Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Nikolato teicamās izejas pozīcijās pirms Nāciju līgas. Nepieciešams rezultāts

Rolands Eliņš

Viedoklis: Nikolato teicamās izejas pozīcijās pirms Nāciju līgas. Nepieciešams rezultāts
Paolo Nikolato Latvijas izlases treniņā. Foto: LFF

Latvijas futbola sestdien aizvadīs pirmo spēli UEFA Nāciju līgas C grupā, viesos cīnoties pret Armēniju, kam sekos mačs 10. septembrī mājās pret Fēru salām. Latvijas izlases līderi rudens sākumu sagaida ar sekmīgu sniegumu laba līmeņa klubos, izlases sastāvā ir krietni mazāk traumu nekā iepriekšējos gados un jaunajam galvenajam trenerim bijis pusgads un četras pārbaudes spēles sagatavoties šīm spēlēm. Labākas izejas pozīcijas pirms turnīra sākuma Latvijas izlasei nav bijušas jau sen, līdz ar to labi rezultāti no jaunā galvenā trenera ir ne tikai vēlami, bet arī pieprasāmi.

Cik gan bieži nav dzirdēti argumenti no dažādiem Latvijas izlases treneriem, ka neveiksmīgais rezultāts bijis mazo spēlētāju resursu, taktisko izmaiņu, izlases pārbūves, atšķirīgo izlašu līmeņu, līderu traumu un/vai mazās spēļu prakses dēļ! Iepriekšējos piecos EČ un PK atlases ciklos Latvija aizvadījusi 48 spēles, uzvarot sešās un zaudējot 33, līdz ar to taisnošanās bijis daudz. Un jāatzīst, ka izlases treneru piesauktajos attaisnojumos netrūka patiesības - lai gan daudzie zaudējumi nebija patīkami un dažreiz paškritikas trūkums grieza ausīs, daudzi zaudējumi konkrētajās spēles dienās patiešām bija gluži vienkārši loģiski dažādu objektīvu iemeslu dēļ.

Šoruden Latvijas izlasi sagaida starts Nāciju līgas C grupā. Beidzot izdevies izrāpties no D grupas pagraba un tagad ir iespēja spēlēt līmeni augstāk. Vairs nebūs spēļu pret pundurvalstīm, taču Latvijai ielozētā apakšgrupa nav nekāda grandu sanāksme, kurā Latvijas izlasi samals starp dzirnakmeņiem. Ziemeļmaķedonija, Armēnija un Fēru salas - minimālais uzdevums šajā kompānijā ir vietas saglabāšana C grupā (proti, vismaz 3. vieta), bet nekas pārdabisks nav arī mērķis par 1. un 2. vietu.

Kāpēc šāds optimisms par izlasi, kas 15 spēļu periodā uzvarējusi tikai divos mačos un zaudējusi 11? Tāpēc, ka īstajās vietās pie debesīm sastājušās vairākas zvaigznes. Savainojuma dēļ nebūs "Riga" aizsarga Antonija Černomordija, taču traumu dēļ tas principā arī vienīgais iztrūkums no potenciālā sākumsastāva. Iepriekšējos gados šādas situācijas, kad ierindā ir gandrīz visi labākie, nav bijušas nemaz tik bieži.

Turklāt nevis vienkārši "labākie uz papīra", kuros sūta sākumsastāvā ieraduma pēc un rezervju trūkuma dēļ, bet gan šobrīd var patiešām labākie. Latvijas futbolā arī šobrīd nav neviena pārstāvja Eiropas "Top5" līgās, taču par pašreizējā sastāva leģionāru vietām uz Eiropas futbola kartes laikam jau būtu grēks sūdzēties.

Roberts Uldriķis un Vladislavs Gutkovskis, kurš atgriezies pēc smagas traumas, uz izlases nometni ieradušies ar svaigi gūtu vārtu garšu Grieķijas un Dienvidkorejas čempionātos, turklāt Uldriķis savu golu iesita pret slaveno "Olympiacos", dažu grieķu mediju izdevumos tiekot iekļauts Grieķijas čempionāta kārtas simboliskajā izlasē.

Šveices Superlīgā savu klubu sākumsastāvos stabili spēlē Andrejs Cigaņiks un Kristers Tobers, turklāt arī abi aizsardzības spēlētāji pavisam nesen atzīmējās ar vārtu guvumiem. Cigaņiks palīdzejis "Luzern" sezonu Šveicē sākt bez zaudējumiem. Savukārt Polijas Ekstraklasē visās septiņās sava kluba spēlēs sākumsastāvā bijis Alvis Jaunzems, kamēr Kaspars Dubra bija stabils sākumsastāva aizsargs šovasar "Panevežys" cīņā Eirokausos, viņa komandai paliekot soli no Konferences līgas. Seši leģionāri ar laba līmeņa spēļu praksi un vārtu guvumiem iepriekšējo nedēļu laikā tieši pirms došanās uz izlasi.

Par Eirokausiem runājot - uz Latvijas izlasi izsaukti pieci UEFA Eiropas līgas pamatturnīra dalībnieki no RFS komandas. Gan Savaļnieks, gan Ķigurs, gan Balodis, gan Zelenkovs spēlēja savu lomu RFS vasaras panākumu kaldināšanā, Rīgas komandai uzvarot trīs no četriem Eirokausu atlases dueļiem.

Nu, un, protams, Latvijas izlase šoruden sagaida savas karjeras labāko un stabilāko sniegumu šovasar rādošo Jāni Ikaunieku. Rēķini, kā gribi, bet Ikaunieks izlases nometnē ieradies kā UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas rezultatīvākais spēlētājs. Ikaunieka iespaidu uz RFS šīs sezonas panākumiem nevar mērīt vārtu izteiksmē vien, bet gūto vārtu skaits ir daiļrunīgs - šovasar astoņās Eirokausu spēlēs Ikaunieks guvis astoņus vārtus. Uzbrūkošais spēlētājs, kurš uz Latvijas izlases spēlēm ierodas, svarīgās spēlēs sitot golus pa labi un pa kreisi, ir reta greznība Latvijas izlasei.

Sestdien Latvijas izlasei būs pirmā oficiālā spēle jaunā galvenā trenera Paolo Nikolato vadībā, taču arī bijušais Itālijas U21 izlases treneris principā nevarēja vēlēties parocīgāku sagatavošanās periodu. Viņš nebūt nav iemests upes vidū, bet gan tika iecelts amatā jau pirms pusgada, saņemot vērtīgu laiku izmērīt un izpētīt, kāda tad šī upe būs. Nikolato bija četras pārbaudes spēles un pusgads līdz pirmajai spēlei UEFA turnīrā - mūsdienu starptautiskajā izlašu kalendārā labāku gatavošanos debijai nemaz nevar piedāvāt. Arī par paaudžu maiņas vai milzīgu pārkārtojumu sastāvā, kuru dēļ varētu aicināt gadiņu iespēlēties, šobrīd Latvijas izlasē nav.

Un, kā jau minēts, pretiniekos nav Polija, Turcija, Velsa un Horvātija, kas 2023. gadā sarūpēja Daiņa Kazakeviča vadītajai izlasei sakāvi pēc sakāves "Euro 2024" kvalifikācijā, novedot pie viņa atlaišanas. Pretiniekos būs Armēnija, kas iepriekšējo desmit spēļu laikā guvusi vienu uzvaru, un Fēru salas, kas 16 spēļu laikā uzvarējušas vienreiz. Turklāt Latvijas izlasei iepriekšējā gada laikā jau ir uzvaras gan pret Armēniju, gan Fēru salām.

Tas nenozīmē prognozi, ka šoruden Latvijas izlase brauks pāri visiem, kas vien nāks pretim. Tas nozīmē secinājumu, ka iepriekš pierastie treneru attaisnojumi un argumenti šoreiz Nikolato nebūs pieejami (vismaz nevajadzētu būt). Itālijas futbola speciālistam ir paveicies nonākt pie Latvijas izlases stūres brīdī, kad ir pamats optimismam, un viens klupiens (pārbaudes mačā martā pret Lihtenšteinu) jau bijis. Nepieciešams rādīt rezultātu šeit un tagad!

Kādu mērķi Tu izvirzi Latvijas izlasei šoruden Nāciju līgā?

  • 148

  • 67

  • 189


     [+] [-]

, 2024-09-06 12:03, pirms nedēļas
Kas tie par dīvainiem uzdevumiem? Es negaidu neko citu kā vien tūlītēju atgriešanos augstākajā līmenī, no kura izkritām Kazakeviča izdarību rezultātā.

  +5 [+] [-]

, 2024-09-06 12:09, pirms nedēļas
M rakstīja: Kas tie par dīvainiem uzdevumiem? Es negaidu neko citu kā vien tūlītēju atgriešanos augstākajā līmenī, no kura izkritām Kazakeviča izdarību rezultātā.
No kura gada, tavuprāt, Dainis bija pie stūres?

  +2 [+] [-]

, 2024-09-06 13:40, pirms nedēļas
Yup, kā minimums jārāda pamats optimismam

  -1 [+] [-]

, 2024-09-06 15:19, pirms nedēļas
bassline Daiņels bija no 2013 gada....

     [+] [-]

, 2024-09-06 15:52, pirms nedēļas
Autor, kļūda - Cigaņika Luzern zaudēja pirmo spēli līgā (1:2 pret Servette), kur Cīgam plāksteris

     [+] [-]

, 2024-09-06 23:12, pirms nedēļas
Nevajag uzlikt spiedienu ne trenerim, ne izlasei. Vajadzīgs laiks, lai spēlētāji saprastu, ko treneris no viņiem grib un spētu to izpildīt.

     [+] [-]

, 2024-09-06 23:48, pirms nedēļas
Rolā Elinā sasapņojies