Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Virslīgas intrigas: Valmieras soļi pretim titulam, un RFS jāsatraucas par Eirokausiem

Rolands Eliņš

Virslīgas intrigas: Valmieras soļi pretim titulam, un RFS jāsatraucas par Eirokausiem
Raimonds Krollis pret "Audu". Foto: Jānis Līgats/Valmiera FC

"Optibet" futbola Virslīga pamazām tuvojas savam noslēgumam – no 36 spēļu kārtām vēl atlikušas tikai četras jeb 11% no turnīra kalendāra. "Valmiera" jau kopš vasaras uzņēmusi kursu uz savu pirmo čempiontitulu un arī šobrīd atrodas labākajās pozīcijās, taču intriga vēl nav beigusies, un bieži vien izrādījies, ka pēdējie soļi ir tie grūtākie.

"Valmierai" jānosargā 5.5 punktu pārsvars pār "Riga"

"Valmiera" Virslīgas vadībā atrodas lielāko daļu šīs sezonas, turklāt tā ir izcēlusies ar lielisku sniegumu tieši savstarpējos mačos pret iepriekšējo gadu čempionēm. Valmierieši šosezon pieveikuši "Riga" četrās no piecām spēlēm (ieskaitot vienu spēli Latvijas kausā), kamēr pret RFS pagaidām iegūti septiņi no deviņiem punktiem. Uz šī fona ēnā paliek "Valmieras" izstāšanās Latvijas kausā jau ceturtdaļfinālā un netikšana tālāk UEFA Konferences līgā.

Taču "Valmierai" svinēt Virslīgas titulu un tikšanu Čempionu līgā vēl ir pāragri. Ilgu laiku tās tuvākā konkurente bija RFS, kas ar savām neveiksmēm tagad atslīdējusi jau deviņu punktu attālumā. Četrās spēļu kārtās tas ir teorētiski atspēlējams, taču runāsim reālistiski – "Valmierai" titulu var atņemt tikai "Riga", kas ir piecu punktu attālumā.

Virslīgā galvenais kritērijs gadījumā, ja komandām ir vienāds punktu skaits, ir iegūtie punkti savstarpējās spēlēs, attiecīgi "Valmiera" varēs būt apmierināta arī par šo mazticamo scenāriju. Savukārt "Riga" atlikušajos mačos nepieciešams iegūt par sešiem punktiem vairāk nekā "Valmierai". Cik tas ir reāli? No vienas puses, "Valmierai" ir visas iespējas dzēst intrigu jau līdz oktobra beigām. No otras puses, "Riga" ir saredzams reāls ceļš titula iegūšanai.

"Valmierai" vēl atlikušas divas spēles pret "lielā četrinieka" komandām, kamēr "Riga" šāds mačs būs tikai viens. Ja "Valmiera" savos mačos pret RFS un "Liepāju" zaudē, bet "Riga" derbijā pieveic RFS, kā arī abas komandas paņem maksimumu pret pārējiem pretiniekiem, tad tituls jau nonāk "Riga" rokās. Protams, šajā scenārijā jāpiepildās vairākiem notikumiem, taču par nekādu supersensāciju to saukt nevarēs.

"Riga" vēl ir arī 29. oktobra spēle pret kausa ieguvēju "Audu", tiesa, "Auda" šajā mačā atkal nevarēs izmantot vairākus nozīmīgus spēlētājus, kas tiek īrēti tieši no "Riga", turklāt "Audai" sezonas beigās vairs nemaz neko tabulā nevajag – šī komanda jau ir praktiski droša par savu piekto vietu Virslīgā. Tāpat gan "Riga", gan "Valmierai" vēl būs spēles pret "Tukumu", kam arī sestā vieta tabulā jau gandrīz ierakstīta.

Ja pieņem, ka "Riga" pratīs paņemt maksimālos 12 punktus, tad "Valmierai" nepieciešami septiņi. Tam variantus var iztēloties visdažādākos, bet reālākais droši vien būtu "Tukuma" un "Super Novas" pieveikšana, kā arī vismaz viens neizšķirts pret RFS vai "Liepāju". Šeit kontekstam var ieskatīties bukmeikeru likmēs – "William Hill" piedāvā koeficientu 1.18 uz "Valmieras" titulu, kamēr "Riga" iespējas pakāpties uz pirmo vietu novērtētas ar koeficientu 4.50, attiecīgi joprojām visnotaļ piesardzīgi skatoties uz it kā lielo piecu punktu starpību turnīra tabulā.

"Valmiera" pret "Riga"

Valmieras spēlesRiga spēles
viesos "Tukums 2000"viesos "Metta"
mājās RFSmājās "Auda"
viesos "Super Nova"viesos "Tukums 2000"
viesos "Liepāja"mājās RFS

Situācija tabulā

VKomandaSUNZVārtiP
1.Valmiera FC32245391:2277
2.Riga FC32233662:2272
3.RFS32208477:3168

RFS pret "Liepāju" – cīņa par Eirokausiem

Virslīgā vietu sadalījums vadošajā četriniekā ne tuvu nav tikai savu ambīciju apmierināšana un kaut kāds sportisks gandarījums, bet gan ļoti svarīgs kritērijs, domājot par nākamās sezonas budžetu. Kā zināms, Virslīgas čempione iegūst tiesības piedalīties UEFA Čempionu līgas kvalifikācijā, kamēr trīs nākamās komandas iekļūst Konferences līgā. Tā vismaz bija parasti, taču šoreiz ar platu smaidu kārtis sajaukusi "Auda", kas negaidīti uzvarēja Latvijas kausa izcīņā un atgādināja, ka pēc reglamenta Virslīgas ceturtajai vietai īstenībā nekādi Eirokausi netiek – ceturtā vieta tos vienkārši parasti ieguva tādēļ, ka kausa uzvarētāja bija no Virslīgas pirmā trijnieka.

Pašreizējai ceturtās vietas īpašniecei "Liepājai" gan tam vajadzētu būt labi zināmam, jo "Liepāja" šo scenāriju izbaudīja 2020. gadā, kad palika piektajā vietā, bet Eirokausos iekļuva ar uzvaru Latvijas kausā. Savukārt iepriekš līdzīgā ceļā uz Eirokausiem tika arī Daugavpils "Daugava" jau visai tālajā 2008. gadā.

Tādēļ, lai arī nekādas olimpiskās medaļas Virslīgā dalītas netiek, šosezon robeža starp pirmo trijnieku un ceturto vietu šoreiz būs patiešām sāpīga, un šī robeža vēl nemaz nav novilkta. RFS šobrīd ir 5.5 punktu pārsvars pār "Liepāju", proti, pieci punkti tabulā un vairāk punktu savstarpējās spēlēs, taču RFS nebūt nav ideālā situācijā, jo tai vēl atlikušas visas trīs pēdējā apļa spēles pret galvenajām konkurentēm "Valmieru", "Riga" un arī "Liepāju".

RFS un "Liepāja" savu ļoti svarīgo savstarpējo maču aizvadīs sestajā novembrī, un "Liepājai", protams, derēs tikai uzvara. Ja tā netiek gūta, tad arī par pārējiem scenārijiem, visticamāk, var aizmirst. Bet, ja "Liepāja" pieveiks RFS, tad pavisam interesanta solās pēdējā kārta, kurā "Liepājai" būs mačs pret "Valmiera", bet RFS spēlēs derbiju pret "Riga", turklāt, kā jau iepriekš minēts, tie tīri labi var arī izrādīties izšķiroši mači čempiontitula sakarā.

RFS sakarā arī jāņem vērā, ka tā tuvākajās nedēļās būs aizņemta arī Konferences līgas grupu turnīrā, un, ja vēl pieskaita šonedēļ aizvadīto Latvijas kausa finālu, tad RFS par sava kalendāra garlaicību un vieglumu noteikti nevar sūdzēties. Eirokausu spēle Skotijā pret "Hearts" būs tieši pirms spēles pret "Valmieru", kamēr "Fiorentina" tiks uzņemta 3. novembrī, tieši pirms ļoti svarīgā mača pret "Liepāju". Attiecīgi RFS gaida visnotaļ nopietna cīņa, lai izvairītos no nosacītā kurioza, ka Latvijas klubs, kas šosezon iekļuva Eirokausu grupu turnīrā, nemaz nekvalificējas nākamās sezonas Eirokausiem.

(Teorētiski uz ceturto vietu vēl var atkrist arī "Riga", bet nu šo variantu varbūt sāksim apspriest tikai tad, kad "Riga" pēc kārtas zaudēs Tukumam, "Audai" un "Mettai".)

RFS spēles"Liepājas" spēles
viesos "Super Nova"viesos "Auda"
viesos "Valmiera"mājās "Tukums 2000"
mājās "Liepāja"viesos RFS
viesos "Riga"mājās "Valmiera"

Situācija tabulā

VKomandaSUNZVārtiP
3.RFS32208477:3168
4.FK Liepāja32196766:3863

Cīņa par vietu Virslīgā

Reglaments paredz, ka Virslīgas pēdējā vieta atstās turnīru, bet priekšpēdējā vieta būs spiesta piedalīties pārspēlēs par vietu Virslīgā. Attiecīgi cīņa par 8.-10. vietu ir lielu nozīmi, un šeit nekāda papildu intriga nav jāizdomā – trīs komandas, kas ieņem šīs vietas, šobrīd ierindojas nieka trīs punktu intervālā. "Spartakam" un "Mettai" ir pa 21 punktam, bet "Super Novai" ir 18 punkti.

Visām trim komandām vēl atlikušas spēles pret "Daugavpili", kā arī šajā trijotnē vēl gaidāmas divas savstarpējās spēles, proti, "Spartaks" pret "Mettu" 29. oktobrī un "Metta" pret "Super Novu" pēdējā kārtā 12. novembrī, kas arī tīri labi var izrādīties spēle, kas izšķirs komandu nākotni.

Teorētiski visvieglākais kalendārs atlicis "Spartakam", kam vairs nebūs nevienas spēles pret lielā četrinieka komandām, kamēr "Mettai" vēl ir spēle pret "Riga" un "Super Novai" vēl jācīnās pret RFS un "Valmieru". Taču "Spartakam" trīs no četrām spēlēm būs viesos, turklāt arī pret "Audu" Jūrmalas komanda noteikti būs krietnas pastarītes lomā.

"Mettai" šobrīd tabulā ir priekšrocība pār "Spartaku", taču tas var viegli mainīties. Līdzšinējos trīs savstarpējos mačos abas komandas ieguvušas četrus punktus un iesitušas četrus vārtus, tad nu rēķina kopējo vārtu starpību, kas šobrīd "Mettai" ir -40, kamēr "Spartakam" -42. Vēl būs viens savstarpējais mačs, kurā svaru kausus nosvērt savā labā, taču "Super Novai" šādas iespējas vairs nav – neatkarīgi no 12. novembra mača pret "Mettu", Salaspils komandai tāpat būs sliktāka savstarpējo spēļu bilance pret "Mettu" (šobrīd divi zaudējumi un neizšķirts). Tāpat arī pret "Spartaku" Salaspils komandai ir ierēķināms mīnuss (divi zaudējumi, uzvara un neizšķirts).

Attiecīgi "Super Novai" jāparūpējas, lai četrās atlikušajās kārtās iegūtu vismaz par četriem punktiem vairāk nekā "Metta" un/vai "Spartaks", kas, protams, būs sarežģīts uzdevums – līdzšinējā sezonas gaitā "Super Nova" guvusi vidēji 0.55 punktus vidēji spēlē. Arī bukmeikeru prognozes liecina, ka "Super Novas" palikšana pēdējā vietā ir ticamākais scenārijs (Salaspils komandas pēdējās vietas iespējas koeficients ir 1.40, "Mettai" tas ir 4.00, kamēr "Spartakam" – 6.00). Taču nekas nereāls nav arī pretējais variants, un, piemēram, ar uzvarām pār "Daugavpili" un "Mettai" Salaspils komandai varētu pilnīgi pietikt vietas nosargāšanai Virslīgā (ja "Metta" un "Spartaks" savstarpējā mačā pamanās nospēlēt neizšķirti, tad "Super Nova" tādā gadījumā var pat pacelties uz astoto vietu). Līdz ar to arī šajā tabulas galā trīs nedēļas pirms Virslīgas beigām neviena komanda patiešām droši vēl nevar justies.

Spartaka spēlesMettas spēlesSuper Novas spēles
viesos "Daugavpils"mājās "Riga"mājās RFS
mājās "Metta"viesos "Spartaks"viesos "Daugavpils"
viesos "Auda"mājās "Daugavpils"mājās "Valmiera"
viesos "Tukums"mājās "Super Nova"viesos "Metta"

Situācija tabulā

VKomandaSUNZVārtiP
8.FK Metta32562138:7821
9.FK Spartaks32632331:7321
10.SK Super Nova Salaspils32462221:6918

Izmantotie resursi:
https://lff.lv/sacensibas/viriesi/o...

  +4 [+] [-]

, 2022-10-21 13:16, pirms 2 gadiem
Viss vēl ir priekšā.

Par Valmieru, Par Uzvaru!

  +4 [+] [-]

, 2022-10-21 13:38, pirms 2 gadiem
Kāpēc Rfs jāsatraucas par eirokausiem? Uzvarēs konferences līgā un būs eirokausi.

  +4 [+] [-]

, 2022-10-21 14:05, pirms 2 gadiem
janx13 rakstīja: Kāpēc Rfs jāsatraucas par eirokausiem? Uzvarēs konferences līgā un būs eirokausi.
Tieši tā

  +5 [+] [-]

, 2022-10-21 14:20, pirms 2 gadiem
Labi,ka vismaz vēl ir kāda intriga virslīgā

  +2 [+] [-]

, 2022-10-21 15:12, pirms 2 gadiem
alguns rakstīja: Labi,ka vismaz vēl ir kāda intriga virslīgā
lielākā intriga METTA - SPARTAKS - NOVA.

RFS droši par Eirokausiem,
ja Valmierai izdosies pazaudēt titulu, tad nebūs arī pelnījuši...

  -2 [+] [-]

, 2022-10-21 15:15, pirms 2 gadiem
Intriga tik tiešām ir liela tabulas abās pusēs. Cerams likteņi izšķirsies pašās beigās. No vienas puses labāk, lai uzvar Rīga, jo Eirokausu sakarā Latvijas reitingam tas sanāca labākais variants.

  +2 [+] [-]

, 2022-10-21 15:43, pirms 2 gadiem
Nav pieminēts, ka virslīgas pēdējo trīs vietu secību var ietekmēt lēmums Lozannā

  +2 [+] [-]

, 2022-10-21 17:42, pirms 2 gadiem
Ļiepaja taa ienjirdza par rfs zaagji kausaa, ka pashi neapzinaas, ka EK vinjiem ir gar degunu jau

  +2 [+] [-]

, 2022-10-21 19:11, pirms 2 gadiem
Valmierai, protams, jāuzvar Tukums un Supernova. Un tad punktiņš jāpaņem no Liepājas vai RFS - ar to tituls arī būs kabatā. Būtībā spēle mājās pret RFS būs galvenā no atlikušajām

  -1 [+] [-]

, 2022-10-21 21:45, pirms 2 gadiem
kika81 rakstīja: Ļiepaja taa ienjirdza par rfs zaagji kausaa, ka pashi neapzinaas, ka EK vinjiem ir gar degunu jau
Liepājai ir pajāt tie 300 tk eiro.. bet RFS tā būtu katastrofa netikšana evro kubkā

     [+] [-]

, 2022-10-22 11:17, pirms 2 gadiem
Riga spēles / viesos "Metta"

Protokola vajadzībām - viesos, pēc būtības - mājās, "Skonto" stadionā.

Savukārt iepriekš līdzīgā ceļā uz Eirokausiem tika arī Daugavpils "Daugava" jau visai tālajā 2008. gadā.

Ne gluži tā (gluži ne tā).
“Olimps” kā 2007.gada Kausa finālists (Virslīgā 8.vieta) 2008.gada vasarā piedalījās UEFA Kausā.
“Daugava” uzvarēja Kausa izcīņā 2008.gadā, tai bija jāpiedalās UEFA Eiropas līgā 2009.gada vasarā. Ziemā “Daugavas” galvenā komanda (5.vieta) apvienojās ar Gavrilova “Dinaburg” (4.vieta), un attiecīgi ceļazīme tika “Dinaburg” (Mališkova “Daugava” juridiski atkāpās uz 1.līgu un spēlēja tur ar jauniešu sastāvu).

     [+] [-]

, 2022-10-22 16:08, pirms 2 gadiem
Vai tad uzvarot Latvijas čempionātā, var tikt čempionu līgā? Kaut kas jauns.