Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1600, Did:0, useCase: 3

Vēsture: senie draugi argentīnieši un nigērieši un citas krustceles

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Vēsture: senie draugi argentīnieši un nigērieši un citas krustceles
Maradona pret Nigēriju nospēlēja savu pēdējo maču PK finālturnīros. Nākamvasar Argentīna pret Nigēriju tiksies jau kārtējo reizi
Foto: nigeria.worldcupblog.org

Futbola līdzjutēji visā pasaulē jau tagad nevar sagaidīt 2014. gada Pasaules kausa izcīņas finālturnīru. Lai gaidīšanas laiku vismaz par kripatiņu paīsinātu, piedāvāju ieskatīties futbola vēstures lappusēs - kuras PK2014 finālturnīra vienas grupas izlases savā starpā vēsturiski jau tikušās?

A grupa: Brazīlija, Horvātija, Meksika, Kamerūna
Horvātijas izlases labākais sasniegums ir bronza 1998. gadā, kad tā debitēja pēc atdalīšanās no Dienvidslāvijas. Toreiz pusfinālā spēlēja arī Brazīlija, taču abu komandu ceļi nekrustojās – katrai pusfinālā bija sava pretiniece, un Brazīlija vēlāk zaudēja finālā mājiniecei Francijai, bet horvāti bronzas mačā apspēlēja holandiešus. Toties nākamajā finālturnīrā 2002. gadā horvāti nonāca vienā grupā ar meksikāņiem un tikās grupas pirmajā spēlē – Meksika uzvarēja ar 1:0, pateicoties pendelei 60. minūtē. Lielā mērā šīs spēles iznākums noteica to, ka meksikāņi izkļuva no grupas (1/8 finālā ar 0:2 zaudēja ASV), bet bronzas horvāti devās mājup jau pēc grupu turnīra. Vēl pēc četriem gadiem Horvātija bija vienā grupā ar Brazīliju un atkal zaudēja ar 0:1, izcilus vārtus iesitot Kakā. Tobrīd 20 gadus vecais Luka Modričs divās no trim spēlēm nāca uz maiņu un vienīgi pret brazīliešiem laukumā netika – tagad būs iespēja...

Brazīlija ar Ronaldinju priekšgalā 2006. gadā pret Horvātiju. Foto: People's Daily Online

1994. gadā Brazīlija izcīnīja līdz šim savu pirmspēdējo čempiones titulu un arī toreiz grupā tai bija Kamerūna – to var uzskatīt par zīmīgu sakritību. Pirms gandrīz 20 gadiem brazīlieši viegli tika galā ar Kamerūnu – 3:0. Iesita Romariu, Santušs un Bebetu, bet Kamerūnas izlasē noraidījumu nopelnīja tobrīd 17 gadus vecais Rigobers Songs („Barcelona” spēlētāja Aleksa Songa brālēns), kurš līdzās Zinedinam Zidanam ir vienīgais, kas ticis pie sarkanās kartītes divos dažādos PK finālturnīros (Songs priekšlaicīgi pameta spēli arī 1998. gadā pret citu Dienvidamerikas komandu Čīli). Songs, protams, ir arī jaunākais noraidītais spēlētājs PK finālturnīru vēsturē.

No A grupas komandām visbiežāk savā starpā tikušās Brazīlija un Meksika, kas arī nav brīnums, jo brazīlieši vienīgie piedalījušies visos finālturnīros, un tāpat meksikāņi ir pieredzes bagāti (14 dalības reizes). Pirmā tikšanās reize abām bija, kad turnīrs notika... Brazīlijā! 1950. gadā brazīlieši turnīra atklāšanas mačā „pārbrauca” pāri Meksikai ar 4:0 – kā zināms, togad brazīlieši, kaut arī tika līdz finālam, piedzīvoja milzu vilšanos, jo 200(!!!) tūkstošu skatītāju klātbūtnē izšķirošajā cīņā kapitulēja Urugvajai (1:2).

Arī nākamajā finālturnīrā, 1954. gadā, Šveicē Brazīlija ar Meksiku tikās, turklāt atkal atklāšanas spēlē (divas spēles risinājās paralēli). Un atkal meksikāņi tika noslānīti – 5:0, īpaši skaisti vārti bija pēdējie. Brazīliešus izslēgšanas spēlēs apstādināja tolaik ļoti spēcīgie ungāri. 1958. gadā brazīlieši pirmo reizi kļuva par pasaules čempioniem, bet ceļi ar Meksiku trešo reizi krustojās 1962. gadā Čīlē. Lai gan Ziemeļamerikas pārstāvji atkal palika sausā, šoreiz brazīlieši bija pieticīgāki – „tikai” 2:0, vārtus iesitot Zagallo un Pelē (spīdoši vārti – aplūkojiet video!). Lai gan arī turpinājumā Brazīlija un Meksika bieži abas piedalījās finālturnīros (un senākos laikos piedalošos komandu bija mazāk), kopš šī 1962. gada tās pārsteidzošā kārtā vairs nav tikušās. Pēc 52 gadiem 2014. gadā Brazīlija ar Meksiku tiksies atkal un meksikāņiem būs iespēja beidzot gūt vismaz vienus vārtus, jo pagaidām trīs mačos nomācošais 0:11.

GadsSpēleRezultātsVideo
1950.Brazīlija – Meksika4:0video
1954.Brazīlija – Meksika5:0video
1962.Brazīlija – Meksika2:0video
1994.Brazīlija – Kamerūna3:0video
2002.Meksika – Horvātija1:0video
2006.Brazīlija – Horvātija1:0video

B grupa: Spānija, Nīderlande, Čīle, Austrālija
No šīm izlasēm visretāk finālturnīros spēlējusi Austrālija - trīs, tai skaitā pēdējos divos finālturnīros. Kas interesanti, pirmajā savā finālturnīrā 1974. gadā (līdz nākamajam bija jāgaida vairāk nekā 30 gadi) Austrālija bija vienā grupā ar Čīli – liela sakritība, ņemot vērā, cik neregulāras dalībnieces ir abu šo valstu izlases. Berlīnē abas izspēlēja neizšķirtu 0:0 un abas neizkļuva no grupas, kurā valdīja Rietumvācija (vēlāk kļuva par čempioni) un Austrumvācija. Ar spāņiem un/vai holandiešiem Austrālijai nav bijusi darīšana. Līdz šim.

Čīle piedalījās jau pirmajā finālturnīrā 1930. gadā, bet nākamā reize pienāca 1950. gadā, un togad čīlieši tikās ar spāņiem – Spānija savā grupā uzvarēja visas trīs spēles (arī Angliju un ASV), Čīli pieveicot ar 2:0. Spāņi kā vienīgie izkļuva no grupas un togad noslēgumā ieņēma 4. vietu, kas līdz pat zelta 2010. gadam bija viņu labākais sasniegums. Un tieši šajā Spānijai laimīgajā 2010. gadā atkārtoti krustojās Spānijas un Čīles ceļi – grupu turnīra noslēdzošajā mačā spāņi ne bez pūlēm uzvarēja ar 2:1 (iesita Injesta un Vilja), un, starp citu, čīlieši tā arī palika pēdējie turnīrā, kuri spēja raidīt bumbu Kasiljasa vārtos, jo visās izslēgšanas spēlēs Spānija uzvarēja ar 1:0. Čīle arī izkļuva no grupas, tomēr apstājās jau 1/8 finālā (0:3 pret Brazīliju). Tātad vēlreiz - Spānijas divi labākie finālturnīri (1950., 2010.) bijuši tajās reizēs, kad tās priekšsacīkšu grupā atradusies Čīle.

Čīles komanda 1950. gada pirms mača ar Spāniju. Foto: Paphotos.co.uk

Visbiežāk no šīs grupas komandām finālturnīros spēlējušas Spānija un Nīderlande un, protams, ļoti spilgtā atmiņā ir šo komandu tikšanās pirms četriem gadiem – tas bija zelta mačs jeb fināls, kuru Spānija uzvarēja pagarinājumā (1:0, vārti Injestam), pirmo reizi vēsturē iegūstot Pasaules kausu. Ja cerat uzzināt, kā šīs pieredzes bagātās dalībnieces savā starpā cīnījušās citos gadījumos, tad... nav, ko stāstīt, jo PK2010 fināls bija pirmā un līdz šim pēdējā reize. 2014. gada vasarā Spānija un Nīderlande savstarpēji tiksies otro finālturnīru pēc kārtas.

GadsSpēleRezultātsVideo
1950.Spānija – Čīle2:0video
1974.Austrālija – Čīle0:0video
2010.Spānija – Čīle2:1video
2010.Spānija – Nīderlande1:0 (pag.)video

C grupa: Kolumbija, Kotdivuāra, Japāna, Grieķija
Ļoti raiba grupa ar komandām, kurām spēlēšana finālturnīrā nav ikdiena – Kolumbijai un Japānai 2014. gads būs 5. reize, bet Kotdivuārai un Grieķijai tikai 3. reize. Mūsu draugi grieķi lielajā futbola forumā debitēja 1994. gadā ASV, visās trīs spēlēs dabūjot pa dibenu ar sausu rezultātu – tostarp zaudēts Āfrikas un Dienvidamerikas pārstāvēm (Nigērijai un Argentīnai). 2010. gadā Grieķija spēlēja otro reizi un... atkal grupā Argentīna un Nigērija (šoreiz nigēriešus izdevās uzveikt), bet trešā pārstāve no Āzijas (Dienvidkoreja). Citiem vārdiem – pieredze ar Āfrikas, Dienvidamerikas un Āzijas komandām Grieķijai ir, taču ne konkrēti pret šīm komandām.

Ļoti līdzīgi ar Kotdivuāru – spēlēts ar Argentīnu (1:2) un Brazīliju (1:3), bet ne Kolumbiju, tāpat spēlēts ar Ziemeļkoreju (3:0), bet ne Japānu, tāpat spēlēts ar Nīderlandi (1:2), Serbiju un Melnkalni (3:2) un Portugāli (0:0), bet ne Grieķiju. Savstarpēji nav spēlējušas arī biežākās finālturnīru dalībnieces Kolumbija un Japāna – objektīvu apstākļu dēļ, jo kolumbieši biežāk spēlējuši senākos laikos, kamēr japāņiem visas četras dalības bijušas pēdējos četros čempionātos. Vienīgi 1998. gadā spēlēja abas, taču dažādās grupās. Tā ka grupas raibais sastāvs nav tikai ģeogrāfiski raibs un kolorīts – komandas viena otru vēsturiski (ja runājam par PK) nepazīst.

D grupa: Urugvaja, Anglija, Itālija, Kostarika
Šeit cita aina – grupas trīs favorītes ir tik bieži spēlējušas finālturnīros, ka nekrustošanās būtībā nav (nebija) iespējama. Arī Kostarika spēlējusi trīs reizes, kas nav nemaz tik maz, tomēr ar urugvajiešiem, angļiem un itāliešiem nav spēlējusi. Urugvaja kļuva par čempioni gan pirmajā finālturnīrā vispār (1930.), gan otrajā, kurā tā piedalījās (1950.), tomēr šajos gados ne Anglija, ne Itālija tās ceļā nestājās.

Tomēr nākamajā reizē, 1954. gadā, kad Urugvaja mēģināja aizstāvēt titulu, 1/4 finālā tā spēkojās ar Angliju. Dienvidamerikas pārstāvji Bāzelē uzvarēja ar 4:2, vēlāk gan zaudējot gan pusfinālā, gan bronzas mačā. 1966. gadā Urugvaja un Anglija tikās grupu turnīrā, un tā gada finālturnīrs risinājās futbola dzimtenē, turklāt, kā zināms, angļi izcīnīja čempionu titulu, par ko sacer dziesmas vēl šobaltdien, jo jaunu panākumu pagaidām nav. Šajā 1966. gadā Anglija tikās ar Urugvaju atklāšanas spēlē un tika fiksēts bezvārtu neizšķirts – 0:0. Tā bija vienīgā spēle, ko Anglija neuzvarēja (un angļi kļuva par pirmajiem pasaules čempioniem, kas nav uzvarējuši pirmo spēli) – pēc tam tikai uzvaras, tiesa, finālā ar strīdīgo vārtu palīdzību uzveiktā Rietumvācija kapitulēja vien papildlaikā. Starp citu, arī Urugvaja izkļuva no grupas, taču zaudēja Rietumvācijai 1/4 finālā ar 0:4. Vairs urugvajieši ar angļiem nav spēlējuši, tā ka var apgalvot, ka Anglija PK finālturnīros vēl nekad nav uzveikusi Urugvaju.

Anglija pret Urugvaju (0:0) Vemblijā 1966. gadā – turnīrā, kurā Anglija kļuva par pasaules čempioni. Foto: myfootballfacts.com

Arī ar Itāliju Urugvaja spēlējusi divreiz un vienā gadījumā lēja gaužas asaras. Ja 1970. gadā abas savstarpēji izspēlēja 0:0, un abas tika no grupas (tā bija mazrezultatīvākā visu laiku grupa – sešās spēlēs kopā tikai seši vārti), aiz apmales atstājot Zviedriju un Izraēlu (vēlāk Itālijai sudrabs – finālā 1:4 pret Brazīliju, Urugvajai 4. vieta), tad 1990. gadā neizšķirts nebija iespējams, jo tās duelējās Romā Itālijā notiekošā finālturnīra 1/8 finālā. Pēc 0:0 1. puslaikā Itālija parādīja spēcīgu sniegumu pēc pārtraukuma un uzvarēja ar 2:0, uzvaras vārtus 65. minūtē gūstot Salvatorem Skilači. Itālijai togad zaudējums pusfinālā pendelēs pret Argentīnu un bronza.

Šo bronzu Itālija ieguva, jo cīņā par to pārspēja Angliju ar 2:1. Uzvarētāju labā iesita Roberto Badžo un turnīra rezultatīvākais spēlētājs Skilači. Tā ir līdz šim ne tikai pēdējā, bet arī vienīgā Itālijas un Anglijas spēle PK finālturnīros. Starp citu, arī tajā mačā rupji kļūdījās angļu vārtsargs, kas pēdējos 25 gados bijusi savdabīga Anglijas izlases zīme.

GadsSpēleRezultātsVideo
1954.Urugvaja – Anglija4:2video
1966.Urugvaja – Anglija0:0video
1970.Urugvaja – Itālija0:0video
1990.Itālija – Urugvaja2:0video
1990.Itālija – Anglija2:1video

E grupa: Šveice, Ekvadora, Francija, Hondurasa
Gan Ekvadora, gan Hondurasa finālturnīrā piedalīsies tikai 3. reizi. Ja ekvadorieši nevienu savu 2014. gada pretinieci līdz šim PK nav iepazinuši, tad Hondurasas futbolisti iepriekšējā čempionātā pirms četriem gadiem jau uzspēlēja ar Šveici. Toreiz tā bija grupu turnīra pēdējās kārtas spēle – Hondurasa cerības jau bija zaudējusi, bet šveiciešiem ļoti vajadzēja uzvarēt. Tas neizdevās – 0:0, un arī Šveicei bija jāizstājas. Savukārt Francija un Šveice aci pret aci tikušās vienreiz – 2006. gadā. Grupu turnīra 1. kārtas spēlē abas komandas, franču sākumsastāvā piedaloties tādiem vīriem kā Bartezs, Saņjols, Gallass, Abidāls, Vjerā, Makelelē, Riberī, Zidāns, Viltors, Anrī nospēlēja neizšķirti 0:0. Abas vēlāk izkļuva no grupas, kurā vēl bija Dienvidkoreja un Togo. Šveici 1/8 finālā pendelēs izsita Ukraina, bet Francija aizcīnījās līdz slavenajam finālam, kurā Zidāns iebadīja Materaci, un Francija zaudēja Itālijai pendelēs. Varbūt šī grupa 2014. gadā būs mazrezultatīva, gluži kā līdzšinējos divos mačos?

Francija pret Šveici (0:0) 2006. gadā – Tjerī Anrī pārdzīvo, ka krievu tiesnesis Valentīns Ivanovs nepiešķīra pendeli par šveicieša spēli ar roku. Pēc četriem gadiem jau Anrī spēlēja ar roku un palīdzēja Francijai iekļūt PK2010 finālturnīrā. Foto: bbc.co.uk

GadsSpēleRezultātsVideo
2006.Francija – Šveice0:0video
2010.Hondurasa – Šveice0:0video

F grupa: Argentīna, Bosnija un Hercegovina, Irāna, Nigērija
Bosnija un Hercegovina ir vienīgā turnīra debitante, tāpēc saprotams, ka tai nav savstarpējo spēļu vēstures PK ietvaros. Arī Irāna līdzšinējos trīs turnīros ar PK2014 pretiniecēm nav tikusies (lai gan visos šajos trīs turnīros piedalījās arī Argentīna), un vienīgās paziņas ir Argentīna un Nigērija. Turklāt ļoti tuvas paziņas.

Nigērieši PK finālturnīros debitēja 1994. gadā ASV, kad grupu turnīrā guva divas spilgtas uzvaras (3:0 pret Bulgāriju, 2:0 pret Grieķiju) un izkļuva no grupas, taču vienīgo zaudējumu grupā piedzīvoja tieši pret Argentīnu – 1:2. Nigērija pirmā izvirzījās vadībā, taču slavenais Klaudio Kanidžia pretī iesita divus vārtus. Šī spēle slavena vēl ar to, ka tā kļuva par pēdējo Maradonam Argentīnas izlasē (kopā 91 spēle, 34 vārti) – lai gan turnīrs argentīniešiem turpinājās, Maradona tika nosūtīts mājup, jo tieši pēc mača ar Nigēriju tika pieķerts dopinga lietošanā. Togad gan Argentīna, gan Nigērija zaudēja 1/8 finālā – nigērieši vēl 88. minūtē sensacionāli bija vadībā pret Itāliju (kas pēc tam spēlēja finālā), tomēr Roberto Badžo beigās izlīdzināja un arī pagarinājumā tieši viņš sarūgtināja Āfrikas pārstāvjus. Savukārt Argentīna bez Maradonas zaudēja divas spēles (grupā un 1/8 finālā). Fernando Redondo pēc izkrišanas sacījis Maradonam: „Es tevi meklēju, meklēju laukumā un nevarēju atrast. Es meklēju tevi visu spēli.”

Maradonas pēdējā spēle Pasaules kausa finālturnīros un Argentīnas izlases kreklā vispār. Foto: nigeria.worldcupblog.org

2002. gadā Argentīna un Nigērija nonāca Nāves grupā kopā ar Angliju un Zviedriju, un gan argentīnieši, gan nigērieši palika aiz apmales. Viņi Japānā notiekošajā turnīrā tikās grupas pirmajā kārtā, un Argentīna, pateicoties Gabriela Batistutas vārtiem 86. minūtē, uzvarēja ar 1:0. Nigērieši pēcāk spēja atņemt punktus Anglijai, argentīnieši – Zviedrijai, bet ar to bija par maz. Visbeidzot arī pirms četriem gadiem, 2010. gadā DĀR, abas bija vienā grupā. Un atkal tās tikās pirmajā kārtā, un atkal Argentīna uzvarēja ar 1:0 – jau 6. minūtē iesita Haince. Nākamgad Brazīlijā būs vismaz tāds „jauninājums”, ka Argentīna un Nigērija spēlēs grupu turnīra pēdējā kārtā. Tā būs jau 4. tikšanās reize, Nigērijai spēlējot finālturnīrā tikai 5. reizi – neticami!

Argentīna - Nigērija (2:1) 1994. gadā – pa labi Djego Simeone, šī brīža Madrides „Atletico” treneris, kurš 1998. gadā izprovocēja Deividu Bekhemu uz sarkanās kartītes nopelnīšanu. Foto: Tony Marshall/EMPICS Sport

GadsSpēleRezultātsVideo
1994.Argentīna – Nigērija2:1video
2002.Argentīna – Nigērija1:0video
2010.Argentīna – Nigērija1:0video

G grupa: Vācija, Portugāle, Gana, ASV
No šīs grupas izlasēm visretāk, divreiz, finālturnīros spēlējusi Gana. Melnās zvaigznes savā debijā 2006. gadā (turnīrs notika... Vācijā) grupā bija vienā grupā ar ASV. Noslēdzošajā kārtā būtībā savstarpējā spēlē izšķīrās, kura no tām tiks 1/8 finālā (Itālija bija „droša”, Čehija no grupas neizkļuva), un Gana uzvarēja ar 2:1. Visi vārti tika iesisti 1. puslaikā. Ganu 1/8 finālā apstādināja Brazīlija (3:0).

Savukārt 2010. gadā Gana bija vienā grupā ar Vāciju, pirmo reizi laukumā aci pret aci dažādu izlašu kreklos tiekoties brāļiem Kevinam Prinsam un Žeromam Boatengiem – arī PK2014 tas būs iespējams. Vācija toreiz, pateicoties Mesuta Ezila vārtiem 60. minūtē, uzvarēja ar 1:0, taču no grupas izkļuva abas, apsteidzot Austrāliju un Serbiju. Izslēgšanās spēļu 1/8 finālā Gana apstādināja... ASV izlasi (gluži tāpat kā 2006. gadā) - ganieši vēlreiz jeņķus apbēdināja, turklāt atkal ar identisku rezultātu – 2:1. Pagarinājumā uzvaras vārti Asamoa Gjanam.

Gana uzreiz pēc tam 1/4 finālā dramatiskā mačā (Svaresa atvairījums ar roku papildlaika izskaņā) pendelēs piekāpās Urugvajai. Tikmēr Vācija 2010. gada finālturnīra pusfinālā zaudēja nākamajai čempionei Spānijai (0:1), bronzas mačā uzveicot to pašu Urugvaju (3:2). Jebkurā gadījumā Gana savā neilgajā pieredzē jau kārtīgi iepazinusi savas grupas komandas (atskaitot Portugāli) – sak, varējāt taču šoreiz mums iedot pretī kādu citu!

Lai gan Portugāle mūsdienu futbolā ir grands un savulaik bijuši arī Eisebiu zelta laiki, finālturnīrā tā piedalīsies tikai 6. reizi. 2002. gadā portugāļi, būdami favorīti, grupas pirmajā spēlē sensacionāli zaudēja ASV ar 2:3. Toreiz amerikāņi bez žēlastības guva trīs vārtus jau pirmajās 36 minūtēs. Portugāļi spēja atspēlēt vien divus. Tieši šis rezultāts lielā mērā noteica, ka ASV tika tālāk, bet Portugāle brauca mājup. Amerikāņi pēcāk uzvarēja arī 1/8 finālu (2:0 pret kaimiņieni Meksiku), bet 1/4 finālā viņus apstādināja Vācija – vienīgos vārtus 39. minūtē iesita Mihaels Ballaks (vācieši finālā zaudēja Brazīlijai). Vācija un ASV tikās arī pirms tam – 1998. gadā. Parīzē Vācija uzvarēja ar 2:0 (vārti Andreasam Milleram un Jirgenam Klinsmanam, kurš tagad ir ASV treneris). ASV nākamvasar Brazīlijā lūkos "atriebties" gan Ganai, gan Vācijai, kamēr pašai būs jāuzmanās no Portugāles revanša.

Vienreiz PK finālturnīros spēkojušās arī Vācija un Portugāle – tas notika mazliet skumjās noskaņās 2006. gadā, jo abas bija zaudējušas pusfinālā. Bronzas mačā labāki izrādījās vācieši – 3:1 (Švainštaigeram divi vārti, Petī iesita savos, bet Portugāles labā vienīgos vārtus guva Nuno Gomešs). Secinājums: šīs grupas komandas savā starpā spēlējušas krustām šķērsām, turklāt tas noticis pēdējos četros finālturnīros. Vienīgi Gana un Portugāle savstarpēji nav tikušās.

Jirgens Klinsmans 1998. gadā iekaroja ASV izlases vārtus, bet tagad ir ASV izlases treneris . Foto: Boris Horvat/AFP/Getty Images

GadsSpēleRezultātsVideo
1998.Vācija – ASV2:0video
2002.ASV – Portugāle3:2video
2002.Vācija – ASV1:0video
2006.Gana – ASV2:1video
2006.Vācija – Portugāle3:1video
2010.Vācija – Gana1:0video
2010.Gana – ASV2:1video

H grupa: Beļģija, Alžīrija, Dienvidkoreja, Krievija
Šī grupa raibuma ziņā mazliet atgādina C grupu, tomēr šīs izlases gluži svešinieces nav. Alžīrieši, lai gan finālturnīrā piedalīsies 4. reizi, savas pretinieces „nepazīst”, toties pārējām ir sava priekšvēsture, tiesa, ikvienā vēsturiskajā duelī vienai no dalībniecēm esot Beļģijai.

Dienvidkoreja senākos laikos finālturnīros vienmēr bija peramā komanda un 1990. gadā vienu no trim zaudējumiem grupā piedzīvoja pret Beļģiju – 0:2 (abi vārti katrs savā ziņā eleganti). Arī 1998. gadā Dienvidkoreja palika pēdējā, tomēr vienu punktiņu iegūt spēja un tieši pret Beļģiju – 1:1. Beļģiem tai mačā vajadzēja uzvaru ar trīs vārtu pārsvaru (pietiktu ar „parastu” uzvaru, ja konkurentes Nīderlande un Meksika neizspēlētu neizšķirtu), tomēr pie 1:0 71. minūtē korejieši, kuriem nekas vairs neizšķīrās, iesita un beļģus izslēdza.

Korejieši PK finālturnīros ar krieviem vēl nav spēlējuši, taču to, protams, darījuši beļģi. Svaigākās atmiņas Krievijai ir ļoti nepatīkamas – gluži kā tagad, arī 2002. gadā krievi priecājās par veiksmīgo izlozi, taču cieta fiasko. Pēc uzvaras 2:0 startā pār Tunisiju sekoja 0:1 pret mājiniekiem japāņiem un grupas pēdējā spēlē pret Beļģiju tika dalīta ceļazīme uz 1/8 finālu. Krievijai derēja neizšķirts un 52. minūtē Besčastnihs panāca 1:1, tomēr tad beļģi lika pretī divus vārtus (3:1 panāca šī brīža Beļģijas izlases galvenais treneris Vilmotss (divreiz iekarojis arī Latvijas izlases vārtus)) un Sičova 88. minūtes vārti neko nedeva – 3:2 Beļģijas labā. Beļģija 1/8 finālā zaudēja nākamajai čempionei Brazīlijai (0:2), un tā ir pēdējā beļģu spēle PK finālturnīros. Nākamvasar atgriešanās un atkal būs randiņš ar Krieviju.

Vēl pāris reizes Beļģija ir spēkojusies ar PSRS. 1986. gadā atkal ļoti sāpīga pieredze mūsu lielajam kaimiņam. 1/8 finālā pēc 2:2 pamatlaikā zaudējums papildlaikā ar 3:4 - nelīdzēja arī Belanova "hattrick". Beļģiju pusfinālā apstādināja Maradona un 4. vieta tajā gadā ir beļģu visu laiku labākais sasniegums. Vēl pirms tam, 1982. gadā, otrajā grupu turnīrā (ir bijusi arī tāda izspēles shēma) PSRS uzvarēja ar 1:0, 1970. gadā PSRS sagrāva Beļģiju ar 4:1 (divi vārti Bišovecam, bet 73 minūtes arī bijušā Latvijas izlases trenera Revaza Dzodzuašvili kontā).

Belanovs guva trīs vārtus, taču PSRS izlase šī gada (1986.) turnīrā pamanījās zaudēt Beļģijai ar 3:4. Foto: Popper Foto

GadsSpēleRezultātsVideo
1970.PSRS – Beļģija4:1video
1982.PSRS – Beļģija1:0video
1986.Beļģija – PSRS4:3 (pag.)video
1990.Beļģija – Dienvidkoreja2:0video
1998.Beļģija – Dienvidkoreja1:1video
2002.Beļģija – Krievija3:2video

Piezīme: FIFA uzskata Krieviju kā PSRS mantinieci.

  +6 [+] [-]

, 2013-12-15 21:19, pirms 11 gadiem
"1994. gadā Brazīlija izcīnīja līdz šim savu pēdējo čempiones titulu un arī toreiz grupā tai bija Kamerūna – to var uzskatīt par zīmīgu sakritību. " - un kas uzvarēja 2002.gada PK? Trinidada un Tobago?

  +4 [+] [-]

, 2013-12-15 21:21, pirms 11 gadiem
200 štukas skatītāju, kā tas vispār bija iespējams? Kur viņi sameklēja stadionu tik lielu?

  +1 [+] [-]

, 2013-12-15 22:44, pirms 11 gadiem
Tas būtu bijis episki, ja kādreiz finālā būtu spēlējusi Rietum vs Austrumvācija...

  +2 [+] [-]

, 2013-12-16 00:04, pirms 11 gadiem
Labs raksts, paldies autoram

     [+] [-]

, 2013-12-16 12:42, pirms 11 gadiem
No kurienes PSRS izlasē bija vairāk spēlētāju: Ukrainas vai Krievijas?

     [+] [-]

, 2013-12-16 15:38, pirms 11 gadiem
Ceru ka Brazīlijas izlasē atradīsies vieta pieredzes bagātajiem Ronaldinjo un Kakā, kā arī Djēgu Košta būs, tad domāju būs prieks skatīties uz šo izlasi divtik!

     [+] [-]

, 2013-12-16 16:08, pirms 11 gadiem
Bauda lasīt.

  +1 [+] [-]

, 2013-12-17 16:23, pirms 11 gadiem
karlosm rakstīja: Ceru ka Brazīlijas izlasē atradīsies vieta pieredzes bagātajiem Ronaldinjo un Kakā, kā arī Djēgu Košta būs, tad domāju būs prieks skatīties uz šo izlasi divtik!
Vel Neymar klāt butu jau interesanti Japasauc vel Ronaldo un Rivaldo vecais zelta Trio.