Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

UEFA apstiprina formātu: Latvijai svarīgi triumfēt ne tikai grupā, bet arī visā D līgā

Agris Suveizda

UEFA apstiprina formātu: Latvijai svarīgi triumfēt ne tikai grupā, bet arī visā D līgā
Latvijas izlases treneru štābs. Foto: Sanita Ieva Sparāne/LFF

UEFA vakar beidzot oficiāli izziņoja "Euro 2024" reglamentu un attiecīgi arī tā kvalifikācijas formātu, neveicot izmaiņas iepriekš provizoriski publicētajā izspēles variantā.

Nākamo Eiropas čempionāta finālturnīru 2024. gadā no 14. jūnijam līdz 14. jūlijam uzņems Vācija, kas tādējādi jau kļuvusi par pirmo no divdesmit četrām dalībniecēm. Vēl 20 ceļazīmes tiks izspēlētas atlases turnīrā, bet ar Nāciju līgas palīdzību tiks sadalītas pēdējās trīs ceļazīmes – trijos miniturnīros 2024. gada martā, kurā kopumā piedalīsies 12 izlases.

A, B un C līgām piešķirts katrai savs miniturnīrs, taču septiņu izlašu pārstāvētā D līga palikusi bešā. Kaut arī garantētu ceļazīmju D līgai nav, arī D līgas komandām ir cerības ar Nāciju līgas starpniecību tikt uz pārspēlēm. Primāri A, B un C līgas miniturnīrā spēlēs katras apakšgrupas uzvarētāja, taču gadījumā, ja grupas uzvarētāja jau kvalifikācijā būs tikusi pie finālturnīra ceļazīmes, tad miniturnīrā vietu iegūs nākamā labākā attiecīgās līgas izlase. Tomēr gadījumā, ja kādā līgā tik un tā neizdosies nokomplektēt četras komandas, tad pirmo vakanto vietu aizņems D līgas labākā izlase (ja vien arī tā jau nebūs kvalificējusies). Katru nākamo vakanto vietu savukārt iegūtu nākamā labākā izlase pēc visa Nāciju līgas ranga, kurai nav finālturnīra un pārspēļu ceļazīmes.

Proti, šis formāts nozīmē, ka D līgas uzvarētājai nekas nav garantēts, bet tā saglabā nelielas, tomēr nebūt ne bezcerīgas izredzes tikt uz pārspēlēm. Ticamākais scenārijs: ja no 15 A līgas izlasēm, neskaitot Vāciju, kvalifikācijā pie ceļazīmes uz finālturnīru tiktu vismaz 12 komandas. Vēl gan jāņem vērā, ka D līgā abas grupas ir dažāda izmēra – mūsu grupā ir četras izlases, bet otrā grupā tikai trīs. Tādēļ mūsu apakšgrupas uzvarētājai, nosakot rangu, netiktu ņemtas vērā spēles pret ceturtās vietas īpašnieci. Pašlaik mūsu grupas pirmajā un ceturtajā vietā ir Latvija un Lihtenšteina, bet pret Moldovu un Andoru mūsu bilance ir 2-0-0 un vārti 7:2, kas pašlaik pārspēj B grupas līderi Igauniju (2-0-0, vārti 4:1). Lai triumfētu apakšgrupā un iegūtu ceļazīmi uz C līgu, Latvijai piektajā kārtā mājās pret Moldovu pietiks arī ar neizšķirtu, tomēr, domājot par pārspēļu varbūtību, septembrī visdrīzāk vajadzēs divas uzvaras. Latvija abas spēles aizvadīs dienu pirms Igaunijas.

"Euro 2024" kvalifikācijas izloze gaidāma 9. oktobrī, un paredzēts, ka 54 komandas sadalīs sešās grupās pa piecām un četrās grupās pa sešām komandām, bet ceļazīmes garantēs divas stiprākās vienības no katras apakšgrupas. Izlozes grozi tiks dalīti pēc Nāciju līgas ranga – D līgas pirmajam trijniekam pašlaik paredzēta vieta piektajā grozā, bet pārējām četrām vienībām sestajā grozā. Tomēr, visticamāk, Krievijas atstādināšana tiks pagarināta un maz ticams, ka Krievija piedalīsies izlozē un kvalifikācijā. Atlase paredzēta no 2023. gada marta līdz 2023. gada novembrim. Šobrīd jau ir zināma viena izlase, kas garantējusi vismaz pārspēles, - Grieķija ar četrām uzvarām ir nodrošinājusi pirmo vietu savā C līgas apakšgrupā.

Izmantotie resursi:
https://www.uefa.com/uefanationslea...
https://documents.uefa.com/r/Regula...
https://documents.uefa.com/r/Regula...

  +1 [+] [-]

, 2022-06-15 19:19, pirms 2 gadiem
Ja no A ligas bus tikai viena izlase, kas nav kvalificejas.
Tad gadijuma viena bus no D ligas, tad parejas divas kadas bus?
B5 un B6 (kas ari nav kvalificejas, varbut un B7,B8..... un t.c..). Tad Latvijai jasple play-off pret A16, B5 un B6 vai kadi citi varianti bus?
Slēpts komentārs: zaba5

  +1 [+] [-]

, 2022-06-15 21:47, pirms 2 gadiem
Igauņiem palikuši mači pret Maltu mājās un Sanmarīno viesos. Savā laukumā Maltai bija liels teritoriālais pārsvars (sitieni pa vārtiem gan līdzīgā skaitā), un igauņi uzvaras vārtus iesita tikai 94. minūtē. Ļoti reāli, ka Malta atņems vismaz punktu.

  +2 [+] [-]

, 2022-06-15 22:15, pirms 2 gadiem
Nepiekrītu, ka D līgas uzvarētājiem ir nelielas izredzes iekļūt pārspēlēs. Izredzes ir lielas. Jo neticu, ka no A līgas pa tiešo tiks mazāk par 12 izlasēm. Tās tiks lozētas pirmajos divos grozos kvalifikācijā un A līgā šobrīd spēlē lielākā daļa no šobrīd labākajām izlasēm. Jebkuras no šo izlašu netikšana pa tiešo būtu pārsteigums. Grūti varbūt būs tajā grupā, kur Turciju ielozēs no ceturtā groza vai Zviedriju no trešā groza, un ja Norvēģija vai Serbija netiks otrajā grozā (tur būs tikai 1 B līgas otrā vieta).

  +3 [+] [-]

, 2022-06-15 22:26, pirms 2 gadiem
Frisk rakstīja: Ja no A ligas bus tikai viena izlase, kas nav kvalificejas.
Tad gadijuma viena bus no D ligas, tad parejas divas kadas bus?
B5 un B6 (kas ari nav kvalificejas, varbut un B7,B8..... un t.c..). Tad Latvijai jasple play-off pret A16, B5 un B6 vai kadi citi varianti bus?
Jā, tad būs nākamās pēc Nāciju līgas vietām (no B līgas). Bet ir viens nosacījums. Ja no vienas līgas (visticamāk B) kopumā play-off būs vairāk par 4 komandām, tad attiecīgajā zarā garantēti būs tikai grupu uzvarētāji. Pārējās komandas tiks salozētas pa zariem (A vai B).
Piemēram ja pa tiešo netiks: A15, B3, B4, B6, B8, B9, B10... Tad B zarā būs B3 un B4. A zarā A15 un D1, bet pārējās (B6, B8, B9 un B10) tiks izlozētas, kurā zarā spēlēs, pie A vai pie B.

     [+] [-]

, 2022-06-16 04:57, pirms 2 gadiem
M.R.L. rakstīja: Jā, tad būs nākamās pēc Nāciju līgas vietām (no B līgas). Bet ir viens nosacījums. Ja no vienas līgas (visticamāk B) kopumā play-off būs vairāk par 4 komandām, tad attiecīgajā zarā garantēti būs tikai grupu uzvarētāji. Pārējās komandas tiks salozētas pa zariem (A vai B).
Tad piemeram no A ligas bus tikai A16, no B ligas bus tikai 2 uzverataji B3, B4 piemeram un no C ligas ari tikai 2 uzvaretaji C3 un C4.
Tad parejas bus B5, B6, B7, B8, C5, C6, D1.
Tad Latvija varet but ari izloze ar C3 un C4 un C5, C6 (piemeram play-off var but tads: C3, C4, C6 un D1, cita B3, B4, B7, C5 un pedeja A16, B5, B6, B8.

Butu labs play-off Latvijai kur bus Gruzija, Kazahstana un piemeram Kosovo

  +1 [+] [-]

, 2022-06-16 07:47, pirms 2 gadiem
Tad jau nebūs EČ atlasei play-off, mierīgāka dzīve, paņem pirmās divas vietas un ok. Lai Nāciju līgas zvaigznes pacīnās

  +1 [+] [-]

, 2022-06-16 09:09, pirms 2 gadiem
Frisk rakstīja: Tad piemeram no A ligas bus tikai A16, no B ligas bus tikai 2 uzverataji B3, B4 piemeram un no C ligas ari tikai 2 uzvaretaji C3 un C4.
Tad parejas bus B5, B6, B7, B8, C5, C6, D1.
Tad Latvija varet but ari izloze ar C3 un C4 un C5, C6 (piemeram play-off var but tads: C3, C4, C6 un D1, cita B3, B4, B7, C5 un pedeja A16, B5, B6, B8.

Butu labs play-off Latvijai kur bus Gruzija, Kazahstana un piemeram Kosovo
Nē, nesaprati manu piemēru. No C līgas play-off būs tikai 4 komandas, un viņas visas līdz ar to spēlēs C zarā. Praktiski tikai no B līgas varētu būt vairāk par 4 komandām. Tā lozēšana domāta, lai izslēgtu negodīgumu B grupu uzvarētājiem, jo liekot pēc kārtas B zarā sākumā otrās vietas, bet pārējās A zarā, viņiem būtu spēcīgāki pretinieki nekā A zarā.

     [+] [-]

, 2022-06-16 15:24, pirms 2 gadiem
M.R.L. rakstīja: Nē, nesaprati manu piemēru. No C līgas play-off būs tikai 4 komandas, un viņas visas līdz ar to spēlēs C zarā.
Mana piemera ari 4 no C ligas un tur 2 grupas uzverataji un divas kas bija 2.vieta sava grupa, kapec grupas uzverataji no C ligas nevar spelet pret D1?

     [+] [-]

, 2022-06-16 16:49, pirms 2 gadiem
Frisk rakstīja: Mana piemera ari 4 no C ligas un tur 2 grupas uzverataji un divas kas bija 2.vieta sava grupa, kapec grupas uzverataji no C ligas nevar spelet pret D1?
D1 var spēlēt tikai tur, kur nepietiek komandu no attiecīgās līgas. Reāli tas ir tikai A līgas zarā. Tā lozēšana, ko minēju, notiks tikai tad, ja play-off ir vairāk par 4 komandām no vienas līgas. Tātad, ja A līgas zarā nepietiks ar A līgas komandām un D1, un paliks vēl kāda brīva vieta, būs jāpielozē kāda no B līgas, kas nav grupas uzvarētāji. Un tikai tad, ja arī B līgā bez grupu uzvarētājiem paliks vēl kāda brīva vieta play-off.