Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

21. kārta: Rečickis, Kurakins, Laizāns, Tarasovs ceļas zvaigžņu rangā

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

21. kārta: Rečickis, Kurakins, Laizāns, Tarasovs ceļas zvaigžņu rangā
Antons Kurakins
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Šosezon SMScredit.lv Virslīgas katrā spēlē gan saviem spēkiem, gan ar komandu treneru un spēlētāju konsultāciju palīdzību nosakām trīs zvaigznes. 21. kārta noslēgusies un pienācis laiks informēt, kuras portāla versijā bijušas 15 zvaigznes. Tāpat Sportacentrs.com uzskaita visus rezultatīvo piespēļu autorus un skaita labākos pēc sistēmas "vārti+piespēles".

21. kārtas 15 zvaigznes

"Skonto" - "Metta/LU" 2:2
Mārtiņš Milašēvičs: tāpat kā pret "Spartaku", arī mačā ar "Skonto" bija tas mettiešu futbolists, kurš terorizēja pretinieku aizsardzību. Jā, "Skonto" lielāko spēles daļu dominēja un studentu komandas bumbas kontrole bija vairāk nekā pieticīga (29%), tomēr tajās retajās reizēs, kad "Metta" tika pretinieka laukuma pusē, vairums draudu nāca no Milašēviča. Tieši viņš arī uzsāka neticamo (ņemot vērā komandu spēku samērus) atspēlēšanos, pašam nopelnot soda sitienu pret neveiksmīgi Vladislavu Gabovu aizvietojošo Lado Datunašvili un pašam to arī realizējot. Milašēvičs izdarīja precīzi 12 no savām nedaudzajām 13 piespēlēm, labi uzsita, aizejot no Datunšavili arī citā epizodē, izprovocēja divus pārkāpumus - bija ļoti aktīvs un efektīvs mača dalībnieks.
Juris Laizāns: tādus vārtus, kādus guva Laizāns, bieži negadās redzēt - noorientējies sekundes simtdaļā, bez apdomas trieca bumbu "Mettas" vārtu devītniekā. Skaistākie vārti ilgā laika periodā Virslīgā. Sita pa vārtiem arī 2. minūtē, kad atsistā bumba nonāca pie Bulvīša - Naura sitienu mettietis atvairīja, stāvot uz vārtu līnijas. Jau pēc saviem gūtajiem vārtiem, ieguvis pārliecību, 1. puslaika izskaņā kvalitatīvi izpildīja soda sitienu, trāpot pa vārtu stabu. Kopumā Jurim četri sitieni (trāpījums pa stabu bija neprecīzākais viņa sitiens), tāpat stūra sitiens, pēc kura "Skonto" guva vārtus pie 2:2, taču tika fiksēts, ka bumba pēc Laizāna centrējuma pa gaisu šķērsojusi laukuma gala līniju. Visas uzbrūkošās darbības Laizānam bija līmenī, taču jāizceļ arī viņa komandas spēles saturēšana laukuma vidusdaļā - kopumā 97(!) precīzas piespēles (no 116). Tas gan nebija labākais rādītājs mačā...
Aleksandrs Fertovs: Latvijas futbola apstākļiem neticams rādītājs - 102 precīzas piespēles, turklāt ar 94% precizitāti (102 no 109). Protams, tāpat kā Laizānam ļoti liela daļa šo piespēļu notika bezspiediena apstākļos ("Metta" nosēdās un reizēm sāka presingu tikai sava soda laukuma tuvumā), taču rādītājs kā tāds iespaidīgs. Fertovam arī komandas otrie vārti - jāatzīmē, ka šis "Skonto" pussargs ne tikai šajā, bet arī citās spēlēs padara lielu darba apjomu, pagūstot (dažreiz pat apsteidzot komandas uzbrucējus) būt gan ātrajos uzbrukumos smailē, gan arī atskriet atpakaļ un nostrādāt aizsardzībā.

"Liepājas metalurgs" - "Ventspils" 0:1
Antons Kurakins: nevainojama spēle, īsts stabilitātes un kvalitātes garants. Aizsardzībā nospēlēja vairāk nekā teicami, atbruņoja pretiniekus, spēlēja pareizi pozicionāli. Arī ar bumbu Kurakins prot rīkoties - gan spēja izlīst no nepatīkama pretinieku dubultā presinga (nevis vienkārši izsitot, kur pagadās, bet ar precīzu piespēli), gan bez spiediena spējot izdarīt precīzas, tālas vertikālās piespēles. Nav brīnums, ka lielāko daļu uzbrukumu komanda (Maksims Uvarenko) nolemj sākt caur Kurakinu - jābrīnās, ka pretinieki to ļauj. Arī katrs viņa stūra sitiens bija kvalitatīvs - ikreiz radās draudi pie liepājnieku vārtiem, bet reizi arī Kurakina stūra sitiens ļāva gūt vārtus, kas Kurzemes derbijā izrādījās vienīgie. Atgriežoties pie spēles aizsardzībā, liepājnieku redzamākā figūra Roberts Savaļnieks savas labākās minūtes aizvadīja, pārceļoties no uzbrukuma labās malas (kur aizsardzībā dežūrēja Kurakins) uz kreiso malu. Sausā statistika: Kurakins izdarīja 68 precīzas piespēles (79%, kaut vizuāli procents šķita labāks), kas bija par 18 vairāk nekā tuvākajam sekotājam šajā mačā Endijam Šlampem un par 27 vairāk nekā otram labākajam šajā rādītājā komandas biedram, uzvarēja 15 divcīņas (75%!).
Igors Tarasovs: tā nu bieži sanāk, ka zvaigžņu statusu nopelna vārtu guvēji, kas vairāk izceļas nevis ar golu, bet tieši sniegumu. Arī Tarasova gadījums ir tāds. Vārti, protams, ir nenovērtējama vērtība un arī pie pāris citiem Kurakina stūriem Tarasovs šķita bīstams, taču lielākoties acīs krita viņa prasmīgā spēle centra pussarga postenī - savāca visas otrās bumbas, uzvarēja daudz divcīņu (15), arīdzan labi ievadīja uzbrukumus, lieliski izpildot diagonālās piespēles. Protams, neaizmirstams ir arī viņa bumbas trieciens pret pārliktni mača beigu daļā - jābrīnās, ka vārtu konstrukcija izturēja.
Simons Pauļus: ja par redzamāko "Ventspils" mīnusu varētu saukt pārāk akadēmisko, lēno spēli, tad uz lietuviešu leģionāru vismaz šajā mačā tas neattiecās - ļoti kustīgs, paspēja būt it visur, paveica lielu darba apjomu. Pauļus ne tikai reizēm atradās uzbrukuma smailē, izdarot pēdējo piespēli, bet arī paspēja aizsardzībā - tā vienā spilgtā epizodē bīstamā "Liepājas metalurga" pretuzbrukumā Pauļus paguva nolaisties viszemāk, un tieši viņš pārtvēra piespēli, kas neļāva mājiniekiem izskriet viens pret vienu. Augsta piespēļu kultūra (40/45=89%).

"Jūrmala" - "Ilūkste" 0:0
Džemals Džaliašvili: Kā ierasts, bija viens no "Ilūkstes" uzbrukuma līderiem un veica lielu darba apjomu uzbrukumu veidošanā un to saasināšanā. Izpildīja septiņus precīzus driblus, kas bija labākais rādītājs laukumā, uzvarēja 70% no divcīņām uzbrukumā (14/20) un izveidoja vairākus bīstamus momentus, tomēr arī ar viņa pūlēm nepietika, lai izrautu uzvaru.
Pāvels Orlovs: Sergeja Kuzņecova prombūtnē pa puslaikam aizsardzības centrā spēlēja ar Andreju Prohorenkovu un Anatoliju Maksimenko. Orlovs uzņēmās šefību gan gaisā (uzvarētas septiņas no astoņām gaisa divcīņām), gan uz zemes, kā arī ievadīja komandas uzbrukumus.
Vladimirs Volkovs: No Daugavpils "Daugavas" īrētajam pussargam bija liela loma laukuma vidusdaļā, jo īpaši otrajā puslaikā, kad "Ilūkstei" piederēja liels teritoriāls pārsvars. Volkovs izdarīja pārliecinoši visvairāk piespēļu (52/66, 79%), precīzi izpildot visas piecas tālās piespēles, un uzvarēja procentuāli visvairāk divcīņu laukumā - 71% (10/14).

"Daugava" D - "Jelgava" 0:0
Aleksandrs Vlasovs: darba spēles gaitā nebija daudz, toties nepieciešamības gadījumā bija uzdevumu augstumos. Īpaši iespaidīgs seivs 2. puslaika vidū, kad glāba pēc Maksima Daņilova izpildītā sitiena. Izgājienos, atskaitot epizodi, kad bumba trāpīja pa vārtu stabu, bija lielisks.
Aleksandrs Solovjovs: ar katru spēli sāk izskatīties arvien labāk un uz garlaicīgās komandas spēles fona ir viens no spilgtākajiem futbolistiem. Tiek galā ar uzdevumiem gan aizsardzībā, gan uzbrukumā. Individuāli labi apspēlē pretiniekus, radot briesmas pie pretinieku vārtiem. Pret jelgavniekiem bija viens no retajiem, kurš uzņēmās iniciatīvu, saasināja situācijas, izpildīja kvalitatīvus centrējumus.
Mārcis Ošs: no aizsargiem atstāja labāko iespaidu - spēlēja pārliecinoši, kļūdas nepieļāva un labi tika galā gan ar Gongadzi, gan Babatundi. Starp citu, iepriekšējo maču pret jūrmalniekiem "Jelgava" (2:2) bez diskvalificētā Oša nospēlēja vāji tieši aizsardzībā. Daugavpilī Ošs atgriezās un uzreiz kopējā situācija ar spēli aizsardzībā "Jelgavai" uzlabojās. Otrajā stāvā uzvarēja vairākas svarīgas divkaujas, bet uzbrukumā pamatīgi palīdzēja partneriem ar saviem sānu iemetieniem. Viens no tiem bija tuvu, tuvu tam, lai "Jelgava" gūtu uzvaras vārtus.

"Daugava" R - "Spartaks" 0:0
Vitālijs Rečickis: Kamēr Mants Savens joprojām nav labākajā sportiskajā formā, laukuma vidusdaļā izcēlās melnā darba darītājs Vitālijs Rečickis. Rēzeknietim pārliecinoši visvairāk precīzu piespēļu (86, 79%) un arī ļoti daudz uzvarētu divcīņu - 15 (68%). Spēlei tuvojoties beigām, arvien tuvāk pretinieku soda laukumam nokļuva zemāk esošie "Daugavas" spēlētāji, tostarp arī Rečickis, kurš izdarīja vairākus labus sitienus. Vienā no mēģinājumiem Rečickis perfekti no distances ielika bumbu vārtu stūrī, tomēr viesus glāba vārtsargs.
Jevgēņijs Kazačoks: Tāpat kā visai komandai, ļoti daudz nācās aizsargāties un ļoti daudz spēlēt bez bumbas. Pateicoties pieblīvētajai viduszonai un peļķēm pilnajam laukumam, vidusdaļā bija ļoti daudz divcīņu, un Kazačoks savā komandā tajās bija viens no prasmīgākajiem 21 (70%) uzvarēta divcīņa, kas bija labākais rādītājs laukumā. Izveidoja arī vienu ļoti labu izdevību, taču pirmais pie Kazačoka piespēlētās bumbas bija no vārtiem izskrējušais Vaičulis.
Roberts Ozols: jā, bija arī kļūdas, taču tai pašā laikā fakts paliek fakts - palika uz nulles un vismaz pāris reizes patiesi glāba "Spartaku" no vārtu zaudējuma cīņā, kurā sitienu attiecība rāmī bija 1:6, pret vienu no līderēm Rīgas "Daugavu". Spilgtākā epizode 69. minūtē - Vitālijs Rečickis izkārtoja sev sitienu un teicami sita pašā stūrī, taču Ozols slaidā lēcienā atvairīja. Domājams, tuvu ne katrs Virslīgas vārtsargs spētu atkārtot nesen 18. dzimšanas dienu nosvinējušā "Spartaka" vārtsarga veikumu šai brīdī... Pirms tam 36. minūtē Ozols kļūdījās izgājienā, taču pats lieliski savu kļūdu laboja, izvelkot vārtos lidojošo bumbu pēc rūdītā vilka Povila Lukša sitiena. 66. minūtē atvairīja cita meistarīga lietuvieša Manta Savena soda sitienu, pēc kura bumba lidoja apakšējā stūrī. 81. minūtē atsita Savena tālšāvienu. Kompensācijas laikā, kaut nepārliecinoši, atvairīja arī Valērija Čistjakova tālsitienu. Kas piedod lielāku vērtību Ozola iespētajam - spēlē pamatīgi lija, un bumba bija slapja, laukums slidens. Visu cieņu!

Virslīgas zvaigznes (vismaz piecreiz par zvaigznēm nosauktie)

VSpēlētājsKlubsKopā
1.KovaļovsDaugava D9
2.-3.KarašausksSkonto8
2.-3.MingazovsSkonto8
4.-5.SavensDaugava R7
4.-5.RečickisDaugava R7
6.-12.TvumasiSpartaks6
6.-12.V.MorozsSpartaks6
6.-12.MalašenoksJūrmala/Jelgava6
6.-12.LaizānsSkonto6
6.-12.KurakinsVentspils6
6.-12.ŽigajevsVentspils6
6.-12.AfanasjevsLiepājas metalurgs6
13.-15.JančuksVentspils5
13.-15.KuzņecovsJūrmala5
13.-15.TarasovsVentspils5

Rezultatīvo piespēļu autori (tie, kam vismaz četras rezultatīvas piespēles)

VSpēlētājsKlubsKopā
1.R.MingazovsSkonto11
2.J.ŽigajevsVentspils10
3.-5.A.KarašausksSkonto7
3.-5.M.SavensDaugava R7
3.-5.R.SavaļnieksLiepājas metalurgs7
6.-8.V.GabovsSkonto6
6.-8.V.AfanasjevsLiepājas metalurgs6
6.-8.R.RuginsSkonto6
9.-12.A.KovaļovsDaugava D5
9.-12.D.GarsijaSpartaks5
9.-12.A.SiņeļņikovsSkonto5
9.-12.V.JančuksVentspils5
13.-18.E.SuhanovsVentspils4
13.-18.D.TarasovsSpartaks4
13.-18.K.GrebisDaugava R/Jūrmala4
13.-18.K.MenaSpartaks4
13.-18.Dž.DžaliašviliIlūkste4
13.-18.A.KurakinsVentspils4

Rezultatīvākie spēlētāji

VSpēlētājsKlubsVārti
1.A.KarašausksSkonto14
2.V.ŠabalaSkonto13
3.A.KovaļovsDaugava D11 (1)
4.R.MingazovsSkonto8
A.FertovsSkonto8
6.V.JančuksVentspils7
D.HmizsLiepājas metalurgs7
8.M.SavensDaugava R7 (3)
J.ŽigajevsVentspils7 (3)

Gūtie vārti + rezultatīvās piespēles (tie, kam summā vismaz septiņi punkti)

VSpēlētājsKlubsPunkti
1.A.KarašausksSkonto21 (14+7)
2.R.MingazovsSkonto19 (8+11)
3.J.ŽigajevsVentspils17 (7+10)
4.V.ŠabalaSkonto16 (13+3)
5.A.KovaļovsDaugava D16 (11+5)
6.M.SavensDaugava R14 (7+7)
7.V.JančuksVentspils12 (7+5)
8.D.GarsijaSpartaks11 (6+5)
9.V.AfanasjevsLiepājas metalurgs11 (5+6)
10.A.FertovsSkonto10 (8+2)
11.D.HmizsLiepājas metalurgs10 (7+3)
12.D.TurkovsVentspils9 (6+3)
13.K.MenaSpartaks9 (5+4)
14.R.SavaļnieksLiepājas metalurgs8 (1+7)
15.-17.P.TvumasiSpartaks7 (6+1)
15.-17.J.KalnsLiepājas metalurgs7 (6+1)
15.-17.P.LukšisDaugava R7 (6+1)
18.A.SiņeļņikovsSkonto7 (2+5)
19.R.RuginsSkonto7 (1+6)

Visas rezultatīvās piespēles 21. kārtā:
Rugins: no labās malas asi adresēja bumbu vārtu priekšā, no kurienes precīzs bija Fertovs,
Rožkovskis: izpildīja stūra sitienu, pēc kura vārtus ar galvu guva Kalniņš,
Kurakins: Kurzemes derbijā izpildīja stūra sitienu, pēc kura vienīgos vārtus ar galvu guva Tarasovs,
nebija rezultatīvo piespēļu: 1) Laizāna gūtajos vārtos - bumba pa sitienam viņam atleca no pretinieka, 2) Milašēviča gūtajos vārtos - pats nopelnīja soda sitienu, pats realizēja.

P.S. Paldies kolēģiem Agrim Suveizdam un Naurim Mackevičam par palīdzību šī apskata tapšanā.