Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

Eiropas līgas fināls Spānijas zīmē - Madride pret Bilbao

Agris Suveizda

Eiropas līgas fināls Spānijas zīmē - Madride pret Bilbao
Vai Eiropas līgas rekordists Radamels Falkao līksmos otro gadu pēc kārtas?
Foto: AFP/Scanpix

Šovakar Rumānijas galvaspilsētā Bukarestē tiks aizvadīts UEFA Eiropas līgas fināls, kurā savā starpā tiksies divi Spāniju pārstāvoši klubi Madrides "Atletico" un Bilbao "Athletic". Finālcīņa tiks aizvadīta nesen pilnībā atjaunotajā "Arena Nationala", kurā ir vairāk nekā 55 tūkstoši skatītāju vietu. Mača sākums paredzēts plkst. 21:45 pēc Latvijas laika.

Bilbao "Athletic" palīdz Turcijas sarunāto spēļu skandāls

Madrides "Atletico" Eiropas līgu uzsāka trešajā kvalifikācijas kārtā, kurā ar 2:1 un 2:0 pieveica Norvēģijas "Strømsgodset". Arī nākamā kārta grūtības nesagādāja - summā ar 6:1 tika uzvarēta Portugāles "Vitória Guimarães". Toties grupu turnīrā "Atletico" kopā ar Itālijas "Udinese", Francijas "Rennes" un Glāzgovas Celtic" (aizstāja Andra Vaņina pārstāvēto "Sion", kas tika diskvalificēta transfēru aizlieguma pārkāpuma dēļ) tika ielozēta nāves grupā. Madrides klubs gan ļoti sekmīgi no tās izkļuva, sešos mačos iegūstot 13 punktus un izcīnot pirmo vietu. Arī izslēgšanas mačos "Atletico" tika pie visai nopietniem pretiniekiem - madridieši pārspēja Romas "Lazio" (1:0 mājās un 3:1 izbraukumā), Stambulas "Beşiktaş" (3:1, 3:0), Vācijas "Hannover" (2:1, 2:1) un Spānijas "Valencia" (4:2, 1:0).

Toties Bilbao "Athletic" varēja nemaz nesasniegt grupu turnīru. Baski Eiropas līgu sāka atlases cikla pēdējā kārtā un pirmajā mačā mājās nospēlēja neizšķirti 0:0 ar "Trabzonspor". Tomēr Turcijas sarunāto spēļu skandāla dēļ no UEFA Čempionu līgas tika izslēgts Stambulas milzis "Fenerbahçe", un tā vietu ieņēma tieši "Trabzonspor", kas pirms tam bija izkritis no Čempionu līgas kvalifikācijas turnīra. Tādējādi "Athletic" bez cīņas pārvarēja šo kārtu un grupu turnīrā aiz sevis atstāja gan "Liepājas metalurga" pāridarītāju Zalcburgas "Red Bull", gan ambiciozo PSG, gan Bratislavas "Slovan". Taču slavu baski nopelnīja izslēgšanas mačos, kur vispirms pieveica Maskavas "Lokomotiv" (1:0 mājās un 1:2 viesos), bet tad demonstrēja spīdošu sniegumu pret titulēto Mančestras "United" (2:1, 3:2), kā arī fantastiski aizvadīja spēles beigas Gelzenkirhenē (4:2, mājās 2:2). Pusfinālā baski sīvā cīņā uzvarēja Lisabonas "Sporting" (1:2, 3:1).

"Atletico" 11 uzvaras pēc kārtas, Falkao turpina uguņot

Spānijas čempionātā abas komandas pēdējās piecās sezonās uzvaras dalījušas uz pusēm, turklāt ik sezonu katra izcīnot tieši pa vienai. Šosezon ""Atletico" savā laukumā uzvarēja ar 2:1, taču Basku zemē cieta sakāvi ar 0:3. "La Liga" augstāk atrodas "Atletico", kas izcīnījusi 53 punktus un ieņem piekto vietu, savukārt "Athletic" kontā ir par četrām acēm mazāk, kas dod pagaidu devīto vietu. Situācija vietējos turnīros ievērojami ietekmējusi abu komandu iespējamo gatavošanos Eiropas līgas izšķirošajiem mačiem, šāvakara cīņu ieskaitot. Baski jau laicīgi kvalificējās Eirokausiem (reti kurš ticēja, ka Karaļa kausa fināla pretiniece "Barcelona" Spānijas čempionātā varētu neiekļūt labāko četriniekā), kā arī visai ātri iedragāja cerības uz Čempionu līgu. Lai arī nesen tās pat atgriezās, baski tikpat zibenīgi tās atkal zaudēja.

Tikmēr "Atletico" nevarēja atļauties atpūtināt līderus, un šonedēļ praktiski izšķirsies visas sezonas liktenis. Kārtu pirms Spānijas čempionāta beigām Madrides klubs joprojām saglabā cerības uz Čempionu līgu ("Malaga" ir divu punktu attālumā), taču tai pašā laikā vēl nav kvalificējusies pat Eiropas līgai - septītā vieta, kas liegs spēlēt Eirokausos, ir tikai punkta attālumā. Līdz ar to, zaudējot gan šovakar (uzvarētājai tiek rezervēta vieta Eiropas līgā gadījumā, ja caur vietējiem turnīriem jau nav kvalificējusies pati saviem spēkiem), gan svētdien Viljareālā, "Atletico" nākamsezon var palikt bez Eirokausiem. Savukārt baskiem līdz tik svarīgajam Karaļa kausa finālam, kas, starp citu, notiks tieši "Atletico" mājvietā, vēl ir tālu - tas norisināsies tikai 25.maijā.

Pēdējo spēļu bilance labāka ir "Atletico", kas nav zaudējusi jau septiņas spēles pēc kārtas, no kurām uzvarot piecās. Tikmēr "Athletic", atpūtinot un iztiekot bez daudziem pamatsastāva futbolistiem, nav guvusi vārtus jau trīs mačus pēc kārtas - zaudējumi pret Saragosas un Madrides "Real" (attiecīgi 0:2 un 0:3), kā arī neizšķirts pret "Getafe". Madrides kluba, kas pēc galvenā trenera maiņas decembrī ievērojami uzlaboja sniegumu, kontā ir arī lieliska sērija Eiropā - 11 (!) uzvaras pēc kārtas. Eiropas līgā turpina izcelties kolumbiešu uzbrucējs Radamels Falkao, kurš divu sezonu laikā "Porto" un "Atletico" rindās šajā turnīrā guvis 27 vārtus (Falkao spēles laika ziņā aizvadījis tikai 24,7 spēles). Jāatzīmē, ka Falkao nesen noliedza presē izskanējušās baumas, ka viņš starpsezonā atkal varētu meklēt jaunu komandu.

Simeone: "Bilbao spēlē bezbailīgi, pat izbraukumā"

"Mums vajadzēs spēlēt kompakti un ātri un vajadzēs vairāk koncentrēties nekā līgas spēlē," pirms spēles sacīja "Atletico" galvenais treneris Djego Simeone. "Tikties ar Spānijas klubu, spēlēt savā starpā jau vietējā čempionātā, tas arī nozīmē, ka mēs viens otru jau ļoti labi pazīstam. Un vislabākais spāņu finālā ir tas, ka tas ir ļoti svarīgi visam Spānijas futbolam. Bilbao ir komanda, kas spēlē ar lielu intensitāti, tiešu uzbrukuma futbolu, ātri un drosmīgi - šī komanda nebaidās neviena, pat izbraukumā. Pretinieki tā ir spēlējuši visu sezonu. Un, zinot komandu un tās treneri, tas pats būs jebkurā spēlē neatkarīgi no tā, vai tā būs pārbaudes spēle vai fināls.

Tikai 42 gadus vecais Simeone, kurš savulaik tautieša Marselo Bjelsas vadībā spēlējis Argentīnas izlasē, trenera arodā strādā jau sesto sezonu, pirms tam vadot vairākus slavenus Argentīnas klubus. "Kā spēlētājs, vari būt daudz spontānāks un instinktīvāks, taču tagad, kā trenerim, man komandā ir jāatrod psiholoģiskais balanss. Skatoties uz situāciju šobrīd, tad trenerim sajūtas ir tādas pašas. Ir laime, atbildība. Tas ir ļoti emocionāli, taču spēlētājs spēlē, bet treneris ne. Treneris domā daudz vairāk un dzīvo 25 stundas dienā, visu laiku domājot par "Atletico".

Bilbao šovakar varēs spēlēt iespējami labākajā virknējumā, toties "Atletico" nebūs portugāļu Salviu un Tjagu Mendeša. Pirmais ir savainots, bet otrais pusfinālā ļoti muļķīgā situācijā nopelnīja noraidījumu (apstrīdot neesošu pendeli, iesaistījās incidentā ar Roverto Soldado, bet pēcāk 11m soda sitiens tika atcelts...). Kura komanda - "Atletico", kas šajā turnīrā triumfēja jau pirms diviem gadiem, vai "Athletic", kas Eirokausu finālā nav bijusi 35 gadus -, to uzzināsim jau pavisam drīz!

Rezultatīvākie spēlētāji

VSpēlētājsKomandaSkMin.
1.Klāss Jans HuntelārsSchalke10945
2.Radamels FalkaoAtletico101125
3.Adrjans LopessAtletico8946
4.Matiass SvaressAnderlecht7612
5.Fernando JorenteAthletic71031
6.Dmitrijs SičovsLokomotiv6408
7.Rikijs van VolfsvineksSporting61045
8.Endrjū DžonsonsFulham5411
9.Marko DevičsMetalist5484
10.Honatans KristaldoMetalist5579

Kvalifikācijas turnīrā iespētais netiek ņemts vērā.

Labākie piespēlētāji

VSpēlētājsKomandaSkMin.
1.DjēguAtletico6859
2.Manuels FernandešsBeşiktaş5720
3.Hosē Ernesto SosaMetalist5886
4.Giorgioss GeorgiadisPAOK4484
5.Ola DžonsTwente4658
6.Drīss MertenssEindhoven4754
7.Djego KapelsSporting4862
8.Kleitons ŠavjērsMetalist4884
9.Jaja TurēMan. City3270
10.Andross TaunsendsHotspur3314

Kvalifikācijas turnīrā iespētais netiek ņemts vērā.

Pieci pēdējie fināli

GadsVietaUzvarētājaFinālisteRezultāts
2011.DublinaPorto (Portugāle)Braga (Portugāle)1:0
2010.HamburgaAtletico (Spānija)Fulham (Anglija)2:1 pag.
2009.StambulaShakhtar (Ukraina)Werder (Vācija)2:1 pag.
2008.MančestraZenit (Krievija)Rangers (Skotija)2:0
2007.GlāzgovaSevilla (Spānija)Espanyol (Spānija)2:2*

*"Sevilla" ar 3:1 uzvarēja pēcspēles sitienu sērijā.

Izmantotie resursi:
The official website for European football –...

Kura komanda, Jūsuprāt, triumfēs finālā?

  • 64

  • 41


     [+] [-]

, 2012-05-09 10:35, pirms 12 gadiem
Diezgan atletiksam futbolam jabut

     [+] [-]

, 2012-05-09 10:55, pirms 12 gadiem
Pavisam ne šito spāņu finālu gaidīja visa pasaule.
Abi klubi kaut arī ir spāņu bet Bilbao tomēr ir basku klubs. Savādāka valoda pat. Redzot šito var saprast ka pat it ka nesadalamaja Spānijā ir teritorijas kas grib brīvību. Baskonija, Katalonija, pat Andalusija.

     [+] [-]

, 2012-05-09 11:42, pirms 12 gadiem
Par labu un saspringtu spēli, ja nē, tad pārspiedīšu uz hoķi.

     [+] [-]

, 2012-05-09 11:44, pirms 12 gadiem
roma202 rakstīja: Pavisam ne šito spāņu finālu gaidīja visa pasaule.
Abi klubi kaut arī ir spāņu bet Bilbao tomēr ir basku klubs. Savādāka valoda pat. Redzot šito var saprast ka pat it ka nesadalamaja Spānijā ir teritorijas kas grib brīvību. Baskonija, Katalonija, pat Andalusija.
ui,, katalonijai gan neviens negribēs atdot brīvību, tas būs kā atdot barsu.

  +1 [+] [-]

, 2012-05-09 12:14, pirms 12 gadiem
Vismaz europas līgā sanāca īsts spāņu " el classico "
Domāju , ka atl M ņems ar rezultātu 2:1
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2012-05-09 15:24, pirms 12 gadiem
Baski, ierādiet vietu!

  +1 [+] [-]

, 2012-05-09 16:51, pirms 12 gadiem
PAR BILBAO

     [+] [-]

, 2012-05-09 21:07, pirms 12 gadiem
Par interesantu un aizraujošu spēli. Vairāk būšu par baskiem, jo viņi jau ļoti sen neko neizcīnīja.