Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Virslīgas ekstrēmie brīži: izmirkušas kameras, izšķīduši pieraksti un klaboši zobi

Rolands Eliņš

Virslīgas ekstrēmie brīži: izmirkušas kameras, izšķīduši pieraksti un klaboši zobi
Kadrs no spēles "Liepāja"-"Riga" 2021. gada 20. martā. Foto: Zigismunds Zālmanis/Riga FC

"Optibet" futbola Virslīga sestdien sāks savu jauno sezonu, tiesa, TV4 futbola tiešraidēs ierasti dominējošo zaļo krāsu gatavojas apdraudēt baltā un pelēkā krāsa, proti, sniegs, lietus un ekrānos neredzamais aukstums. Šajā noskaņojumā TV4 futbola komentētāji tika aicināti dalīties savā pieredzē par spēlēm un brīžiem, uz kuriem laikapstākļi atstājuši visnepatīkamāko iespaidu.

"Papīri ar pierakstiem spēles vidū izšķīda rokās"

"Tieši aukstuma ziņā man spilgtākās asociācijas ir ar mačiem Hanzas vidusskolā. Atminos, ka toreiz – gadu nepateikšu - bija pat ne vairs marts, bet jau aprīļa sākums, tiesa, ziema toreiz bija pamatīgi ieilgusi," atcerējās Edmunds Novickis, TV4 komentētājs. "Tagad komentēšanā izmantoju arī datoru, bet toreiz bija līdzi arī sagatavoti papīri, kurus turēju drebošās rokās, taču spēles vidū tie papīri jau bija izkusuši, pavisam burtiski – visu laiku sniga, sniegs nosēdās uz maniem pierakstiem un tie gluži vienkārši izšķīda manās rokās, pārvēršoties par ūdeni un atstājot mani bez pierakstiem."

"Gribētos teikt, ka, lai arī esmu salīgs cilvēks, komentēšanas kvalitāti sals man īpaši nav ietekmējis, taču, protams, vairākkārt bijušas reizes, kad spēles beigas esmu sagaidījis jau pavisam pārsalis. Hanzas vidusskolas laukumā tas noticis visbiežāk, jo tur gan bijušas daudzas spēles, gan tādēļ, ka tur ir samērā klaja vieta un vējam ir, kur ieskrieties," turpināja Novickis. "Protams, "Mettai" arī bieži sanācis piedalīties pārspēlēs, kas ir rudenī visvēlākās spēles, un loģiski, ka tad arī lielāka iespēja nepatīkamiem laikapstākļiem."

"Jautājums gan bija par citu tēmu – laikapstākļiem -, taču principā ekstrēmākā komentēšana man bijusi pavisam citu iemeslu dēļ," Edmunds pasmējās. "Ar smaidu atceros nu jau bijušo Virslīgas komandu "Spartaku", kuras spēlē Slokas stadionā man divu metru attālumā sēdēja kolorīts pensijas vecuma vīrietis. Spēles laikā viņš, dzirdot, kā es komentēju, centās uzsākt dialogu, pārmeta, ka es komentēju pret mājiniekiem un neredzot tiesnešu kļūdas, skaļi sūdzējās, ka komentētājs demagoģē un apceļ "Spartaku". Protams, viņš taču saprata, ka man ir austiņas un ka esmu tiešraidē, taču tāpat centās sarunāties un uzdot jautājumus, kas man radīja vissarežgītāko komentēšanas pieredzi," smaidot stāstīja Novickis.

Pirmā pieredze - visspilgtākā

"Padomājot rūpīgāk, noteiktu varētu atcerēties sniegotus jumtus un pērkonu Kauguru vidusskolā, pamatīgu vēju Hanzas vidusskolā vai lietusgāzes jebkurā stadionā, bet visbiežāk atmiņā paliekošākā ir pirmā tamlīdzīgā pieredze," izteicās TV4 komentētājs Agris Suveizda.

"Man tā bija 2012. gada novembrī, kad tika aizvadīta pirmā pārspēle par palikšanu Virslīgā, toreiz spēle notika starp Rīgas "Daugavu" un BFC "Daugava". Mīnus grādi un sniegs (vairs gan neatceros, vai sniga arī spēles laikā), kas savukārt noveda pie drebošiem pirkstiem un klabošiem zobiem "Daugavas" stadiona tribīnēs."

"Otrajā puslaikā vārdu krājums mēdz samazināties tādēļ, ka komentētājs vienkārši nosalis"

"Futbols diezgan ātri izmāca par to kādēļ vecāki un vecvecāki bērnībā piekodina uzvilkt cimdus, cepuri un siltās zeķītes. Agrā pavasara un rudens futbols māk izaudzināt kā ģērbties "sīpoliņa" stilā," reizē smejoties un reizē nopietni teica TV4 komentētājs Emīls Ozerinskis. "Vakara spēlēs, kad otrajā puslaikā noriet saule, gaisa temperatūras nokrīt ļoti strauji. Ar apģērbu, kas pirmajā puslaikā bija ļoti komfortabls, otrajā spēles daļā var nepietikt un tad pietrenēta auss var saklausīt, ka komentētājam strauji mazinās izmantoto vārdu apjoms, nevis tādēļ, ka vairs nebūtu ko stāstīt, bet runātājs ir tik nosalis, ka vārdi vairs nenāk pār lūpām."

"No sala viedokļa atceros, ka pagājušās desmitgades vidū Valmierā norisinājās Latvijas čempionāts kādā no jauniešu grupām un Krišjānis Zviedris vārtos palīdzēja liepājniekiem pendeļu sērijā izcīnīt titulu. Taču pārsaluši bijām ne tikai divatā ar tobrīd vienā personā gan operatora, gan režisora funkcijas pildošo Kalvi Krūmiņu, bet arī visi spēlētāji laukumā," pastāstīja Ozerinskis. "Spēle bija patiesi garlaicīga un likās, ka 80% spēles laika futbolisti vienkārši sit bumbu ārpus laukuma un met autus. Ļoti samocīta spēle, kurā, tomēr nepazīstot īsti laukumā darbojošās personas, bija grūti atrast jebko interesantu par ko runāt."

Kad lietus iznīcina 75% kameru un gandrīz vai jāpāriet radio režīmā

"Pēdējo gadu ekstrēmākie laikapstākļi bijuši pagājušās sezonas Virslīgas spēlē, kad tika aizvadīta pirmā "Valmieras" spēle jaunuzceltajā Jāņa Daliņa stadionā ar "Audu"," turpināja Ozerinskis. "Lietus futbola spēlēs nav retums, bet parasti tas ir samērā īslaicīgi. Tās dienas laikā bez apstājas spēcīgi lija visu dienu, un uzstādīšanas laikā samirka arī filmēšanas tehnika. Mēs ar tās dienas kolēģi Arkādiju Birjuku toreiz tikām nolikti zem stadiona jumta, nevis ierastajā pozīcijā stalažā pretī tribīnēm, tādēļ pašiem nebija īpašu pretenziju par nokrišņiem. Tā gan nevarēja teikt mūsu tehnika, kas spēles laikā cita pēc citas sāka protestēt par darba apstākļiem. Pirmajā puslaikā mitruma dēļ zaudējām vienu no četrām kamerām. Otrā puslaika sākumā atteicās otrā, bet desmit minūtes pirms beigām palikām ar tikai vienu strādājošu kameru. Nācās jau ironizēt, ka spēles izskaņu komentēsim radio translācijas stilā, tomēr viena varonīgā kamera cīņu ļāva parādīt līdz laimīgai beigu svilpei."

"Tas bija patiešām trakums," tagad ar smaidu atminējās Birjuks. "Droši vien uzmanīgākie skatītāji tiešraides beigās varēja pamanīt, ka kaut kas īsti labi nav, jo kompensācijas laikā mums bija vairs tikai strādājoša kamera, kas bija pārdzīvojusi to dušu. Mums ar Emīlu pašiem zem jumta bija labi, taču satraukums par tehniku bija vēl lielāks nekā par pašiem, beigās sanāca smags pārbaudījums nerviem."

"Lietus gāza tā, ka nevarēja redzēt, kas notiek laukumā. Varēja tikai cerēt, ka tobrīd nav gūtu vārtu"

"Vēl par lietus spēlēm runājot, man nav paveicies ar Latvijas kausa spēlēm Hanzas vidusskolas laukumā," turpināja Arkādijs Birjuks, futbola komentētājs TV4 un "Go3" ekrānos. "Gan 2021., gan 2022. gadā manu komentēto "Skanstes" komandas spēļu laikā sākās patiešām spēcīgs lietus. Tā gāziena laikā bija 2-3 minūtes, kurās pat ar vislielāko piepūli no komentētāja stalažām laukumā caur lietu nevarēja redzēt pilnīgi neko. Tāpat arī visi pieraksti bija salijuši, un atlika tikai improvizēt un cerēt, ka tajās minūtēs nebūs gūto vārtu. Tas patiešām bija ekstrēms pārdzīvojums."

"Aukstuma ziņā man laikam tik spilgti piedzīvojumi nav bijuši. Varētu gan izcelt 2021. gada spēli Liepājā, kad tur viesojās "Riga"," turpināja Arkādijs. "Rīga toreiz uzvarēja, bija ļoti labs futbols, taču pirmajā puslaikā sacēlās krietns putenis, un tiesneši pat nolēma nomainīt balto bumbu uz oranžo. Taču beigās jau bija viss labi. Pārspēles šeit arī ir jāatzīmē, atceros savulaik vēlā rudenī "Mettas" cīņu pret "Valmieru", kad Roberts Uldriķis vēl tikai sāka sist vārtus pieaugušo konkurencē, taču otrajā puslaikā biju tā pārsalis, ka varēju domāt tikai par to, lai tā spēle pēc iespējas ātrāk beidzas," viņš pasmējās. "Bet vismaz bija daudz vārtu (6:2), un laiks ritēja ātrāk."

"Bijušas jau arī reizes, kad spēles jāpārceļ laikapstākļu dēļ. 2017. gadā bija liels vējš Iecavā, kur vajadzēja notikt Latvijas sieviešu kausa finālam, taču nācās maču pārcelt un tur pēc tam izvērtās pamatīgs skandāls," teica Birjuks. "Vēl atmiņā nāk 2018. gada mačs Nākotnes līgā, kur "Alberts" uzņēma "Smilteni", un lietus dēļ Daugavgrīvas stadionā sanāca tā, ka nebija laukuma līniju. Gandrīz visas līnijas bija kaut kur pazudušas, un Arturam Zakreševskim nācās pašam līnijas veidot no jauna, un spēle aizkavējās par kādu stundu, bet beigās tomēr notika."

''Optibet'' futbola Virslīga, 1. kārta

Dat.LaiksSpēleRez.Vieta
11.03.13:00Valmiera – RFSValmieras OC
15:00Metta – LiepājaHanzas vidusskola
17:00Auda – Super NovaMežaparks SV
12.03.15:00Tukums/Telms – DaugavpilsTukuma māksl. lauk.
17:00Riga – JelgavaMežaparks SV

Visas Virslīgas pirmās kārtas spēles būs vērojamas portāla Sportacentrs.com tiešraidēs. Pirmā spēļu diena iepriecinās ar sešām Virslīgas futbola stundām TV4 kanālā, bet svētdien TV4 kanālā futbola pārraides sāksies ar Tukuma cīņas otro puslaiku.

  +2 [+] [-]

, 2023-03-10 15:10, pirms gada
Interesanti lasit. Bez sarkasma.

     [+] [-]

, 2023-03-11 07:25, pirms gada
Vai dieniņ!Tādus notikumus atcerēties var daudz.Savulaik,kad sāku Ventspilī pildīt spēles informatora pienākumus,FK Ventspils vēl nebija piedzimis,bet Ventspils komandas spēlēja pirmajā līgā,gluži kā šodien.Lietus gāza kā ar spaiņiem.Bija vēl vecās betona tribīnes,kur nebija jumta,bet cilvēku vienmēr bija daudz.Pats sēdēju tai saucamajā vieglatlētikas 100 metru finiša būdiņā,kam toreiz jau bija caurs jumts.Nebija vietas,kur spēles protokolu nolikt,lai nesalīst.