Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:121, Did:0, useCase: 3

No Virslīgas uz A sēriju, no Hanzas uz Ligūriju – kur nokļuvis Raimonds Krollis?

Agris Suveizda

No Virslīgas uz A sēriju, no Hanzas uz Ligūriju – kur nokļuvis Raimonds Krollis?
Raimonds Krollis. Foto: Spezia Calcio

Jau šovakar debiju Itālijas A sērijas spēles pieteikumā piedzīvos Latvijas izlases uzbrucējs, Virslīgas čempions un labākais snaiperis, "Valmieras" kapteinis un "Mettas" meistarīgākais audzēknis Raimonds Krollis, kura jaunais klubs "Spezia" plkst. 19.00 uzņems slavenā Žuzē Morinju trenēto ne mazāk slaveno galvaspilsētas klubu "Roma". Ieskatīsimies sīkāk, kādā klubā 21 gadu vecais futbolists ir nonācis.

Tituls, bankrots un jauna organizācija
Kā labi redzams kluba logo, "Spezia" vēsture ilgst jau 117. gadu. Kluba lielākais panākums ir Itālijas triumfs 1944. gadā, taču, tā kā Otrā pasaules kara laikā īslaicīgi tika mainīta izspēles sistēma un līgu aizvietoja daudzpakāpju reģionālais turnīrs, ilgu laiku tas nemaz netika atzīts par oficiālu čempiontitulu – līdz 2002. gadā Itālijas Futbola federācija beidzot tam piešķīra goda (dekoratīva) titula statusu, par ko uz formastērpa pienākas arī uzšuve. Pilnvērtīgam titulam tas gan nav pielīdzināms, un par panākumiem bagātu klubu "Spezia" grūti nosaukt. Eirokausos tas nekad nav spēlējis un ļoti ilgu laiku mētājies pa Itālijas zemākajām līgām – 1951. gadā izkrītot no B sērijas, "Spezia" tajā atgriezās tikai 2006. gadā jeb 55 gadus vēlāk. Zīmīgi, ka ceļazīme uz B sēriju tika izcīnīta jaunā īpašnieka Džuzepes Rudžēri debijas sezonā - līdz tam "Spezia" vairākus gadus bija Milānas "Inter" satelītklubs, un tieši Spēcijā savu pirmo ārzemju sezonu aizvadīja vēlākā Ziemeļmaķedonijas leģenda Gorans Pandevs.

Uz B sēriju "Spezia" pacēlās kopā ar tādiem klubiem kā "Napoli" un "Genoa" un B sērijā trāpījās tieši tajā sezonā, kurā Calciopoli skandāla dēļ no A sērijas tika nomests Eiropas milzis Turīnas "Juventus". Visi trīs nosauktie klubi arī kvalificējās A sērijai, un par B sērijas labāko vārtu guvēju kļuva leģendārais Alesandro Del Pjēro, snaiperu sarakstā gozējoties arī Davidam Trezegē un Pavelam Nedvedam, bet "Spezia" tikai par mata tiesu izglābās no izkrišanas no B sērijas – pēdējās kārtas izskaņā izrauta uzvara tieši pār "Juventus" (3:2) ļāva nopelnīt pārspēles, kurās ar 2:1 un 0:0 apspēlēja "Hellas Verona".

Sezonu vēlāk gan "Spezia" no izkrišanas neizglābās un pasludināja bankrotu. Drīz vien tika dibināta jauna organizācija un par kluba īpašnieku kļuva Gabriele Volpi, kurš vēlāk arī bija Horvātijas futbola kluba "Rijeka" īpašnieks un kuram joprojām pieder Eiropas spēcīgākais ūdenspolo klubs "Pro Recco". Jaunais klubs kļuva par "Spezia" pēcteci, no piektās divīzijas B sērijā atgriezās nieka četru gadu laikā un ar astoto reizi arī tika uz A sēriju – 2020. gadā "Spezia" izcīnīja trešo vietu un pārspēļu turnīrā nosargāja ceļazīmi uz augstāko sabiedrību. Pie komandas stūres tolaik bija Vinčenco Italjāno, kurš rudenī Rīgā bija ar Florences "Fiorentina", bet sastāvā joprojām ir palikuši uzbrūkošās grupas spēlētāji Mbala Nzola un Emmanuels Džāzi, kluba audzēknis Simone Bastoni un spāņu malējais aizsargs Salvadors Ferrers. Rezerves vārtsargs tolaik bija lietuvietis Tits Krapiks, kurš palika arī uz nākamo sezonu – A sērijā gan viņš nedebitēja.

Trenera paaugstinājums un transfēru liegums
Sastāvā neveicot revolūciju, Italjāno nelielo Ligūrijas klubu ar otro mazāko izdevumu un trešo mazāko ienākumu budžetu[1] prata noturēt līgā – "Spezia" izcīnīja 15. vietu un izkrišanas zonu apsteidza par sešiem punktiem. Italjāno tika apbalvots ar paaugstinājumu uz Florenci, bet "Spezia" jaunie īpašnieki un jaunais galvenais treneris Tjagu Mota saņēma pavisam citu dāvanu. 2021. gada 16. jūlijā FIFA klubam piesprieda spēlētāju reģistrācijas aizliegumu uz nākamajiem četriem pāreju periodiem[2] – iemesls bija nepilngadīgu spēlētāju starptautisku pāreju noteikumu un nacionālā imigrācijas likuma pārkāpšana vēl iepriekšējās vadības laikā, nigēriešu jauniešus piesaistot pretlikumīgā veidā.

Tā kā līdz vasaras darījumu beigām bija atlicis tikai pusotrs mēnesis un nākamais pāreju periods, kurā "Spezia" drīkstētu reģistrēt jaunus spēlētājus, būtu tikai 2024. gada ziemā, kluba selekcijas dienests rāvās vaiga sviedros un pirkumu, īres vai brīvo aģentu veidā ieguva vairāk nekā 20 jaunu spēlētāju. Lielākā daļa bija tikai 19-22 gadu vecumā – uz šā fona izcēlās Polijas izlases malējais aizsargs Arkadiušs Reca (26), marokāņu pussargs Mehdi Burabija (30), kuri pēc īrēm tika izpirkti, un itāliešu uzbrucējs Daniele Verde (25). Dārgākais pirkums bija 19 gadus vecais franču uzbrucējs Žaniss Antists, kurš no "Ligue 2" augšgala kluba "Toulouse" tika nopirkts par 4,6 miljoniem eiro, bet nākamie dārgākie pirkumi bija aizsardzībā – Antista kluba biedrs Kelvins Amjāns (3,2), grieķis Dimitris Nikolau (3,0) un poļi Reca (1,0+2,0) un Jakubs Kiviors (2,2), kurš pavisam drīz par 25 miljoniem eiro jeb aptuveni 11 reižu lielāku summu pārcelsies uz Premjerlīgas līderi Londonas "Arsenal".

Nosargāt vietu A sērijā izdevās arī Motam, izcīnot 16. vietu un izkrišanas zonu apsteidzot par tiem pašiem sešiem punktiem, taču par spīti tam, ka līgums bija spēkā vēl uz diviem gadiem, sadarbība ar viņu netika turpināta – Motas vietā stājās Luka Goti, kurš vēl decembrī tika atbrīvots no "Udinese" galvenā trenera amata. Interesanti, ka, lai arī Goti ir jau sestais treneris septiņu sezonu laikā, "Spezia" kopš 2015. gada novembra nevienu trenera maiņu nav veikusi sezonas laikā – tikai starp tām. Svarīgākā ziņa iepriekšējā vasarā gan bija nevis treneru maiņa, bet gan uzvara 10. jūnijā Sporta arbitrāžas tiesā, kas lēma, ka FIFA piespriestais sods ir pārmērīgs tamlīdzīgiem pārkāpumiem. Soda nauda no 500 tūkstošiem franku tika samazināta līdz 200 tūkstošiem, bet transfēru liegums samazināts uz pusi – turklāt vienu no diviem pāreju periodiem "Spezia" jau bija izturējusi, bet otram liegums tika piemērots nosacīti ar pārbaudes periodu uz trim gadiem[3]. Jeb "Spezia" varēja vērt vaļā maku un atgriezties darījumu tirgū.

Amerikāņu īpašnieki un poliskākā komanda
A sērijas debijas sezonas laikā – 2021. gada februārī – klubu no Volpes iegādājās poļu izcelsmes amerikāņu Plateku ģimene. Pusgadu pirms tam "Spezia" sāncensi "Parma" nopirka cits amerikānis Kails Krauze (tikai dažas nedēļas vēlāk Parmā nokļuva cits "Mettas" audzēknis Dario Šits), un amerikāņu īpašnieku nu netrūkst nedz Eiropas futbola lielvalstīs kopumā, nedz Itālijā atsevišķi. Ja ieskaita arī itāļu izcelsmes ārzemniekus, svešās rokās pašlaik ir septiņi no divdesmit A sērijas klubiem – Milānas "Inter" pieder ķīniešiem, "Bologna" kanādiešiem, bet "Milan", Bergamo "Atalanta", "Roma", Florences "Fiorentina" un "Spezia" ir amerikāņu īpašumā. Un ja vēl pieskaita arī "Parma", "Genoa" un "Venezia", kuras izkritušas pavisam nesen…

Roberta Levandovska, Artjoma Rudņeva piemēru un ģeogrāfiskās robežas dēļ joprojām kā galvenais nākamais pakāpiens pēc Polijas Ekstraklases tiek minēta Vācija, taču, pirmkārt, tirgus, protams, kļūst arvien globālāks (Braitona dažu gadu laikā par trim poļu jauniešiem no Ekstraklases samaksājusi vairāk nekā 25 miljonus eiro), un, otrkārt, Itālija jau ir ja ne izkonkurējusi, tad vismaz panākusi Vācijas virzienu. Šosezon A sērijā ir spēlējuši 14 poļi (ar Vojcehu Sčensniju un Pjotru Zeliņski priekšgalā), vēl virkne jauniešu laukumā nav tikusi, bet vispoliskākā A sērijas komanda ir tieši "Spezia". Diezin vai, ka tā ir tikai sagadīšanās, ka kopš Plateku ģimenes ierašanās Spēcijā nonākuši jau četri poļi – pieminētajiem Recam un Kivioram pagājušajā vasarā pievienojās "Fiorentina" pamatvārtsarga lomu zaudējušais Bartlomejs Drongovskis, bet šoziem no Florences ieradās arī Šimons Žurkovskis, kurš novembrī Rīgā aizvadīja otro puslaiku. Arī Kiviora, kurš kļūs par visdārgāk pārdoto spēlētāju kluba vēsturē, vietā varētu parādīties polis – prioritāte aizsardzības centrā esot Pšemislavs Višņevskis no B sērijas kluba "Venezia".

Mazs budžets un mazākais stadions
Militārās ostas pilsēta Spēcija ir otrā lielākā pilsēta reģionā, taču Ligūrijas reģions nav liels un tā iedzīvotāju skaits ir līdzīgs Latvijas. Itālijas ziemeļrietumu reģiona lielākā pilsēta ir Dženova, kurā dzīvo vairāk par pusmiljonu, bet Spēcijā – mazāk par 100 tūkstošiem. "Spezia" ir arī mazākais stadions un mazākā apmeklētība A sērijā – Moncā, Kremonā un Empoli ir 15-16 tūkstošu ietilpīgi stadioni, bet Spēcijā pat pēc jauno īpašnieku uzsāktās un 12 miljonus vērtās stadiona modernizācijas tribīņu ietilpība būs tikai ap 12 tūkstošiem. Šovakar pret "Roma" visas biļetes jau ir izpirktas, bet līdz šim mājas spēļu vidējā apmeklētība bija 8,1 tūkstotis – par nepilnu tūkstoti atpaliekot no "Empoli" un par 13,5 tūkstošiem atpaliekot no cita Ligūrijas kluba "Sampdoria", kas spēles Dženovā uzņem 36,6 tūkstošu vietu ietilpīgā stadionā.


Dati ņemti no "Transfermarkt - atkarībā no avota, statistika var atšķirties. Apmeklētība norādīta pēc 18. kārtas – vakardienas spēles nav ņemtas vērā.

"Spezia" joprojām ir arī viens no mazākajiem budžetiem līgā – ja ne pats mazākais, ko šobrīd nevar pārbaudīt. B sērijā kluba pamatienākumu (ienākumi bez transfēriem) budžets bija virs 12 miljoniem eiro, bet pārcelšanās uz A sēriju, protams, ļāva būtiski palielināt televīzijas raidtiesību ienākumus. Pandēmijas gadā tie gan tika ieskaitīti ziedojumu veidā, bet būtību tas nemaina – pirmajās divās sezonās raidtiesību vērtība bija ap 30 miljoniem eiro, kamēr B sērijā šīs summas bija mazākas par diviem miljoniem. Pamatienākumu budžets attiecīgi ir pieaudzis līdz nepilniem 40 miljoniem, taču būtiski pieauga ne vien raidtiesību ienākumi, bet arī algu izdevumi (no 12,6 miljoniem līdz nepilniem 40 miljoniem) un spēlētāju transfēru amortizācija (trakā 2021. gada vasara amortizācijas iedaļu no 2,3 miljoniem palielināja līdz 8,7 miljoniem).

Līdz ar to abi iepriekšējie finansiālie gadi tika pabeigti ar 17 miljonu lieliem zaudējumiem un pēdējā B sērijas sezonā peļņu gūt izdevās tikai tādēļ, ka finansiālā gada pašā sākumā (2019. gada jūlijā) par kluba tā laika rekordsummu tika pārdots nigēriešu uzbrucējs Deivids Okereke, kurš 31 spēlē guva 10 vārtus un par vairāk nekā astoņiem miljoniem nokļuva Beļģijas "Club Brugge". Spēcijas kluba zaudējumi un personāla izdevumu un pamatienākumu attiecība, maigi sakot, nav laba, taču šajā ziņā "Spezia" nav nekāds izņēmums un pat strādā ar vieniem no mazākajiem zaudējumiem līgā – 2020./21. g. līgas klubu kopējie zaudējumi pārsniedza miljardu eiro[1]. Īpaši, protams, izceļas Turīnas "Juventus", kas divus finansiālos gadus pēc kārtas strādājis ar vairāk nekā 200 miljonu zaudējumiem, piecu gadu laikā zaudējis 613 miljonus un nupat grāmatvedības krāpšanas dēļ zaudēja arī 15 punktus turnīra tabulā. Bet bez lielajiem klubiem izcelšanas vērts ir arī kādreizējais milzis – Šita "Parma", kas 2021. gadā, kurā pusgadu pavadīja A sērijā (pēdējā vieta) un pusgadu – B sērijā, zaudēja 87,6 miljonus[4]. Parmas izdevumi togad bija 128,4 miljoni (vairāk nekā divkārši pārsniedzot Spēcijas izdevumus) un algu attiecība pret pamatienākumiem bija ap 150%, kas ir briesmīgs rādītājs (par pieņemamo veselīgo robežu uzskata 70%).

"Spezia" finanšu pārskats


Plusvalenze - peļņa no spēlētāja pārdošanas jeb "darījuma summa mīnus norakstāmā vērtība, kas vēl nebija amortizēta". Finanšu atskaites:

2021./22.
2020./21.
2019./20.

Visvairāk leģionāru un viena no jaunākajām komandām
Kopš horvāta Nenada Bjelicas atlaišanas jau ilgāk nekā septiņus gadus pie "Spezia" stūres bijuši tikai itāļu speciālisti, un arī Goti palīgu štābu galvenokārt veido vietējie. Tomēr, atšķirībā no treneriem, "Spezia" sastāvs ir ļoti internacionāls pat uz mūsdienu futbola globalizācijas fona. Starp desmit visvairāk minūšu aizvadījušajiem spēlētājiem šajā A sērijas sezonā lieki meklēt kādu itālieti (Džāzi gan ir dzimis un audzis Itālijā, taču izvēlējās Ganas izlasi), un tikai aiz desmitnieka seko jau pieminētais Bastoni, kurš nupat atgriezies lazaretē, un "Milan" piederošais rotācijas centra aizsargs Matija Kaldara. Ainu varētu nedaudz uzlabot Itālijas izlasē nesen debitējušais talantīgais centra pussargs Salvatore Espozito, bet pirmajās 18 kārtās tieši "Spezia" bija visārzemnieciskākā komanda līgā – vidēji laukumā bija tikai 1,38 itālieši (līgas vidējais rādītājs ir 3,71).

"Spezia" ir arī viena no jaunākajām komandām līgā. Ar vidējo vecumu 25,99 gadiem "Spezia" ir ceturtā jaunākā komanda līgā (vidējais rādītājs ir 27,17, pagājušajā sezonā "Spezia" vecums bija 24,90), trešajā vietā pēc U21 vecuma grupas spēlētāju minūtēm (vidēji 2,75 spēlētāji laukumā, līgā vidēji 1,55) un otrajā vietā pēc U23 vecuma grupas spēlētāju minūtēm (vidēji 4,84 laukumā, līgas vidējais ir 3,40). Vecākais spēlētājs komandā ir 33 gadus vecais zviedrs Albins Ēkdāls, kurš vasarā kā brīvais aģents pārnāca no citas Ligūrijas komandas Dženovas "Sampdoria" un kurš savulaik bija Artjoma Rudņeva komandas biedrs, kad daugavpilietis aizvadīja savu pēdējo sezonu Hamburgā. Savukārt Hamburgas debijas sezonā Rudņevs spēlēja ar citu pussargu Džakopo Salu, kurš arī ir Spēcijā.

Spēcijā dažu gadu laikā bijušas lielas izmaiņas vadībā - 2021. gada ziemā jauns īpašnieks (Roberts Plateks, kura vārds nesen locīts arī Polijas 1. līgas līderes Lodzas LKS sakarā), 2022. gada vasarā jauns galvenais treneris (Luka Goti) un jauns sporta direktors (bijušais kluba skauts Stefāno Melisāno atgriezās no Florences), bet kopš septembra - arī jauns futbola departamenta vadītājs spānis Edvardo Masija, kurš agrāk dažādos amatos selekcijas jomā atzīstami strādājis Spānijā ("Valencia", "Real Betis"), Anglijā ("Leicester", "Liverpool"), Grieķijā ("Olympiacos"), Itālijā ("Fiorentina") un Francijā ("Bordeaux"). Pārmaiņas gan nav mainījušas kursu - vadība arī iepriekšējos mēnešos turpina skaļi paust, ka viens no darbības pamatuzdevumiem ir spēlētāju sagatavošana un pārdošana augstākā līmeņa klubiem. Starp citu, arī iepriekš nosauktajos rādītājos vērts salīdzināt Kroļļa un Šita klubus - šajā B sērijas sezonā Parmai vidēji laukumā ir 2,55 vietējie, vidējais vecums ir 26,20, vienlaikus laukumā ir 3,67 U21 vecuma un 6,00 U23 vecuma spēlētāji (par vecuma kategoriju kritērijiem skatīties piezīmes zem tabulas). Arī "Parma" jauniešiem uzticas - jāatceras, ka Šitam drīzumā apritēs tikai 19 gadu.


Piezīmes:

1) Statistika rēķināta atbilstoši spēlētāju aizvadītajām minūtēm spēles pamatlaikā (dati no "soccerway". 2) Leģionārs – spēlētājs, kura primāri pārstāvamā valsts nav Itālija, ieskaitot arī tos, kuriem ir Itālijas dubultpilsonība. 3) U21 – spēlētāji, kuri šajā ciklā drīkst spēlēt U21 izlasē (dzimuši ne agrāk par 2000. gadu). 4) U23 – spēlētāji, kuri iepriekšējā ciklā drīkstēja spēlēt U21 izlasē (dzimuši ne agrāk par 1998. gadu). 5) Vidējā vecuma aprēķināšanai izmantots spēlētāju vecums šajā dienā (22.01.2023.) - dienu skaits, nevis pilnu gadu skaits. 6) 30+ - spēlētāji, kuri šodien ir vismaz 30 gadus veci. 7) Vakardienas spēles nav ierēķinātas – statistika ir pēc 18. kārtas.

Pasaules kauss palīdz veikt rekorddarījumu
Pirmo ceturkšņu atskaites neesmu redzējis, taču var paredzēt, ka šo finansiālo gadu "Spezia" pabeigs ar peļņu. Vēl augustā klubs pārdeva divus pamatsastāva itāliešus – tiešā konkurente "Salernitana" par 4,5 miljoniem nopirka pussargu Džūlio Madžori, bet Romas "Lazio" savu jauno pamatvārtsargu Ivanu Provedelu iegādājās par 2,0 miljoniem. Taču galvenajam transfēram vēl jāseko – komandas karstākā prece ir Polijas izlases centra aizsargs Kiviors, par kuru "Spezia" nesen atraidīja 22 miljonu piedāvājumu no Dortmundes "Borussia"[5] un šonedēļ piekrita Londonas "Arsenal" 25 miljonu piedāvājumam[6], ievērojami pārsitot kluba pārdošanas rekordu.

Kiviors savu cenu būtiski paaugstināja Pasaules kausā, līdz kuram Polijas izlasē bija aizvadījis tikai piecus mačus – vēl līdz jūnijam viņš pārstāvēja Polijas U21 izlasi, kuras rindās divreiz spēlēja arī pret Latvijas U21 komandu. Katarā viņš sāka visas četras cīņas un bija viens no diviem "Spezia" pārstāvjiem – visas spēles sāka arī velsietis Ītans Empadu, kurš ar Krolli pretējās nometnēs varētu tikties jau martā Kārdifā. Drongovskis uz Kataru nebrauca traumas dēļ, bet nu pievienojies vēl viens Pasaules kausa dalībnieks Žurkovskis, kurš visās Polijas spēlēs gan palika rezervē.

Krollim komandā būs viena no lielākajām izlašu pieredzēm – līderis ar 66 cīņām Zviedrijas sastāvā ir Ēkdāls, Empadu aizvadījis 40 spēles, bet ukraiņu pussargam Viktoram Kovalenko ir 33 spēļu pieredze. Pagājušajā gadā par stabilu izlases dalībnieku sevi gan varēja saukt tikai retais un arī Krollis 21 no 27 spēlēm valstsvienībā nācis uz maiņu. Baltijas kausā novembrī Vladislava Gutkovska prombūtnē gan viņš sāka abas spēles, taču sarkanās kartītes dēļ finālā nepaguva satikties ar savu jauno komandas biedru – 20 gadus veco islandieti Mikaelu Ellertsonu, kurš gāja uz maiņu un realizēja pēcspēles sitienu.

SpēlētājsValstsS+VSpēlētājsValstsS+V
Albins ĒkdālsZviedrija66Jakubs KiviorsPolija9
Ītans EmpaduVelsa40Mehdi BurabijaMaroka8
Viktors KovalenkoUkraina33Šimons ŽurkovskisPolija7
Raimonds KrollisLatvija27+3Mbala NzolaAngola5+2
Petko HristovsBulgārija17Matija KaldaraItālija3+1
Arkadiušs RecaPolija15Emmanuels DžāziGana3
Jerūns ZūtsNīderlande11Bartlomejs DrongovskisPolija2
Federiko MarketiItālija11Ēmils HolmsZviedrija2
Mikaels EllertsonsIslande10Dimitris NikolauGrieķija1

Sastāva problēmas
"Spezia" šonedēļ tikusi pie trim jauniem spēlētājiem un ziemas pāreju periodā – kopumā jau pie sešiem. Jau decembra sākumā "Spezia" vienojās ar brīvo aģentu, portugāļu kreiso aizsargu Žuau Motinju, kurš visu profesionālo karjeru pavadījis ASV un iepriekš spēlēja MLS klubā "Orlando". Pēc tam pievienojās Itālijas un Polijas izlašu rezerves centra pussargi Espozito un Žurkovskis, kuri pēc īres beigām būs obligāti jāizpērk par 3,25 un 4,00 miljoniem, bet viņiem sekoja divi pirkumi nākotnei – 700 tūkstošus vērtais un 19 gadus vecais slovēņu centra pussargs Tio Cipots un 21 gadu vecais Krollis, kura darījuma vērtība, ieskaitot bonusus, varētu būt ap pusotru miljonu. Vakar pievienojās arī 38 gadus vecais bijušais Itālijas izlases vārtsargs Federiko Marketi, kurš bija rezervists "Genoa", kopš vasaras bija brīvais aģents un kuram otrā numura loma gaidāma arī Spēcijā – viņš tika paņemts savainotā nīderlandieša Jerūna Zūta vietā.

Pēdējā spēlē pirms izlašu pauzes potīti savainoja Drongovskis, kuram tādējādi gāja secen Pasaules kauss, bet pirmajā spēlē pēc izlašu pauzes traumu dabūja arī Zūts. Polis gan ir atpakaļ ierindā, ko nevar teikt par pussargu Bastoni, kurš neilgi pēc atgriešanās savainoja menisku, un par vēl virkni spēlētāju, kuriem ies secen šāvakara spēle, - no pirmo 18 kārtu visvairāk sākušo spēlētāju vienpadsmitnieka šovakar palīdzēt nevarēs četri. Pēc ceturtdienas kausa spēles Bergamo (2:5 pret "Atalanta") lazaretē nokļuvis arī Ēkdāls un uzbrukuma līderis Nzola, kuram muskuļa savainojuma dēļ būs jāizlaiž 15-20 dienas[7]. Divu sākumsastāva spēlētāju nebūs arī aizsardzībā – Kiviors jau gatavojas transfēram, bet diskvalifikāciju izcietīs grieķis Dimitris Nikolau. Iztrūkumu un jaunieguvumu dēļ aizsardzībā visdrīzāk vajadzētu atgriezties Empadu, kurš pēc atgriešanās pēc Pasaules kausa visas trīs A sērijas spēles bija sācis jaunā pozīcijā – balsta pussarga lomā. Iztrūkumi veicinājuši arī Kroļļa un Cipota debiju pieteikumā jau šajā spēlē, bet kopumā ar to lielām problēmām nevajadzētu būt arī sezonas turpinājumā - A sērija pirms sezonas spēles pieteikuma izmēru no 23 vietām palielināja līdz 26, kas ir visvairāk starp "Top 5" līgām. Tā ka pieteikumā neiekļūs pavisam maza daļa laukuma spēlētāju.

Visvairāk spēļu sākušo spēlētāju vienpadsmitnieks

Attēls: chosen11.com.

Konkurence uzbrukumā
Te nu esam nonākuši līdz tēmai, kas Krolli skar vistiešāk, - situācijai uzbrukuma grupā. Ja Italjāno arī Spēcijā spēlēja ar savu iemīļoto 4-3-3, bet shēmas ļoti daudz mainošā Motas biežākais izvietojums bija 4-2-3-1, tad bijušais Roberto Donadoni, Maurīcio Sarri un Igora Tudora asistents Goti turpina izmantot galvenokārt 3-5-2, ko no horvāta pārņēma jau Udīnē. Tas nozīmē iepriekšējo spārna spēlētāju transformāciju un divas uzbrucēju vietas sākumsastāvā – un viena no divām vietām sākumsastāvā ir vairāk nekā brīva, šovakar pat abas divas. Nzola Spēcijā spēlē jau ceturto sezonu, A sērijas debijas sezonā guva 11 vārtus, pagājušajā sezonā spēlēja mazāku lomu un iesita tikai divus, bet šosezon 18 mačos iesitis deviņus - vairāk nekā pusi komandas vārtu, kamēr nevienam citam uzbrucējam nav pat divu. Vairāk par angolieti A sērijā šosezon iesitis vienīgi Neapoles līderis Viktors Osimens (13).

Nzolas pārinieka atrašana ir bijusi šīs sezonas problēma. Sezonas ievadā blakus angolietim mēģināja Verdi, kolumbiešu uzbrūkošo pussargu Kevinu Agudelo un Strelecu, bet jau ātri vien uzbrukumā nonāca malējais pussargs Džāzi, kurš pirmajos mačos pildīja labā pusaizsarga funkcijas. Pagājušajā sezonā guvis sešus vārtus, šosezon Džāzi iesitis tikai vienus, bet arī tas ir par vieniem vairāk kā Verdem, kurš pagājušajā sezonā bija produktīvākais uzbrukuma spēlētājs (8+6). Vienus vārtus A sērijā guvis Čezāres Maldīni mazdēls un Paolo Maldīni dēls, Milānai piederošais Daniels Maldīni, kurš tos iesita savā vienīgajā spēlē sākumsastāvā un izbraukumā pret…"Milan". Trīs vārtus kausā guvis slovāks Davids Strelecs, taču līgā spēlē reti.

"Spezia", publicējot šodienas spēlei izsauktos futbolistus, spēlētājus sarindoja pēc numuriem, taču šī virkne varētu būt ļoti tuvu arī reālajai hierarhijai ja ne šovakar, tad sezonas turpinājumā gan: #10 Verde, #11 Džāzi, #19 Krollis, #30 Maldīni, #44 Strelecs. Slovākam tā būs atgriešanās pieteikumā, taču februārī komandā viņam vairs nevajadzētu būt – 2021. gadā par 1,8 miljoniem nopirkts no Bratislavas "Slovan", kā labā guva deviņus vārtus, šomēnes "Spezia" vēlas viņu vai nu pārdot, vai izīrēt spēļu prakses iegūšanai. Šāvakara plānajā konkurencē Krollim pat būtu labas cerības tikt laukumā, taču jāatceras, ka viņš divus mēnešus nav aizvadījis oficiālu spēli un pavisam maz trenējies ar komandu – Goti atzina, ka pagaidām iespaidu par Krolli un Cipotu radījuši galvenokārt videomateriāli. Toties, kad latvietis jau būs adaptējies un uzņēmis formu, konkurence uzbrukumā visdrīzāk jau būs nopietnāka – Nzola varētu atgriezties februāra sākumā, un klubs tirgū turpina meklēt jaunu sākumsastāva uzbrucēju. Prioritāte bija francūzis Tomā Anrī, kura pārcelšanās uz Veronu savulaik pavēra Darko Lemajičam ceļu uz "Gent", taču veronieši negrib uzbrucēju atdot konkurentei. Nu medijos cirkulē "Salernitana" rezerves uzbrucējs Ēriks Būthaims – norvēģis, kurš ir nepilnus divus gadus vecāks par Krolli un kurš pirms gada par 7,5 miljoniem pievienojās "Krasnodar", kurā kara dēļ tā arī nedebitēja.

Ja Nzolam un Verdem ir 26 gadu un Džāzi – 29, tad starp jaunajiem uzbrucējiem tieši Krollim vidējā termiņā vajadzētu būt pirmajam numuram. Strelecam (21) tiek meklēts jauns klubs, Maldīni (21) ir īrē un ir uzbrūkošais pussargs, nevis centra uzbrucējs, melnkalnietis Ogņens Stijepovičs (23) sezonas pirmo daļu pavadīja trešajā divīzijā un nupat tika pārdots Cipota klubam "Mura", bet iepriekšējo gadu lielākais pirkums Antists vasarā "Sassuolo" tika izīrēts ar obligātu izpirkumu par 5,5+1,5 miljoniem. Debijas sezonā Spēcijā guvis tikai vienus vārtus, francūzim labi neklājas arī jaunajā klubā, kurā viņš aizvadījis tikai 50 minūšu. Kopā ar Strelecu, Antistu un Stijepoviču 2021. gada vasarā ieradās arī Streleca tautietis Samuels Mrāzs, kurš pēc īres Polijā par 1,6 miljoniem tika nopirkts no "Empoli" un tūliņ izīrēts Streleca iepriekšējam klubam "Slovan", kā labā guva septiņus vārtus. Arī šosezon Mrāzs ir īrē un ļoti maz spēlē Spānijas otrās līgas klubā "Mirandes". Mrāzam un Nzolam līgums ir spēkā līdz 2024. gada vasarai, Verdem un Džāzi – līdz 2025. gada vasarai, bet Krollim un Strelecam – līdz 2026. gada vasarai. Uzbrukuma grupā var spēlēt arī jau pieminētais islandietis Ellertsons, taču Spēcijā viņu izmanto kā centra pussargu un arī viņš šomēnes varētu atrast jaunas mājas. Nākamās sezonas kontekstā būs svarīgi trīs faktori: 1) vai "Spezia" šomēnes nopirks uzbrucēju, 2) kurā līgā nākamsezon komanda spēlēs, 3) vai Nzola paliks – klubs vēlas līgumu pagarināt, taču diezgan droši, ka vasarā saņems arī izdevīgus transfēra piedāvājumus.

Pašreizējais sastāvs

PozSpēlētājsVecValstsA sērijaIepriekšSumma
VBartlomejs Drongovskis25Polija16/16Fiorentina1.95 milj
Jerūns Zūts32Nīderlande2/3Utrecht (Nīderlande)1.50 milj
Petars Zovko20Bosnija un H.0/1Sampdoria U19
Leonardo Dido19Itālijaakadēmija
Federiko Marketi39ItālijaGenoa
KPAArkadiušs Reca27Polija12/14+1+1Crotone3.00 milj
Žuau Motinju25-Portugāle0/2Orlando (MLS)
CAJakubs Kiviors22Polija17/17Žilina (Slovākija)2.20 milj
Dimitris Nikolau24Grieķija16/17Empoli3.00 milj
Ītans Empadu22Velsa13/13+0+1Veneziaīre
Matija Kaldara28Itālija7/1Veneziaīre
Kelvins Amjāns24Francija7/11+0+1Toulouse (Francija-2)3.20 milj
Petko Hristovs23Bulgārija3/8Pro Vercelli (Itālija-3)
LPAĒmils Holms22Zviedrija15/17+1+1SønderjyskE (Dānija)0.30 milj
Salva Ferrers24Spānija0/1Gimnastic (Spānija-2)0.38 milj
CPMehdi Burabija31Maroka17/18+0+2Sassuolo1.58 milj
Kevins Agudelo24Kolumbija12/17Genoa2.89 milj
Simone Bastoni26Itālija12/13+2+2akadēmija
Albins Ēkdāls33Zviedrija5/14+0+1Sampdoria
Viktors Kovalenko26Ukraina4/8Atalantaīre
Mikaels Ellertsons20Islande1/11SPAL U191.00 milj
Džakopo Sala31Itālija1/6SPAL (Itāljia-2)
Jūliuss Beks17Dānija0/1SønderjyskE U19 (Dānija)0.30 milj
Šimons Žurkovskis25Polija0/1Fiorentina(4.00 milj)
Salvatore Espozito22ItālijaSPAL (Itālija-2)(3.25 milj)
Tio Cipots19SlovēnijaMura (Slovēnija)0.70 milj
CUMbala Nzola26Angola18/18+9+1Trapani (Itālija-2)
Emmanuels Džāzi29-Gana16/16+1Pistoiese (Itālija-3)
Daniele Verde26Itālija2/8AEK (Grieķija)0.79 milj
Daniels Maldīni21Itālija1/6+1Milanīre
Davids Strelecs21Slovākija1/7Slovan B (Slovākija)1.80 milj
Raimonds Krollis21LatvijaValmiera (Latvija)1.50? milj

Piezīmes:

V - vārtsargs, KPA - kreisais pusaizsargs, CA - centra aizsargs, LPA - labais pusaizsargs, CP - centra pussargs, CU - centra uzbrucējs.

1) Transfēru summas norādītas atbilstoši portāla "TransferMarkt" informācijai un var neatbilst patiesībai. Kroļļa transfērs fiksēts 1,5 miljonu apmērā, kaut Itālijas medijos iepriekš šāda summa rakstīta tikai kopā ar piemaksām (0,9+0,6 vai 1,0+0,5 miljoni). "Valmieras" prezidents Uldis Pūcītis pauda, ka pamatsumma ir lielāka par Itālijas medijos rakstīto, bet bonusi – mazāki. 2) Žurkovska un Espozito transfēri pagaidām likti iekavās tādēļ, ka viņi klubā ieradušies īrē – bet ar obligātu izpirkumu attiecīgo summu apmērā. 3) Spēlētājiem, kuri sākotnēji īrēti par īres maksu un pēc tam izpirkti par citu summu, šīs abas vērtības summētas kopā (piemēram, Reca tika īrēts par miljonu un izpirkts par diviem miljoniem – kopā trim miljoniem.

Spēlētāji, kuriem šogad jau bijusi dzimšanas diena, apzīmēti ar -. Pie iepriekšējā kluba norādīts nevis klubs, kam līdz tam piederēja, bet gan klubs, kurā pabeidza sezonu pirms pārejas. Ja spēlētājs izpirkts pēc īres, transfērs skaitīts kopā ar īres maksu.

Cīņa par palikšanu
Tuvākā pusotra mēneša laikā "Spezia" piecas no astoņām spēlēm aizvadīs savā laukumā, taču četras no tām būs pret grandiem – "Roma", "Napoli", Turīnas "Juventus", Milānas "Inter" (un konkurenti "Hellas Verona"). Sezonas sākums bija ļoti smagnējs, zaudējot pirmajās septiņās izbraukuma spēlēs (pirmajās sešās ar 0:13), taču nu uzvarējusi gan Veronā (2:1), gan Turīnā (1:0 pār "Torino"), A sērijā nav zaudējusi piecās spēlēs pēc kārtas (2-3-0, mājās trīs neizšķirti un piecas neuzvarētas spēles pēc kārtas) un pēc 18 kārtām pakāpusies uz 15. vietu un no izkrišanas zonas bija atrāvusies jau par deviņiem punktiem. Verona gan vakar ar 2:0 pārspēja "Lecce", deficītu sadeldējot līdz divu uzvaru tiesai.

Skaidrs, ka tieši palikšana līgā ir kluba galvenais uzdevums. Pret apakšējo četrinieku sakrāta laba bilance 2-2-0, taču piesardzīgu dara sniegums konkrētajos mačos – trijās no šīm spēlēm "Spezia" potenciāli gūstamo vārtu jeb xG ziņā atpalika par vairāk kā vieniem vārtiem. Sezonā kopumā "Spezia" par vismaz vieniem xG vārtiem atpalikusi deviņās jeb tieši pusē spēļu, bet par vieniem vārtiem labāka bijusi tikai vienā spēlē (un par vismaz 0,6 vārtiem – tikai divās spēlēs). Potenciāli iegūstamo punktu jeb xP ziņā "Spezia" ar 16,25 punktiem ir 17. vietā – turpat virs izkrišanas zonas ("Salernitana 15,76, "Sampdoria" 14,09, "Cremonese" 14,05), bumbas kontroles ziņā ir 17. vietā līgā (vidēji 45,8%, pret "Top 12" vidēji 42,1%, pret apakšējo astoņnieku 52,8%), izdarīto sitienu ziņā ir 16. vietā (11,2), bet pieļauto sitienu (17,2) un sitienu starpības (-6,0) ziņā ir pēdējā vietā līgā.

Ja "Sampdoria" un "Cremonese" kompensēt briesmīgu pirmo apli nebūs viegli, tad Veronas kāpums gan šķiet daudz reālāks, kas tabulas lejasgalā sola interesantu pavasari. Taču pat tad, ja Verona, Sasuolo un Leče sāks attaisnot savu sniegumu, kas pirmajā aplī rezultātos diez ko neatspoguļojās, turpat blakus ir arī "Salernitana" un "Empoli" – ar pastiprināto vidējo līniju un, ļoti iespējams, arī uzbrukumu kaut vienu no nosauktajām konkurentēm atstāt aiz muguras vajadzētu būt pa spēkam.

VKomandaSUZNVārtiPxPMājāsViesosxG +/-BumbaSitieni
1.Napoli19162146:145041.220:1-1.2936.7%10-28
2.Milan18115235:203835.461:2-1.9641.0%13-23
3.Inter Milan18121538:243736.320:3-2.1545.3%2-19
4.Lazio18104431:153427.980:4-2.1838.7%14-13
5.Atalanta18104434:203433.172:2-0.4234.8%7-19
6.Roma18104423:163437.35
7.Torino1977527:212624.861:0+0.6232.7%13-11
8.Udinese1867526:212526.711:1+1.8649.4%21-10
9.Fiorentina1965821:252325.121:2+0.0849.4%10-27
10.Juventus18114327:1237-1530.070:2-1.5949.3%9-15
11.Bologna1864823:292220.852:2+0.0444.7%15-13
12.Empoli1857616:222217.761:0-0.1340.7%9-18
13.Monza1863922:272122.230:2-0.2352.3%10-7
14.Lecce1948718:222023.660:0-0.3057.4%10-15
15.Spezia1846817:281816.25
16.Salernitana1946923:371815.760:1-1.2256.1%14-17
17.Sassuolo18441017:281621.562:2-1.6642.3%7-21
18.Hellas Verona19331317:311223.302:1-1.3656.0%16-18
19.Sampdoria1823138:31914.092:1+0.0251.7%6-11
20.Cremonese18071113:32714.052:2-1.3753.6%15-24

Spēļu statistika no "whoscored.com", xG un xP statistika no "understat.com".

Izmantotie resursi:
[1] https://napolipiu.com/debiti-serie-...
[2] https://www.fifa.com/legal/media-re...
[3] https://www.tas-cas.org/fileadmin/u...
[4] https://parmacalcio1913.com/financi...
[5] https://football-italia.net/spezia-...
[6] https://twitter.com/DiMarzio/status...
[7] https://www.spezia1906.com/2023/01/...

  +4 [+] [-]

, 2023-01-22 14:04, pirms gada
Labs raksts. Paldies.

  +1 [+] [-]

, 2023-01-22 14:48, pirms gada
R19 būs pamatsastāvā un ievadīs bumbu spēlē!
... mans sapniz
😎

  +2 [+] [-]

, 2023-01-22 16:43, pirms gada
Labs darbs💫paldies autoram

  +2 [+] [-]

, 2023-01-22 18:20, pirms gada
erred rakstīja: R19 būs pamatsastāvā un ievadīs bumbu spēlē!
... mans sapniz
😎
Man vairāk patiktos, ja iesistu kādu golu.

  +1 [+] [-]

, 2023-01-22 19:10, pirms gada
Kad Suveizda par uzvārdiem jākritizē, tad pilns komentāru, bet kad japaslave par labu rakstu, tas nulle.

     [+] [-]

, 2023-01-22 19:18, pirms gada
Baigi garais raksts, neesmu radis tik daudz lasīt. A sērija labi strādā, mani nelegālie saiti nedarbojas, visu citu var parasti skatīties.

     [+] [-]

, 2023-01-22 19:25, pirms gada
Atradu.

  +1 [+] [-]

, 2023-01-22 23:01, pirms gada
Autoram cepums, lielisks raksts...

     [+] [-]

, 2023-01-23 01:18, pirms gada
🤣 un mums esot daudz leģionāru

     [+] [-]

, 2023-01-23 12:03, pirms gada
Labs darbs padarīts, paldies autoram par rakstu.

     [+] [-]

, 2023-01-23 12:50, pirms gada
Rubentus rakstīja: Kad Suveizda par uzvārdiem jākritizē, tad pilns komentāru, bet kad japaslave par labu rakstu, tas nulle.
zīmogs ir zīmogs, uz mūžu, pats vainīgs

     [+] [-]

, 2023-01-23 23:30, pirms gada
21 gads tas nav ne bērns ne jaunietis kam vēl progresēt. Ja neparādīs sevi labi tagad tad arī vēlāk nekas no tā nebūs

     [+] [-]

, 2023-01-27 09:31, pirms gada
No Daliņiem uz Ligūriju, jopcik !!!!