Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

Jaunzēlande uzvar Okeānijā un garantē vietu Konfederāciju kausā

Rolands Eliņš

Jaunzēlande uzvar Okeānijā un garantē vietu Konfederāciju kausā
Jaunzēlande svin uzvaru Okeānijas čempionātā
Foto: FIFA

Jaunzēlandes futbola izlase pēcspēles sitienos pārspēja Papua Jaungvineju un piekto reizi savā vēsturē ieguva Okeānijas Nāciju kausu. Tas ļaus Jaunzēlandai pēc astoņu gadu pārtraukuma un ceturto reizi vēsturē piedalīties Konfederāciju kausa izcīņā.

Okeānijas Nāciju kausā piedalījās astoņas izlases, un Jaunzēlande uzvarēja B apakšgrupā, kurā bija kopā ar Zālamana salām, Fidži un Vanuatu. Tas ļāva kvalificēties nākamajai kārtai Pasaules kausa atlasē, kā arī deva vietu Nāciju kausa pusfinālā.

Pusfinālā Jaunzēlande ar 1:0 pārspēja Jaunkaledoniju, bet finālā tikās ar turnīra organizētāju Papua Jaungvineju. Ne spēles pamatlaikā, ne papildlaikā vārti netika gūti, bet pēcspēles sitienos jaunzēlandieši bija pārāki ar 4:2. Papua Jaungvinejai tas bija ne tikai pirmais Okeānijas kausa fināls, bet arī pirmā reize, kad izdevies iekļūt pusfinālā.

Jaunzēlande Nāciju kausu ieguvusi piekto reizi vēsturē un kļuvusi par tituliem bagātāko izlasi Okeānijā, pārspējot Austrāliju, kura Nāciju kausā triumfējusi četras reizes. Jāatgādina, ka Austrālija kopš 2006. gada ir Āzijas Futbola konfederācijas dalībvalsts un Okeānijas čempionātā vairs nespēlē, atstājot Jaunzēlandi kā lielāko spēku Okeānijā. Pirms četriem gadiem jaunzēlandieši gan favorītu statusu nespēja attaisnot un palika trešajā vietā.

Jaunzēlande kā Okeānijas čempione garantējusi sev vietu Konfederāciju kausā, kurš tradicionāli norisinās nākamā Pasaules kausa mājvietā gadu pirms finālturnīra. Šoreiz tas notiks 2017. gadā Krievijā. Vēl tajā vietu nokārtojušas Vācija (pasaules čempione), Krievija (turnīra saimniece), Austrālija (Āzijas čempione), Čīle (2015. gada „Copa America” uzvarētāja), un Meksika (CONCACAF čempione). Vēl pieejamas divas brīvas vietas, kuras iegūs „Euro 2016” uzvarētāja un Āfrikas Nāciju kausa čempione.

Okeānijas čempionvienības

Gadsčempione
2016Jaunzēlande
2012Taiti
2008Jaunzēlande
2004Austrālija
2002Jaunzēlande
2000Austrālija

Izmantotie resursi:
Fédération Internationale de Football...