Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

FIFA izmeklēs britu žurnālistu aizturēšanu Katarā; sponsorus aicina protestēt

Rolands Eliņš

FIFA izmeklēs britu žurnālistu aizturēšanu Katarā; sponsorus aicina protestēt
Ārzemju strādnieki, kuri Kataras tuksnesī gatavo PK finālturnīru
Foto: AFP/Scanpix

Kataras Pasaules kausa finālturnīra rīkotājiem jaunas problēmas - ITUC izsūtīju oficiālu vēstuli FIFA galvenajiem sponsoriem, aicinot iestāties par labāku darba apstākļu nodrošināšanu stadionu būvniekiem, savukārt BBC redakcija nosodījusi tās žurnālistu aizturēšanu un pieprasa Kataras valdību sniegt paskaidrojumus, turklāt žurnālistu aizturēšanu sākusi izmeklēt arī FIFA.

Par Kataras stadionu būvniecībā iesaistīto cilvēku darba apstākļiem runāts jau sen, un vairāki avoti norāda, ka tie neatbilst starptautiskajām normām. Starptautiskās arodbiedrībukonfederācijas (ITUC) vadītājs Šarans Barovs spēris soli tālāk un Katarā notiekošo nosaucis par verdzību. Barovs publiski kritizējis strādnieku darba un dzīvošanas apstākļus un oficiālā vēstulē aicinājis FIFA galvenos sponsorus izdarīt spiedienu uz futbola vadošo organizāciju, lai apturētu Katarā notiekošo.

Vēstule nosūtīta astoņiem lielākajiem sponsoriem - "Adidas", "Gazprom", "Hyundai", "Kia", "McDonald", "Budweiser", "Coca-Cola" un "Visa". Daži no tiem jau pagājušajā gadā publiski izteica savas bažas par Kataras PK korupcijas lietas un aicināja uz rūpīgu izmeklēšanu.

Katarā strauji notiek ne tikai stadionu, bet arī infrastruktūras celtniecība, jo plānots sagaidīt vēl nebijušu tūristu un futbola līdzjutēju pieplūdumu. Tiek ziņots, ka Katarā miruši vairāki simti imigrantu-strādnieku no citām Āzijas valstīm, pārsvarā no nesen zemestrīcē cietušās Nepālas, tāpat arī pastāv viedoklis, ka daudz lielāks skaits guvuši nopietnas traumas nedrošo darba apstākļu dēļ.

Aicinājumu atbildīgajām personām rīkoties un uzņemties atbildību par notiekošo paudusi arī arodbiedrības izveidotā kustība "Play Fair Qatar", kuras vadītājs Stīvens Rasels izteicies, ka pašreizēja situācija vedina uz to, ka katra PK2022 spēle prasīs vairāk nekā 62 strādnieku dzīvības: "FIFA un tās sponsori nevar mazgāt rokas nevainībā un izlikties, ka nekas nenotiek. Viņu morāla atbildība ir nodrošināt, lai Katara pārtrauc ignorēt cilvēktiesību normas."

Kataras amatpersonas devušas solījumus uzlabot situāciju, taču arvien pieaugošās ārzemju mediju bažas nav spējušas apslāpēt, turklāt izraisīts vēl viens Katarai neglaimojošs starpgadījums, proti, aizturēti četri BBC žurnālisti, kuri veidojuši reportāžu par finālturnīra sagatavošanas darbos nodarbinātajiem cilvēkiem. Turpinājumā abu pušu oficiālie paziņojumi.

Kataras valdības paziņojums
"Komunikācija birojs bija ielūdzis vairākus žurnālistus aplūkot strādnieku darba apstākļus, kā arī dažus no jaunuzceltajiem strādnieku ciematiņiem. Mēs devām medijiem brīvību intervēt, ko vien viņi vēlas, un aplūkot ciematiņus bez īpašas uzraudzības. Iespējams, ka BBC pārstāvji negaidīja, ka valdība viņiem dos šādu atļauju, tādēļ nolēma veikt paši savas vizītes un intervijas pirms paredzētās tūres. To darot, tika pārkāptas privātīpašuma robežas, kas Katarā, tāpat kā daudzās citās valstīs, ir nelikumīgi. Tika pieaicināt drošības spēki, un BBC pārstāvji aizturēti."

BBC redakcijas atbilde
"Esam iepriecināti, ka mūsu kolēģi ir atbrīvoti, taču vēlamies uzsvērt faktu, ka viņi vispār bija aizturēti. Viņu klātbūtne Katarā nebija nekāds noslēpums, un viņi darbojās pēc pilnībā korektiem žurnālistikas standartiem. Kataras valdības amatpersonas sniegušas vairākus savstarpēji pretrunīgus izskaidrojumus, lai attaisnotu viņu aizturēšanu, taču mūsu žurnālisti visus tos noraidījuši. Mēs vēlamies saņemt no Kataras varas iestādēm pilnvērtīgu paskaidrojumu un konfiscētā ekipējuma atdošanu."

BBC žurnālisti pavadīja apcietinājumā divas dienas, kuru laikā tika vairākkārt nopratināti un pēc tam atbrīvoti bez uzrādītas apsūdzības. Tas raisījis plašu sašutuma vilni vairākos lielākajos medijos, turklāt viens no aizturētajiem žurnālistiem, Marks Lobels pēc atbrīvošanas publicējis rakstu, atklājot, ka imigrantiem Katarā tiek maksāta tikai daļa no apsolītās algas, viņiem nav iespēju lauzt līgumu, kurš noslēgts uz pieciem gadiem, turklāt visi līgumi ir angļu valodā arī tad, ja attiecīgais strādnieks šo valodu nemaz neprot.

FIFA, reaģējot uz šo notikumu, paziņojusi, ka uzsāks savu neatkarīgu izmeklēšanu, vērtējot Kataras drošības dienestu pamatu aizturēt ārvalstu žurnālistus. Arī FIFA prezidents Zeps Blaters iepriekš bija paudis savas bažas par Kataras stadionu un infrastruktūras celtniecības procesu, tiesa, tieši viņa vadītā izpildkomiteja Katarai piešķīra šīs tiesības vienā no pretrunīgākajiem lēmumiem, ko FIFA jelkad pieņēmusi. Kritiku šai valstij kā PK finālturnīra rīkotājai izteikuši vairāki futbola federāciju vadītāji, turklāt joprojām nav noslēgusies korupcijas lieta izmeklēšana. FIFA vadība gan vairākkārt arī uzsvērusi, ka par spīti problēmām neplāno atņemt Katarai PK rīkošanas tiesības.

"Al-Wakra" stadiona projekts...

Foto: AP/Scanpix

...un kā stadiona būvniecības vieta izskatās šobrīd. Foto uzņemti šī gada ceturtajā maijā.

Foto: AFP/Scanpix

Izmantotie resursi:
BBC - Homepage
Fédération Internationale de Football...

     [+] [-]

, 2015-05-19 09:13, pirms 9 gadiem
bagātie visur vienādi, pat ja nauda nelien bankas kontā, tik un tā strādniekam nemaksās un žmiegsies uz darba drošības rēķina

līdzi tāpat neko nepaņems

     [+] [-]

, 2015-05-19 09:15, pirms 9 gadiem
Kur var prātā ienākt taisīt PK Katarā. Nauda pāri visam. Ko vēlāk darīs ar šiem stadioniem? Šeihi dara, ko grib, spēlējas kā bērnībā ar LEGO.