Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:118, Did:0, useCase: 3

Latvieši Eiropas top 5 līgās - SuperMarians, Premjerlīgas čempions Stepanovs un citi

Krišjānis Pundurs
Krišjānis Pundurs

Latvieši Eiropas top 5 līgās - SuperMarians, Premjerlīgas čempions Stepanovs un citi
No kreisās: Igors Stepanovs, Marians Pahars, Artjoms Rudņevs. Foto: Stuart Macfarlane/Southampton FC/AFP-Scanpix

Šomēnes par vienu no karstākajām Latvijas sporta ziņām kļuvusi 21 gadu vecā Latvijas futbola Virslīgas čempiona un rezultatīvākā spēlētāja Raimonda Kroļļa pāreja uz Itālijas A sērijas klubu “Spezia”. Par aizvadītās Virslīgas sezonas vērtīgāko futbolistu atzītais “Mettas” audzēknis pēc ilgāka laika pavēris Latvijas futbolistu durvis uz Eiropas “lielo” līgu piecinieku – tās gaidījušas nākamo latvieti šķērsojam slieksni jau piecus gadus.

Rudņevs Bundeslīgā - jaudīgs sākums, samocītas beigas

Iepriekšējais Latvijas futbolists pirms Kroļļa, kurš spēlējis kādā no Eiropas “top 5” līgām [Anglijas Premjerlīga, Spānijas "La Liga", Itālijas A sērija, Vācijas Bundeslīga, Francijas "Ligue 1"], ir Artjoms Rudņevs, kurš karjeras pēdējās piecas sezonas pavadīja Vācijas Bundeslīgā. Daugavpilieša pirmā pieturvieta šajā čempionātā bija “Hamburger SV” klubs. Atšķirībā no Kroļļa, kurš Itālijā pirmo reizi karjerā izkāpis no Virslīgas futbolista kurpēm, Rudņeva ceļš līdz Bundeslīgai izvērtās pakāpeniskāks, pirms tam uzkrājot pieredzi citās Eiropas līgās – gan Ungārijā, gan Polijas Ekstraklasē, kur Rudņevs paspēja kļūt gan par turnīra labāko vārtu guvēju, gan Poznaņas “Lech” sastāvā izcelties vēsturisko hat-trick Turīnas “Juventus” vārtos UEFA Eiropas līgā.

2012. gada pavasarī tika paziņots par Rudņeva 3,5 miljonus vērto pāreju uz “Hamburger SV”. Latvijas izlasē 38 spēles aizvadījušais uzbrucējs aizvien ir vienīgais latviešu futbolists, kas spēlējis Vācijas Bundeslīgā, un kopā ar Anglijas Premjerlīgas kluba “Southampton” leģendu Marianu Paharu ir vienīgie divi, kuri kādā no Eiropas top 5 līgām aizvadījuši vismaz 100 spēļu.

35 gadus vecais Rudņevs Bundeslīgā pavadīja piecas sezonas [sestās pašā ievadā noslēdza karjeru], no kurām veiksmīgākā bija pati pirmā. 2012./13. gada sezonā, spēlējot plecu pie pleca ar pašreizējo “Tottenham Hotspur” zvaigzni Hinminu Sonu, latviešu uzbrucējs 34 spēlēs guva 12 vārtus. Turpinājumā gan Rudņevam vairs neizdevās aizsniegties līdz augstu uzliktajai latiņai. Nākamo trīs sezonu laikā 56 aizvadītajās Bundeslīgas spēlēs uzbrucēja rēķinā septiņi vārtu guvumi, četri no tiem – 2013./14. gada sezonas laikā atrodoties īrē “Hannover 96” sastāvā.

Noslēdzoties četru gadu līgumam ar Hamburgu, 2016. gadā Rudņevs vienojās par trīs gadu līgumu ar “1. FC Köln”, taču cerētais karjeras restarts neizdevās. Pirmajā sezonā Ķelnē latviešu futbolists 18 mačos guva trīs vārtus. Uzbrucējs bija komandas sastāvā arī nākamajā sezonā, taču tās ievadā klubs paziņoja, ka Rudņevs 29 gadu vecumā izvēlējies noslēgt spēlētāja karjeru. Tās pēdējos gados futbolistam nācās saskarties arī ar vairākām nopietnām problēmām personīgajā dzīvē, ko Ķelnes klubs arī minēja kā iemeslu latviešu uzbrucēja negaidītajam lēmumam bučus kārt uz nagliņas. 108 karjerā aizvadītajās Bundeslīgas spēlēs Rudņevs guva 22 vārtus un atdeva 15 rezultatīvas piespēles.

Artjoma Rudņeva statistika Vācijas Bundeslīgā

SezonaKlubsS (sāk.)VPDz. k.S. k.Min.
2012./13.Hamburger SV34 (26)12124-2442
2013./14.Hamburger SV7 (1)00--174
2013./14.Hannover 9616 (12)442-1028
2014./15.Hamburger SV22 (7)131-930
2015./16.Hamburger SV11 (6)211-599
2016./17.1. FC Köln18 (6)333-686

Māris Verpakovskis un Jānis Ikaunieks - Liepājas futbola audzēkņi Eiropas dienvidos

Arī Spānijas “La Liga” un Francijas “Ligue 1” līdz šim bijušas pārstāvētas tikai ar vienu Latvijas futbolistu [pēc neatkarības atjaunošanas]. Francijas augstākajā līgā “Metz” komandas sastāvā četrus mačus aizvadījis Latvijas izlases pussargs Jānis Ikaunieks. Liepājas futbola audzēkņa stāstā var vilkt paralēles arī ar Raimondu Krolli, jo abi lielo līgu aptverēs nonāca uzreiz pēc kļūšanas par Latvijas Virslīgas labākajiem futbolistiem.

Ikaunieks to paveica 2014. gadā 19 gadu vecumā, kad “Liepājas” sastāvā ar 23 vārtiem un deviņām rezultatīvām piespēlēm 32 mačos kļuva par turnīra otru labāko snaiperi – toreiz 28 vārtus guva “Skonto” uzbrucējs Vladislavs Gutkovskis. Pēc veiksmīgās sezonas, kuras laikā izdevās debitēt arī nacionālajā izlasē, par Ikaunieku bija vairāku ārzemju klubu interese, tomēr kuldīdznieks izlēma par labu Francijas “Ligue 1” apakšgala komandas “Metz” piedāvājumam.

Ar latviešu uzbrūkošo pussargu 2015. gada pirmajās dienās tika parakstīts četru ar pusi gadu līgums. “Šķiet, ka viņam ir liels talants, un viņš strauji uzlabos savas tehniskās kvalitātes, strādājot kopā ar futbolistiem, kas spēlē "Ligue 1". Viņa uzvārdu izrunā kā “Ikonikss” - viņš ir īsts galls!” tolaik izteicās Mecas kluba prezidents Bernārs Serāns. Ikaunieks nonāca vienā komandā ar ilggadējo Francijas izlases un Londonas “Chelsea” futbolistu Florānu Maludā – vēlāk sarunā “Pa Pāris Kausiem” latvietis atklājis, ka abi izbraukumos dalījuši arī vienu istabiņu.

Pēc sešu gadu pārtraukuma atgriežoties spēcīgāko sabiedrībā, 2014./15. gada sezona “Metz” atkal izvērtās neveiksmīga. Klubs ierindojās turnīra tabulas priekšpēdējā vietā, un atkal noslīdēja līmeni zemāk. Sezonas vidū komandu papildinājušais Ikaunieks gan paguva “Metz” rindās četras “Ligue 1” spēles aizvadīt, tiesa, maču protokolos gan atzīmējās tikai ar vienu dzelteno kartīti. Divas spēles latvietis uzsāka starta vienpadsmitniekā, bet vienu – 2015. gada 16. maijā pret “Monaco” – aizvadīja no zvana līdz zvanam.

Vairāk par šīm četrām spēlēm pussargs “Ligue 1” gan savā CV neierakstīja. Nākamās sezonas laikā “Metz” atkal izdevās pakāpties no “Ligue 2”, tomēr Ikaunieka cerībām nostiprināties komandā svītru pārvilka savainojums tās pirmajā spēlē. Atgriežoties ierindā un “Metz” jau atkal piedaloties spēcīgākajā čempionātā, Ikaunieks komandas pieteikumā neiekļuva, kam sekoja īre uz Grieķijas Superlīgas klubu “AEL Larissa” un atgriešanās “Liepājas” rindās Virslīgā. 2018. gadā pussargs ar “Liepāju” noslēdza pilnvērtīgu līgumu, pārtraucot sadarbību ar “Metz” pēc apbusējas vienošanās.

Jāņa Ikaunieka statistika Francijas “Ligue 1”

SezonaKlubsS (sāk.)V.P.Dz. k.S. k.Min.
2014./15.Metz4 (2)001-164

Ikaunieka un “Metz” savstarpējo sarunu vedēja lomā atradās tā brīža Liepājas kluba prezidents Māris Verpakovskis – vienīgais latviešu futbolists, kurš atzīmējies Spānijas spēcīgākajā čempionātā “La Liga”.

Latvijas futbola izlases visu laiku rezultatīvākais spēlētājs to paveica “Getafe” rindās pirms 16 gadiem. Tolaik Verpakovskis atradās Ukrainas superkluba Kijivas “Dynamo” sastāvā, kas uzbrucēju 2004. gadā iegādājās no Rīgas “Skonto”. Latviešu uzbrucēja sniegums “Dynamo” sastāvā raisīja arī citu Eiropas klubu interesi, un 2007. gada janvārī Verpakovskis uz pusgadu noslēdza 250 tūkstošu dolāru vērtu īres līgumu ar Madrides pievārtē esošo “Getafe”. Turklāt klubam, kurš tobrīd “La Liga” turnīra tabulā ieņēma augsto sesto vietu, pēc īres līguma beigām piederēja izpirkuma tiesības uz Verpakovska līgumu Kijivā. “Protams, es labāk gribētu parakstīt ilgtermiņa līgumu, taču tagad man ir doti seši mēneši, lai pierādītu savas spējas. Labi saprotu, ka tagad viss būs atkarīgs no manis,” toreiz “Neatkarīgajai Rīta Avīzei” atzina liepājnieks.

Debiju Spānijas spēcīgākajā čempionātā latviešu uzbrucējs piedzīvoja 2007. gada 7. janvārī spēlē pret “Barcelona” ar Čavi, Andresu Injestu un Karlosu Pujolu sastāvā, dodoties uz maiņu spēles 75. minūtē. Arī savās nākamajās divās spēlēs Verpakovskis spēlē iesaistījās no rezervistu soliņa, bet starta vienpadsmitniekā kopā devās piecos mačos, no kuriem pilnā garumā aizvadīja pašu pēdējo – zaudējumu 2007. gada 17. jūnijā “Celta de Vigo” (1:2) komandai, kurai karjeras turpinājumā arī uz laiku tika izīrēts, atzīmējoties jau Spānijas pēc spēka otrajā līgā.

Kopā 13 aizvadīto maču laikā “La Liga” Verpakovskis guva vienus vārtus – 2007. gada 15. aprīlī uzvarā pret “Villareal” (3:0), tobrīd panākot 2:0. Pēc īres līguma beigām tika ziņots, ka “Getafe” būtu ieinteresēta sadarbību ar latvieti turpināt. Mediji ziņoja, ka "Dynamo" uzstādījis pārāk augstu izpirkuma maksu, tomēr pats futbolists vēlāk atklāja, ka galvenais iemesls bijis "Getafe" galvenā trenera Bernda Šustera pēkšņā pārcelšanās uz Madrides "Real", kas pēdējā brīdī tomēr izjaukusi kluba plānus Verpakovska līgumu izpirkt.

Māra Verpakovska statistika “La Liga”

SezonaKlubsS (sāk.)V.P.Dz. k.S. k.Min.
2006./07.Getafe13 (5)10--482

Pahara leģendas statuss, Stepanova čempiontituls un Gorkša vārti pret bijušo klubu

No Eiropas top 5 līgām visplašāk latviešu futbolistu pārstāvēta bijusi Anglijas Premjerlīga, kur pamatīgāko nospiedumu atstājis jau minētais Marians Pahars. Ilggadējais Latvijas izlases uzbrucējs 1999. gadā pievienojās “Southampton”, kur sešu sezonu laikā aizvadīja 129 spēles un guva 42 vārtus, izpelnoties kluba leģendas statusu un slaveno iesauku Super Marians - ar šādu pašu nosaukumu 2018. gadā izdota arī žurnālista Askolda Uldriķa sarakstītā Pahara autobiogrāfija.

Uzbrucējs guva vārtus savā otrajā Premjerlīgas spēlē, 1999. gada 5. aprīlī nākot uz maiņu spēlē pret “Blackburn Rovers” (3:3). “Tie vārti mainīja manu dzīvi. Tas mainīja visu. Kad es iesitu pret “Blackburn”, es kļuvu par daļu no komandas. Pirms tam es biju savādāks, sēdēju ģērbtuves stūrī. Nevarēju ne parunāt, ne paspēlēt. Guvu tos vārtus, un tad pēkšņi čaļi nāca pie manis pēc spēles un sāku runāt angliski! Pat nezinot valodu, varēju saprast un novērtēt, ko viņi saka. Tobrīd beidzot sapratu, ka varu to izdarīt šajā līmenī un ka šeit būs manas mājas,” vēsturisko notikumu kluba mājaslapā atstāstījis pats futbolists.

Tosezon “Southampton” cīnījās par noturēšanos no Premjerlīgā, un visas sezonas garumā atradās izkrišanas zonā. Komandas liktenis izšķīrās sezonas pašā pēdējā spēlē pret “Everton”, kurā obligāti bija nepieciešama uzvara. 1999. gada 16. maijā Pahars, kurš jau bija ieguvis pamatsastāva futbolista statusu, uz visiem laikiem ierakstīja savu vārdu “Southampton” vēsturē, izšķirošajā mačā pret “Everton” gūstot abus komandas vārtus (2:0) un nosargājot tai vietu Anglijas spēcīgāko sabiedrībā.

Nākamajā sezonā ar 13 vārtu guvumiem 33 mačos Pahars kļuva par komandas labāko snaiperi un ierindojās uzreiz aiz visas līgas rezultatīvāko spēlētāju desmitnieka. Šo slieksni Ukrainā dzimušais latviešu uzbrucējs pārkāpa 2001./02. gada sezonā, kad ar 14 gūtiem vārtiem 36 mačos dalīja Premjerlīgas bombardieru topa astoto vietu ar Islandes futbola leģendu Eiduru Gudjonsenu no “Chelsea”.

Nākamo divu sezonu laikā Pahars Sauthemptonā aizvadīja vairs tikai 23 spēles, kam par iemeslu bija cīņa ar savainojumiem. 2002. gada vasarā uzbrucējam tika veikta cirkšņa operācija, bet pēc atgriešanās sastāvā jau sezonas laikā guva potītes traumu, kas par sevi nepārtraukti atgādināja arī karjeras turpinājumā, veicot trīs operācijas. Savainotās potītes dēļ Paharam nācās izlaist visu 2004./05. gada sezonu, kuras laikā “Southampton” pirmo reizi 28 gadu laikā izkrita no Premjerlīgas. Savu noslēdzošo cēlienu Saints [kluba iesauka] rindās Pahars aizvadīja jau sezonu vēlāk “Championship” līgā, kur turpināja cīnīties ar savainojumiem un 2006. gada pavasarī no komandas atvadījās.

Mariana Pahara statistika Premjerlīgā

SezonaKlubsS (sāk.)V.P.Dz. k.S. k.Min.
1998./99.Southampton6 (4)302-358
1999./00.Southampton33 (31)1305-2778
2000./01.Southampton31 (26)901-2340
2001./02.Southampton36 (33)1402-2755
2002./03.Southampton9 (5)101-463
2003./04.Southampton14 (6)21--584

Pahars pirms 14 gadiem ceļu no Latvijas futbola flagmaņa “Skonto” uz Anglijas Premjerlīgu iezīmēja arī pussargam Imantam Bleidelim un aizsargam Igoram Stepanovam. Malējais pussargs Bleidelis 1999./00. gada sezonā kļuva par Pahara komandas biedru “Southampton”, kur noslēdza 3,5 gadu līgumu. Tiesa, trīs Anglijas klubā pavadīto sezonu laikā Latvijas izlases futbolists laukumā devās divos Premjerlīgas mačos, kopā nospēlējot vien astoņas minūtes.

Imanta Bleideļa statistika Premjerlīgā

SezonaKlubsS (sāk.)V.P.Dz. k.S. k.Min.
2000./01.Southampton1 (0)00--7
2001./02.Southampton1 (0)00--1

Tikmēr centra aizsargs Stepanovs uz Angliju pārcēlās gadu vēlāk, pievienojoties Premjerlīgas grandam “Arsenal”. 100 spēles Latvijas izlasē aizvadījušajam futbolistam jau debijas spēlē jaunā kluba rindās izdevās pierakstīties ar vārtu guvumu, izceļoties Līgas kausa spēlē. Trīs Londonā pavadītajās sezonās no 2000. līdz 2003. gadam Stepanovs Anglijas Premjerlīgā devās laukumā 17 mačos, visus sākot starta vienpadsmitniekā. Visvairāk spēļu – deviņas – Latvijas izlases aizsargs aizvadīja savā debijas sezonā, bet 2002. gadā Stepanovs savā CV veica klubu karjeras spilgtāko ierakstu, “Arsenal” sastāvā kļūstot par Anglijas Premjerlīgas čempionu un FA kausa ieguvēju. Tosezon aizsargs devās laukumā sešos Premjerlīgas mačos.

Ilgāku laiku pēc Stepanova futbolista gaitu noslēgšanas medijos gan parādījušies bijušā “Arsenal” futbolista Reja Pārlora stāsti par latviešu aizsarga “kuriozo” pievienošanos Arsēna Vengera vadītajai komandai, tomēr tik augsta līmeņa klubā līdz šim nav spēlējis neviens Latvijas futbolists.

Igora Stepanova statistika Premjerlīgā

SezonaKlubsS (sāk.)V.P.Dz. k.S. k.Min.
2000./01.Arsenal9 (9)00--810
2001./02.Arsenal6 (6)001-495
2002./03.Arsenal2 (2)00--180

Jaunās tūkstošgades sākumā Premjerlīgā nonāca arī uzbrūkošais pussargs Andrejs Štolcers. Pirms pārcelšanās uz Angliju Štolcers jau bija izgaršojis ārzemnieka maizi, pēc rezultatīva snieguma “Skonto” rindās 1997. gadā pievienojoties Doneckas “Shakhtar”. Ukrainā latvietis nospēlēja trīs sezonas, bet 2000. gada vasarā pārcēlās uz tā brīža Krievijas čempionvienību Maskavas “Spartak”. 12 spēlēs gūstot piecus vārtus, ilgāk Maskavas klubā Štolcers vairs neuzkavējās, decembrī parakstot līgumu ar Londonas “Fulham”.

Štolcera jaunā komanda tobrīd vēl spēlēja Anglijas pēc spēka otrajā līgā. Latvijas izlases futbolists guva vārtus savā debijā “Fulham” rindās, un nākamajās 14 spēlēs izcēlās vēlvienreiz, palīdzot “Fulham” izcīnīt vietu Premjerlīgā pirmo reizi kluba vēsturē. Turpinājumā divu Anglijas spēcīgākajā čempionātā pavadīto sezonu laikā Štolcers devās laukumā desmit spēlēs – pa piecām katrā, visās nākot uz maiņu un statistikas ailēs neatzīmējoties. Debiju turnīrā Štolcers 2001. gada 19. augustā piedzīvoja slavenajā “Old Trafford” stadionā viesos pie “Machester United”, nākot uz maiņu spēles izskaņā.

Premjerlīgā latvietis pie cerētās iespējas sevi pilnvērtīgi parādīt augstākajā līmenī tā arī netika. “Nejutos tā, ka būtu vājākais ķēdes posms. Vienmēr spēlēju labi rezerves komandā. Ja man tiktu dota iespēja, un mans sniegums būtu slikts, paceltu rokas un to atzītu – “veči, piedodiet, es šajā līmenī nekam nederu”. Bet man netika dota iespēja sevi parādīt. Es biju šeit četrus gadus, un tad man tikai pateica “piedod, atā”, kas bija skumji,” šķiršanos no Londonas kluba sarunā ar “Fulham” fanu mājaslapu 2018. gadā komentējis pats Štolcers.

Andreja Štolcera statistika Premjerlīgā

SezonaKlubsS (sāk.)V.P.Dz. k.S. k.Min.
2001./02.Fulham5 (0)00--25
2002./03.Fulham5 (0)00--56

Divi Anglijas pēc spēka otrās līgas tituli ir bijušā Latvijas izlases kapteiņa Kaspara Gorkša rēķinā, tomēr Premjerlīgā debitēt Gorkšam izdevās tikai pēc otrā. 2011. gadā savā trešajā sezonā "Queens Park Rangers" rindās latviešu aizsargs palīdzēja klubam triumfēt "Championship" turnīrā. Lai arī Gorkšs bija apliecinājis sevi kā komandas pamatsastāva vērtību, pirms ilgi gaidītās debijas Anglijas vadošajā čempionātā centra aizsarga un QPR ceļi šķīrās [Gorkšs gan bija vienas Premjerlīgas spēles pieteikumā 11./12. gada sezonas sākumā arī QPR sastāvā].

Ilgi gan bez darba sēdēt nenācās. Tika ziņots, ka par latvieti nopietnu interesi izrādot arī tautiešu jau labi iepazītā “Southampton”, tomēr neilgi pēc QPR pamešanas Gorkšs noslēdza trīs gadu līgumu ar citu “Championship” vienību “Reading”. Latvieša mērķis gan palika nemainīgs – spēlēt Premjerlīgā, kam pretī plats solis tika sperts jau pirmajā sezonā jaunās komandas sastāvā. Gorkšs otro gadu pēc kārtas kļuva par Anglijas pēc spēka otrās līgas čempionu, aizvadot 42 spēles, no kurām 41 – no zvana līdz zvanam.

Šoreiz starpsezona pagāja bez pārsteigumiem, un 2012. gada 18. augustā spēlē pret “Stoke City” (1:1) Gorkšs kļuva par piekto Latvijas futbolistu, kurš spēlējis Anglijas Premjerlīgā. 4. novembrī centra aizsargam izdevās turnīrā pierakstīties arī ar vārtu guvumu, ko Gorkšs turklāt paveica pret savu bijušo komandu “Queens Park Rangers” (1:1), pārspējot ilggadējo Brazīlijas izlases pamatvārtsargu Žuliu Sēzaru.

Atlikušajā sezonas daļā gan aizsargs savu vietu komandā zaudēja un līdz sezonas beigām tika izīrēts “Championship” komandai “Wanderers”. Pēc īres beigām, “Wanderers” izkrītot uz trešo līgu, Gorkšs atgriezās “Reading” rīcībā, kas arī nebija spējusi saglabāt vietu Premjerlīgā. Nākamajā sezonā latviešu aizsargam 25 spēles un trīs vārti “Championship” turnīrā, bet 2014. gada pavasarī Gorkšs jau bija jaunas komandas meklējumos.

Kaspara Gorkša statistika Premjerlīgā

SezonaKlubsS (sāk.)V.P.Dz. k.S. k.Min.
2012./13.Reading14 (14)102-1260

Tāpat jāatzīmē, ka 2011. gadā trim Anglijas Premjerlīgas spēlēm “Queens Park Rangers” pieteikts tika tobrīd 20 gadus vecais vārtsargs Elvijs Putniņš. QPR jaunatnes sistēmā spēlējušais latvietis uz galveno komandu tika izsaukts pamatvārtsargu traumu dēļ, tomēr pie spēles laika Premjerlīgā netika.

Itālijas laukumos savējo vēl gaidām

21 gadu vecais Raimonds Krollis savas jaunās komandas “Spezia” pieteikumā tika iekļauts jau pagājušās svētdienas mačā pret Žuzē Morinju trenēto “Roma”, tomēr debiju Itālijas A sērijā vēl nepiedzīvoja. Itālijas vadošā futbola čempionāta spēļu pieteikumā pirms Kroļļa savulaik vēl ticis ierakstīts arī cita latviešu uzbrucēja vārds. 2007. gada izskaņā diviem A sērijas mačiem “Ascoli” sastāvā tika pieteikts 19 gadus vecais Edgars Gauračs, kurš tolaik spēlēja "Ascoli" jaunatnes sistēmas komandā.

“Spezia” nākamo spēli aizvadīs jau 27. janvārī, kad viesos tiksies ar “Bologna”. Ar 19 spēlēs sakrātiem 18 punktiem Kroļļa pārstāvētā komanda ieņem 15. vietu 20 komandu konkurencē. A sērijas sezonā vēl atlikušas 19 spēles.

Latvijas futbolistu kopējā statistika Eiropas top 5 līgās

FutbolistsLīgaSez.Kom.S (sāk)VPDz. k.S. k.Min
M. PaharsAnglija61129 (105)42110-9278
A. RudņevsVācija53108 (58)221511-5839
I. StepanovsAnglija3117 (17)001-1485
K. GorkšsAnglija1114 (14)102-1260
M. VerpakovskisSpānija1113 (5)10--482
A. ŠtolcersAnglija2110 (0)00--81
J. IkaunieksFrancija114 (2)001-164
I. BleidelisAnglija212 (0)00--8

Piezīme: periods kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas.

Saistīti raksti:

- No Virslīgas uz A sēriju, no Hanzas uz Ligūriju – kur nokļuvis Raimonds Krollis?

- "Futbolbumbu" ārkārtas podkāsts: Kad Krollis debitēs Itālijā?

Izmantotie resursi:
https://www.transfermarkt.com/
https://www.liepajniekiem.lv/sports...
https://www.southamptonfc.com/news/...
https://fulhamfocus.com/qa-with-and...

  +2 [+] [-]

, 2023-01-25 16:03, pirms gada
varētu 19. februārī vēl vienu hat trick ielikt Juvei

  +5 [+] [-]

, 2023-01-25 16:32, pirms gada
Rudņeva hattricks Juvei ir manuprāt spilgtākais LV futbolista moments ever

  +2 [+] [-]

, 2023-01-25 17:26, pirms gada
Stepanovs koka klucis konstantīns.

  -3 [+] [-]

, 2023-01-25 17:33, pirms gada
Foršs raksts! Gala tabuliņā pietrūks Dāvja Ikaunieka pieredze Metz. Astoņi malači un, cerams, drīz pievienosies devītais!

  +6 [+] [-]

, 2023-01-25 17:37, pirms gada
varenais_eksperts rakstīja: Rudņeva hattricks Juvei ir manuprāt spilgtākais LV futbolista moments ever
Droši vien! Verpakovska gols un viņa Rita Stambulā ir spilgtākais moments latvijas futbolā.

  +2 [+] [-]

, 2023-01-25 19:19, pirms gada
Paldies par rakstu!

     [+] [-]

, 2023-01-25 23:27, pirms gada
Ja no klubu futbola, tad man laikam kā pirmais atmiņā nāk Pahara gols pret ManUtd..

  +2 [+] [-]

, 2023-01-25 23:31, pirms gada
MazaFaka5 rakstīja: Droši vien! Verpakovska gols un viņa Rita Stambulā ir spilgtākais moments latvijas futbolā.
Subjektīvi protams, bet Laizāna abi goli pret turkiem un poļiem šķiet pat svarīgāki, abi bija kā atgriešanās spēlē brīžos, kad jau likās, ka jābeidz sapņot 🙂

  +1 [+] [-]

, 2023-01-25 23:35, pirms gada
HotābičsXIV rakstīja: Stepanovs koka klucis konstantīns.
Viens no visu laiku labākajiem aizsargiem LV futbolā. Nepaveicās, ka nonāca Arsenal, biku par augstu līmenis..

  -1 [+] [-]

, 2023-01-26 06:29, pirms gada
Par Francijas Ligue 1 apgalvotais nav taisnība - vairāki lavieši tur spēlēja 1940. gadu otrajā pusē, pēc 2. Pasaules kara.

     [+] [-]

, 2023-01-26 07:06, pirms gada
SuperMario bija Southampton leģenda, ja ne traumas varēja vēl vairāk sasniegt. Rudņevs labi sāka, vēlāk negā vairs tik labi, daļēji ar futbolu nesaistītu iemeslu dēļ. Pārējie principā tikai ķeksīša pēc tajos klubos skaitījās.

  +2 [+] [-]

, 2023-01-26 08:59, pirms gada
Neonz rakstīja: Par Francijas Ligue 1 apgalvotais nav taisnība - vairāki lavieši tur spēlēja 1940. gadu otrajā pusē, pēc 2. Pasaules kara.
Šie divi:
https://lv.wikipedia.org/wiki/J%C4%...

https://lv.wikipedia.org/wiki/Aleksandrs_Vanags_(sportists)

Varbūt vēl kāds?

  +2 [+] [-]

, 2023-01-26 11:02, pirms gada
Mjā, diez ko tagad dara un kur dzīvo Rudņevs. Traki savulaik gāja viņam.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2023-01-26 13:44, pirms gada
Māris Spānijā nesanāca,bet Kijevā viņš spēlēja ļoti labi un tas bija viņa laiks. https://www.youtube.com/watch?v=21n...

     [+] [-]

, 2023-01-26 14:16, pirms gada
Papuass rakstīja: Šie divi:
https://lv.wikipedia.org/wiki/J%C4%...

https://lv.wikipedia.org/wiki/Aleksandrs_Vanags_(sportists)

Varbūt vēl kāds?
Galvā ir tikai atmiņas, ka bija vairāk par vienu. Šie divi laikam arī bija tie, kā dēļ tas fakts iespiedies atmiņā. Es tagad ceļoju, būšu mājās, tad jāpāšķirsta būs Ulmaņa "Patiesībā bija tā".

  +3 [+] [-]

, 2023-01-26 18:45, pirms gada
JurisT rakstīja: Mjā, diez ko tagad dara un kur dzīvo Rudņevs. Traki savulaik gāja viņam.
Daugavpilī nodarbojās ar uzņēmējdarbību un dzīvo mierīgu ģimenes dzīvi.

  +2 [+] [-]

, 2023-01-26 20:45, pirms gada
erred rakstīja: Par Stepanovu
Apsmiekls
Ntos gadus sēdēt uz soliņa
Arsenālā Cv dēļ
Vispretīgākais Latvijas kājbumbists
Nekādu cieņu šim vīzdegunim...
Kādreiz bij labākais no labākajiem, bet cieņu zaudēja savas cietpaurības dēļ...
Kurš no futbolistiem ir noracis savu karjeru pievienojoties Arsenal?
Tikai un vienīgi Stepanovs!
Negaidīju no Tevis šādas muļķības.
Atslābsti, iedzer zāles.

  +2 [+] [-]

, 2023-01-28 03:02, pirms gada
Štolcers tieši arī pasaka visu LV kopējo sāpi - pat nedeva iespēju sevi parādīt. Tur katrā spēlē visi dreb par savām biksēm, tik liela nauda tiek apgrozīta

     [+] [-]

, 2023-02-02 22:54, pirms gada
varenais_eksperts rakstīja: Rudņeva hattricks Juvei ir manuprāt spilgtākais LV futbolista moments ever
Nu Euro2004 man liekas ka lielāks. Tas pats 2-2 Stambulā?

     [+] [-]

, 2023-02-02 22:56, pirms gada
HotābičsXIV rakstīja: Stepanovs koka klucis konstantīns.
Aizsardzības šefs... Kā reiz lielākā daļa no šeit aprakstītajiem spēlētājiem sekmēja iekļūšanu Euro2004. Rubīns tak arī EPL spēlēja vai tad ne? Crystal Palace?

     [+] [-]

, 2023-02-14 00:26, pirms gada
Jānis Kalnevics rakstīja: Aizsardzības šefs... Kā reiz lielākā daļa no šeit aprakstītajiem spēlētājiem sekmēja iekļūšanu Euro2004. Rubīns tak arī EPL spēlēja vai tad ne? Crystal Palace?
Rubīns (R.I.P.) spēlēja CP, bet tajā laikā klubs bija Čempionšipā. Tiesa, viņa sniegumu es vienalga novērtētu augstāk par, piemēram, Štolcera 2 spēlēm EPL.