Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource651 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource651), Fid:2965, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

Skaidrojam: kāpēc Pasaules kausa spēles Katarā ir tik ilgas?

Skaidrojam: kāpēc Pasaules kausa spēles Katarā ir tik ilgas?
Foto: Imago/Scanpix

Pasaules kauss futbolā šoreiz nācis ar vairākiem jauninājumiem (kaut vai ar saviem norises datumiem), taču pirmās četras turnīra spēles devušas vēl vienu jaunu tendenci, proti, īpaši ilgus kompensācijas laikus. Kādi vēji gan atpūtuši to, ka Kataras turnīrā bijuši jau četri puslaiki ar kompensācijas laiku vismaz desmit minūšu garumā? Kā nekā, tie visi četri ir garākie puslaiki Pasaules kausa vēsturē. Skaidrojumu sniedza Vadims Direktorenko, LFF Tiesnešu nodaļas vadītājs.

Futbola noteikumu uzturētāja IFAB (Starptautiskā futbola asociāciju padome) jau pirms vairākiem gadiem lika galdā priekšlikumu, ka futbola spēles 90 minūšu ilgums jāaizvieto ar 60 minūšu spēli "tīrajā laikā", proti, apturot hronometru brīžos, kad bumba nav spēlē, līdzīgi kā tas tiek darīts basketbolā un hokejā. Šis radikālais priekšlikums futbolā vēl nav ieviests, taču tam noteikti ir sava loģika, jo pētījumi liecina, ka apmēram 60 minūtes ir vidējais spēles laiks futbola mačā. Attiecīgi spēles ilgums kā tāds nemaz nemainītos, bet krietni mazinātos laika vilcināšanas vērtība, kas novērojama, kad viena komanda cenšas noturēt rezultātu.

Lai arī 60 minūšu tīrais spēles laiks noteikumos apstiprināts netika, FIFA problēmu apzinājās un izdalīja tiesnešiem jaunas rekomendācijas, kas tiešā veidā skar kompensācijas laika aprēķinu. Kompensācijas laiks ir tas, ko galvenais tiesnesis pievieno 45 puslaika minūtēm, vārda tiešā nozīmē cenšoties kompensēt laiku, kas aizvadītajā puslaikā netika izmantots futbola spēlei. Ierasts, ka pirmajā puslaikā tās ir 1-2 minūtes, kamēr otrajā puslaikā 2-5 minūtes, ja vien nav notikušas lielākas neplānotas pauzes.

Taču šajā finālturnīrā situācija ir pavisam citāda. Anglijas un Irānas pirmajā puslaikā bija 14 minūšu kompensācijas laiks, šīs spēles otrajā puslaikā 13 minūtes, ASV-Velsas otrais puslaiks tika pagarināts par desmit minūtēm, kamēr Senegāla-Nīderlande otrajā puslaikā spēlēja desmit minūšu kompensācijas laiku, bet šodien Argentīnas un Saūda Arābijas spēle noslēdzas 90+14. minūtē, proti, otrajam puslaikam ilgstot gandrīz stundu. Tie visi pieci ir garākie puslaiki Pasaules kausa vēsturē (kopš 1966. gada, kad šo statistiku sāka uzskaitīt), pārspējot iepriekšējos rekordus par vairākām minūtēm. Kā veidojusies šī situācija un vai ar to jārēķinās arī turnīra atlikušajā gaitā, vaicājām LFF Tiesnešu nodaļas vadītājam Vadimam Direktorenko.

"Pirmkārt, ir jāsaprot atšķirība starp zaudēto laiku pašas spēles dēļ un zaudēto laiku, ko apzināti izraisa spēlētāji," sacīja Direktorenko, savulaik augsta līmeņa futbola tiesnesis. "Zaudētā laikā lielākā daļa ir tieši spēles dēļ. Katrā spēlē ir apmēram deviņas minūtes, kas ir zaudētas iemetienos no sānu līnijas. Praktiski tik pat arī jārēķina uz atsitieniem no vārtiem - tas viss ir daļa no spēles. Pat ja spēlētāji būs ātrāki šajos spēles elementos, tīrais spēles laiks tāpat tiek zaudēts."

Direktorenko uzsvēra, ka tas nav pilnīgs jauninājums un ka tendence tika sākta jau PK2018 Krievijā: "FIFA šādas rekomendācijas sniedza jau tad, aicinot daudz precīzāk aprēķināt zaudēto spēles laiku un to pievienot kompensācijas laikā. Jau tad bija normāli redzēt 6-8 minūšu ilgus kompensācijas laikus. Lai līdzjutējiem tiktu vairāk "tīrās spēles", arī šajā finalturnīrā FIFA pieņēmusi līdzīgu lēmumu. Līdzjutējiem jābūt gataviem, ka pirmās četras spēles, kurās kopumā kompensācijas laiks sastādīja 64 minūtes, nav nekāda nejaušība un tāda pieeja turpināsies visās Pasaules kausa spēlēs."

Viens konkrēts jaunievedums šajā ziņā ir par vārtu guvuma svinībām. Tā ir pilnīgi normāla lieta, un tiesnesis par pārāk ilgām svinībām soda reti (lai arī to teorētiski var darīt), taču tīri praktiski futbolistu saskriešana kopā, citam cita apsveikšana un atgriešanās savā laukuma pusē, lai sagatavotos centra izspēlei, prasa laiku.Attiecīgi par katriem vārtiem tiesneši aicināti pievienot minūti vai pusotru minūti pie kompensācijas laika, kas arī bija attiecīgi novērojams ļoti rezultatīvajā mačā starp Angliju un Irānu (6:2). Klāt nāk arī VAR pārbaudēm izmantotais laiks.

"Vai ar līdzīgām pārmaiņām jārēķinās arī futbolā kopumā pēc Pasaules kausa? Grūti pateikt. Visdrīzāk - nē, jo arīdzan pēc Pasaules kausa Krievijā bija līdzīgi jautājumi, bet praksē tomēr bija, kā bija," norādīja Direktorenko. "Tomēr pēdējos četros gados ne Eiropas čempionātos, nedz UEFA spēlēs šis Pasaules Kausa trends netika īstenots. Kā būs pēc šī turnīra - redzēsim."

Noderīgas saites:

PK 2022 jaunumi
Kalendārs un rezultāti
Turnīra tabulas
"William Hill" prognožu spēle

Kur skatīties spēles?

“Forum Cinemas” sadarbībā ar “WilliamHill TV” piedāvā ekskluzīvu iespēju skatīties PK futbolā uz lielā kino ekrāna k/t “Kino Citadele” tiešraidē ar oriģinālo skaņu no stadiona – ļaujot apmeklētājiem pilnībā iejusties stadiona atmosfērā.

PK futbolā lielākajos sporta bāros Latvijā O'Learys Akropolē Rīga un Riga Plaza. Vairāk kā 70 TV ekrāni, boulings, biljards, virtuālās realitātes un sporta simulatori!


, 2022-11-22 15:08, pirms gada
Spēles tīrais laiks 60min vai gari kompensācijas laiki? Es laikam par otro.
, 2022-11-22 16:00, pirms gada
cik maksā pārraides laika viena minūte...!???
cik maksā papildus reklāmas !? tīrākais bizness....
, 2022-11-22 16:03, pirms gada
bizness vai nē, bet man pat šķiet adekvāti garie kompensācijas laiki. Visas tās vartīšanās, vārtu svinēšanas, laika vilkšanas aizņem vairāk par standarta 3, 4 min.
, 2022-11-22 16:51, pirms gada
fagcentrs rakstīja: bizness vai nē, bet man pat šķiet adekvāti garie kompensācijas laiki. Visas tās vartīšanās, vārtu svinēšanas, laika vilkšanas aizņem vairāk par standarta 3, 4 min.
Katra spēlētāja maiņa faktiski aizņem 0,45-1 minūti. Par cik piecas maiņas katrai komandai, tad 2/2 uz spēlētāju maiņu rēķina vien zaudē 7-8 spēles tīrā laika minūtes.
, 2022-11-22 17:22, pirms gada
Ivars Zvirgzdiņš rakstīja: Katra spēlētāja maiņa faktiski aizņem 0,45-1 minūti. Par cik piecas maiņas katrai komandai, tad 2/2 uz spēlētāju maiņu rēķina vien zaudē 7-8 spēles tīrā laika minūtes.
Šādi rēķinot, maksimums sanāk tikai 6, maiņu dēļ, kompensācijai pieliekamas minūtes, jo maiņas ir 5, bet maiņu logi tikai 3 katrai komandai
, 2022-11-22 18:14, pirms gada
Vilibald par kādām papildus reklāmām Tu runā? Spēles laikā reklāmu nav (tas Tev nav nav NBA, NHL u.c amerikāņu līgas), puslaika pārtraukums arī lielāks nepaliek. Tad par kādām papildus reklāmām iet runa?
, 2022-11-22 18:24, pirms gada
hulis-mikstais rakstīja: Vilibald par kādām papildus reklāmām Tu runā? Spēles laikā reklāmu nav (tas Tev nav nav NBA, NHL u.c amerikāņu līgas), puslaika pārtraukums arī lielāks nepaliek. Tad par kādām papildus reklāmām iet runa?
reklāmas jau ir arī tie uzraksti, kas slīd uz bortiem un cita atribūtika, kas ir stadionā. To redz gan uz vietas, gan ļoti prasmīgi parāda arī TV. Jo garāks tiešraides laiks, jo ilgāk to redz.
, 2022-11-23 10:13, pirms gada
Sen jau bija laiks šādiem kompensācijas laikiem. Jau tagad ir novērojams tas, ka futbolisti par mušas pieskārienu nevārtās pustundu pa laukumu.
, 2022-11-23 11:12, pirms gada
forcer rakstīja: Sen jau bija laiks šādiem kompensācijas laikiem. Jau tagad ir novērojams tas, ka futbolisti par mušas pieskārienu nevārtās pustundu pa laukumu.
tas tiesa. Zinot, ka viss tiks kompensēts, pazūt vēme vilkt spēles laiku garumā.