Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Latvijas futbolistes sasniedz Baltijas kausa finālu

Andris Liepa
Andris Liepa

Latvijas futbolistes sasniedz Baltijas kausa finālu
Karlīna Miksone Foto: LFF

Baltijas kausa izcīņas pusfināla spēlē Latvijas nacionālā sieviešu izlase ceturtdien savā laukumā ar rezultātu 2:1 (1:0) uzvarēja Fēru salas, tādējādi pēc četru gadu pārtraukuma atkal iekļūstot Baltijas kausa finālā. Svētdien savu skatītāju priekšā tā par titulu spēkosies ar Igauniju.

Pirmoreiz kopš 2022. gada oktobra Latvijas izlases sākumsastāvā laukumā devās centra aizsardze Sofija Gergeležiu, bet pirmoreiz kopš tā paša gada septembra pie šādas iespējas tika uzbrūkošā pussardze Katrīna Daņilova.

Abas komandas spēles ievadā uzbrukumus veidoja ar uzsvaru uz centrējumiem. Mājinieču rindās lielākos draudus radīja Karlīna Miksone un Diāna Suvitra, tomēr sitieni pa vārtiem izpalika. Vairāk darba bija Latvijas izlases vārtsardzei Sofjai Ņesterovai, kurai regulāri bija jātiek galā ar bumbas nonākšanu soda laukumā. Otrā laukuma galā pirmo vārtu gūšanas iespēju 15. minūtē izveidoja Miksone un Suvitra, tomēr otrā bumbu raidīja vārtiem pāri.

Veiksme Latvijas izlasei bija līdzās puslaika vidū, kad spēcīgs pretinieču sitiens satricināja Ņesterovas sargāto vārtu stabu. Savukārt 28. minūtē jau otrā laukuma galā savas prasmes nodemonstrēja Miksone, kura pēc tālas partneres piespēles un ielaušanās soda laukumā atklāja spēles rezultātu.

Puslaika izskaņā pēc lieliska Anastasija Poļuhovičas caurgājiena iespēja pavērās Viktorijai Zaičikovai, un šoreiz vārtu stabs talkā nāca jau Fēru salu futbolistēm. Savukārt puslaika kompensācijas laikā iespēju izcelties no vārtu priekšas neizmantoja pati Poļuhoviča.

Otrā puslaika pirmajās minūtēs pēc stūra sitiena ļoti tuvu saviem otrajiem vārtiem bija Miksone. Fēru salas atbildēja ar vairākiem neprecīziem sitieniem, kas draudus mājinieču vārtiem nenesa, tomēr drīz vien pēc neveiksmīgas cīņas par bumbu soda laukumā Latvijas izlasei nācās kapitulēt.

Turklāt mazliet vēlāk Fēru salu komandai bija iespēja jau izvirzīties vadībā, taču atkal bumbas ceļā bija vārtu konstrukcija. Interesanti, ka spēles 69. minūtē tas notika vēlreiz, tikai šoreiz pārliktnis viesu komandu glāba pēc Miksones sitiena ar galvu.

Tiesa, drīz vien Miksone savu tomēr panāca, kad pēc lieliskas saspēles ar Suvitru viņa guva savus 20. vārtus oficiālās Latvijas izlases spēlēs. Pēcāk apšaubāmā situācijā uz pretinieču vārtiem netika piešķirts 11 metru soda sitiens, bet pie Ņesterovas sargātajiem vārtiem savu komandu uz vārtu līnijas glāba Sandra Voitāne.

Mača 85. minūtē teicamu iespēju pēc Miksones piespēles neizmantoja laukumā uz maiņu nākusī Santa Sanija Vuškāne, bet kompensācijas laikā savu uzdevumu augstumos bija jābūt Ņesterovai.

Pirms tam citā pusfināla spēlē Rīgā pēc 2:2 neizšķirta Igaunija pēcspēles sitienu sērijā (3:1) uzvarēja Lietuvu.

Iepriekšējais Baltijas kausa turnīrs sieviešu izlasēm notika 2022. gadā Igaunijā, kad Latvijas izlasei nācās samierināties ar ceturto vietu. Identisks rezultāts bija arī vēl gadu iepriekš Lietuvā, bet pirms tam trīs reizes pēc kārtas Latvijas futbolistes kļuva par turnīra uzvarētājām. Kopumā Baltijas kausā Latvijas izlase labākā bijusi piecas reizes.

Latvijas sastāvs

Vārtsardzes - Enija Anna Vaivode ("Riga"), Sofja Ņesterova (RFS), Elza Renāte Strazdiņa ("Jelgava");
aizsardzes - Marina Teļukeviča, Sofija Gergeležiu, Anna Hropataja (visas - RFS), Anastasija Ročāne ("Asteras Tripolis", Grieķija), Fanija Mežecka, Paula Linda Liniņa (abas - "Metta"), Renāte Gaugere, Sofija Garanča (abas - "Riga"), Sandra Voitāne (Vestmadnaeijaras IBV, Islande);
pussardzes - Anna Kristīne Gornela, Diāna Suvitra (abas - "Riga"), Amēlija Lipšāne, Signija Šenberga (abas - "Metta"), Viktorija Zaičikova (Vestmadnaeijaras IBV, Islande), Anna Marija Valaka, Anastasija Čemirtāne (abas - RFS), Karlīna Miksone (Sosnovecas "Czarni", Polija), Katrīna Daņilova (Limasolas "Aris", Kipra);
uzbrucējas - Anastasija Poļuhoviča, Santa Sanija Vuškāne (abas - RFS).

Izmantotie resursi:
Latvijas Futbola federācija