Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Drosmīgas prognozes par Latvijas izlases sastāvu gaidāmajām spēlēm

Drosmīgas prognozes par Latvijas izlases sastāvu gaidāmajām spēlēm
Latvijas futbola izlase Armēnijā. Foto: LFF

Dedzīgā prelūdijā gaidāmajām Latvijas izlases septembra cikla spēlēm gan eksperti, gan entuziasti rosās ar cerībām, izsakot savas drosmīgākās prognozes par Latvijas futbola izlases sastāvu. Pievēršot uzmanību komandas dinamikai, jaunajiem talantiem un stratēģiskajām atlasēm, pundits spekulē ar spēlētājiem, kuri ziedos nacionālajās krāsas.Šīs degsmes vidū ir izplatītas spekulācijas par to, vai pieredzējuši veterāni saglabās savas pozīcijas, vai arī svaigas, jaunas asinis izmantos iespēju izdarīt savu zīmi. Latvijas futbola skatuve ir nobriedusi ar pretendentiem, kas cīnās par vietu kārotajā komandā. Analītiķi rūpīgi pēta nesenos klubu sniegumus, traumu ziņojumus un gan komandu treneru, gan vadības stratēģiskās tendences, lai sastādītu iespējamo spēlētāju kombināciju mozaīku.

UEFA Euro 2024 turnīra kvalifikācijā Latvijas grupā atrodas Horvātija, Turcija, Velsa un Armēnija. 8. septembrī plkst. 21:45 HNK Rijeka stadionā Latvijai sagaidāma grūta spēle pret Horvātijas izlasi, bet 11. septembrī plkst. 21:45 izpārdotā Skonto stadionā sagaida mačs ar Velsas izlasi. Latvijas izlasei pirmajās 3 spēlēs 3 sīvi zaudējumi; 0:1 pret Velsu, 2:3 pret Turciju un 1:2 pret Armēniju. Horvātijas izlasei 2 spēlēs 4 punkti (1:1 pret Velsu un 2:0 pret Turciju). Velsai nospēlētās 4 spēlēs 4 punkti, uzvara pār Latviju (1:0), neizšķirts pret Horvātiju (1:1) un zaudējumi pret Armēniju (2:4) un Turciju (0:2).

Kā jau zināms, šajā ciklā Latvijas izlasei nevarēs palīdzēt pamatsastāva spēlētāji Vladislavs Gutkovskis un Raivis Andris Jurkovskis, kuriem attiecīgi krustenisko saišu trauma un žokļa dislokācija. Līdz ar šiem iztrūkumiem un vairākiem izlases spēlētājiem būdamiem ārpus spēļu prakses rodas jautājums, kāds tad būs Latvijas izlases sastāvs? Preses konference, kur Dainis Kazakevičs atklās sastāvu ir paredzēta rītdien pēcpusdienā.

Vārtsargu līnija:
Viens ir skaidrs, Nils Toms Puriņš būs nr.1 izvēle, jo rāda ļoti stabilu sniegumu Riga FC sastāvā (26 spēles, 11 ielaisti vārti Virslīgā), taču jautājumi par 2. un 3. izvēli. Jā, Ozols, visticamāk, arī atradīsies starp vārtsargiem. (14 spēles, 21 ielaisti vārti Virslīgā), pēc statistikas labākais Virslīgas vārtsargs ir Nerugals, kuram 22 spēlēs 17(!) sausās spēles, jāuzslavē šeit arī RFS aizsardzība, taču, visticamāk, viņa vilciens ir jau aizbraucis un acis tiek mestas uz gados jaunākiem vārtsargiem. No traumas ir atgriezušies Matrevics un Zviedris, kurš ir pārcelies futbolu spēlēt uz Somiju. Iepriekšējā izsaukuma trešais vārtsargs Jānis Beks jau ilgāk kā mēnesi nespēj palīdzēt Mettai izcīnīt uzvaru Virslīgā, pēdējās 2 spēles pret Riga FC un RFS izlaižot.
Prognoze: Nils Toms Puriņš, Roberts Ozols, Jānis Beks

Aizsargu līnija:
Arī bez Jurkovska, Dainim nevajadzētu būt pārāk lielām galvas sāpēm par flanga aizsargu izvēli, pa labi Roberts Savaļnieks (1+6, 20 spēlēs), pa kreisi Andrejs Cigaņiks, kurš gan Widzew Lodz sastāvā vairāk spēlē par kreisā flanga uzbrucēju. Šajās pozīcijās konkurence nav pārāk liela, ja uzskatam, ka Jaunzems tiek ņemts kā pussargs, Birka ārpus formas, Tīdenbergs traumēts, Sorokins ārpus formas, Toņiševs, iespējams, varētu saņemt lielāku lomu šajā ciklā. Centra aizsargu izvēle varētu būt interesanta, zinām, ka netiks izsaukti Isajevs, Jagodinskis, taču būs tie paši Černomordijs (32 spēles šosezon) un Balodis (30 spēles). Sliktā formā ir Polijā spēlējušais Elvis Stuglis, kuram šis varētu būt pirmais cikls ilgā laikā, kad izlase aiziet gar degunu, taču labas ziņas no Lietuvas, kur pamatsastāva vietu ir ieguvis Kaspars Dubra, kurš ar Panevezys atrodas A Lyga pirmajā vietā. Pēdejā laikā sevi labi rāda Ivo Minkevičs un Oskars Vientiess, kuri pieaugušo izlasē vēl nav debitējuši. Mums mazāk zināmā Luksemburgas čempionātā labu formu uzņēmis Dāvis Sprūds. Pieņemam, ka Kristers Tobers varētu tikt ņemts kā balsta pussargs.
Prognoze: Roberts Savaļnieks, Andrejs Cigaņiks, Maksims Toņiševs, Emīls Birka, Vladislavs Sorokins, Antonijs Černomordijs, Daniels Balodis, Kaspars Dubra, Ivo Minkevičs, Oskars Vientiess.

Pussargu līnija:
Lielisku sezonu aizvada Latvijas izlases un nu jau Grasshoppers kapteinis Kristers Tobers, Eduards Emsis jau ir stabila pamatvērtība Latvijas izlasē, lielisku formu uzņēmis RFS spēlējušais Jānis Ikaunieks (10+4, 14 spēlēs Virslīgā), arī Saveļjevs visticamāk tiks izsaukts un nebūs lielu pārsteigumu, savu pirmo izsaukums vēljoprojām gaida Lūkass Vapne, vēl vienu solīdu sezonu aizvada Daniils Ulimbaševs. Bez spēļu prakses ir iepriekš pirmo reizi iesauktais Deniss Meļņiks. Par flanga spēlētājiem ir lielāks jautājums, protams, Alvis Jaunzems, kurš pārcēlies uz Stal Mielec, bet būs interesanti, vai pēc ilgāka pārtraukuma tiks izsaukts Daniels Ontužāns, kuram nesen 2 vārtu guvumi pret Tukumu. Kreisajā malā gaidāms izsaukums Eduardam Dašķevičam, jautājums arī par Dmitriju Zelenkovu, kurš jau iekrājis 8 punktus šosezon, viņš arī ir izteiktāks kreisā flanga spēlētājs.
Prognoze: Kristers Tobers, Eduards Emsis, Aleksejs Saveļjevs, Jānis Ikaunieks, Lūkass Vapne, Deniss Meļņiks, Alvis Jaunzems, Eduards Dašķevičs, Dmitrijs Zelenkovs.
Uzbrucēju līnija:

Bez Vladislava Gutkovska Latvijas izlasei ir arī citi meistarīgi uzbrucēji, kuri gaida savu iespēju ieņemt Gutkovska pozīciju izlasē, runa iet par Raimondu Krolli, kuram būs beidzot iespēja pierādīt sevi lielākā spēles laika lomā. Noteikti arī uz izlasi tiks izsaukts Roberts Uldriķis, kurš parasti izlases mačos devās pamatsastāvā kopā ar Gutkovski, spēlējot ar tālajām bumbām lieliski pagarinot uzbrukumus viens otram, šoreiz būs cits pārinieks. Uz Itālijas C sēriju izīrēts U21 izlases līderis Dario Šits. Latvijas Virslīgas labākais vārtu guvējs vēljoprojām ir Marko Regža, kura kontā 15 precīzi sitieni. Čehijā spēlējošais Dāvis Ikaunieks vairs nespēj tikt FK Jablonec pieteikumā un jau pārstāv šī kluba rezerves komandu.
Prognoze: Raimonds Krollis, Roberts Uldriķis, Dario Šits, Marko Regža

Prognozētais pamatsastāvs: (4-2-3-1)/(4-2-2-2)
Puriņš-Savaļnieks-Dubra-Černomordijs-Cigaņiks-Tobers-Emsis-Ikaunieks-Dašķevičs-Uldriķis-Krollis