Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

Blaters iesniedz apelāciju, FIFA paziņo par 102 miljonu vērtiem zaudējumiem 2015.gadā

Rolands Eliņš

Blaters iesniedz apelāciju, FIFA paziņo par 102 miljonu vērtiem zaudējumiem 2015.gadā
Zeps Blaters
Foto: AP/Scanpix

Bijušais FIFA prezidents Zeps Blaters oficiāli vērsies Sporta arbitrāžas tiesā (CAS), apstrīdot FIFA Ētikas komisijas lēmumu diskvalificēt viņu no visām futbola aktivitātēm uz sešiem gadiem. Savukārt FIFA finanšu pārskatā par 2015. gadu pirmoreiz norādīta arī prezidenta alga (3.27 miljoni eiro 2015. gadā), kā arī pavēstīts par vairāk nekā 100 miljonu eiro vērtiem zaudējumiem aizvadītajā gadā.

80 gadus vecais Zeps Blaters un joprojām UEFA prezidenta amatā esošais Mišels Platinī tika sodīti ar diskvalifikāciju pēc FIFA Ētikas komisijas lēmuma. Tika atzīta viņu vaina FIFA Disciplinārā reglamenta pārkāpumos, kuru skaitā arī Blatera veikts 1.8 miljonu eiro vērts maksājums Platinī pirms dažiem gadiem. Šī maksājuma mērķis un godīgums joprojām nav pierādīti, tāpat arī nav pierādīts pretējais, jo joprojām norisinās Šveices varas iestāžu veikta izmeklēšana.

Platinī šīs diskvalifikācijas dēļ zaudēja iespēju kandidēt FIFA prezidenta vēlēšanās, kurās uzvarēja viņa kolēģis UEFA Džanni Infantīno. Platinī gan tik un tā marta sākumā izmantoja iespēju vērsties CAS ar apelāciju, un šodien to pašu paveicis arī Blaters.

Blaters pieprasa viņa diskvalifikācijas atcelšanu pilnā apjomā. CAS apstiprinājusi viņa prasības saņemšanu un cer lietu izskatīt līdz maija beigām. Platinī gadījumā lietas izskatīšanas datums ir svarīgs, jo jūnijā viņa dzimtenē Francijā sāksies Eiropas čempionāta finālturnīrs.

FIFA tikmēr pirmoreiz publiskojusi Blatera saņemto algu prezidenta amatā - 2015. gadā viņš no FIFA saņēma 3.27 miljonus eiro. Tā ir mazāka summa nekā iepriekšējos gados, jo šoreiz Blaters nav saņēmis prēmijas lieliskiem rezultātiem. FIFA savukārt aizvadītajā gadā cietusi 102 miljonus eiro prāvus zaudējumus, kas radušies sponsoru intereses krituma dēļ vairāku korupcijas skandālu ietekmē. FIFA izdevumu ailītē atzīmēti arī juridiskie pakalpojumi, kas 2015. gadā bijuši 54 miljonu eiro apmērā. Organizācijas finanšu uzkrājumi gan cietuši salīdzinoši nelielu triecienu un joprojām tiek vērtēti 1.2 miljardu eiro vērtībā.

Blaters un Platinī jau iepriekš bija paziņojuši savus nodomus cīnīties līdz pēdējai iespējai par diskvalifikācijas atcelšanu. Vēršanās FIFA Apelāciju komisijā viņiem bija palīdzējusi samazināt diskvalifikācijas apmērus no sākotnēji piešķirtajiem astoņiem gadiem līdz sešiem gadiem.

Blaters FIFA prezidenta amatu bija ieņēmis kopš 1998. gada, taču pagājušajā vasarā uzreiz pēc kārtējās uzvaras vēlēšanās pakļāvās futbola sabiedrības spiedienam un atkāpās no amata, izziņojot jaunas vēlēšanas, kurās uzvarēja jau pieminētais Infantīno.

Izmantotie resursi:
Sepp Blatter takes Fifa ban appeal to Court of...
FIFA reports loss for 2015, but increases...

  -1 [+] [-]

, 2016-03-17 19:28, pirms 9 gadiem
''un joprojām UEFA prezidenta amatā esošais Mišels Platinī...''

Noziedznieks - bet vēl strāda.

  -1 [+] [-]

, 2016-03-17 21:20, pirms 9 gadiem
Blaters taisās līdz 100 gadiem dzīvot? Drīz tăpat jāmirst. Ko viņš tur pārdzīvo.

  -1 [+] [-]

, 2016-03-17 21:25, pirms 9 gadiem
Kapeikas, salīdzinot ar to, ko krievu bosi izcēla no Soču budžeta