Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

LFF uztraucas, ka projekta iesaldēšana aizkavēs stadiona celtniecību vēl 10 gadus

Emils Ozerinskis

LFF uztraucas, ka projekta iesaldēšana aizkavēs stadiona celtniecību vēl 10 gadus
LFF prezidents Vadims Ļašenko. Foto: LFF

Plašu sabiedrības diskusiju raisījusi Latvijas Futbola federācijas (LFF) iecere Lucavsalā celt jaunu nacionālo futbola stadionu. Viena daļa sabiedrības ar nesaprašanu uzņēmusi ieceri, apgalvojot, ka tāds vispār nav nepieciešams, kamēr citi kritizējuši tieši Lucavsalas izvēli, argumentējot apkārtējās infrastruktūras trūkumu un satiksmes mezglu problēmas. Futbola federācija publicējusi paziņojumu, izklāstot kādēļ ieceres iesaldēšana varētu par desmit gadiem aizkavēt tikšanu pie Latvijas futbola izlases vajadzībām nepieciešamās celtnes.

Raksta turpinājumā publicēts LFF skaidrojums par nacionālā stadiona projektu Lucavsalā...

Mūsdienīga multifunkcionāla nacionāla stadiona trūkums Latvijā ilgstoši bijis sasāpējis un risināms jautājums. Latvija ir vienīgā valsts Eiropā bez sava augstākajām UEFA prasībām atbilstoša futbola stadiona. Lai gan šobrīd Latvija ir tuvāk stadiona projekta īstenošanai kā jebkad, šauru interešu grupu centieni apturēt nacionālā stadiona projekta virzību draud ar projekta īstenošanas ievilkšanos par vēl vismaz desmit gadiem.

Latvijas Futbola federācija (LFF) norāda, ka šāda liela mēroga projekta īstenošana vienmēr raisa diskusijas un ir dažādu, bieži vien diametrāli pretēju, interešu objekts, kur saduras sporta un kultūras, dažādu grupu ekonomiskās un biznesa intereses, kā arī šauri personiskas intereses. LFF apsveic sabiedrības aktīvu iesaisti kvalitatīvā diskusijā, bet noraida nepamatotus un populistiskus argumentus, kas tiek piesaukti bez kompetentu ekspertu iesaistes un izvērtējuma.

LFF uzsver, ka tās interese šī projekta īstenošanā ir tikai viena – izkustināt šo projektu no nulles punkta un uzsākt šī projekta īstenošanu, beidzot nodrošinot, ka Latvijā ir Eiropas un UEFA standartiem atbilstošs multifunkcionāls objekts, kurā var norisināties gan augstākā līmeņa futbola spēles, gan pasaules līmeņa koncerti un dažādi kultūras pasākumi, tostarp Dziesmu un deju svētku koncerti.

LFF ieskatā šodien ir īstais brīdis atmest personīgās ambīcijas un šaurās biznesa intereses, un beidzot uzsākt šī projekta īstenošanu, pretējā gadījumā riskējam arī nākamos 10 gadus būt Eiropas vienīgā valsts bez multifunkcionāla stadiona. Šobrīd ir visi nepieciešamie priekšnosacījumi – lieliska vieta stadionam ar pamatotu un argumentētu pilsētplānošanas ekspertu izvērtējumu, pašvaldības politiskais atbalsts, starptautisko futbola organizāciju FIFA un UEFA atbalsts, liela mēroga pasākumu organizatoru, tostarp Dziesmu un deju svētku organizatoru pozitīvs novērtējums, līdz ar ko esam tuvu nacionālā stadiona projekta īstenošanai.

Džanni Infantīno un Vadims Ļašenko Daugavas stadionā. Foto: LFF

"Šis stadions ir kritiski nepieciešams ne tikai Latvijas futbolam – tas ir nepieciešams Rīgas, Latvijas un visiem tās iedzīvotājiem – gan kā sporta, gan kultūras pasākumu norises vieta, kas Rīgu iezīmēs vienā līmenī ar Helsinkiem uz reģiona pasākumu norises vietu kartes. Šī ir mūsu visu iespēja beidzot uzsākt šī ilgi gaidītā projekta īstenošanu, apsteidzot mūsu Baltijas kaimiņus ar multifunkcionālu objektu, kur notiek augsta līmeņa futbols un ko ievēro arī lielāko kultūras un izklaides pasākumu organizētāji," norāda Latvijas Futbola federācijas prezidents Vadims Ļašenko. LFF atgādina, ka Latvijas Nacionālās sporta padomes sēde Nacionālā futbola stadiona projekts iekļauts sporta politikas plānā, un tas ir atzīts par valstiski nozīmīgu projektu.

Lucavsalas kā labākās nacionālā multifunkcionālā stadiona atrašanās vietas izvēle nav LFF kaprīze vai kāda personīga ambīcija – tā ir balstīta kompetentu ekspertu vērtējumā un rekomendācijās. Izvērtējumu, vairākās kārtās vērtējot desmit potenciālās stadiona atrašanās vietas, ir veicis SIA "Grupa93" tā direktora Neila Balgaļa vadībā, kurš pats ir pilsētplānošanas eksperts ar darba pieredzi liela mēroga attīstības projektu realizācijā Rīgā, Latvijā un desmit Eiropas valstīs.

Turklāt Lucavsalu kā plaša mēroga pasākumiem atbilstošu vietu ir novērtējuši un pieņēmusi gan rīdzinieki, gan pilsētas viesi, par ko liecina gan pagājušā gada festivāla "Posituvus" apmeklējums, gan 2019. gada augustā Lucavsalā notikušais grupas "Rammstein" koncerts, kas pulcēja 45 000 skatītājus, gan daudzi citi kultūras un izklaides pasākumi.

2022. gada 22. septembrī Rīgā viesojās Eiropas Futbola asociāciju savienības (UEFA) prezidents Aleksanders Čeferins, kura klātbūtnē LFF ar Rīgas domes tā brīža mēru Mārtiņu Staķi parakstīja nodomu protokolu par nacionāla mēroga futbola stadiona būvniecību galvaspilsētā. Vilcināšanās un neizlēmība var novest pie nacionālā stadiona projekta īstenošanas atlikšanu uz vismaz desmit gadiem, kad šāda stadiona izmaksas būs augušas.

"Viesojoties Latvijā, redzu uzlabojumus futbola infrastruktūrā, tomēr Latvijai ir nepieciešams savs nacionālais futbola stadions. Es tā nedomāju, es to zinu. Jūtu, ka starp lēmumu pieņēmējiem ir sapratne un pozitīva enerģija. Es šo neredzu kā politisku jautājumu, jo katram lielam politiskam spēkam būtu jāatbalsta šādas sporta infrastruktūras radīšana. Mēs esam gatavi iesaistīties šī projekta realizēšanā ar 30 līdz 40% finansējuma, tomēr visi izrietošie lēmumi un detaļas ir LFF, pašvaldības un citu potenciālo partneru pusē," toreiz norādīja A. Čeferins.

Lucavsalas stadiona projekta vizualizācija.

Nacionālā stadiona ieguvumi

• UEFA standartiem (4. kategorija) atbilstošs stadions, kur savas spēles aizvadītu Latvijas futbola izlases un mūsu klubi eirokausos un citos lielas nozīmes lokālos mačos;
• apjumtas skatītāju sēdvietas un laba laukuma pārredzamība;
• deju svētku un koncertu norises vieta;
• daudzveidīga jaunuzceltā stadiona būves un apkārtējās teritorijas izmantošana radīs pozitīvu ietekmi no cilvēku/apmeklētāju perspektīvas, nodrošinot pilnvērtīgu izmantošanu visos gadalaikos; atstās pozitīvu ietekmi uz biznesa modeli, būtiski palielinot ieņēmumus; sekmēs videi draudzīgu aktivitāšu kopumu (ilgtspējīga transporta infrastruktūra, u.c.);
• futbols ir viens no spēcīgiem rīkiem, ar kuru palīdzību var pacelt valsts tēlu un nacionālo prestižu, nākotnē radot arvien lielāku pienesumu gan valsts ekonomikai, gan valstij kopumā (piemērs – tūrisma attīstība pateicoties lielmēroga futbola pasākumiem).

Esošā situācija ar futbola stadioniem Latvijā

Kādu laiku Latvijas izlases mājvieta bija 2000. gadā izbūvētais "Skonto" stadions, taču pēdējos desmit gados tas netika modernizēts atbilstoši starptautiskajām prasībām, un jau vairāk nekā piecus gadus UEFA sacensības tur iespējams aizvadīt tikai izņēmuma kārtā. UEFA ilgstoši bijusi pretimnākoša un līdz šim vēl nav likusi Latvijas izlasei mājas spēles aizvadīt ārpus Latvijas prom no saviem faniem un līdzjutējiem, bet pats fakts, ka Latvijai ilgtermiņā šādi reputācijas draudi pastāv, nav glaimojošs.

Kopš 2018. gada Latvijas futbola izlasei mājas spēļu aizvadīšanai pieejams arī renovētais "Daugavas" stadions, kas prasību ziņā ir tuvu UEFA 4. kategorijai. Taču tas ir vienīgais nacionālo izlašu stadions Eiropā, kurā absolūts vairums skatītāju vietu nav apjumtas, turklāt viens no nedaudziem, kur skatītāju tribīnes ir tik tālu no spēles laukuma. Latvijas simtgadei veltīto projektu "Kultūras un sporta kvartāla izveide Grīziņkalna apkārtnē" īstenoja "Daugavas" stadions sadarbībā ar Rīgas domes Satiksmes departamentu. Projekts tika īstenots no pieejamajiem Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzekļiem, ko papildināja valsts un pašvaldības budžeta līdzfinansējums. Arī LFF veikusi būtiskas investīcijas stadiona labiekārtošanā, piemēram, laukuma kopšanā un jumta izbūvē pār daļu no centrālās tribīnes pirmo līmeni.

LFF neapšaubāmi ir gandarīta par "Daugavas" stadiona pieejamību un atvērtību Latvijas futbola valstsvienībai un klubiem, taču tai pat laikā LFF un visas pašmāju futbola sabiedrības nepārprotama vēlme ir nodrošināt līdzjutējiem 21. gadsimtam atbilstošu pieredzi - iespēju vērot spēli zem jumta, neraizējoties par laikapstākļiem, kā arī būt tuvāk spēlētājiem. LFF ir svarīgs līdzjutēju un fanu viedoklis, kas sakrīt ar nākotnes redzējumu.

Pretēji sabiedrībā dažkārt sastopamam viedoklim, ka futbola stadions Latvijā nepieciešams tikai futbolistiem vien, realitātē šādas modernas būves parādīšanās Rīgā būtu vērtīgs ieguvums daudz plašākam sabiedrības lokam. Vērts atgādināt, ka "Skonto" stadions uzņēmis ne tikai futbola mačus ar pasaules mēroga zvaigznēm, bet arī pulcējis desmitiem tūkstošu mūzikas baudītāju koncertos. "Skonto" stadionā savus priekšnesumus snieguši tādi mūziķi, kā Džo Kokers un Eltons Džons, "Depeche Mode", "Metallica", "Aerosmith" un pašmāju grupa "Prāta Vētra". 2003. gadā tur notika arī Vispārējo latviešu Dziesmu un Deju svētku deju koncertuzvedums, arī citus gadus tur notikuši dažādi ar Dziesmu un Deju svētkiem saistīti pasākumi. Tāpat futbola hallēs divreiz Rīgā uzņemti pasaules čempionāti hokejā, notikuši arī citi masu pasākumi un to mēģinājumi.

Prakse un līdzšinējā pieredze Latvijā un ārzemēs liecina, ka valstij ir noderīgi mūsdienīgi infrastruktūras objekti, kas spēj pulcēt lielas ļaužu masas un efektīvi kontrolēt cilvēku plūsmu uz un no pasākuma norises vietas, tāpēc ir maldīgi uzskatīt, ka nacionāla mēroga futbola stadions ir tikai vieta, kur atlētiski kungi vai dāmas varētu spārdīt bumbu. Šim mērķim visā Latvijā jau kalpo daudzskaitlīgie infrastruktūras objekti, kuru izbūvi LFF un atsevišķi LFF biedri finansēja, pārraudzīja un uzturēja - skolu laukumi, futbola halles, treniņu laukumi u. c. Vairāku gadu gaitā LFF un tās biedri aktīvi strādāja, lai Latvijā netrūktu vietu, kur visdažādākā vecuma un meistarības līmeņa futbola entuziasti varētu ievērot veselīgu dzīvesveidu un būt aktīviem, tādā veidā kalpojot arī sabiedrības interesēm. Nacionāls stadions ir viena no valsts vizītkartēm, kas spēj pulcēt vienkopus mūsu tautiešus, apvienojot tos vienotā dziesmā, kā arī vairot tūrisma, izklaides un sporta izaugsmes potenciālu.

Izmantotie resursi:
https://lff.lv/zinas/17493/nacional...

  -1 [+] [-]

, 2024-04-10 16:13, pirms 3 nedēļām
No kurienes šis darbonis izrāva 10 gadus? Kapēc tagad tāda steiga?

  +4 [+] [-]

, 2024-04-10 16:22, pirms 3 nedēļām
Tāda stabila situācija - viss kā vienmēr caur pakaļu...

  +4 [+] [-]

, 2024-04-10 16:32, pirms 3 nedēļām
LFF varēja ielikt linkus, kur var redzēt tā "Grupa 93" attīstītos Eiropas līmeņa atzītos pilsētvides projektus.

  -1 [+] [-]

, 2024-04-10 16:36, pirms 3 nedēļām
Tad jau necerēt uz AC/DC,Paul Mccartney,Bruce Springsteen...

  -2 [+] [-]

, 2024-04-10 16:53, pirms 3 nedēļām
Vēl tikai ar LNK jānoslēdz līgumu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2024-04-10 17:22, pirms 3 nedēļām
backstab rakstīja: No kurienes šis darbonis izrāva 10 gadus? Kapēc tagad tāda steiga?
No kurienes, no kurienes. Pēc 10 gadiem šim nebūs iespēja nelielu, bet taisnīgu daļu ielikt savā kabatā. Tādēļ arī tik steidzīgi

  -2 [+] [-]

, 2024-04-10 17:30, pirms 3 nedēļām
...futbols ir viens no spēcīgiem rīkiem, ar kuru palīdzību var pacelt valsts tēlu un nacionālo prestižu, nākotnē radot arvien lielāku pienesumu gan valsts ekonomikai, gan valstij kopumā (piemērs – tūrisma attīstība pateicoties lielmēroga futbola pasākumiem)....šis man patīk..Ozerinski kāds tavā skatijumā lielmēroga futbola pasākums Latvijā?...Latvija -Gibraltārs...?...tu pats dzirdi ko saki?
.....ļaļaļaļašenko pēc 10 gadiem nebūs prezidents un lielais ''otkats'' aizies gar degunu...īsāk....netiks pie kāposta dalīšanas...beidz Ozerinski šīs patriotiskās runas....kad būs futbols,tad ari cel stadionu...

 +10 [+] [-]

, 2024-04-10 17:31, pirms 3 nedēļām
Latvijā ar projektiem, kas lielāki par Narvesen kiosku vienmēr ir problēmas.

     [+] [-]

, 2024-04-10 17:32, pirms 3 nedēļām
Nepatík man negatiivi cilvéki, bet shoreiz uz sho projektu jáskatás skeptiski. Nav, kas piepildítu stadionu. Tad kádélj táds jábúvé?

Latvija nav vienígá valsts Eiropá bez UEFA stadiona! Nevajag spélét uz jútám. Logjikas shajá projektá nav. Ja tiek búvéts stadions, tam jábút májvietai gandríz visai sporta sabiedríbai. Savádák tas siet projekts prieksh LV búvniekiem.

  -1 [+] [-]

, 2024-04-10 17:36, pirms 3 nedēļām
Vai kungi liktu savu maku, reputáciju, brívíbu uz shí daríjuma, ja tas izrádísies ekonomiski neizdevígs? Jáiegulda ir bérnos, ne stadionos!

  +1 [+] [-]

, 2024-04-10 18:18, pirms 3 nedēļām
Cik liels būs? Lietuvā ir 15000.

  +3 [+] [-]

, 2024-04-10 18:20, pirms 3 nedēļām
neeeee rakstīja: Vēl tikai ar LNK jānoslēdz līgumu.
Ziemeljírijā ir 20000. Īrijā 40000. Top 5 valstīm futbolā ir ljoti lieli stadioni.

  -1 [+] [-]

, 2024-04-10 19:19, pirms 3 nedēļām
VienTiesis rakstīja: Vai kungi liktu savu maku, reputáciju, brívíbu uz shí daríjuma, ja tas izrádísies ekonomiski neizdevígs? Jáiegulda ir bérnos, ne stadionos!
izrādīsies? tas ir neizdevīgs. kur tu dzīvo? mākoņos?

     [+] [-]

, 2024-04-10 19:23, pirms 3 nedēļām
Pag, tad Daugavas stadionam tomēr ir 4. kategorija vai nav? Ko nozīmē prasībām "tuvs"?

  +4 [+] [-]

, 2024-04-10 19:26, pirms 3 nedēļām
VienTiesis rakstīja: Nepatík man negatiivi cilvéki, bet shoreiz uz sho projektu jáskatás skeptiski. Nav, kas piepildítu stadionu. Tad kádélj táds jábúvé?

Latvija nav vienígá valsts Eiropá bez UEFA stadiona! Nevajag spélét uz jútám. Logjikas shajá projektá nav. Ja tiek búvéts stadions, tam jábút májvietai gandríz visai sporta sabiedríbai. Savádák tas siet projekts prieksh LV búvniekiem.
Kādām jūtām? UEFA vienu dienu apniks nāk pretīm un varēsim izlases mājas spēles aizvadīt Lietuvā vai Igaunijā

     [+] [-]

, 2024-04-10 19:56, pirms 3 nedēļām
varenais_eksperts rakstīja: Kādām jūtām? UEFA vienu dienu apniks nāk pretīm un varēsim izlases mājas spēles aizvadīt Lietuvā vai Igaunijā
Tas ir daudz labāk, kā aiztirst Lucavsalu

  +2 [+] [-]

, 2024-04-10 19:56, pirms 3 nedēļām
Stulbais krievu daiļd*rsējs. Redz esot laiks atmest šaurā cilvēku lokā biznesa intereses!!! Nez cik viņam pašam ieripos kabatā par šo projektu!? Un par tiem 10 gadiem arī no pirksta izzīsts! Būtu godīgi pateicis- projekta iesaldēšana aizkavēs naudas nokļūšanu manā un man pietuvināto cilvēku kabatā vēl uz 10 gadiem!
Šis vispār smiekligi-Futbols esot spēcīgs rīks lai paceltu valsts tēlu- nu tad lai tie lamzaki iemācās spēlēt, nevis jaunu stadionu viņam vajag!
Kopumā viss šis teksts vienkārši ūdens liešana.

  -2 [+] [-]

, 2024-04-10 20:37, pirms 3 nedēļām
Priekš kam klibiķu izlasei vajadzigs mega stadions?sakārto Skonto un tajā vēl 10 gadus varēs spēlet.nauda jāiegulda bernos un jaunatnes futenē.bet tur jau neko nozagt nevarēs...

     [+] [-]

, 2024-04-10 21:29, pirms 3 nedēļām
uzliek daugavā jumtu un spēlē acis pārvēluši kopā ar tūdaliņ dziedātājiem ,kur problēma , ķepā nebūs , stadions būs. valdībsvīriem vip ložas ar apsildāmiem ķemertiņiem , tauta priecāsies par jumtu un spiegs aiz laim

  +1 [+] [-]

, 2024-04-10 21:44, pirms 3 nedēļām
leišiem arī sanāca šo to uzcelt pirms viss apstājās uz gadu gadiem, neredzu nevienu iemeslu, lai mums ietu diži labāk.

  +2 [+] [-]

, 2024-04-11 06:54, pirms 3 nedēļām
Pjotrs Pērkons rakstīja: leišiem arī sanāca šo to uzcelt pirms viss apstājās uz gadu gadiem, neredzu nevienu iemeslu, lai mums ietu diži labāk.
Toties leišiem smuks un liels stadions Kauņā, 16 tk. vietām

     [+] [-]

, 2024-04-11 11:03, pirms 3 nedēļām
"šauru interešu grupu centieni apturēt nacionālā stadiona projekta virzību"
"bieži vien diametrāli pretēju, interešu objekts, kur saduras sporta un kultūras, dažādu grupu ekonomiskās un biznesa intereses, kā arī šauri personiskas intereses"

Par to gan vajadzētu sīkāk pastāstīt.

     [+] [-]

, 2024-04-11 13:33, pirms 3 nedēļām
varenais_eksperts rakstīja: Pag, tad Daugavas stadionam tomēr ir 4. kategorija vai nav? Ko nozīmē prasībām "tuvs"?
Daugavas Stadionam ierīko patreiz apsildāmo laukumu. Kad tas būs, tad 4.kategorija ir uz 90 %. Tribīņu aspekts skatams vienā līmenī ar Kipras vai Maltas stadioniem (kuros spēlē izlase), kuriem arī nav visas nosegtas tribīnes ar jumtu. Laukuma apsilde bija līdz šim svarīga (Skonto un Ventspilī piemēram ir). Protams, VIP ložas (kura principā nav tur Daugavas St. , invalīdu pieejas, TV platformas utt. ir cits aspekts, bet tas nav kritiskais, lai 4.kategoriju neiedotu rudenī - nāk. pavasarī, kad nobeigtu Daugavas rekonstrukc.