Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Ieskats pagātnē: pēdējās kārtas Virslīgā ar titula likmi galdā

Rolands Eliņš

Ieskats pagātnē: pēdējās kārtas Virslīgā ar titula likmi galdā
Foto: Jānis Līgats/FK Valmiera

Sestdien "Optibet" futbola Virslīgā līdervienība "Valmiera" viesosies pie "Liepājas", cenšoties izcīnīt čempiones titulu. Savukārt galvaspilsētā "Riga" cīnīsies pret RFS, cenšoties Valmierai titulu pēdējā kārtā tomēr izraut no rokām. Virslīgā līdz šim tikai vienai komandai izdevies pēdējā kārtā likvidēt deficītu un pakāpties no otrās vietas uz pirmo, bet kopumā šī būs septītā reize, kad pirms pēdējās kārtas sākuma čempionvienība Virslīgā vēl nav zināma.

Par Latvijas čempionvienībām kļuvušas 12 komandas, un četras no tām to paveikušas vēl pirms Otrā Pasaules kara. Savukārt vēl četras komandas šobrīd vairs Virslīgā nespēlē ("Ventspils", "Skonto", Daugavpils "Daugava" un "Liepājas metalurgs". Attiecīgi Virslīgā šobrīd ir tikai četras no 12 Latvijas čempionēm, turklāt nevienam no šīm četrām savu pirmo titulu nav izcīnījusi agrāk par 2015. gadu.

Mums patīk piesaukt, ka Virslīga ir saspringta līga ar sīvu konkurenci, taču tīri statistika šo apgalvojumu neatbalsta. Kā nekā, 90. gadi pagāja vienas komandas zīmē, "Skonto" izcīnot 14 titulus pēc kārtas, kas gluži par superintrigu neliecina. Tagad rit 31. Virslīgas sezona pēc neatkarības atjaunošanas, un līdz šim bijušas astoņas reizes, kad turnīra tabulā beigās čempioni no tuvākās sekotājas šķīruši trīs vai mazāk punkti (šosezon tas vēl nav garantēts), un šī būs astotā reize, kad čempiones tituls izšķiras pēdējā kārtā.

"Valmiera" (81 punkts), kas tēmē uz savu pirmo čempiones titulu, ir tikai vienu punktu priekšā "Riga". Šī ir pirmā reize Virslīgas vēsturē, kad divas komandas sasniegušas 80 punktu atzīmi, turklāt "Valmierai" ar uzvaru Liepājā izdosies arī labot absolūto punktu rekordu vienā sezonā – tas pagaidām pieder "Ventspilij" (2014. gadā 83 punkti). Protams, punkti paši par sevi vēl nenozīmē, ka "Valmiera" aizvadījusi dominējošāko sezonu Latvijas futbola vēsturē, jo iespējas sakrāt punktus tomēr tiešā veidā atkarīgas no aizvadīto spēļu skaita, kas vairākās citās sezonās bijis krietni mazāks. Savukārt tīri bilances ziņā "Valmieras" 25-7-3 vēl ir daudz vietas uzlabojumam, salīdzinot ar rekordisti "Skonto", kas 1994. gada sezonu pamanījās pabeigt ar 20-2-0.

Savukārt "Riga" ir iespēja kļūt tikai par otro komandu pēc neatkarības atjaunošanas, kas pratusi pēdējā kārtā atspēlēt punktu deficītu un kļūt par čempioni. Jāatgādina, ka "Riga" nepieciešams pašai uzvarēt derbijā pret RFS (nebūt ne tas vieglākais uzdevums), kā arī jāsagaida "Valmieras" klupiens Liepājā. Iepriekš par šādu pavērsienu pēdējā kārtā parūpējās "Skonto" nu jau visnotaļ tālajā 2001. gadā un 2002. gadā.

"Skonto" turpināja sēriju, divreiz pašās beigās atņemot titulu "Ventspilij"

2001. gadā ilgstošajai "Skonto" valdīšanai Latvijas futbolā pamatīgu izaicinājumu meta Kurzemes komandas "Ventspils" un "Liepājas metalurgs". Sezonas pēdējo kārtu kopvērtējuma vadībā sagaidīja "Ventspils" ar 67 punktiem, kamēr "Skonto" bija 65 punkti, bet liepājniekiem – 64 punkti. Arī toreiz pēdējā kārtā savstarpējās cīņās tikās vadošā četrinieka komandas – "Skonto" pret "Metalurgu" un "Ventspils" pret "Dinaburg".

Turpinājums palika Latvijas futbola vēsturē ar pārdomām, cik ētiski ir finansiāli motivēt citu komandu, lai tā uzvarētu spēlē pret tiešajiem pretiniekiem. "Ventspils" vārtus pret "Dinaburg" tā arī neiesita un zaudēja ar 0:1, kamēr "Skonto" pati savu uzdevumu izpildīja un pieveica Liepāju ar 2:1, uzvaras vārtus iesitot gan tikai 74. minūtē.

Līdzīgi atkārtojās arī 2002. gadā, kad visām četrām komandām vēlreiz bija savstarpējas spēles pēdējā kārtā, taču šoreiz Liepājas titula tuvumā vairs nebija – "Skonto" un "Ventspilij" tikmēr bija pa 70 punktiem. Ventspils neuzvarēja arī šoreiz, ātri paliekot mazākumā un beigās tiekot pie neizšķirta 1:1, kamēr "Skonto" uzvarēja ar 3:1 un vēlreiz nosargāja titulu.

"Ventspils" pēdējā kārtā revanšējās "Skonto" 2013. gadā

2013. gada sezonas beigas tika sagaidītas ar "Ventspils" vadību (64 punkti), taču turpat aizmugurē bija nevienā spēlē nezaudējusī "Skonto" ar 62 punktiem, turklāt pēdējā kārtā "Skonto" bija nosacīti vājāks pretinieks (astotajā vietā esošā "Jelgava"), kamēr ventspilniekiem bija jācīnās pret Rīgas "Daugavu", ceturtās vietas īpašnieci.

Paspēja paklīst runas par veco likteņu atkārtošanos, tiesa, 2013. gadā "Skonto" vairs ne tuvu nevarēja atļauties daļāt naudas koferus pa labi un pa kreisi. Vēl sliktāk, ar naudas izmaksu radās problēmas arī kluba iekšienē, un Tamaza Pertijas vadītajai komandai sezonas otrā puse izvērsās ļoti grūta. Tāpat gan izdevās turpināt nezaudēto spēļu sēriju un turpināt pretendēt uz titulu, taču pēdējā kārtā pietrūka spēku – "Skonto" ar 0:2 cieta sakāvi pret "Jelgavu".

"Ventspils" tikmēr pieveica "Daugavu" ar 1:0 un ieguva savu piekto no sešiem tituliem. Vēl viena reize "Ventspilij", kad tituls tika iegūts pēdējā kārtā, bija 2011. gadā, to paveicot tieši spēlē pret "Skonto". "Ventspils" cīnījās neizšķirti 0:0, ar ko pietika, lai beigās par vienu punktu apsteigtu "Liepājas metalurgu". Toreiz Ventspilij bija ļoti labas iespējas nodrošināt titulu jau priekšpēdējā kārtā, bet, kad tas neizdevās, bija jāizcīna vismaz punkts pret "Skonto".

Pirmā un pagaidām vienīgā Virslīgas finālspēle

Sezonas noslēdzošais mačs starp divām spēcīgākajām komandām ir pierasta lieta praktiski visos citos komandu sporta veidos Latvijā, taču futbola Virslīgā izslēgšanas spēles nenotiek, līdzīgi kā gandrīz visos pasaules futbola čempionātos). 1992. gadā Virslīgā spēlēja 12 komandas, kas aizvadīja divu apļu turnīru. Toreiz vēl nebija sistēmas, kas paredzēja par uzvaru trīs punktus, tādēļ toreizējais kopvērtējums izskatās nedaudz citāds nekā pēc mūsdienu standartiem atjaunotais un "Skonto" bilance 18-2-2 deva tādu pašu punktu skaitu kā "RAF Jelgava" iespētais 17-4-1.

Ja divām komandām ir vienāds punktu skaits, mūsdienu čempionātu reglamentos atrunāti vairāki kritēriji, lai noskaidrotu augstākas vietas ieguvēju – pārsvarā šeit skatās savstarpējo spēļu bilanci vai gūto un zaudēto vārtu statistiku. Taču 1992. gadā Latvijas čempionātā tika izspēlēts papildu mačs, principā, lielais fināls, kurā "Skonto" ar 3:2 pieveica Jelgavas komandu, sākot savu titulu sēriju.

Tā bija pirmā un pagaidām arī pēdējā reize, kad Virslīgas sezonu divas vadošās komandas pabeidza ar vienādu punktu skaitu. Teorētiski tas iespējams arī šosezon (ja "Valmiera" zaudē, bet "Riga" spēlē neizšķirti). Iespējams, futbola fani nemaz nesūdzētos par tādu variantu, ka "Valmiera" un "Riga" tādā gadījumā izspēlē lielo finālu. Taču šoreiz nekāds fināls paredzēts nav, un jāatgādina, ka, ja komandas pabeidz sezonu ar vienādu punktu skaitu, priekšrocība būs "Valmierai".

Pavisam nesenā pagātnē

Arī iepriekšējās sezonas izskaņā čempione nebija skaidra vēl līdz pēdējai kārtai. "Valmiera" to sagaidīja ar 61 punktu, kamēr RFS bija 63 punkti, tiesa, objektīvi jāatzīst, ka intriga tomēr bija krietni mazāka. RFS bija jāspēlē pret "Daugavpili", kur Rīgas komanda tomēr bija liela favorīte, un to arī izdevās pierādīt laukumā, uzvarot ar 2:0. "Valmierai" tikmēr bija viesos jāspēlē pret "Riga", kur izdevās iegūt tikai punktu (0:0), taču titulam nebūtu pieticis arī ar uzvaru.

"Valmiera" toreiz sezonu pabeidza ar sešām uzvarām pēc kārtas un neizšķirtu, proti, 19 punktiem septiņās spēlēs, ar ko gan izrādījās par maz. Tagad var savilkt paralēles ar "Riga" 2022. gada sezonas izskaņu, kurā uzvarēts septiņās spēlēs pēc kārtas, un tīri labi šo sēriju var pagarināt arī līdz astoņām uzvarām sezonas noslēgumā, bet tikpat labi var izrādīties, ka titulam arī ar to nepietiek.

Virslīgā pēdējā kārtā Rīgas derbijs būs pieejams TV4 tiešraidē, "Liepājas" un "Valmieras" mačs būs LTV7 tiešraidē, bet pārējās trīs spēles būs pieejamas tiešraidēs arī portālā Sportacentrs.com.

"Optibet'' Virslīga, 36. kārta

SpēleLaiksNorises vieta
Liepāja – Valmiera13:00"Daugavas" stadions Liepājā
Riga – RFS13:00Skonto stadions
Metta-Super Nova13:00Hanzas vsk. laukums
BFC Daugavpils – Auda13:00stadions "Esplanāde"
Tukums 2000/Telms – Spartaks13:00Tukuma pilsētas stadions

Virslīgas tabula

VKomandaSUNZVārtiP
1.Valmiera FC35257399:2582
2.Riga FC35263668:2281
3.RFS352110482:3273
4.FK Liepāja35217772:4070
5.FK Auda351461541:3648
6.FK Tukums 2000/Telms351151937:6738
7.BFC Daugavpils35971930:6634
8.FK Spartaks35842335:7428
9.FK Metta35562440:8521
10.SK Super Nova Salaspils35472423:8019

Labākie vārtu guvēji

V.SpēlētājsKomandaSk.
1.Raimonds KrollisValmiera23 (2)
2.Andrejs IličsRFS16 (1)
3.Kamilo MenaValmiera14 (1)
4.DodoLiepāja13 (4)
5.EmersonsRFS11
Marselo ToressRiga11
7.Džibrils GejsValmiera11 (1)
8.Bruno MelnisMetta10
Deniss RakelsRFS10
10.Valerijs LizunovsDaugavpils10 (4)

Noderīgas saites

# Čempionu kauss pēdējās kārtas sākumu sagaidīs starp Saldu un Brocēniem
# RFS apaļš piecdesmitnieks jeb smagākais kalendārs Latvijas futbola vēsturē
# Klausītava | Video: "Futbolbumbas" par Virslīgas finišu: kurš izcīnīs titulu, bet kurš kritīs ārā?

     [+] [-]

, 2022-11-11 21:12, pirms gada
Joprojām uzskatu, ka "zelta mačs" 1. vietas noskaidrošanai vienāda punktu skaita gadījumā ir laba ideja un to vajadzētu atjaunot.

  -1 [+] [-]

, 2022-11-11 21:37, pirms gada
punktus vajag dāvināt , jo kāda starpība pirmā vai pēdējā vieta . kurš skaistāk ņaudē tam pirmā roka

     [+] [-]

, 2022-11-12 00:06, pirms gada
Metta lido ārā?! AAAAAA HAHHAHAHAHAHAHA!