antons Šuleiko 5/6, Ņikita Pančenko 4/6, Nils Kreicbergs 4/7, Kristers Plūme 3/4, Ričards Juzups 3/4, Intars Jomants 3/4, Linards Usāns 1/1

VHC Šviesa – Skirmantas Plėta 5/6, Karolis Bliuvas 5/9, Valdas Drabavičius 4/4, Mantas Urvikis 4/5