Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

Ēģipte dosies aizstāvēt titulu

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Ēģipte dosies aizstāvēt titulu
Ēģiptes izlase.
Foto: AFP

Šovakar piedāvājam apskatu par Ēģiptes izlasi - komandu, kas triumfēja pēdējā Āfrikas Nāciju kausa izcīņā 2006. gadā. Ēģiptiešu futbolisti ir ne tikai šī brīža Āfrikas kontinenta čempioni, bet arī visbiežāk triumfējusī vienība šajā turnīrā.

Vispārīgi.
Ēģipte spēlēs C apakšgrupā kopā ar Kamerūnu, Zambiju un Sudānu. Ēģiptes komanda tiek saukta par Faraoniem. Lai gan Ēģipte ir šī brīža Āfrikas čempione, šo izlasi bukmeikeri nav ierindojuši starp četrām turnīra favorītēm. Tiesa, viņi ir diezgan droši, ka vismaz ceturtdaļfinālā Ēģipte iekļūs – līdz ar Kamerūnu ēģiptieši ir izteikti C grupas favorīti. Ēģipte ir pati titulētākā Āfrikas Nāciju kausa izcīņas izlase, bet par to finālturnīru vēstures sadaļā.

Kvalificēšanās.
2008. gada Āfrikas Nāciju kausa izcīņas finālturnīram Ēģipte kvalificējās diezgan viegli, ieņemot 1. vietu un par pieciem punktiem apsteidzot tuvāko sekotāju. Tiesa, tieši pusi spēļu Ēģipte uzvarēt nespēja – visās trīs izbraukuma spēlēs tika fiksēts neizšķirts. Savā laukumā trīs gūtās uzvaras gan šaubas par Ēģiptes iekļūšanu finālturnīrā neradīja. 2. atlases grupa beigās izskatījās sekojoši:
1. Ēģipte 6 12
2. Mauritānija 6 7
3. Burundi 6 7
4. Botsvāna 6 7

Finālturnīrs.
Pirms finālturnīra izlozes Ēģipte atradās 1. grozā, taču ar izlozi mazliet nepaveicās, jo no 2. groza pretī tika Kamerūna (piemēram, Maroka būtu nedaudz labvēlīgāks scenārijs), ar kuru ēģiptieši tiksies grupas pirmajā spēlē. Ēģiptes kalendārs finālturnīrā būs sekojošs:
22. janvāris. Ēģipte – Kamerūna
26. janvāris. Ēģipte – Sudāna
30. janvāris. Ēģipte – Zambija

Finālturnīru vēsture.
Ēģipte ir piedalījusies visos Āfrikas Nāciju kausa izcīņas kvalifikācijas turnīros, izņemot trīs reizes, kad pati rīkoja finālturnīru. Ēģiptieši vienīgie par Melnā kontinenta čempioniem kļuvuši piecas reizes. Tuvākajām sekotājām Ganai un Kamerūnai pa četriem triumfiem. Ēģipte uzvarēja Āfrikas Nāciju kausa izcīņā pirmajos divos čempionātos 1957. un 1959. gadā (toreiz gan piedalījās tikai 3-4 izlases). Pēc tam tas neizdevās gandrīz 30 gadus, līdz 1986. gadā tas atkal izdevās. 1998. gadā Ēģipte uzvarēja ceturto reizi, bet piektā reize bija pagājušajā čempionātā 2006. gadā, kad viņi triumfēja savās mājās. Jāpiebilst, ka no trim finālturnīru organizēšanas reizēm ēģiptieši divreiz kļuvuši par čempioniem.

Atskaitot piecas reizes kļūšanu par Āfrikas Nāciju kausa izcīņas čempioniem, ēģiptieši vienreiz zaudējuši finālā (1962. gadā neizdevās uzvarēt trešo čempionātu pēc kārtas, finālā ar 2:4 papildlaikā piekāpjoties Etiopijai), vēl trīs reizes izcīnījuši bronzu, bet divreiz palikuši ceturtie. Kopš 1994. gada no septiņiem finālturnīriem Ēģipte tikai reizi nespēja izkļūt no savas grupas.

Izlases vēsture.
Ēģipte ir pirmā, no Āfrikas izlasēm, kas piedalījusies Pasaules kausa izcīņā – tas notika tālajā 1934. gadā. Pirmo spēli savā vēsturē ēģiptieši aizvadīja vēl agrāk, kad 1920. gadā Ģentē (Beļģija) ar 1:2 zaudēja Itālijai. Lielākā uzvara datējama ar 1963. gadu, kad ar 15:0 tika uzvarēta Laosa. Smagāko zaudējumu ēģiptieši piedzīvoja 1928. gadā, kad ar 3:11 piekāpās tai pašai Itālijai.

Jau minēts, ka Ēģipte 1934. piedalījās Pasaules kausa izcīņā. Toreiz jau 1. kārtā tika atzīts Ungārijas pārākums ar 2:4 (turnīrs tika aizvadīts pēc play-off sistēmas).Visā atlikušajā izlases vēsturē Ēģiptei tas izdevās vēl tikai vienu reizi, kad tā iekļuva 1990. gada finālturnīrā, kas norisinājās Itālijā. Turnīra sākums nebija slikts – 1:1 pret Nīderlandi un 0:0 pret Īriju. Izšķirošajā trešajā mačā ar 0:1 tika zaudēts Anglijai – interesanti, ka šī bija vienīgā no sešām spēlēm grupā, kas nebeidzās neizšķirti.

Kā redzams, Ēģipte ir izteikta Āfrikas Nāciju kausa izcīņas komanda – šai turnīrā ēģiptiešiem ir izcili panākumi, savukārt uz Pasaules kausa izcīņas finālturnīriem viņi tikuši gaužām reti (tiesa, ne vienmēr viņi piedalījās atlases turnīrā).

FIFA rangā Ēģipte šobrīd atrodas 39. vietā (6. pozīcija starp Āfrikas komandām). Augstākais punkts, kas sasniegts 1998. gadā, kad Ēģipte atradās 17. vietā. Viszemāk rangā Ēģipte bija 2003. gadā, kad ieņēma nebūt ne slikto 44. pozīciju.

Treneris.
Hasans Sehata (Ēģipte).
Atšķirībā no citām Āfrikas TOP komandām, kas par treneri algo eiropiešus vai brazīlieti (DĀR gadījumā), Ēģipte uzticas pašmāju speciālistam. Savulaik viņš no 1972. līdz 1980. gadam spēlēja Ēģiptes izlases sastāvā, tā arī neuzvarēdams Āfrikas Nāciju kausa izcīņā kā spēlētājs. Tomēr 1974. gadā viņš tika atzīts par labāko šī turnīra spēlētāju, un Sehata ir vienīgais ēģiptiešu futbolists, kam tas ir izdevies.

Par treneri Sehata kļuva 1983. gadā, vadot dažādus klubus. 2001. gadā viņš pārņēma Ēģiptes U-20 izlasi, savā vecuma grupā uzvarot Āfrikas čempionātā un sasniedzot ceturtdaļfinālu Pasaules meistarsacīkstēs. 2006. gadā viņš jau kļuva par Ēģiptes pieaugušo izlases treneri un ar pirmo piegājienu kopā ar savu komandu triumfēja tā paša gada Āfrikas Nāciju kausa izcīņā. Ēģiptes prezidents Hosams viņam pat pasniedza speciālu medaļu.

Šī brīža izlases modelis.
Sehata sastāvu šim Āfrikas Nāciju kausa izcīņas finālturnīram vēl nav nosaucis, taču ir paplašinātais 32 kandidātu saraksts. Veseli 25 no viņiem pārstāv Ēģiptes klubus. No mums labi pazīstamiem spēlētājiem minami vien Mohameds Zidans ("Hamburg", Vācija), Ahmeds Hassans ("Anderlecht", Beļģija), Mohameds Šavkijs ("Middlesbrough", Anglija), H.Galī ("Tottenham Hotspur", Anglija). Ēģiptes izlasē jau kādu laiku nespēlē Anglijas Premjerlīgā panākumus guvušais Mido, kuram ar valstsvienības vadību ir nesaskaņas.

eSports.lv rakstu sērija par Āfrikas Nāciju kausa izcīņu un tās dalībniecēm.
16 dienas līdz Āfrikas Nāciju kausa izcīņai
Angola mēģinās izdzīvot Nāves grupā
Benina brauc tikai piedalīties?
Pareira vadīs cīņā DĀR izlasi

     [+] [-]

, 2008-01-07 21:03, pirms 17 gadiem
nu es domaju ka shoreiz vinji pat 3-nieka neiekljus!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2008-01-07 22:07, pirms 17 gadiem
Mido šogad nespēlēs,viņš taču Eiropā man liekas spēlēja...

  +2 [+] [-]

, 2008-01-07 22:28, pirms 17 gadiem
Domāju ļoti nopietna komanda, gribētos redzēt Mido darbībā, tieši viņš visspilgtāk palicis atmiņā no iepriekšējā čempionāta. Tiks tālu, bet nedomāju, ka izcīnīs uzvaru visā turnīrā. Vispār šie raksti baigi interesanti visi, super! Nevaru sagaidīt 20. janvāri

  -2 [+] [-]

, 2008-01-07 22:33, pirms 17 gadiem
Kamerūna paņems

  -1 [+] [-]

, 2008-01-08 08:30, pirms 17 gadiem
vinji uz haljavu vinee tik
domaju ka pienaacis laiks GANAI

     [+] [-]

, 2008-01-08 21:24, pirms 17 gadiem
Bistami konkurenti visime Afrikanjiem!!

     [+] [-]

, 2008-01-14 19:04, pirms 17 gadiem
Grūti ies bet spejīgi izveidot labu un vienotu komandu kuru spēcīgiem pretiniekiem būs grūti apspēlēt
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja