Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:125, Did:0, useCase: 3

Argentīnas titulētākais klubs "River Plate" pirmoreiz vēsturē izlido uz otro līgu

Agris Suveizda

Argentīnas titulētākais klubs "River Plate" pirmoreiz vēsturē izlido uz otro līgu
Skumjas "River Plate" nometnē
Foto: AFP/Scanpix

Argentīnas galvaspilsētā Buenosairesā starp vietējo "River Plate" un "Belgrano" tika aizvadīta izšķirošā spēle par palikšanu vai iekļūšanu "Primera División" jeb augstākajā līgā. Pirmajā mačā "River Plate" zaudēja ar 0:2, tādēļ atbildes mačā tai bija jāuzvar ar vismaz divu vārtu pārsvaru. Mačs noslēdzās neizšķirti 1:1, līdz ar to "River Plate" būs spiesta atvadīties no augstākās sabiedrības.

Salīdzinot ar Eiropas līgām, Argentīnas "Primera División" sistēma ir visai sarežģīta. Kopš 1990.gada Argentīnā ik sezonu notiek divi atsevišķi čempionāti – "Apertura" un "Clausura" -, kuros 20 komandas izspēlē viena apļa turnīru un katra šāda turnīra uzvarētāja tiek kronēta par Argentīnas čempioni. Tādējādi ik sezonu Argentīnā tiek noskaidrotas divas čempiones, bet arī kvalificēšanās Dienvidamerikas kausa izcīņām un vājāko komandu, kuras dosies uz otro līgu, noskaidrošana ir visai sarežģīts process.

Lai noskaidrotu divas komandas, kas kritīs līgu zemāk, un vēl divas komandas, kas savu vietu aizstāvēs attiecīgi pret "Primera B" trešo un ceturto spēcīgāko klubu, tiek izveidota tabula, kurā ņem vērā "Primera División" pēdējo trīs sezonu laikā iegūto punktu skaitu. Tā kā ne visas komandas augstākajā līgā bijušas visus trīs gadus, tad iegūtais punktu skaits tiek dalīts ar aizvadīto maču skaitu. Tieši tādēļ, ka kopējā ieskaitē ņem vērā pēdējo trīs sezonu laikā sasniegto, "River Plate" bija spiesta piedalīties izslēgšanas mačos.

Šosezon Buenosaireras klubs spēlēja samērā veiksmīgi, izcīnot ceturto un devīto vietu un kopā nopelnot 57 punktus. Tomēr iepriekšējās divas sezonas "River Plate" bija ļoti neveiksmīgas – 13., 14., 20. un astotā vieta un kopā tikai 84 punkti. Salīdzinājumam – "Vélez Sársfield", kas kļuva par "Apertura" vicečempioni un "Clausura" čempioni, šosezon vien ieguva 82 punktus. Pirms gada "River Plate", par spīti otrajai vājajai sezonai pēc kārtas, gan bija ļoti tālu no bīstamās zonas. Iemesls tam bija veiksmīgā 2007./08.g. sezona – 14. vieta "Apertura" (23 punkti) un "Clausura" čempionu tituls (43).

Tālajā 1901.gadā dibinātais "River Plate" augstākajā divīzijā spēlēja kopš pirmās sezonas, kad tā 1931.gadā kļuva par profesionālu turnīru. "River Plate" kopā ar "Boca Juniors" un "Independiente" ir vienīgie klubi, kam tas bijis pa spēkam. Tāpat "River Plate" ir pārliecinoši titulētākais Argentīnas klubs – tas par valsts čempioni kļuvis 33 reizes. Tuvākās sekotājas ir jau pieminētās "Boca Juniors" (23) un "Independiente" (14). Nesamierināmās pretinieces "River Plate" un "Boca Juniors" ir arī titulētākās komandas pēdējo 10 gadu laikā – abām ir pa četrām trofejām. Par vienu atpaliek "Vélez".

Argentīnas čempionāta sistēma paredz, ka divas vājākās komandas uzreiz izkrīt uz otro līgu. Vissliktākais vidējais rādītājs bija "Quilmes", bet "Huracán" un Laplatas "Gimnasia" tas bija vienāds, tāpēc tām speciālā mačā bija jānoskaidro, kura komanda lidos pa taisno, bet kura vēl saglabās cerības uz palikšanu. Ar 2:0 uzvarēja "Gimnasia", kas play-off tiksies ar "San Martín" (pirmā spēle jau šonakt). Savukārt "River Plate" pietrūka tikai četru punktu, lai nodrošinātu palikšanu (ja "River Plate" būtu par trim punktiem vairāk, trim komandām būtu vienādi rādītāji).

Pirmajā cīņā Kordovā "River Plate" zaudēja ar 0:2 un nonāca ļoti nepatīkamā situācijā. Atbildes mačā viss sākotnēji ritēja pēc mājinieku scenārija - sestajā minūtē "River Plate" izvirzījās vadībā. Mariano Pavone pēc tālas piespēles apstrādāja bumbu un no aptuveni 18 metriem ieraidīja to vārtu tīklā – 1:0! "River Plate" izdevās gūt tik kārotos ātros vārtus, taču tālāk scenārijs mājiniekiem nebija labvēlīgs. "River Plate" vairāk kontrolēja bumbu, vairāk uzbruka, tomēr dubultot pārsvaru nespēja.

Vēl vairāk – 62.minūtē pēc rupjas aizsargu kļūdas (nesapratās savā starpā) Giljermo Fare izlīdzināja rezultātu (1:1). Drīz pēc tam "River Plate" tika pie iespējas izpildīt 11m soda sitienu, taču Pavone bija neprecīzs…"River Plate" nespēja atspēlēties un pirmoreiz kluba vēsturē izkrita no "Primera División". Par to ļoti neapmierināti, protams, bija vietējie fani, kas sarīkoja pamatīgas nekārtības. "Belgrano" pēdējoreiz augstākajā divīzijā spēlēja pirms četriem gadiem.

Izmantotie resursi:
Goal.com

  +5 [+] [-]

, 2011-06-27 00:47, pirms 13 gadiem
he nu tur ar ir kaut kam jamainas )
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2011-06-27 00:54, pirms 13 gadiem
2 čempionāti vienā sezonā un tā sistēma, kurš izlido, bet kurš paliek, ir diezgan sarežģīta! Vienu gadu esi 2kārtējais (1 sezonas) čempions, pēc tam 2 neveiksmīgas sezonas, bet pēc būtības neesi izskrišanas zonā, bet pēc kkādas mistiskas dalīšanas tev saka, ka nāksies spēlēt pārspēles vai vnk doties uz 2. līgu!

Futbols Argentīnā laikam ir viss un lai savu vienmuļo dzīvi padarītu interesantāku, viņi apvienu matemātiku ar futbolu
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +9 [+] [-]

, 2011-06-27 01:37, pirms 13 gadiem
miljonāru klubiņš. tagad bomāri (Boca) par jums ilgi smiesies.

     [+] [-]

, 2011-06-27 07:06, pirms 13 gadiem
Protams nekārtības bija garantētas,daudz sasistas mašīnas,Buenosairesas ielās 55 cilvēki ievainoti cīņā ar policistiem kuri cīņāpret fanu mestajiem akmeņiem un mašīnu dedzināšanu izmantoja gumijas lodes un asaru gāzi.

     [+] [-]

, 2011-06-27 09:58, pirms 13 gadiem
Vou, tas laikam ir pamatīgs trieciens..

bet nu drausmīgi, kas tā par sistēmu?!

  -2 [+] [-]

, 2011-06-27 10:34, pirms 13 gadiem
ex-clusive9 rakstīja: bet nu drausmīgi, kas tā par sistēmu?!
Drausmīga, jo Tu nesaproti?

  +1 [+] [-]

, 2011-06-27 12:10, pirms 13 gadiem
Varbūt, ka viņi nemanāmi var iefiltrēties tai otrajā augstākajā līgā?

     [+] [-]

, 2011-06-27 18:23, pirms 13 gadiem
Sistēma būtībā ir vienkārši - pirmo riņķi sauc par Apertura, bet otro riņķi par Clausura. Par čempiona noteikšanu neesmu pilnīgi pārliecināts, bet šķiet, ka to tāpat nosaka abus čempionātus vienkārši saskaitot kopā. Apertura čempions ir Eiropā tā sauktais "Ziemas čempions".

  -1 [+] [-]

, 2011-06-28 17:21, pirms 13 gadiem
Nesaprotu, kam vajadzīga tik sarežģīta sistēma. 2 čempionātus kaut cik vēl var saprast, bet iepriekšējās trīs sezonas sasniegtā rēķināšana un dalīšana pēc tam ir pilnīgs sviests. Labums tiešām tāds, ka mazie futbola fani jau agrā bērnībā apgūst aritmētikas prasmes.