Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:124, Did:0, useCase: 3

Francija: Makelelē un Kupē beidz karjeru, Haince un Lučo atstās Marseļu un citi jaunumi

Agris Suveizda

Francija: Makelelē un Kupē beidz karjeru, Haince un Lučo atstās Marseļu un citi jaunumi
Klods Makelelē un Ludoviks Žulī ar 2010.gadā izcīnīto Francijas kausu
Foto: AFP/Scanpix

Svētdien noslēdzās Francijas futbola čempionāta sezona. Transfēru logs vēl nav atvērts, taču jau ar pilnu klapi sācies ikgadējais baumu un sarunu laiks. Skaidrs, ka Marseļas "Olympique" atstās Gabriels Haince. Argentīnietim sekot varētu arī Lučo Gonsaless. Savukārt svētdien pēdējo maču gan PSG, gan savā karjerā aizvadīja Klods Makelelē un Gregorijs Kupē. Piedāvājam iespējamo vai jau praktiski skaidro pāreju vai lēmumu apskatu.

Makelelē, Kupē un Ramē beidz karjeru

Pēdējo spēli svētdien aizvadīja divi PSG veterāni - Klods Makelelē un Gregorijs Kupē. Kinšasā, Zairā, dzimušais Makelelē jau četru gadu vecumā pārcēlās uz Parīzi, taču futbolista karjeru viņš sāka "Nantes". Pirms pievienošanās Madrides "Real" 2000.gadā, Makelelē pārstāvēja arī Marseļas "Olympique" un Spānijas "Celta". 2003.gadā Makelelē pievienojās Londonas "Chelsea", bet Parīzē atgriezās 2008.gadā. 38 gadus vecais Klods kļuvis par Francijas čempionu, divreiz triumfējis Spānijas un Anglijas čempionātos, kā arī divreiz iekļuvis Čempionu līgas finālā.

Tāpat Makelelē kā kapteinis divu gadu laikā divreiz aizvedis PSG līdz kausa finālam – pagājušajā sezonā tajā tika pieveikta "Monaco", tomēr šogad nācās piedzīvot zaudējumu pret "Lille". Francijas izlases zelta laikos Makelelē gan lielās konkurences dēļ neizdevās nostiprināties sastāvā - Les Blues rindās Makelelē kontā 71 spēle un neviena titula. Interesanti, ka Klods jau pagājušajā sezonā nolēma beigt karjeru un turpināt strādāt PSG sistēmā, tomēr pēcāk viņu pierunāja turpināt spēlēt vēl vienu sezonu.

Kupē savu karjeru sāka "St.-Etienne" vienībā, bet pēcāk pārcēlās uz niknākās ienaidnieces nometni – uz Lionas "Olympique". Lionā Kupē aizvadīja spožu laiku, septiņreiz kļūstot par Francijas čempionu. Pēc vairāk nekā desmit Lionā pavadītiem gadiem Kupē, dodot ceļu Igo Lorisam, devās uz Madrides "Atletico". 2009.gadā Kupē pārcēlās uz Parīzi. Šo sezonu Kupē iesāka kā pamatvārtsargs, taču, pieļaujot vairākas kļūdas, visai ātri nokļuva uz rezervistu soliņa.

Tomēr arī Edels sezonas gaitā pieļāva vairākas rupjas kļūdas, kas PSG maksāja gan dārgus punktus, gan izstāšanos no Eirokausiem, un Kupē sezonu noslēdza kā pirmais numurs. Tiesa, kausa finālā tieši viņa kļūdas dēļ "Lille" izrāva uzvaru (1:0). Francijas izlasē Kupē aizvadījis 34 mačus un divreiz ieguvis Konfederāciju kausu. Gluži kā Makelelē un Kupē, arī Ulrihs Ramē karjeru nolēmis beigt 38 gadu vecumā. Šo un iepriekšējo sezonu Ramē bija Sedrika Karaso dublieris. "Bordeaux" Ramē pārstāvēja kopš 1997.gada (!), bet Francijas izlasē Ulrihs piedalījies 12 mačos un vienreiz ieguvis Konfederāciju kausu.

Haince un Lučo prom, Dešāms un Mandanda paliek

Marseļas "Olympique" starpsezonā būs spiesta meklēt papildinājumu aizsardzībā. Pēc Tajes Taivo, kurš kā brīvais aģents pievienosies Itālijas čempionei "Milan", par aiziešanu paziņojis arī 33 gadus vecais argentīnietis Gabriels Haince. Zīmīgi, ka gan Haince, gan Taivo ir kreisās malas aizsargi, tiesa, Gabriels ļoti bieži spēlēja arī aizsardzības centrā. "Tas ir personisks, nevis sportiska rakstura lēmums. Tas ir pareizais lēmums, un tam nav nekāda sakara ar Didjē Dešāma nākotni. Ar šo klubu piedzīvoju brīnišķīgus mirkļus. Šis ir labākais brīdis aiziet. Tas ir ļoti sāpīgi. Atstājot citus klubus, tā nebija. Esmu sarūgtināts, jo šeit pavadīju lielisku laiku," piektdienas preses konferencē sacīja Haince.

Tautietim sekot varētu arī 30 gadus vecais uzbrūkošais pussargs Lučo Gonsaless, kurš 2009.gadā par kluba rekordsummu (18 miljoniem eiro) tika iegādāts no Portugāles "Porto". "Šorīt man bija tikšanās ar Lučo. Viņš vēlas aiziet, kas nav labas ziņas. Sacīju, ka vēlos viņu paturēt. Mums bija ierasta viedokļu apmaiņa, taču viņš vēlas ko mainīt. Varu to saprast. Mēneša laikā viņam jāatrod klubs. Pēc tam durvis būs slēgtas, un viņš paliks Marseļā. Man viņš kā spēlētājs ļoti patīk – lielisks cilvēks un profesionālis," Lučo iespējamo aiziešanu apstiprināja kluba prezidents Žans Klods Dasjē. Argentīnieša minimālā cena ir 13 miljoni eiro.

Ļoti liela neskaidrība ir par galvenā trenera Didjē Dešāma nākotni, kurš ir ļoti pieprasīts Eiropas tirgū. Aizvadītajā sezonā Dešāms atteica "Liverpool", savukārt nu par viņu lielu interesi izrādot "Roma". Dasjē gan kliedēja baumas, sakot, ka Dešāms paliks Marseļā. "Tas, kāpēc ir klusums par viņa nākotni, jums jāprasa viņam pašam. Viņš spēlējas ar žurnālistiem, taču man nav šaubu – Dešāms nākamajā sezonā būs Marseļas "Olympique" galvenais treneris. Esmu pārliecināts, ka viņš paliks ar mums, un to paziņosim tuvākajās dienās. Varbūt viņš vēlas, lai pasakām, ka mīlam viņu…Labi, pateikšu. Jā, Didjē, mēs tevi mīlam un vēlamies, lai tu paliec!" teica Dasjē.

Lai arī jau pieminētie Haince un Lučo ir bijušas nozīmīgas figūras, līdz ar viņu aiziešanu krietni tiktu atvieglots algu budžets – viņi bija arī vieni no vislabāk apmaksātajiem visā līgā. Baumo, ka Dešāms arī šajā starpsezonā centīsies nomedīt "Fiorentina" uzbrucēju Alberto Džilardīno, kura prasības varētu būt pat divas reizes mazākas nekā Hainces atalgojums (virs četriem miljoniem eiro).Daudz baumu presē bijis arī par kapteini Stevu Mandandu, kurš šosezon tika atzīts par Francijas čempionāta labāko vārtsargu. Dasjē izteicās, ka Mandanda nav pārdošanā.

Tāpat Dasjē apstiprināja interesi par pussargu Morganu Amalfitano, kuram beidzas līgums ar "Lorient" un kurš varētu kļūt par Lučo aizvietotāju. Amalfitano un Kevina Gameiro lieliskais duets šosezon nav palicis nepamanīts, un par Amalfitano interesi izrādījis arī PSG un vairāki Anglijas klubi. Vistuvāk viņa iegūšanai gan ir Marseļas klubs, kuram pievienoties vēloties arī pats Amalfitano.

Žervinjo jau izlēmis, Pedretī piekritis pārcelties uz Lilli

Nozīmīga vasara gaidāma jaunās čempiones "Lille" nometnē. Pilnīgi skaidrs, ka nākamsezon Lillē vairs nespēlēs aizsardzības balsts Adils Ramī, kurš jau janvārī noslēdza līgumu ar "Valencia". Prom doties varētu arī centra pussargs Joans Kabajs, kā arī kotdivuārietis Žervinjo, par kuriem ir liela interese Anglijas Premjerlīgā. "Mana izvēle ir manā galvā. Fani un vadība vēlas, lai palieku. Taču to, vai aizeju vai palieku, pārējie uzzinās vēlāk," sacīja pats Žervinjo, par kuru interesējoties "Arsenal", "Everton" un "Newcastle".

Savukārt savu izvēli vēl nav izdarījis sezonas labākais spēlētājs Francijā Edens Azārs, par kuru jau ilgu laiku interesi izrāda "Arsenal", Madrides "Real", bet nule cīņā nopietni iesaistījies arī Milānas "Inter". Beļģu talants izteicās, ka to izdarīs pēc atvaļinājuma. Tomēr, ja Žervinjo, kuram līgums ir spēkā vēl uz gadu, visticamāk, pārcelsies uz Angliju, Azāru acīmredzot vēl vismaz vienu sezonu redzēsim Lillē. Palikt vajadzētu arī sezonas labākajam trenerim Rudi Garsijam, kurš arī esot "Roma" interešu lokā.

Tikmēr "Lille" jau meklē aizstājējus Ramī un Kabajam. Kā vēsta France Football, "Lille" jau varētu būt mutiski vienojusies ar "Auxerre" pussargu Benuā Pedretī (30 gadi) un Maskavas "Lokomotiv" un Melnkalnes izlases centra aizsargu Marko Bašu (28). Pedretī nule presē apstiprināja vēlmi pārcelties uz Lilli: "Mana izvēle ir doties uz Lilli. Tas ir ļoti labs klubs ar interesantiem izaicinājumiem. Nevēlējos to visu apspriest agrāk, jo mana prioritāte bija palikt Osērā. Tagad ceru, ka klubu vadības šonedēļ tiksies un vienosies. Ar Lilli runāju jau vairāk nekā gadu, lielākoties iespējamās Kabaja aiziešanas dēļ. Taču viņš vēl nav aizgājis un "Auxerre" šosezon spēlēja Čempionu līgā. Tāpēc es paliku."

Lionas "Olympique" meklē galveno treneri

Lai arī Kloda Puela līgumā vēl palicis viens gads un kluba prezidents Žans Mišels Olass vismaz presē atbalstījis galveno treneri, maz ticams, ka Puels paliks Lionā. Bijušā "Monaco" un "Lille" trenera vadībā lionieši jau trīs sezonas nav izcīnījuši nevienu titulu, un fanu attieksme ir skaidra – publika pieprasa Puela skalpu. Sporta izdevums L'Equipe kā reālāko kandidātu min Remī Gardu, kurš savulaik jau bijis Lionas "Olympique" trenera asistents, kā arī treniņcentra direktors. 2008.gadā Gards esot atteicies trenera amatā nomainīt Žerāru Uljē, taču tagad viņa atbilde varētu būt cita. Par līguma laušanu ar Puelu Lionas klubam nāksies šķirties no trim miljoniem eiro.

Tuvākajā laikā vajadzētu noskaidroties Mišela Bastuša liktenim. Brazīliešu pussargs solījis savu lēmumu paziņot īsi pēc sezonas beigām. Par Bastušu visnopietnāk interesējas Turīnas "Juventus", un pārejas summa tiek lēsta 18 miljonu eiro apmērā. Tikmēr Lionā palikt vajadzētu pamatvārtsargam Igo Lorisam. Piektdien, taujāts par to, kur spēlēs nākamajā sezonā, Loriss atbildēja: "Ceru, ka Lionā…Tiešām ceru palikt. Daudz kas var notikt. Tagad lūkojos nākamo spēļu virzienā [vēl arī trīs mači izlasē – A.S.], un par to domāsim pēc tam." Tā kā Lionas "Olympique" spēja kvalificēties Čempionu līgai, Igo, visticamāk, vēl nemetīsies labākas dzīves meklējumos.

PSG paliek bez vārtsargiem, taču tiek pie Kataras miljoniem

Bez abiem pamatvārtsargiem palicis galvaspilsētas klubs PSG. Kā jau vēstīts, karjeru beidzis pieredzējušais Gregorijs Kupē, savukārt Parīzē nepaliks arī kamerūnietis ar Armēnijas pasi Apula Edels. Pats Edels presē sacīja, ka par šo lēmumu no galvenā trenera Antuāna Kombuarē uzzinājis tikai vakardienas rītā un bijis šokēts. Edels piebilda, ka vēlējies palikt PSG un bija gatavs piekrist pagarināt līgumu vēl uz diviem gadiem. Nākamajā sezonā PSG pamatvārtsargs, visticamāk, būs Nikolā Dušezs, kuram beidzas līgums ar "Rennes".

PSG, kas šodien tika pie jauniem īpašniekiem un līdz ar to arī pie Kataras miljoniem (turpmāko trīs sezonu laikā transfēros paredzēts investēt 150 miljonus eiro), pamazām sāk jaunās sezonas modeļa būvi. Bez Edela līgums acīmredzot netiks pagarināts arī ar 35 gadus veco aizsargu Semiju Traorē, savukārt pussargs Žeremijs Klemāns un uzbrucējs Pegijs Lujindula vēlas atstāt klubu. Pēdējie divi varētu doties attiecīgi uz Sentetjēnu un Tulūzu. Toties Kombuarē vēloties paturēt veterānu Ludoviku Žulī un 30 gadus veco pamatsastāva centra aizsargu Silvēnu Armānu. Kā vasaras galvenā prioritāte tiek minēts "Bordeaux" un Francijas izlases pussargs Alū Diarā. Potenciālā Makelelē aizstājēja cena ir 7,75 miljoni eiro.

"Sochaux" neatdos labāko piespēlētāju par sviestmaizi

Par sezonas labāko piespēlētāju kļuva 23 gadus vecais "Sochaux" pussargs Marvēns Martēns, kurš ar 17 rezultatīvām piespēlēm krietni apsteidza iepriekšējo gadu labākos – Lučo (11), Mišelu Bastošu (9), Žeromu Leruā un Samiru Nasrī (abiem pa 10). Prese lēš, ka Vācijas čempione Dortmundes "Borussia" par Martēnu esot piedāvājusi sešus miljonus, taču "Sochaux" prezidents Aleksandrs Lakombs bija skarbs: "Seši miljoni par Francijas izlases spēlētāju? Par šādu summu es pat neceltu klausuli."

Pēdējo sezonu pie "Nancy" stūres aizvadījis urugvajietis Pablo Koreja. Viņš "Nancy" kā spēlētājs aizvadīja savas karjeras pēdējos gadus, bet trenera amatā bija kopš 2002.gada. Kā galvenais kandidāts uz Korejas vietu ir "Auxerre" treneris Žans Fernandess. Bez trenera, visticamāk, paliks arī "Valenciennes". Filipam Montanjē vēl ir spēkā līgums uz gadu, tomēr viņš acīmredzot pārcelsies uz "Real Sociedad". Pēc Žana Tiganā demisijas treneri meklē arī "Bordeaux". Reālākais kandidāts esot Pols Leguēns, kura CV atrodami tādi ieraksti kā Lionas "Olympique", PSG, Kamerūnas izlase u.c.

Īsumā:

• Bijušais "Barcelona", "Monaco" un Lionas "Olympique" uzbrucējs Sonijs Andersons kļuvis par Šveices "Xamax" galveno treneri. Andersons, kurš līdz tam strādāja par Lionas "Olympique" uzbrucēju treneri, noslēdzis līgumu uz diviem gadiem.

• Vēl uz divām sezonām līgumu ar "Bordeaux" pagarinājs vārtsargs Sedriks Karaso, līdz ar to acīmredzot nolemjot tomēr palikt klubā. Tagad viņam līgums ar "Bordeaux" ir spēkā līdz 2015.g. sezonas beigām.

• Viens no pieprasītākajiem "Nancy" spēlētājiem bija centra aizsargs Andrē Luizs. 31 gadu vecais brazīlietis, par kuru lielāko interesi izrādīja "Montpellier", nolēmis palikt Nansī un noslēdza līgumu uz trim sezonām.

• "Rennes" vadība nolēmusi nepagarināt līgumu ar pieredzējušo pussargu Žeromu Leruā. 37 gadus vecā pussarga loma kluba savainojumu epidēmijas dēļ bija lielāka, nekā sākotnēji gaidīts. Leruā 34 mačos guva divus vārtus un izdarīja septiņas rezultatīvas piespēles. Svētdien Leruā aizvadīja 400.spēli "Ligue 1" savā karjerā.

• Bijušais "Monaco" un PSG pussargs Žeroms Rotens noslēdzis divu gadu līgumu ar Korsikas klubu "Bastia", kas šosezon triumfēja pēc spēka trešajā līgā. PSG pagājušajā vasarā šķīrās no Rotena, un Žeroms, kuram martā apritēja 33 gadi, tā arī neatrada sev jaunu klubu.

• Par Turcijas kluba "Galatasaray" galveno treneri kļuvušais Fatihs Terims vēloties iegādāties Lionas "Olympique" pussargu Kimu Šelstrēmu. Viņš kā prioritātes esot nosaucis divus zviedrus – Šelstrēmu un uzbrucēju Johanu Elmanderu. Johans nule oficiāli kļuva par Stambulas milža spēlētāju.

• "Sochaux" 27 gadus vecais aizsargs Žaks Fatī pārcēlies uz Turciju un parakstījis trīs gadu līgumu ar Latvijas izlases aizsarga Denisa Ivanova pārstāvēto "Sivasspor.

• Līgumu vēl par sezonu pagarinājis "Montpellier" uzbrukuma līderis Olivjē Žirū. Tagad tas ir spēkā līdz 2014.g. jūnijam.

Izmantotie resursi:
L'EQUIPE : toute l'actualité sportive en...
France Football : toute l'actualité du...
OM.net - Site officiel de l'Olympique de Marseille

  +4 [+] [-]

, 2011-05-31 18:29, pirms 13 gadiem
ģeniāls raksts!

žēl, ka Kupē un Ramē beidza karjeru. jā, Ramē bija dublieris, bet Kupē... eh, cik nenovērtēts gan viņš bija ne vienmēr pārliecinošā Bartēza ēnā izlases ziņā.
brīnos par to, ka PSG laiž vaļā Edelu! neticami, sezonas gaitā viņš jau tika saukāts par labāko GK, kas spēlē Francijā. neticami seivi, neskaitāmas reizes tika iekļauts simboliskajās izlasēs un te pēkšņi. protams, Dušez ir izcils vārtsargs, bet Edels ir diezgan perspektīvs. vismaz kā dublieris būtu labs.
arī prieks par Pedretī transfēru uz Lilli! tagad šī komanda man simpatizēs vēl vairāk.

  +7 [+] [-]

, 2011-05-31 18:30, pirms 13 gadiem
Makelelē bija tik labs spēlētājs...

  +1 [+] [-]

, 2011-05-31 18:39, pirms 13 gadiem
termometrs rakstīja: brīnos par to, ka PSG laiž vaļā Edelu! neticami, sezonas gaitā viņš jau tika saukāts par labāko GK, kas spēlē Francijā. neticami seivi, neskaitāmas reizes tika iekļauts simboliskajās izlasēs un te pēkšņi. protams, Dušez ir izcils vārtsargs, bet Edels ir diezgan perspektīvs. vismaz kā dublieris būtu labs.
Pameklē video no spēles Lionā, Brestā, Eiropas līgas atbildes mača pret Benfiku, vēl dažus, tad tev būs skaidrs. Edels ir labs vārtsargs, taču viņa kļūdas klubam maksājušas ļoti, ļoti dārgi.

  +2 [+] [-]

, 2011-05-31 19:40, pirms 13 gadiem
Kupē manās acīs bija un paliks "Lyon" vīrs. Viens no cienījamākajiem vārtu vīriem. Gadi dara savu.

  +2 [+] [-]

, 2011-05-31 19:45, pirms 13 gadiem
Agris Suveizda rakstīja: Pameklē video no spēles Lionā, Brestā, Eiropas līgas atbildes mača pret Benfiku, vēl dažus, tad tev būs skaidrs. Edels ir labs vārtsargs, taču viņa kļūdas klubam maksājušas ļoti, ļoti dārgi.
nu, par tām kļūdām es jau izlasīju Tavā rakstā. taču visam ir attīstības iespējas.

  +1 [+] [-]

, 2011-05-31 19:50, pirms 13 gadiem
termometrs rakstīja: nu, par tām kļūdām es jau izlasīju Tavā rakstā. taču visam ir attīstības iespējas.
Iespējams, ka varēja paturēt kā otro vārtsargu un ļaut konkurēt. Taču dubliera loma atkal pašu Edelu varētu neapmierināt.

  +3 [+] [-]

, 2011-05-31 23:36, pirms 13 gadiem
Tavi raksti allaž ir teicami. Esi kārtīgi pastrādājis. Prieks lasīt tavus rakstus!

  +2 [+] [-]

, 2011-05-31 23:44, pirms 13 gadiem
Lielisks raksts. Paldies.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2011-06-01 00:34, pirms 13 gadiem
ehh. veiksmi Makem nākotnē (:

  +1 [+] [-]

, 2011-06-01 02:25, pirms 13 gadiem
Vienmēr atcerēšos mazo Makeleli...