Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

Āzijas čempioni ķezā

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Kamēr visā Eiropā tika aizvadītas pārbaudes mači, Āzijā risinājušies daudz svarīgāki notikumi, proti, 2010. gada Pasaules futbola kausa izcīņas kvalifikācijas turnīra otrās spēļu dienas cīņas. Āzijas čempione Irāka pamatīgi sabojājusi savu situāciju, ar 0:2 piekāpjoties Katarai.

1. grupa.

Irākai divās spēlēs viens punkts, līdere - Austrālija.
Uzreiz pēc izlozes kļuva skaidrs, ka tieši pirmā grupa dēvējama par Nāves grupu. Tajā tika salozētas trīs spēcīgas Āzijas izlases - Irāka (Āzijas čempione), Austrālija (nupat pārgājusi uz Āzijas zonu, šīs komandas spēks komentārus neprasa) un arī ambiciozā Ķīna. Pirmajā kārtā Irāka nomināli savā laukumā (mačs notika AAE, jo, kā zināms, Irākā ir nestabila politiskā situācija) nospēlēja neizšķirti 1:1 ar Ķīnu, bet šodien izbraukumā zaudēja komandai, kurai, neskatoties uz labo līmeni, šajā Nāves grupā paredzēja pēdējo vietu - Katarai ar 0:2. Līdz ar šo Irāka divos mačos izcīnījusi nieka vienu punktu, pie tam ne reizi vēl nav spēlējusi ar spēcīgo Austrāliju. Izskatās, ka Āzijas čempione šo kvalifikācijas kārtu (kas nav pēdējā) varētu nepārvarēt. Tikmēr Ķīna savā laukumā ar Austrāliju nospēlēja neizšķirti 0:0.

Ķīna - Austrālija 0:0
Katara - Irāka 2:0

1. grupas turnīra tabula.

Vieta Komanda Spēles Punkti
1. Austrālija 2 4
2. Katara 2 3
3. Ķīna 2 2
4. Irāka 2 1

2. grupa.

Pārsteidzošs zaudējums arī Japānai.
Iespējams vēl vairāk šajā kārtā pārsteidza Japānas izlases zaudējums Bahreinai ar 0:1 (vienīgie vārti - 77. minūtē). Jā, arī Bahreinai ir laba komanda, tomēr par Japānas meistarības pārākumu reti kurš šaubījās. Laukumā šo meistarību parādīt neizdevās un nācās zaudēt. Tiesa, Japānai situācija nav tik kritiska, cik Irākai. Pirmkārt, trīs punkti tika izcīnīti jau pirmajā spēļu dienā, bet, otrkārt, šī grupa nav tik spēcīga un visticamāk tieši Japāna ar Bahreinu arī tiks tālāk.

2. grupa.
Bahreina - Japāna 1:0
Taizeme - Omāna 0:1

Turnīra tabula.

Vieta Komanda Spēles Punkti
1. Bahreina 2 6
2. Japāna 2 3
3. Omāna 2 3
4. Taizeme 2 0

3. grupa.

Ziemeļkoreja pret Dienvidkoreju - neizšķirti.
Politiskās situācijas dēļ daudzus īpaši interesēja Ziemeļkorejas un Dievidkorejas spēle. Mača rezultāts draudzīgs - 0:0. Vairāk gan tika gaidīta 2002. gada Pasaules kausa izcīņas 4. vietas ieguvēju dienvidkorejiešu uzvara. Šķiet, šajā grupā tieši abas Korejas varētu tikt tālāk. Pretestību gan mēģinās izrādīt Jordānija, kura šodien, uzvarot Turkmenistānā, tika pie pirmajiem trim punktiem.

3. grupa.
Turkmenistāna - Jordānija 0:2
Ziemeļkoreja - Dienvidkoreja 0:0

Turnīra tabula.

Vieta Komanda Spēles Punkti
1. Dienvidkoreja 2 4
2. Ziemeļkoreja 2 4
3. Jordānija 2 3
4. Turkmenistāna 2 0

4. grupa.

Uzbekistāna pārliecinoši apspēlē Saūda Arābiju.
Ļoti negaidīts rezultāts tika fiksēts Uzbekistānas - Saūda Arābijas spēlē. Protams, varēja gaidīt, ka uzbeki spētu apspēlēt vairākkārtējos Pasaules kausa izcīņas finālturnīru dalībniekus Saūda arābiešus, taču tāds beigu rezultāts pārsteidza - 3:0 Uzbekistānas labā. Pirmie vārti tika iesisti pašā pirmā puslaika izskaņā, bet atlikušie divi otrajā puslaikā. Vienus vārtus šajā mačā guva uzbeku lielākā zvaigzne Maksims Šackihs. Tagad Uzbekistāna savā 4. grupā atrodas vienvadībā, bet Saūda Arābija punktu skaita ziņā ir līdzās Singapūrai.

4. grupa.
Uzbekistāna - Saūda Arābija 3:0
Singapūra - Libāna 2:0

Turnīra tabula.

Vieta Komanda Spēles Punkti
1. Uzbekistāna 2 6
2. Singapūra 2 3
3. Saūda Arābija 2 3
4. Libāna 2 0

5. grupa.

Irāna atkal neuzvar.
Pārsteigumu Āzijā netrūkst. Mokās arī Irāna. Pēc negaidīta neizšķirta 1. kārtā savā laukumā pret Sīriju (0:0), šodien no viņiem tika gaidīta pirmā uzvara. Atkal nekā. Šoreiz punkti tika dalīti uz pusēm izbraukumā ar Kuveitu - 2:2. Interesants bija mača sižets - Irāna pēc nospēlētām piecām minūtēm (!) jau atradās vadībā ar 2:0, taču pamanījās uzvaru izlaist. Kuveita izlīdzinājumu panāca 82. minūtē. Tagad Irānai divās spēlēs ir tikai divi punkti un nākamajās divās kārtās jātiekas ar grupas līderi - Apvienoto Arābu Emirātu izlasi. Ja arī šajos divos mačos nesekmēsies, tad Irānai nopietni draudēs palikšana ārpus divu labāko komandu skaita.

5. grupa.
Sīrija - Apvienotie Arābu Emirāti 1:1
Kuveita - Irāna 2:2

Turnīra tabula.

Vieta Komanda Spēles Punkti
1. Apvienotie Arābu Emirāti 2 4
2. Irāna 2 2
3. Sīrija 2 2
4. Kuveita 2 1

Izspēles sistēma.
Atgādinām, ka Āzijas zonai ir 4.5 ceļazīmes (piektā spēcīgākā vienība tiksies papildus "play-off" ar Austrālijas zonas uzvarētāju) uz 2010. gada finālturnīru, kurš norisināsies Dienvidāfrikas Republikā. Kvalifikācijas turnīru uzsāka 43 Āzijas izlases, bet tagad 3. kārtā turpina vairs tikai spēcīgākās 20, kuras ir sadalītas piecās grupās pa četrām izlasēm. Pirmo reizi Āzijas zonā sacenšas Austrālijas izlase. Pirmā spēļu diena notika 6. februārī, otrā šodien, bet atlikušās četras būs 2., 7., 14. un 22. jūnijā. Tālāku cīņu par ceļazīmēm uz finālturnīru turpinās katras grupas divas veikmīgākās izlases.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -4 [+] [-]

, 2008-03-27 00:43, pirms 17 gadiem
es nesaprotu kapec Austrālija spele Azijas zona, nevis sava - Austrālijas zona??
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2008-03-27 00:57, pirms 17 gadiem
Par Austrāliju:
FIFA Austrālijas un Okeānijas zonai ne par ko nevēlējās dot 1 vietu Pasaules kausa finālturnīrā. Deva tikai 0.5 vietas, pēdējā laikā liekot Austrālijas un Okeānijas zonas uzvarētājai cīnīties pret 5. vietas ieguvēju Dienvidamerikā. Austrālija savā zonā allaž bez problēmām uzvarēja (būtībā jāpārspēj tikai diezgan vājā Jaunzēlande), bet cīņās pret 5. vietu neveicās. Protams, Austrālija ar situāciju nebija apmierināta - 4 gados viss izšķīrās nieka 2 spēlēs pret Dienvidamerikas komandu. Tagad Āzijā būs lielākas cerības.

Neskaitot 2006. gada PK, kur Hidinka vadītā Austrālija tikai astotdaļfinālā zaudēja nākamajai pasaules čempionei Itālijai, pirms tam austrālieši pēdējo reizi PK finālturnīrā spēlēja 1974. gadā... Par pēdējiem PK - 1994. gadā ceļu uz finālturnīru aizgrieza Argentīna ar Maradonu, 1998. gadā Irānai (1. spēlē Irānā 1:1, bet otrajā Melnburnā no 2:0 pamanījās nospēlēt 2:2 un netikt), 2002. gadā Urugvajai (1:0 un izbraukumā 0:3), 2006. gadā revanšs Urugvajai (0:1, 1:0, uzvara pendelēs). Tad beidzot izdevās pāriet uz Āzijas zonu - ne jau tikai tāpēc, lai varētu vieglāk tikt uz finālturnīriem, bet lai arī būtu izlasei nopietna spēļu prakse. Citādi būtībā spēlēja tikai draudzības spēlēs + 2 svarīgas spēles 4 gados...

     [+] [-]

, 2008-03-27 08:03, pirms 17 gadiem
Nu ir arī mazas saliņas Austrālijā un Okeānijā. Ja nemaldos, tad tieši Austrālijas izlase uzstādīja Pasaules rekordu, sagraujot mazas saliņas futbola komandu ar ~ 30:0
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2008-03-27 09:37, pirms 17 gadiem
Par visrakstā minēto Irākas izlases ķezu diez vai stipri jābrīnās, nav slikta komanda, bet Āzijas čempionātu vinnēja tomēr vairāk ar emocionālo pacēlumu.

     [+] [-]

, 2008-03-27 10:30, pirms 17 gadiem
Šoreiz ir saprotama izspēles sistēma.Atceros pirms iepriekšējā PČ runāja,ka Āzijas kvalifikācijas sistēmu var mācīt augstskolas studentiem,tik sarežģīta tā bija.