Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:8, Did:0, useCase: 3

Portugāle grib revanšu

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Portugāle grib revanšu
Foto: Reuters/Scanpix

Portugāles vīriešu rokasbumbas izlase ir vienīgā mūsu grupas komanda 2015. gada pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīrā, kas jau ir spēlējusi gan Eiropas, gan pasaules čempionātu finālturnīros. Portugāļiem arī nebūs lemts braukt uz Kataru un ceturto reizi piedalīties pasaules čempionāta finālturnīrā un viņiem - tāpat kā Latvijas izlasei - gribas pabeigt kvalifikācijas turnīru otrajā vietā. Prestižam, revanšam un vismaz nosacīti vājāku pretinieku iegūšanai nākamajā kvalifikācijā.

Portugālē uzvarējām ar 29:26 un tā bija pirmā Latvijas izlases uzvara pār Portugāli kopš 2000. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra. Pavisam abas izlases savā starpā oficiālās spēlēs ir tikušās 8 reizes - piecas uzvaras ir portugāļiem un trīs uzvaras mums. Portugāļi neslēpj, ka grib revanšēties par zaudējumu savā laukumā. Arī viņi bija vīlušies par Latvijas zaudējumu Bosnijai un Hercegovinai, jo tad arī portugāļiem būtu palikušas reālākas izredzes kvalificēties finālturnīram (tagad viņi to var izdarīt tikai tad, ja paši uzvar Dobelē, ja bosnieši šovakar savā laukumā zaudē igauņiem un ja pēdējā spēlē portugāļi uzvar savā laukumā bosniešus ar vismaz 3 vārtu starpību).

Portugāles izlases galvenais treneris Rolandu Freitašs ir nedaudz pamainījis komandas sastāvu - atšķirībā no pirmajām divām kvalifikācijas spēlēm izlases rindās ir 7 jauni spēlētāji. Dobelē neredzēsim FC "Porto Vitalis" līnijas spēlētāju Tiagu Roču, kurš šosezon vienreiz bija iekļauts EHF Čempionu līgas grupu turnīra spēļu kārtas izlasē, nebūs pagājušās sezona Portugāles čempionāta vērtīgākā spēlētāja Pedro Soljas no Lisabonas "Sporting CP" un 2011. gada čempionāta MVP Karluša Karneiru arī no Lisabonas "Benfica", kā arī FC "Porto Vitalis" vārtsarga Ugo Laurentino, taču tas nenozīmē, ka portugāļi jau ir pacēluši balto karogu un būs viegli uzvarami. Portugāļu trenerim ir daudz plašāka meistarībā apmēram līdzvērtīgu spēlētāju izvēle nekā mums. Pirmajās spēlēs, piemēram, nebija Vilsona Deivjisa no FC "Porto Vitalis", kurš EHF Čempionu līgā šosezon ir guvis 18 vārtus 7 spēlēs un ir viens no Portugāles čempionvienības līderiem.

Portugāles izlasē ir tikai viens leģionārs - divmetrīgais ārējais spēlētājs Horge Silva no spāņu ASOBAL (virslīgas) kluba BM "Guadalajara", bet visi pārējie ir vietējo klubu pārstāvji. Portugāles handbola līga nav starp spēcīgākajām Eiropā, taču tajā ir pietiekami labs līmenis, par ko liecina FC "Porto Vitalis" divas uzvaras Čempionu līgas grupu turnīrā (vēl ir izredzes tikt 1/8 finālā) un "Sporting CP" iekļūšana EHF kausa izcīņas grupu turnīrā. Varam spriest arī pēc tā, kādu līmeni Portugālē savulaik spēja turēt Aigars Lazdiņš, bet vēl pavisam nesen - Austris Tuminskis, kurš no HC "Horta" savulaik atgriezās daudz labākā spēles kondīcijā nekā ir tagad Ludzas komandā. Katrā ziņā ar Latvijas virslīgas līmeni portugāļu virslīgu salīdzināt diemžēl pat nav vērts... Mums par sliktu. Treneris Freitašs skatās arī nākotnē, tāpēc komandā iekļauti arī divi jauni spēlētāji - 21 gadu vecais kreisās malas spēlētājs Brunu Moreira no "Sporting CP" un 198 cm garais un 22 gadus vecais līnijas spēlētājs Rikardu Peskeira no ABC "Andebol SAD" (Madeira).

No tiem spēlētājiem, kas portugāļiem bija spēlē pret Latviju 30. oktobrī Nazarē, uz Dobeli ir atbraukuši deviņi.