Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:8, Did:0, useCase: 3

“Ņeva” – ar četriem robiem sastāvā, "Tenax" – 44 dienas bez spēļu prakses

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

“Ņeva” – ar četriem robiem sastāvā, "Tenax" – 44 dienas bez spēļu prakses
Sanktpēterburgas "Ņeva" galvenais treneris Dmitrijs Torgovanovs.

Krievijas handbola Superlīgas vicelīdere Sanktpēterburgas komanda “Ņeva” EHF kausa izcīņas 3. kārtas spēlēs 12. un 13. decembrī Dobelē ar Latvijas čempionu TENAX būs bez četriem svarīgiem spēlētājiem, savukārt dobelniekiem tās būs pirmās spēles pēc 44 dienu pārtraukuma.

Pēdējo spēli TENAX aizvadīja 28. oktobrī Latvijas SynotTip virslīgā viesos pret “Jūrmalas sportu”, bet pirms tam bija divas spēles Baltijas handbola līgas čempionātā Kehrā un Vīlandē. Diemžēļ nācās atcelt 6. decembrī paredzēto spēli savā laukumā ar Rīgas “Celtnieku”, kas būtu ļoti noderīga tieši pirms EHF kausa izcīņas spēlēm ar “Ņevu” – savainojumi un karantīna neļāva aizvadīt spēli kaut vai daļēji labākajā sastāvā.

“Tikai pēdējo nedēļu trenējas visi pašreiz pieejamie spēlētāji, tā ka arī mēs paši īsti nezinām, cik labi vai slikti pēc tik garas pauzes varam spēlēt. Skaidrs, ka tik gara pauze bez spēlēm ietekmēs. Pēc savainojuma atgriezies sastāvā Egils Politers un cerēsim, ka viņš jau spēs pienācīgi palīdzēt. Toties savainojuma dēļ nebūs Emīla Kurzemnieka. Pārējie spēlētāji ir ierindā. Pagājušajā sezonā ieguvām Eiropas kausu pieredzi un tā mums kaut nedaudz palīdzēs, kaut gan komandas gatavība pašreizējā situācijā nemaz nevar būt optimāla,” saka TENAX un Latvijas izlases galvenais treneris Sandris Veršakovs.

Pirmais Krievijas čempions (1993. gadā) handbola klubs Sanktpēterburgas “Ņeva” Dobelē ieradās jau trešdien. Viesi veica COVID-19 testus pirms ierašanās Latvijā un tie visi bija negatīvi, bet vakar tika veikti testi arī Dobelē. Divu rezervistu testu bija aizdomīgi, viņi vakar jau nepiedalījās treniņā, bet šodien veiks atkārtotus testus. Testus veica arī TENAX spēlētāji un treneri – visiem tie bija negatīvi.

Krievijas Superlīgas pēdējā spēlē “Ņeva” savā laukumā ar 24:29 zaudēja Maskavas CSKA, taču saglabāja otro vietu turnīra tabulā – līderim un titula īpašniekam Maskavas apgabala “Chehovskiye Medvedi” ir 25 punkti 13 spēlēs, “Ņeva” – 22 un CSKA – 21 punkts. Šīs trīs komandas pašreiz arī izskatās galvenās pretendentes uz titulu un medaļām. “Ņeva” galvenais treneris Dmitrijs Torgovanovs (Krievijas izlases sastāvā 2000. gada olimpiskais čempions, Eiropas un divkārtējais pasaules čempions, 13 gadus aizvadījis Vācijas 1. bundeslīgā, bet 2005. gadā kopā ar Evaru Klešniku Esenes TuSEM rindās kļuva par EHF kausa ieguvēju un bija savulaik viens no labākajiem līnijas spēlētājiem pasaulē) nevarēja rēķināties ar dažiem pamatspēlētājiem, kas noteikti ietekmēja spēli ar CSKA (pirmajā riņķī viesos izdevās uzvarēt ar 26:25) un kas nevarēs neietekmēt komandas sniegumu Dobelē. Cik lielā mērā – to redzēsim spēļu laikā. Eldars Nasirovs un Viktors Babkovs atgriezīsies ne ātrāk kā Superlīgas izslēgšanas spēlēs, Jurijs Semjonovs būs atpakaļ ātrāk, taču vēl ne Dobelē. Pēdējā spēlē ar CSKA savainojumu dabūja Jevgeņijs Cahariass un viņu acīmredzot aizstās Kirils Voronovs, kurš tikai nesen atgriezās komandā pēc savainojuma. Tie visi ir pieredzējuši pamatspēlētāji.

Toties ierindā ir abi labākie komandas vārtsargi, kuri pašreiz ir starp labākajiem vārtsargiem Superlīgā – Andrejam Djačenko ir 36,8 procenti atvairītu metienu (2. vieta), bet komandas vienīgajam ārzemniekam ukrainim Vitālijam Šimanskim 34,5 procenti (5. vieta). Komandas labākais vārtu guvējs arī šosezon ir Pāvels Turajevs, kurš guvis 61 vārtus un ir 4. vietā Superlīgā. Romāns Stoļarovs ir labākais metienu bloķētājs un labākais pēc bloks+pārvertas bumbas sistēmas Superlīgā. Arvien stabilāk “Ņeva” sastāvā jūtas Krievijas jaunatnes izlases kapteinis 20 gadus vecais Aleksandrs Kovaļenko (guvis 28 vārtus un tieši viņš pēdējā laikā visbiežāk izpilda 7 m soda metienus).
Dmitrijs Torgovanovs par TENAX izteicās optimistiski piesardzīgi – sak, apmēram zinām, kas tur spēlē, zinām, kā viņi spēlē un iepriekš turnīros pirms sezonas ar šo komandu mums nebija lielu problēmu, zinām, ka kopš oktobra beigām dobelnieki nav aizvadījuši nevienu spēli un tāpēc grūti spriest, par viņu gatavību. Sanktpēterburgas komandas lielākais trumpis pašreiz ir tieši regulāra spēļu prakse, turklāt – atšķirībā no TENAX – tā tomēr ir profesionāla komanda. Krievijas Superlīgas pašreizējo līmeni pat nav korekti salīdzināt ne tikai ar PSRS čempionāta augstāko līgu, bet arī ar Krievijas čempionātu 90. gados un 20. gadu pirmajā pusē, taču to nedrīkst vērtēt zemu un vismaz labākās komandas ir labas vidusmēra Eiropas līmeņa komandas. Turklāt “Ņeva” ir seškārtēja Krievijas vicečempione, pagājušās sezonas bronzas medaļu ieguvēja un pašreizējā vicelīdere. Tā gluži vienkārši nevar būt viduvēja līmeņa komanda. Divas spēles divās dienās – profesionālai komandai ar regulāru spēļu praksi šādu grafiku izturēt arī ir vieglāk. Tas gan nenozīmē, ka dobelniekiem var parakstīt “spriedumu” – šādas spēles drīzāk ir liels papildus stimuls, bet pauzes spēļu kalendārā tikai radīs lielāku vēlmi spēlēt.

12. decembrī spēles sākums plkst. 19.30, bet 13. decembrī – plkst. 17. Abas spēles notiks bez skatītāju klātbūtnes, taču tām varēs sekot video translācijās Dobeles ''Tenax'' Youtube kontā.