Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:125, Did:0, useCase: 3

"Zenit" fani pret moderno futbolu - komandā nevēlas melnādainos, akceptē baltiešus

Agris Suveizda

"Zenit" fani pret moderno futbolu - komandā nevēlas melnādainos, akceptē baltiešus
"Zenit" fani
Foto: ITAR-TASS

Krievijas spēcīgākā futbola kluba Sanktpēterburgas "Zenit" līdzjutēju grupējumu apvienotajā mājaslapā publicēts manifests par to, kā, viņuprāt, vajadzētu notikt spēlētāju atlasei komandā – gan reģionālajā, gan mentalitātes ziņā. Viņuprāt, klubam ir jāsaglabā sava identitāte un uzsvars jāliek uz spēlētāju meklēšanu apkārtējos reģionos. Fani par labiem esam atzina Baltijas futbolistus, bet nevēlas komandā melnādainos un leģionārus no citiem kontinentiem.

"Zenit" fani vēlas saglabāt kluba identitāti

"Zenit" fani vērsa uzmanību uz to, ka futbols pēdējās desmitgades laikā no tautas spēles pārvēršas biznesā. "No vienas puses, tāda futbola biznesa maniere pie adekvātas kluba vadīšanas noved pie ilgtspējīgas konkrētu futbola klubu attīstības un sportiskajiem panākumiem. Taču, no otras puses, futbols arvien vairāk atgādina fabriku, kas, līdzīgi Holivudai, rada vienādus futbola projektus," teikts paziņojumā.

"Deviņdesmito gadu beigās "Zenit" futbola hierarhijā spēra milzīgu soli uz priekšu, pie tam lielākoties paļaujoties uz saviem audzēkņiem, krievu spēlētājiem un leģionāriem ar līdzīgu mentalitāti. Šodienas "Zenit" – tas ir Krievijas futbola flagmanis, un tas, kādā veidā sasniedzām šo pakāpienu, liek mums lepoties ar savu komandu," paziņojumā turpināts. "Tagad baidāmies no tā, ka klubs var noiet no sava ceļa un sekot "Manchester City", Londonas "Arsenal", "Anzhi" un daudzu citu klubu pēdās, kas pērk kaudzēm spēlētājus no dažādām pasaules valstīm un nepersonificē sevi ar reģionu vai pilsētu, ko tie pārstāv.

Mums ļoti svarīga ir "Zenit" identitātes saglabāšana. Nevēlamies kļūt par kārtējo skaisto un, iespējams, pat peļņu nesošo futbola projektu. "Zenit" pilsētas un reģiona iedzīvotājiem ir īpaša nozīme, starp pilsētas nosaukumu un vārdu "Zenit" var likt vienādības zīmi. Nevēlamies pieļaut "Zenit" pārvēršanos no, teiksim tā, unikāla autordarba kārtējā Holivudas blokbāsterā. Tieši tādēļ mums ir svarīgi darīt zināmu kluba vadībai un sabiedrībai mūsu redzējumu par to, kādus spēlētājus vēlētos redzēt komandas sastāvā un kādai, mūsuprāt, vajadzētu būt "Zenit" selekcijas politikai. Šis manifests nav ultimāta veidā, bet tas ir saskaņots cilvēku redzējums, ilgus gadus uzticīgi atbalstot komandu."

Kluba fani sacīja, ka Sanktpēterburga, neskatoties uz inteliģenci, allaž bijusi saistīta ar strādnieku šķiru. Tādēļ fani vēlas redzēt komandā melnā darba darītājus un cīnītājus un vēlas, lai arī apdāvinātākie spēlētāji laukumā darbotos ar 101% atdevi. Rezumējot futbola īpašību ziņā fani, jau sākot ar jauniešu komandām, vēlas redzēt spēlētājus ar šādām iezīmēm: "Maksimāla pašatdeve, cīnītāja īpašības, pastāvīga tiekšanās pēc profesionālā progresa, "nē" simulācijām – tikai tīras uzvaras, tiekšanās pēc uzvaras katrā spēlē līdz pēdējai minūtei neatkatīgi no rezultāta un pretinieka."

Mentalitātes ziņā spēlētājiem jāizturas piedienīgi ikdienas dzīvē, jāizturas ar cieņu pret cilvēkiem un jābūt bez zvaigžņu slimības, kā arī ar cieņu jāizturas pret masu mediju pārstāvjiem. Tāpat līdzjutēji uzskata, ka spēlētājiem jāinteresējas par pilsētas un valsts vēsturi, jāciena viņu vērtības. Spēlētājiem uz savstarpējas cieņas pamata jāveido attiecības ar jaunajiem spēlētājiem un jāpalīdz viņiem progresēt. Fani ir pret spēlētājiem, kas regulāri maina klubus, un viņi nevēlas, lai "Zenit" spēlētāji publiski izrādītu pieķeršanos alkoholam vai cigaretēm. Fani ir pret to, ka "Zenit" spēlētu seksuālo minoritāšu pārstāvji.

Baltieši - trešā prioritāte, melnādainos nevēlas tradīciju dēļ

Sastāva selekcijas ziņā līdzjutēji uzstāj uz to, lai klubs saglabātu savu identitāti. Viņuprāt, prioritātei spēlētāju meklēšanā vajadzētu būt Sanktpēterburgas un Ļeņingradas apgabalam. Kā otrajai prioritātei vajadzētu būt Ziemeļrietumu apgabalam (no šī apgabala ir daudzi kluba darbinieki) un Centrālkrievijai, no kuras būtu jāizvēlas paši talantīgākie futbolisti, kuriem spēlēšana "Zenit" ir sapnis, izdevība. Kā treša prioritāte izvirzīta pārējā Krievija, kā arī Ukraina, Baltkrievija, slāvu valstis, Baltija un Skandināvija.

"Kāpēc no citām valstīm priekšroku atdodam "brālīgajām republikām", Baltijas valstīm un Skandināvijai? Atkal jau vēsturisku, sociālu un kultūras saikņu dēļ. Ar Baltkrieviju un Ukrainu mūs saista daudzu gadsimtu vienotas valsts vēsture, ar slāvu valstīm – mentalitātes tuvums, paradumi un uzvedība gan futbola laukumā, gan ārpus tā. Mums tāpat garā tuvi ir skandināvi – cīnīšanās, pašatdeve viņiem ir asinīs. Ar Baltijas valstīm mūs saista ilga starpkultūras un darījumu attiecību vēsture, šīs valstis ir mūsu kaimiņienes. Pie tam mentalitātes ziņā tās mums ir visderīgākās nācijas. Mierīgas, atbildīgas, profesonālas, bez nosliecēm uz "pozēšanu" un simulācijām u.t.t.," teikts mājaslapā.

Kā ceturtā prioritāte minēta Eiropa. "Citiem kontinentiem, izņemot Eiropu, mūsuprāt, nav jābūt "Zenit" prioritātēm. Tas nenozīmē, ka tas ir tabu. Bet lidot uz Latīņameriku ir jēga tikai tad, ja godīgi un profesionāli izmēģinājām visas meklēšanas iespējas savā reģionā, Krievijā un Eiropā," uzskata līdzjutēji. Piebilsts, ka tam neesot saistības ar rasismu vai nacionālismu, bet gan ar to, ka zūd reģionālā identitāte. Fani sacīja, ka ir pret spēlētājiem, kas kļuvuši par tradicionālo pretinieku ("Spartak", CSKA, "Dynamo") simboliem. Viņi uzskata, ka vadībai arī nevajadzētu piekrist pārdot spēlētājus uz šiem klubiem, tādējādi tos pastiprinot.

Īpaši tika nodalīts arī melnādaino spēlētāju jautājums: "Neesam rasisti un mums melnādaino spēlētāju neesamība sastāvā ir tikai svarīga tradīcija, kas uzsver kluba identitāti. Un nekas vairāk. Pateicoties tās saglabāšanai, "Zenit" futbola pasaulē ir pašam sava seja – kopā ar skaitītu daudzumu klubu, kas ir saglabājuši savu identitāti. (...) Mēs, kā tālākais ziemeļu klubs no lielākajām Eiropas pilsētām, nekad mentāli neesam bijuši saistīti ar Āfriku, tāpat kā ar Dienvidameriku vai Austrāliju un Okeāniju. Mums absolūti nav nekā pret šo un jebkuru citu kontinentu iedzīvotājiem, bet mēs gribam, lai "Zenit" pirmām kārtām spēlētu mums garā un mentalitātē tuvi spēlētāji. Šobrīd "Zenit" melnādainie spēlētāji tiek uzspiesti gandrīz vai ar varu, un tas tikai izraisa pretreakciju. Ļaujiet mums būt tādiem, kādi esam." Tika atzīmēta arī Krievijas čempionāta specifika – asais spēles stils, laukumu kvalitāte un dienvidniekiem nepatīkamie laika apstākļi.

Jaunieši domā tikai par jaunu līgumu un mašīnām

Tika aizskarts arī sāpīgais vietējo futbolistu attieksmes jautājums: "Leģionāru limits un pilnvērtīgas konkurences trūkums noveda pie tā, ka daudzi jaunie spēlētāji domā tikai par jauno līgumu, par modernām lietām un mašīnām. Tā vietā, lai koncentrētos profesionālajai izaugsmei un sportiskajiem rezultātiem. Kā rāda pēdējo gadu piemērs, pamatsastāva spēlētāji regulāri jaunajiem futbolistiem rāda kaitīgu piemēru, praktiski šantažējot kluba vadību [sezonas sākumā "Zenit" futbolists Igors Deņisovs jauna līguma dēļ kluba vadībai izteica ultimātu - A.S.]. Uzskatām, ka algas mūsu klubā ir vairāk nekā adekvātas futbolistu meistarības līmenim. Turklāt bez algas viņiem tiek dota iespēja dzīvot vienā no lieliskākajām pilsētām pasaulē un būt tautas mīlestības un pilsētnieku atzinības objektiem.

Tāpēc uzskatām, ka jebkurš spēlētājs, kurš cenšas šantažēt vai citā neētiskā veidā izsist sev labāku līgumu, ir jāizliek pārdošanā. Tādā gadījumā ir pieļaujama viņa pārdošana principiālam pretiniekam, bet tikai tad, ja nav citu alternatīvu variantu. Uzskatām, ka "Zenit" spēlētāju algām ir jāatbilst saprātīgam tirgus līmenim, jo nesamērīgas futbolistu finansiālās prasības noved pie alkatības un izaugsmes neesamības. Nevaram neatzīmēt šāda lēmuma sociālo nozīmi. Pēdējā laikā Krievijas čempionāts ne bez pamata algu ziņā tiek salīdzināts ar Kataru vai Ķīnu. Zinot, kāds ienākumu līmenis ir lielākajai daļai Krievijas iedzīvotāju, pašreizējais spēlētāju ienākumu stāvoklis izskatās pēc dzīrēm mēra laikā."

Paziņojuma nobeigumā teikts, ka fanu viedoklis nav jāuzskata par dogmu. Tomēr līdzjutēji tic, ka šo principu saglabāšana/ieviešana ļaus klubam ilgā perspektīvā saglabāt savu identitāti un nepārvērsties vēl vienā parastā futbola projektā.

Izmantotie resursi:
Ландскрона. Объединенный сайт фанатов ФК...

1 2 69 komentāri
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: blacker

     [+] [-]

, 2012-12-18 18:27, pirms 12 gadiem
Kuru Hokeja klubu tā mīl Krievijā?
Slēpts komentārs: ņemu iekšā
Slēpts komentārs: ņemu iekšā
Slēpts komentārs: ņemu iekšā
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +6 [+] [-]

, 2012-12-18 18:35, pirms 12 gadiem
Parakstos zem katra vārda!
Slēpts komentārs: ņemu iekšā

  +8 [+] [-]

, 2012-12-18 18:37, pirms 12 gadiem
blacker rakstīja: Rasisms, nekas vairāk!
Lasi tikai virsrakstu, neko vairāk...

  -3 [+] [-]

, 2012-12-18 18:47, pirms 12 gadiem
Zenit fani ir ļoti izvēlīgi, tai pašā laikā sūdzas par vietejo spēlētāju attieksmi. Bet, ja kluba vadība patiešām sekos šiem ieteikumiem, tad tā attieksme jau paliks vēl bēdīgāka, jo spēlētāji zinās, ka klubam nav kur likties, jo nekādus "melnos" jau nepaņems.

  +6 [+] [-]

, 2012-12-18 18:49, pirms 12 gadiem
Nedomāju, ka tas ir kas slikts, ja klubs grib vairāk savus spēlētajus. Diezvai kāds būtu mierā,ja ,piemēram, Rīgas Dinamo nebūtu latviešu.

  +2 [+] [-]

, 2012-12-18 18:54, pirms 12 gadiem
blacker rakstīja: Rasisms, nekas vairāk!
izlasi rakstu, pajoliņ.

  +3 [+] [-]

, 2012-12-18 18:55, pirms 12 gadiem
Deņisov, Širokov - davai dasvidaņija, ja šis arī īstenosies. Visvairāk, protams, jāpiekrīt par attieksmi un dzīvesveidu pēc miljonu līguma parakstīšanas, tas ir diezgan raksturīgi nu jau vai visā sportā, diemžēl
Slēpts komentārs: reikons

 +10 [+] [-]

, 2012-12-18 19:05, pirms 12 gadiem
Zenit fani beidzot ir pateikuši ko ļoti sakarīgu! Visu cieņu!

 +18 [+] [-]

, 2012-12-18 19:05, pirms 12 gadiem
reikons rakstīja: Tradīcija, kas zināmā mērā ierobežo cilvēktiesības. Katrā ziņā smuki jau tas nav.
Es ar atbalstu Zenit fanu nostāju...
Cilvēktiesības?
Kuru pinktu tad pārkāpj?
vai tur ir kas rakstīts par sportu un sporta klubu izvēli?
Vienkārši, šodien vecā Eiropa ir tik degradējusies un mīksta, ka pat ir aizliegts brīvi izteikties. Marasms un pseido demokrātija ir tas kas notiek Anglijā, kad Ferdinadu deģenerāti rausta aiz savām psihiski slimajām iedomām visus, kurus savā slimajā galvā uzskata par rasistiem. '
Vismaz ir viena laba lieta Krievijā- joprojām šajā jautājumā var brīvi izteitkies, lai cik tas komiski salīdzinot ar tā saucamo - demokrātisko Eiropu- tas neliktos

  -4 [+] [-]

, 2012-12-18 19:10, pirms 12 gadiem
Šeit vislabāk der izteiciens In soviet Russia...
Sporta fani mēdz būt tik aprobežot, bet redzētu kāda būtu viņu reakcija, ja savos labākajos gados pie viņiem varētu spēlēt piem. Eto. Visi uzreiz bikses piegānītu.

     [+] [-]

, 2012-12-18 19:12, pirms 12 gadiem
maartins555 rakstīja: Šeit vislabāk der izteiciens In soviet Russia...
Sporta fani mēdz būt tik aprobežot, bet redzētu kāda būtu viņu reakcija, ja savos labākajos gados pie viņiem varētu spēlēt piem. Eto. Visi uzreiz bikses piegānītu.
Demagogs....

  +4 [+] [-]

, 2012-12-18 19:13, pirms 12 gadiem
Pilniba piekritu Zenit faniem,paskatieties kas notiek Anglijas un Francijas augstakas ligas,vieni melnji spele,baltos nevar redzet nemaz,vietejos uz pirkstiem var saskaitit,tas pats Krievija ir ar Spartaku,Anzi,Cska.Paskatieties cik agjentu grib iesmeret savus speletajus no Nigerijas,Kamerunas uz eiropas ligam,visur raksta ka tas ir Tiago Silvas tipa speletajs utt,bet mums pashiem ir savi labi speletaji,nafig mums jusejos,spelejiet savos kontinentos un nelieniet pie mums,pretigi ir skatities City speli ar Arsenal,liekas ka spele Ghana ar Kamerunu.Protams neesmu rasists,bet mazliet vajadzetu piebremzet ar speletaju transporteshanu uz eiropu
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2012-12-18 19:32, pirms 12 gadiem
Pienākuši laiki , nu jau vairs nēģeri par nēģeri nedrīkst saukt ...

  +6 [+] [-]

, 2012-12-18 19:37, pirms 12 gadiem
Nu tad jau Perepļotkinu uz Zenit

  +3 [+] [-]

, 2012-12-18 19:39, pirms 12 gadiem
kurmeens rakstīja: Nu Anglijā vēl kaut kādiem klubiem ir tradīcijas palikušas u.t.t Bet Francijas klubos vispār redzu praktiski visus melnos , tāda sajūta ,ka francijā vairs nebūtu balto spēlētāju ,protams , nedaudz pārspīlēju ,bet nu tādas ir tās globalizācijas sekas .
Anglija komandam kam budzeti nav tik lieli kaa City,Arsenal tur vel kaut cik normala situacija,bet par Franciju negribas runat pat,vieni melnie un daudz sliktakas klases speletaji neka pashi francuzi,bet tas ir bizness un agjenti pelna lielas naudas ar shiem speletajiem

  +1 [+] [-]

, 2012-12-18 19:40, pirms 12 gadiem
"Neesam rasisti"

  -3 [+] [-]

, 2012-12-18 19:42, pirms 12 gadiem
maikls19 rakstīja: Pilniba piekritu Zenit faniem,paskatieties kas notiek Anglijas un Francijas augstakas ligas,vieni melnji spele,baltos nevar redzet nemaz,vietejos uz pirkstiem var saskaitit,tas pats Krievija ir ar Spartaku,Anzi,Cska.Paskatieties cik agjentu grib iesmeret savus speletajus no Nigerijas,Kamerunas uz eiropas ligam,visur raksta ka tas ir Tiago Silvas tipa speletajs utt,bet mums pashiem ir savi labi speletaji,nafig mums jusejos,spelejiet savos kontinentos un nelieniet pie mums,pretigi ir skatities City speli ar Arsenal,liekas ka spele Ghana ar Kamerunu.Protams neesmu rasists,bet mazliet vajadzetu piebremzet ar speletaju transporteshanu uz eiropu
Pag, kaut kā tevis teiktais ož pēc rasisma. Kāpēc neviens neko pret piem. Messi nesaka? Viņš tak arī no cita kontinenta,manis pēc lai spēlē tie spēlētāji kas ir uz doto brīdi labākie. Bez starpības no kura kontinenta viņi ir un kāda tiem ādas krāsa. Jo tikai konkurence var ļaut spēlētājam attīstīties. Savādāk sanāks tas kas šobrī ir KHL, respektīvi stulbais leģionāru limits krievu klubos, viduvējam spēlētājam ar Krievijas pasi maksā milzīgas naudas tikai tāpēc ,ka uz viņu neattiecas leģionāru limits. Tā kā šī ideja vēl vairāk paaugstīnās jau šobrīd milzīgās spēlētāju algas.

  -2 [+] [-]

, 2012-12-18 19:45, pirms 12 gadiem
Jā, jā, kāds speciāli liek tos melnos laukumā. Kādēļ, tad tie baltie neizkonkurē leģionārus.

Bet nu jā Zenit fani izcēlās. Tas mums nepatīk un šitas mums nepatī. Tā kā bābas. Interesanti, kurā vietā tas klubs atrastos turnīrā, ja kluba vadība klausītu šiem "ieteikumiem".

  +4 [+] [-]

, 2012-12-18 19:46, pirms 12 gadiem
Ir atšķirība starp rasismu un nacionālismu. Ja "Zenit" fani ir nacionāli noskaņoti, tad viņiem neko nevar pārmest. Tā ir viņu brīva izvēle. Man, piemēram, arī nekad nav patikuši citas rases viesspēlētāji Latvijas basketbola komandās. Un tas attiecas arī uz citu kontinentu viesspēlētājiem.

  -3 [+] [-]

, 2012-12-18 19:49, pirms 12 gadiem
Diemžēl mūsdienu futbola pasaulē jēdziens "fans" ir diagnoze.

  -3 [+] [-]

, 2012-12-18 20:01, pirms 12 gadiem
ja pie viniem peksni noklutu messi, eto, drogba, tad vairs nerunatu,ka prioritate ir eiropa

Bet ja godīgi, tad jau viņi paši sevi ierobežo.

  +6 [+] [-]

, 2012-12-18 20:16, pirms 12 gadiem
forge rakstīja: ja pie viniem peksni noklutu messi, eto, drogba, tad vairs nerunatu,ka prioritate ir eiropa

Bet ja godīgi, tad jau viņi paši sevi ierobežo.
J kas viniem ir pietiekosi naudas lai nopirktu Drogba, Eto o, un vel Etiopijas izlasi, bet ir viens "bet"- fani nesapratis kluba ricibu un tad nezin kas notiks grautini, agresivitāte pret speletajiem, ipašniekiem.... Un ja kas tad mani priece ka ir tads klubs ka Zenit, nevis kads Spartaks, Loko, kam pussastava ir negeru

     [+] [-]

, 2012-12-18 20:17, pirms 12 gadiem
forge rakstīja: ja pie viniem peksni noklutu messi, eto, drogba, tad vairs nerunatu,ka prioritate ir eiropa

Bet ja godīgi, tad jau viņi paši sevi ierobežo.
Tici man ja vinji gribtu tad dabutu Drogba,Eto,labi Messi vinji varbut var dabut bet vinjsh pats nekad nenaks uz Zenit!Halku sagribejas un nopirka tacu un par diezgan labu summu

  +3 [+] [-]

, 2012-12-18 20:24, pirms 12 gadiem
fcsanok rakstīja: Pag, kaut kā tevis teiktais ož pēc rasisma. Kāpēc neviens neko pret piem. Messi nesaka? Viņš tak arī no cita kontinenta,manis pēc lai spēlē tie spēlētāji kas ir uz doto brīdi labākie. Bez starpības no kura kontinenta viņi ir un kāda tiem ādas krāsa. Jo tikai konkurence var ļaut spēlētājam attīstīties. Savādāk sanāks tas kas šobrī ir KHL, respektīvi stulbais leģionāru limits krievu klubos, viduvējam spēlētājam ar Krievijas pasi maksā milzīgas naudas tikai tāpēc ,ka uz viņu neattiecas leģionāru limits. Tā kā šī ideja vēl vairāk paaugstīnās jau šobrīd milzīgās spēlētāju algas.
Neesmu rasists bet skatoties Francijas ligu vai jau manis piemineto Arsenal,City speles nu man nekadi negribas skatiities ka spele tikai Ghanas,Kotdivuaras,Kamerunas 22 speletaji laukuma,vai tad tagad labakie speletaji pasaule nak no shim valstim???Nejau visi kas atbrauc no afrikas valstom ir baigie speletaji no kuriem macities spelet,vienkashi agjenti iefire klubos un sapelna sev lielo pikji un tas ari viss diemzel un vel visiem sheim Martinisiem,Drogba,Ture var pierakstit +5 gadus pase jo visi vinji kad atbrauc ir baigie talanti 18 gadigie,bet izradas ka vinjam jau 23 isteniba.
1 2 69 komentāri