Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

"Valmiera" uzņemas atbildību par līdzjutēju pirotehnikas izmantošanu tribīnēs

Rolands Eliņš

"Valmiera" uzņemas atbildību par līdzjutēju pirotehnikas izmantošanu tribīnēs
Foto: Valmiera FC

Vakardien Virslīgas futbola spēle starp "Valmieru" un "Riga" beidzās ar sāpīgiem apdegumiem vienam mazajam spēles apmeklētājam - bērns cieta no apdegumiem, kas saistīti ar neveiksmīgu pirotehnikas izmantošanu. Spēles rīkotāja "Valmiera" uzņēmās atbildību par notikušo, kā arī uzsvēra, ka strādās pie tā, lai līdzjutēji ievērotu noteikumus tribīnēs, savukārt Virslīgas izpilddirektors Ainārs Dakša mūsu portālam norādīja, ka atbildība jāuzņemas arī pašiem līdzjutējiem, kuri pielietoja pirotehniku, kā arī pauda cerību, ka nepatīkamais notikums būs piemērs citiem klubiem, lai stingrāk ievērotu drošības noteikumus.

"Valmieras futbola fani, liels lūgums apdomāt, vai tiešām pirotehnika ir savienojama ar bērnu pārpildītam tribīnēm? " sociālajos tīklos raksta kāda jaunā līdzjutēja māte, publicējot attēlu ar bērna apdegušo muguru, kas saņēmusi medicīnisko palīdzību. "Es saprotu, ka netīšām, bet jūsu prieki šodien manam bērnam beidzās ar milzīgām sāpēm, kuras tik ātri nepāries! Tikai laimīga sagadīšanās, ka tā ir mugura…"

"Valmieras" līdzjutēji uzvaru pār "Riga" atzīmēja ar pirotehnikas šovu. Tika aizdedzināta arī viena nelaimīga dūmu svece, no kuras daļa aizkrita jaunajam līdzjutējam (bijušā "Valmieras" spēlētāja Nika Savaļnieka dēlam) aiz kapuces.

"Valmieras" klubs šodien publiskā paziņojumā, ko parakstīja kluba prezidents Uldis Pūcītis, norādīja, ka uzņemas pilnu atbildību par notikušo: "Kā šīs spēles organizētāji, uzņemamies pilnu atbildību par pirotehnikas (dūmu sveču), izmantošanu no kluba līdzjutēju puses, to neatļautu ienešanu stadiona tribīnēs. Ļoti pārdzīvojam, ka tās neuzmanīga pielietošana nodarījusi kaitējumu bērna veselībai, kurš atradās līdzās. Vēlamies arī vērst uzmanību uz to, ka jebkurā situācijā par bērna drošību ir atbildīgi arī viņa vecāki. Strādāsim pie pastiprinātākas kontroles, lai pirotehnikas ienešana tribīnēs neatkārtotos."

Pūcītis arī novēlēja Savaļnieku ģimenei veiksmīgu atveseļošanās procesu un drīzu atgriešanos futbolā.

Kā portālam Sportacentrs.com norādīja Virslīgas izpilddirektors Ainārs Dakša, pirotehnikas izmantošana stadionos spēļu laikā ir aizliegta un klubiem ir uzdevums parūpēties, lai līdzjutēji to nedarītu, proti, neielaižot stadionā personas ar pirotehniku.

Šis process jau ir atzīmēts reglamentā, un futbola klubi arī regulāri saņem sodus no Disciplinārlietu komitejas par šo noteikumu pārkāpšanu. Dakša norādīja, ka šis ir ļoti nepatīkams atgadījums, kam vajadzētu kalpot kā piemēram, kādēļ tad šādi drošības noteikumi ir pieņemti un kādēļ tie jāievēro. "Tā noteikti būs stingra mācība arī citiem klubiem, lai nodrošinātu kārtību savās spēlēs," sacīja Virslīgas izpilddirektors, kurš pauda pārliecību, ka arī šoreiz "Valmiera" saņems DK sodu, tiesa, viņš nevarot spriest par tā apmēriem un vai šī situācija netiks izskatīta īpaši.

Dakša gan vēlējās arī atgādināt, ka drošības noteikumu ievērošana nav tikai un vienīgi spēli rīkojošā kluba ziņā: "Katrs pieaugušais cilvēks ir atbildīgs arī par savu rīcību, kas šoreiz bija pirotehnikas izmantošana nepilngadīga bērna tuvumā. Nevēlos nevienu šeit lieki aizstāvēt vai nosodīt, taču ir jāsamēro atbildība, un tas attiecas arī uz konkrēto līdzjutēju, kurš izmantoja pirotehniku, kuras dēļ šoreiz bija cietēji."

LFF Disciplinārlietu reglamenta pielikuma 6.2.4. punkts paredz, ka par pirotehnikas izmantošanu stadionā klubam var piemērot sodu no 70 līdz 280 eiro (salīdzinājumam - tas ir divreiz mazāks sods nekā par interneta pieslēguma nenodrošināšanu stadionā). Taču reglamentā ir arī atrunāti papildus gadījumi drošības noteikumu pārkāpumos, kas noved pie nekārtībām tribīnēs, un tādos gadījumos var piemērot lielākas sankcijas.

  +3 [+] [-]

, 2022-09-12 16:48, pirms 2 gadiem
Nu frāze "Vēlamies arī vērst uzmanību uz to, ka jebkurā situācijā par bērna drošību ir atbildīgi arī viņa vecāki" nozīmē ka "Valmiera" tikai daļēji uzņemas atbildību par notikušo... tas tā nedaudz jocīgi manuprāt...

..ja notiktu, piemēram, apšaude no automāta tad arī tur vecākiem būtu jāatbild par bērna drošību?

  +2 [+] [-]

, 2022-09-12 17:00, pirms 2 gadiem
aloizs rakstīja: Nu frāze "Vēlamies arī vērst uzmanību uz to, ka jebkurā situācijā par bērna drošību ir atbildīgi arī viņa vecāki" nozīmē ka "Valmiera" tikai daļēji uzņemas atbildību par notikušo... tas tā nedaudz jocīgi manuprāt...

..ja notiktu, piemēram, apšaude no automāta tad arī tur vecākiem būtu jāatbild par bērna drošību?
šim piekrītu. Māte var savu bērnu pieskatīt cik vien rūpīgi spēj, bet tas nepaglābs no vieglprātīga pirotehnikas dedzinātāja aiz muguras.

  -2 [+] [-]

, 2022-09-12 19:36, pirms 2 gadiem
Visdrošāk ir neiziet no mājas vispār, tad nekas nenotiks.. vismaz nevienu citu vainot nevarēs, nē, kaut gan vēl drošāk ir nemazām no gultas neizkāpt, tad būs droši pavisam

  +2 [+] [-]

, 2022-09-12 19:49, pirms 2 gadiem
Varbūt, kāds lielais fans varētu paskaidrot - kāpēc vispār stadionā vajag pirotehniku tribīnēs? Ko fani no tā iegūst?

     [+] [-]

, 2022-09-12 20:56, pirms 2 gadiem
Šeit nav vainīgi fani, ne bērns, ne bērna vecāki utt.
Katrā futbola klubā it īpaši Rietumu Eiropā ir ultras, kas izmanto karogus, petardes, bungas utt. - bet šīe aktīvākie un kvēlākie fani ir nodalīti no pārējiem skatītājiem (kā tas ir Skonto stadionā ar Riga FC faniem, kuri atrodas vienmēr aiz futbola vārtiem pie Skonto halles).
Te nu kārtējo reizi izlien ārā mūsu futbola infrastruktūras āža kāja - mums navatbilstošu stadionu, lai nodalītu šos kvēlos un skaļos līdzjutējus no tādiem, kas vienkārši atnākuši pasēdēt stadionā un paskatīties futbolu (varbūt pat pirmo reizi mūžā)!!!

  -1 [+] [-]

, 2022-09-12 20:57, pirms 2 gadiem
Geralt of Rivia rakstīja: Varbūt, kāds lielais fans varētu paskaidrot - kāpēc vispār stadionā vajag pirotehniku tribīnēs? Ko fani no tā iegūst?
Šāda pirotehnika ir norma lielākajās Eiropas futbola spēlēs!

  +2 [+] [-]

, 2022-09-13 12:05, pirms 2 gadiem
Ambrē rakstīja: Šāda pirotehnika ir norma lielākajās Eiropas futbola spēlēs!
Es jautāju, ko tas dod? Man tas nav noslēpums, ka daudz, kur tā dara. Bet jēga? Un fani ir vainīgi. Ja jau tas ir aizliegts, tad to nedrīkst darīt (par tavu iepriekšējo komentāru)

  +1 [+] [-]

, 2022-09-13 12:35, pirms 2 gadiem
Kāpēc tās *** ultras vispār tiek ielaistas stadionos?

     [+] [-]

, 2022-09-13 13:41, pirms 2 gadiem
futbola klubi arī regulāri saņem sodus no Disciplinārlietu komitejas par šo noteikumu pārkāpšanu

Ja klubi gandrīz neko nedara, lai turpmāk neielaistu stadionos piromānus, tad esošā sodu sistēma ir neefektīva un situāciju neatrisina.