Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource651 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource651), Fid:2965, Did:0, useCase: 3

PK grupu turnīra atskaņas: viedokļi par favorītiem, pārsteigumiem un vilšanos

Rolands Eliņš

PK grupu turnīra atskaņas: viedokļi par favorītiem, pārsteigumiem un vilšanos
Ao Tanaka, Kajs Havercs un Hakīms Zijašs. Foto: Peter Dovgan/UK Sports Pi/SIPA, AP, DPA (Scanpix)

Pasaules kausā futbolā noslēdzies grupu turnīrs, pēc kura gan nekāds pārtraukums nav gaidāms un uzreiz šovakar sāksies izslēgšanas spēles. Atzīmējot grupu turnīrā notikušo, vērsāmies pēc viedokļa pie futbola pazinējiem un ar saviem ieskatiem atsaucās RFS komandas galvenais treneris Viktors Morozs, Latvijas čempiones "Valmieras" futbolists Daniels Balodis un "Riga" vārtsargs Nils Puriņš, kamēr no bukmeikeru pozīcijām pārskatu par favorītiem piedāvāja "William Hill" futbola eksperts Rūdolfs Lielauss.

Pozitīvie pārsteigumi – daudzi

"Visi jau labi redz, ka šis ir specifisks turnīrs un tajā novēroti vairāki pārsteigumi," sacīja Viktors Morozs, treneris, kurš šogad ievada RFS komandu UEFA Konferences līgas grupu turnīrā. "Papildus labi redzamajām favorītēm es no grupu turnīra kā izlasi, kas atstāja vislabāko iespaidu, gribētu atzīmēt Horvātiju tieši spēles zīmējuma un rādītā futbola ziņā. Šī komanda patiešām spēlē, lieliski maina flangus un veido uzbrukumus. Jā, beigās pret Beļģiju bija jāspēlē uz rezultāta noturēšanu un uzbrukumi tika piebremzēt, kas savukārt tieši atļāva Beļģijai izveidot vairākus momentus."

Morozs arī atzīmēja Marokas izlasi, kuru iepriekš īpaši bieži nebija redzējis: "Ļoti solīda komanda, cieši spēlē aizsardzībā un labi izvērš pretuzbrukumus. Protams, arī Japāna, komanda, pret kuru pretinieki divreiz izpildīja vairāk nekā 700 precīzas piespēles, taču tāpat zaudēja. Parādīts īsts samuraju raksturs un pilnībā nopelnīta pirmā vieta grupā. Kad Japāna bija vadībā pret Spāniju, tad tāpat aktīvi spēlēja un neļāva radīt momentus. Man vispār jau iepriekš Spānijas spēlē pret Vāciju likās, ka vārtsarga tāda pārdroša spēle var radīt problēmas, un pret Japānu notika tieši tas. Vēl arī izceltu ASV izlasi, kas vēl ir jauna komanda un spēlē aizraujošu futbolu, taču nestabilu – vienam labam puslaikam var sekot blāvs sniegums, tas bija acīmredzami spēlē pret Velsu, tāpat arī pret Irānu. Taču uzskatu, ka pret Angliju amerikāņi bija pelnījuši uzvaru, jo parādīja labāku sniegumu."

"Vēl man žēl, ka Urugvaja netika ārā no grupas," turpināja Morozs. "Šajā sakarā gribu pieminēt Rodrigo Bentankuru, kurš man ir čempionāta atklājums – kā izlases līderis un ļoti plaša darba paveicējs savā komandā."

"Pie turnīra pārsteigumiem kā pirmā izlase man prātā nāk Japāna. Tā uzvarēja grupā, kurā bija divas citas izteiktas favorītes (Spānija un Vācija), turklāt uzvarēja tieši abās savstarpējās spēlēs pret šīm izlasēm," sacīja Daniels Balodis, 24 gadus vecais "Valmieras" aizsargs, kurš nesen palīdzēja Latvijas izlasei iegūt otro vietu Baltijas kausā. Viņš nosmēja, ka pēc sezonas beigām bija plānojis atslēgties no futbola, taču tuvāko cilvēku lokā Pasaules kausa tēma tika grozīta un aprunāta tik daudz, ka tomēr neesot spējis atturēties un tāpat beigās noskatījies gandrīz katru maču.

"Arī Maroka, protams, loģiski izceļama kā savas grupas negaidīta uzvarētāja," turpināja Balodis. "Taču man ļoti patika arī Ekvadora. Tā gan neizkļuva no savas apakšgrupas, taču parādīja simpātisku sniegumu."

Arī Nils Puriņš, 24 gadus vecais Latvijas vārtsargs, kā pirmo nosauca Japānu: "Jā, zaudēja Kostarikai, bet pret Vāciju un Spāniju nocīnījās kā līdzvērtīga komanda. Japāna ir ļoti disciplinēta un ar lielu pašatdevi. Spēlē pret Spāniju, esot vadībā 2:1 izšķirošā mačā, tāpat turpināja spēles plānu, neiesēžoties dziļā aizsardzībā, un ap 80. minūti tāpat gāja augstā presingā. Varu pateikt no pieredzes, ka tā ir ļoti nepatīkama situācija – kad tu esi favorīts un spēlē ar bumbu, bet pretinieki tāpat nāk virsū un visu laiku uztur spiedienu, kurā tu apzinies, ka nedrīksti kļūdīties. Vēl arī Kanādu vēlētos atzīmēt – jā, rezultāti nebija lieliski, bet kaut kas šajā izlasē ir, kaut kas piesaistīja. Nezinu, kas īsti. Iespējams, gluži vienkārši futbols, ko patīkami skatīties."

Puriņš arī piesauca Meksikas izlasi tās vārtsarga Očoas dēļ. "Kā ir Pasaules kauss, tā viņš izlien no tās vietas, kur bija paslēpies visu šo laiku, un uzreiz rāda līmeni," smaidīja Puriņš, kurš šosezon kļuva par "Riga" pamatvārtsargu un tika izsaukts arī uz Latvijas izlasi. "Par C grupas vārtsargu atvairītajām trīs pendelēm es varu pateikt vienu – cepuri nost! Vojceha Ščensnija divās spēlēs divas atvairītās pendeles noteikti spārnoja komandu iziešanai no grupas, un, skatoties, cik maza beigās bija starpība ar Meksiku, tās varētu pat saukt par izšķirošo faktoru."

Vilšanās – pārsvarā Eiropas izlašu vidū

"Vienu detaļu uzreiz vēlos atzīmēt – komandas, kas pozitīvi pārsteidza, nav Eiropas komandas," sacīja Morozs. "Tās ir Āzijas, Okeānijas, Āfrikas komandas, kuras mēs šeit piesaucam. Domāju, ka šobrīd novērojam Eiropas futbola nelielu stagnāciju, varbūt tādu kā vienveidīgu un vienā stilā spēlētu futbolu. Praktiski visas komandas, ko piesaucam kā turnīra vilšanās, tās ir no Eiropas. Pat Polija, lai arī tika astotdaļfinālā, parādīja ļoti viduvēju sniegumu, neskaitot vārtsargu Ščensniju. Polijai astotdaļfinālā pret Franciju es noteikti neticu. Skaidrs, ka Beļģija, Vācija, vēl šeit liktu arī Dāniju, kura izskatījās blāvi un pelnīti netika ārā no grupas."

"Ar interesi skatījos Vācijas spēles, sak, ko Hanss Fliks būs paveicis," turpināja Morozs. "Bet mačā pret Spāniju spāņi izskatījās labāk, lai gan tur tāpat izdevās iegūt vismaz neizšķirtu, un atslēgas mačs tāpat bija pret Japānu, kurā tika zaudēts. Nedaudz sarūgtināja arī Serbija, komanda ar lieliskiem futbolistiem, taču šobrīd var konstatēt, ka komandas kā tādas dažbrīd nemaz nebija. Jā, pret Brazīliju, pret favorītiem, nospēlēja neslikti, bet pret Kamerūnu un Šveici, esot vadībā 3:1 un 2:1, turpināt spēlēt ar tik augstu un riskantu aizsardzības izkārtojumu... neatbilstoša izvēle, manuprāt."

Savukārt Balodis pie izlasēm, kas sarūpējušas vilšanos, negaidīti atzīmēja Nīderlandi: "Biju gaidījis vairāk. Jā, pirmā vieta grupā un it kā viss vajadzīgais paveikts, taču šajā grupā, manuprāt, Nīderlandei vajadzēja izskatīties dominējošākai. To pašu varu teikt arī par Angliju, no kuras biju iztēlojies daudz lielāku jaudu."

"Taču šīm izlasēm vēl viss ir priekšā, tāpat kā Spānijai un Argentīnai, kuras arī cieta zaudējumus svarīgās apakšgrupas spēlēs," turpināja Balodis. "Kamēr Vācijai un Beļģijai turnīrs beidzies. Man personīgi nedaudz žēl par Vāciju, jo parādītās spēles ziņā jau tā nebūt nevar teikt, ka briesmīgi izgāzusies. Vācija spēlēja labu futbolu un atstāja iespaidu, ka var tālu tikt, taču nekā. Ja salīdzina Vācijas netikšanu astotdaļfinālā ar, piemēram, Polijas iekļūšanu tajā, tad kontrasts ir liels."

Puriņš pauda vilšanos par Beļģijas parādīto sniegumu: "It kā Zelta paaudze, bet cerēto rezultātu nav. Biju gaidījis daudz vairāk no šīs komandas. Savukārt Vācijas netikšana man nemaz nebija tāds liels pārsteigums. Jau iepriekšējā PK dēļ bija piesardzība, un tagad, kad skatījos viņu sastāvu, izskatās, ka tur notiek tāda kā daļēja paaudžu maiņā, un izlases sastāvs nemaz nav tik iespaidīgs – daudz Bundeslīgas spēlētāju, kuri arī Bundeslīgā nemaz tik ļoti neizceļas. Tā ka šeit gandrīz vai gribas teikt, ka likumsakarīgs iznākums.

Jau rakstīts, ka vienā atsevišķā spēlē par PK lielāko pārsteigumu kļuva Saūda Arābijas uzvara pār Argentīnu, taču šajā grupā tomēr galīgais vietu izkārtojums atbilda pirms turnīra prognozētajam. Pavisam citādi bija ar Vācijas un Beļģijas izlašu netikšana ārā no grupas, un "William Hill" futbola eksperts Rūdolfs Lielauss atzīmēja, ka pirms PK šo izlašu vieta astotdaļfinālā tika uzskatīta praktiski par drošu lietu (tā bija novērtēta ar koeficientiem 1.15 un 1.18). "Tāpat Austrālijas iekļūšana astotdaļfinālā bijis liels pārsteigums (koeficients 4.00), jo par pārliecinošiem grupas favorītiem tika uzskatīta Francija un Dānija," sacīja Lielauss.

Galvenā favorīte Brazīlija, pat ar šaubām par Neimāru

"Nebūšu oriģināls – grupu turnīrā vislabāko iespaidu atstāja Brazīlija," teica Morozs. "Neskaitot pēdējo maču, kuru aizvadīja ar otro sastāvu. (..) Neimārs, protams, ir ļoti svarīga figūra izlasē, turklāt pirmajā mačā varēja redzēt, ka viņš gan ņem spēli uz sevi, gan arī gatavs ziedoties komandas labā, piemēram, spēlējot brīžiem ne savā labākajā pozīcijā, pa kreisi vietu vairāk atstājot Vinisiusam. Viņš izskatījās lieliskā fiziskā formā un ar pareizu attieksmi, un tāda spēlētāja iztrūkums komandai ir ļoti nozīmīgs. Ceru, ka viņš būs atpakaļ jau nākamajā spēlē, jo viņam pašam šis turnīrs ir ļoti nozīmīgs. Bet Brazīlija ir spējīga aizvietot laukumā pat Neimāru."

"Taču Brazīlija man īpaši izcēlās pat cita iemesla dēļ," turpināja Trīs zvaigžņu balvai šogad nominētais treneris. "Šobrīd daudzas izlases spēlē pozicionālu futbolu, daudzām ir spilgtas zvaigznes, un tas viss ir arī Brazīlijai. Bet Brazīlijai ir arī ļoti stingra aizsardzība. Spēlēs pret Serbiju un Šveicu pretinieki vispār netika Brazīlijas vārtu tuvumā. Tas parāda, ka Brazīlija spēj ļoti labi uzbrukt, reizē neatstājot brīvas zonas, kur pretiniekiem aizskriet. Šajā ziņā, piemēram, no Spānijas un Vācijas varēja vēlēties daudz vairāk."

Arī Balodis atzīmēja Brazīliju kā izlasi, kas rāda pārliecinošu sniegumu, un arī viņš izcēla tieši savas pozīcijas līniju, proti, aizsardzību, norādot, ka Brazīlija vēsturiski pazīstama kā izlase ar izcilu uzbrukumu, bet šoreiz tā arī ļoti disciplinēti un precīzi spēlē aizsardzībā. "Grupu turnīrs gan liecina, ka tādu praktiski drošo spēļu nav un neviena favorīte nevar justies pilnīgi komfortabli. Vairāki grandi jau cietuši zaudējumus svarīgās spēlēs, katrs var pieveikt katru, un domāju, ka tā sauktie pārsteigumi vēl būs arī izslēgšanas spēlēs."

Brazīlija bija galvenā favorīte arī pirms turnīra, un "William Hill" pārstāvis norādīja, ka šobrīd tās izredzes tiek vērtētas vēl augstāk, neskatoties uz to, ka izlases līderis Neimārs traumas dēļ izlaidis divas spēles un ir šaubas, kā noritēs viņa atgriešanās. Brazīlijai pēc mača pret Kamerūnu ir arī citas nozīmīgas traumas, taču fakts paliek fakts – pirms turnīra Brazīlijas titula izredzes bija novērtētas ar koeficientu 5.00, bet tagad ar krietni mazāko koeficientu 3.20.

Lielauss arī uzsvēra, ka arī vairākām citām favorītēm zaudējumi grupu turnīra mačos nav radījuši nopietnas sekas bukmeikeru prognozēs – Argentīna un Francija saglabā savas vietas kā tuvākās Brazīlijas sekotājas ar koeficientiem 6.00 un 6.50, taču viena izmaiņa saraksta augšgalā gan jāatzīmē. No ceturtās vietas izspiesta Anglija, jo par to augstāk pēc grupu turnīra tiek vērtēta Spānija, neskatoties uz to, ka spāņi savā grupā palika tikai otrajā vietā. Interesanti atzīmēt, ka teorētiski visas četras galvenās favorītes (Brazīlija, Argentīna, Francija un Spānija) var sasniegt pusfinālu, jo izkārtojušās četros dažādos izslēgšanas spēļu zaros.

"William Hill" koeficienti par Pasaules kausa ieguvēju (pēc grupu turnīra)

V.IzlaseKoeficients (pirms turnīrs)V.IzlaseKoeficients (pirms turnīra)
1.Brazīlija3.20 (5.00)9.Japāna67.00 (250.00)
2.Argentīna6.00 (6.50)10.Šveice67.00 (75.00)
3.Francija6.50 (7.00)11.ASV101.00 (120.00)
4.Spānija7.00 (9.50)12.Maroka101.00 (210.00)
5.Anglija10.00 (9.00)13.Senegāla126.00 (100.00)
6.Portugāle13.00 (15.00)14.Dienvidkoreja176.00 (250.00)
7.Nīderlande21.00 (13.00)15.Polija201.00 (250.00)
8.Horvātija34.00 (51.00)16.Austrālija201.00 (550.00)

"Francija parādīja stabilu sniegumu, jā," norādīja Morozs. "Kamēr par Argentīnu kā vienu no galvenajām favorītēm es laikam neesmu tik drošs. Turnīra pirmā spēle ar zaudējumu Saūda Arābijai atstāja savas sekas, un neteikšu, ka pēc tam pret Meksiku tika nospēlēts īpaši labi, pozicionālajā spelē klājās grūti, taču Lionela Mesi individuālā meistarība tomēr īstajā brīdī izcēla Argentīnu."

Savukārt Puriņš, lai atzina Brazīliju kā vienu no galvenajām favorītēm, izcēla Franciju un tās sastāva dziļumu, kamēr par Brazīliju šajā ziņā viņš nedaudz šaubījās: "Kaut vai ar to pašu Entoniju, kurš nāk laukumā Neimāra vai Rafinjas vietā, uzreiz Brazīlijas spēle vājāk izskatās. Par Argentīnu... nezinu, es laikam neliktu augstāk par trešo vai ceturto vietu favorītu sarakstā. Iztēlojos, ka tā var sasniegt finālu labākajā gadījumā, taču tikpat labi arī var izlidot jau ceturtdaļfinālā. Bet nu tās ir tikai pārdomas, jau pierādījies, ka gandrīz visas grandu un negrandu izlases fiziskajā ziņā ir līdzvērtīgas, un atšķirības veido taktiskās nianses un spēlētāju individuālā meistarība, bet tāpat bija redzams, ka tā sauktās negrandu izlases to spēj kompensēt – galu galā, praktiski nebija tādu vieglo un drošo spēļu, ja vien neskaita Spānijas 7:0 pret Kostariku."

No kuras "negrandu" izlases sagaidīt negaidītu ielēkšanu pusfinālā?

Morozs norādīja, ka stabilu sniegumu parādījusi Nīderlande, kas savu potenciālu vēl nav pilnībā izmantojusi, taču viņam ir pārliecība, ka tāds spēcīgs speciālists kā oranžo treneris Luijs van Gāls ļoti labi zina PK specifiku un Nīderlande būs gatava nospiest gāzes pedāli izslēgšanas spēlēs. Tiesa, Nīderlandei astotdaļfināls būs pret interesanto ASV izlasi, un Morozs uzskata, ka ASV ir spējīga uz pārsteigumu, ko pat varētu nesaukt par pārsteigumu, jo to novērtē kā 55:45 dueli.

"Austrālijai pret Argentīnu gan jau nāksies spēlēt ar "autobusu". Senegālai pret Angliju, manuprāt, ir izredzes, angļi tomēr neizskatās pēc izlases, kas gatava dominēt," turpināja Morozs. "Domāju, ka ļoti interesanta spēle būs starp Spāniju un Maroku. Spānija noteikti vairāk kontrolēs bumbu, taču ir grūti izveidot vārtu gūšanas momentus pret zemu un kvalitatīvu aizsardzības bloku, kāds ir arī Marokai un kāds bija arī Japanai, un tur jau redzējām grūtības. Man ļoti patīk, ko paveicis Spānijas treneris Luiss Enrike, redzams, ka komanda vēlas spēlēt savā stilā, neskatoties uz to, ko dara pretinieks, bet tas var radīt problēmas pret tādu komandu kā Maroka."

Arī Nils Puriņš šajā jautājumā izcēla tieši Maroku: "Šeit jāskatās tomēr uz visu izslēgšanas spēļu zaru, un es laikam liktu uz Maroku, jo tā varētu sarūpēt neērtu spēli Spānijai. Spāņi tomēr spēlē ļoti lēni, jā, viņi kontrolē spēli, bet tad tikai pēdējā pusstundā sāk kaut ko veidot. Skatoties, kā viņiem klājās pret japāņiem, domāju, ka arī Maroka varētu parādīt zobus. Ja izdosies to paveikt, tad pretim būs Portugāles-Šveices uzvarētājs, un arī tas nebūs nereāli."

"No pārējām komandām ASV vēl var pieminēt, bet es laikam neprognozētu tai lielas izredzes pret Nīderlandi," turpināja Puriņš. "Turklāt tad tāpat, visticamāk, ceturtdaļfinālā jātiekas ar Argentīnu. Tad nu man šajā "play-off" no negrandu izlasēm visparocīgākajās pozīcijās izskatās Maroka."

Astotdaļfināli

DatumsSpēleLaiks
03.12.Nīderlande – ASV17.00
Argentīna – Austrālija21.00
04.12.Francija – Polija17.00
Anglija – Senegāla21.00
05.12.Japāna – Horvātija17.00
Brazīlija – Dienvidkoreja21.00
06.12.Maroka – Spānija17.00
Portugāle – Šveice21.00

Noderīgas saites:

PK 2022 jaunumi
Kalendārs un rezultāti
Turnīra tabulas
"William Hill" prognožu spēle

Kur skatīties spēles?

“Forum Cinemas” sadarbībā ar “WilliamHill TV” piedāvā ekskluzīvu iespēju skatīties PK futbolā uz lielā kino ekrāna k/t “Kino Citadele” tiešraidē ar oriģinālo skaņu no stadiona – ļaujot apmeklētājiem pilnībā iejusties stadiona atmosfērā.

PK futbolā lielākajos sporta bāros Latvijā O'Learys Akropolē Rīga un Riga Plaza. Vairāk kā 70 TV ekrāni, boulings, biljards, virtuālās realitātes un sporta simulatori!

     [+] [-]

, 2022-12-03 17:31, pirms gada
Nesaprotu, ko duriks zaxx pēkšņi visur ir? Tāds specs ka nu tikai.

     [+] [-]

, 2022-12-04 13:44, pirms gada
Interesants raksts, par to, ka portugāļi nevēlas CR7 sākumsastāvā. https://www.gazzetta.it/Calcio/Mond...