Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:125, Did:0, useCase: 3

Līdzjutēju rasisma dēļ Skolari trenētais "Gremio" diskvalificēts no Brazīlijas kausa

Rolands Eliņš

Līdzjutēju rasisma dēļ Skolari trenētais "Gremio" diskvalificēts no Brazīlijas kausa
Luizs Felipe Skolari
Foto: AFP/Scanpix

Brazīlijas augstākās līgas futbola klubs "Gremio" diskvalificēts no Brazīlijas kausa par līdzjutēju izrādīto rasismu spēlē pret "Santos", apvainojot viesu komandas vārtsargu.

FIFA uzņemtā cīņa pret rasismu gūst arvien plašākus apgriezienus Eiropā, arvien biežāk sodot klubus un spēlētājus vai nu ar naudas sodu vai tribīņu slēgšanu mājas spēlēs. Brazīlijā savukārt sperts soli tālāk, kas karstasinīgos līdzjutējus varētu likt padomāt vēlreiz pirms rasistiskas pretinieku aizvainošanas.

29. augusta spēlē "Gremio" ar 0:2 piekāpās "Santos" Brazīlijas kausa otrās kārtas pirmajā spēlē, un šāds rezultāts neradīja prieku mājinieku līdzjutējos. Televīzijas kameras skaidri fiksējušas ierakstā, kā "Gremio" līdzjutēji melnādainā "Santos" vārtsarga Aranjas virzienā raida saukļus, kuros netrūka salīdzinājumu ar pērtiķi.

Brazīlijas augstākā sporta tiesveidības institūcija pieņēmusi lēmumu sodīt "Gremio", kuru vada bijušais Brazīlijas izlases treneris Luiss Filipe Skolari, ar naudas sodu 17 tūkstošu eiro apmērā, kā arī liegt tai iespēju piedalīties atbildes spēlē pret "Santos", kas automātiski nozīmē zaudējumu mačā un izstāšanos no Brazīlijas kausa izcīņas.

"Šis ir ļoti svarīgs lēmums," sacījis atbildīgās komisijas priekšsēdētājs Fabricio Daci. "Nedomāju, ka līdzīga rakstura rasistiski pārkāpumi notiks atkal. Līdzjutēji būs spiesti domāt par sekām, zinot, ka viņu atbalstītais klubs var saņemt sodu."

Sodīti arī šī mača tiesneši, kuri nav ziņojuši par notikušo pārkāpumu, lai arī Aranja ļoti dusmīgi paudis savu sašutumu par līdzjutēju attieksmi. Galvenais tiesnesis apgalvojis, ka nav dzirdējis līdzjutēju rasistiskos uzsaukumus un domājis, ka Aranja vienkārši vilcina laiku. Komisijas lēmums arī nosaka, ka iesaistītajiem līdzjutējiem liegts apmeklēt futbola mačus Brazīlijā nākamās 720 dienas (praktiski divus gadus).

"Gremo" prezidents Fabio Kofs gan apgalvojis, ka lēmums ir pārāk skarbs, taču palīdzēs atrast un identificēt vainīgos līdzjutējus. "Gremio" ir viens no Brazīlijas panākumiem bagātākajiem klubiem, kura rēķinā ir divas uzvaras Libertadores kausa izcīņā, divi Brazīlijas čempionu tituli un četri Brazīlijas kausi, turklāt tieši šajā klubā savu iespaidīgo karjeru uzsāka Ronaldinju. Brazīlijas čempionātā "Gremio" šobrīd ieņem sesto vietu 20 komandu konkurencē.

Izmantotie resursi:
BBC News - Brazil football club Gremio banned...

     [+] [-]

, 2014-09-04 13:40, pirms 10 gadiem
A kur garantija un pierādījumi tam, ka tas bija "Gremio" līdzjutējs?
Varbūt ieblandījies, nomaskējies "Santos" fans...

Jādiskvalificē stadions...
jāspēlē ~10 spēles bez līdzjutējiem un tad stadiona, kluba vadība būs ieinteresēta notvert un izskaust šādus "fanus"...

     [+] [-]

, 2014-09-04 15:52, pirms 10 gadiem
Gatis rakstīja: A kur garantija un pierādījumi tam, ka tas bija "Gremio" līdzjutējs?
Varbūt ieblandījies, nomaskējies "Santos" fans...

Jādiskvalificē stadions...
jāspēlē ~10 spēles bez līdzjutējiem un tad stadiona, kluba vadība būs ieinteresēta notvert un izskaust šādus "fanus"...
tā nav LV virslīga ar 100-200 faniem. ja tev 56 000 pūlis ir jākontrolee, tad tas ir nereāli izskaust pilnīgi visus padumjos. vienīgais, ko klubi var reāli ieviest, ir HD drošības kameras, kuras filmē visus sektorus un iegūt to cilvēku izskatu. tālākais jau būtu nevis apsardzes, bet policijas darbs.

     [+] [-]

, 2014-09-04 17:09, pirms 10 gadiem
Nu pareizi jau ir ,kaut gan..baltie brazīlijā ir tikai 47 % un melnie jau paši var tikt galā mierīgi nav jau jāsoda klubs tik traki

  +2 [+] [-]

, 2014-09-04 22:30, pirms 10 gadiem
1960. vai 61. gadā Gremio spēlēja Rīgā, uzvarēja Daugavas meistarkomandu.
Nekad neesmu varējusi saprast, kāpēc ar ādas krāsu saistīti apvainojumi ir sliktāki par visādiem citādiem spēlētāju un it sevišķi tiesnešu apvainojumiem, kuri taču skan no tribīnēm vairumā?