Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:120, Did:0, useCase: 3

Anglijas Premjerlīga vienojas par stingrāku finanšu kontroles sistēmu

Agris Suveizda

Anglijas Premjerlīga vienojas par stingrāku finanšu kontroles sistēmu
Londonas "Chelsea" īpašnieks Romāns Abramovičs
Foto: AFP/Scanpix

Premjerlīgas klubi kārtējā sanāksmē principiāli vienojās par jaunās finansu kontroles sistēmas ieviešanu, kas klubus spiedīs samazināt iespaidīgos zaudējumus. Par esot balsojuši 13 klubi, seši bija pret, bet viens atturējās. Jaunā sistēma paredz, ka trīs sezonu laikā klubs nedrīkstēs zaudēt vairāk par 105 miljoniem sterliņu mārciņu jeb aptuveni 86.4 miljoniem latu. Stingra klubu finanšu uzraudzība jau ilgu laiku darbojas Vācijas un Francijas profesionālajās līgās.

Pēc vairākām sanāksmēm un pārrunām Anglijas Premjerlīgas klubi beidzot ir vienojušies par jaunu finanšu kontroles sistēmu, kas stāsies spēkā jau nākamsezon. Lai balsojums būtu pozitīvs, bija nepieciešams vismaz divu trešdaļu balsotāju atbalsts. Tas tika iegūts tikai par mata tiesu. Pret bija "Fulham", WBA, Mančestras "City", "Aston Villa", "Swansea City" un "Southampton", savukārt "Reading" atturējās, līdz ar to ar 13 klubu atbalstu bija pietiekami, lai nobalstu "par".

Jaunā sistēma paredz krietni stingrāku un bargāku finanšu situācijas kontroli. Nākamo trīs sezonu laikā klubs kopumā drīkstēs zaudēt 105 miljonus sterliņu mārciņu. Ja šis noteikums tiks pārkāpts, klubam draudēs punktu atņemšana. Tāpat klubiem, kas pārsniegs noteikta lieluma algu budžetu, tiks ierobežota turpmākā algu palielināšana – nākamos trīs gadus no sezonas uz sezonu algu budžets drīkstēs palielināties tikai par četriem miljoniem mārciņu.

Tiesa, augstāk minētais četru miljonu pieaugums ir saistāms tikai ar centralizēto raidtiesību naudu, ko klubi saņem no līgas. Tas ir, ja klubam pieaugs cita veida ienākumi, tad algu budžets drīkstēs pieaugt par vairāk nekā četriem miljoniem. Nākamajā sezonā algu budžeta robeža būs 52 miljoni mārciņu, pēc tam – 56 miljoni u.t.t. Tāpat klubi, kuri sezonas laikā zaudēs vairāk nekā piecus miljonus mārciņu, šī summa būs jāsedz no īpašnieka līdzekļiem.

"Jaunais īpašnieks joprojām varēs investēt lielu daudzumu naudas, lai uzlabotu klubu, taču viņi nedrīkstēs īsā periodā izmest simtiem miljonu mārciņu," teica Premjerlīgas boss Ričards Skudamors. "Domāju, ka ar jaunajiem noteikumiem joprojām ir iespējams ar īpašnieka līdzekļiem izveidot ļoti labu klubu, taču tagad tas būs jādara laika gaitā, nevis vienā sezonā."

Kā negatīvie piemēri no pēdējiem gadiem tiek minēta Londonas "Chelsea" un Mančestras "City", kas pēc bagātu īpašnieku stāšanās pie kluba stūres ļoti ātri ieguva Premjerlīgas titulu – attiecīgi divos un trīs gados. Ņemot vērā pēdējo finansiālo gadu bilances, vislielākās problēmas jaunie noteikumi varētu radīt tieši "Chelsea" un Mančestras "City", kā arī "Liverpool", kas trīs gadu laikā kopumā zaudēja vairāk nekā 105 miljonus. Jāpiebilst, ka Mančestras klubam, lai iztērētu limitu, gandrīz pietiktu ar vienu pašu gadu – iepriekšējā sezonā tika zaudēti 97.9 miljoni, kas bija divreiz mazāk nekā iepriekšējā.

Anglijas futbolā pēdējos gados klubu milzīgie zaudējumi radījuši lielas bažas. Izdevumi auguši ļoti strauji, un viens no jaunās sistēmas ieviešanas katalizatoriem bijis arī jaunais Premjerlīgas raidtiesību superlīgums, kā dēļ tiek prognozēta vēl lielāka algu celšanās. Līguma summa salīdzinājumā ar iepriekšējo ir pieaugusi par 70%, un tas stāsies spēkā jau nākamsezon. Atgādinām, ka nākamajā sezonā sāks darboties arī UEFA Financial Fair Play, kas paredz, ka klubi trīs sezonu laikā drīkstēs kopumā zaudēt tikai 45 miljonus eiro (38.6 miljonus mārciņu).

Izmantotie resursi:
Official Site of the Premier League |...
BBC - Homepage

  +1 [+] [-]

, 2013-02-08 17:16, pirms 11 gadiem
City dabuus pasviist lai savilktu algas

  +1 [+] [-]

, 2013-02-08 18:02, pirms 11 gadiem
Kāda jēga pieņemt noteikumus, ka EPL klubs 3 sezonu laikā drīkst zaudēt 105 miljonus, ja UEFA Fair Play paredz, ka tikai 45 miljonus? Jeb tur atšķirsies kaut kādi kritēriji, kas tiek rēķināti kā klubu izdevumi?

  +3 [+] [-]

, 2013-02-08 18:08, pirms 11 gadiem
Carloz rakstīja: Kāda jēga pieņemt noteikumus, ka EPL klubs 3 sezonu laikā drīkst zaudēt 105 miljonus, ja UEFA Fair Play paredz, ka tikai 45 miljonus? Jeb tur atšķirsies kaut kādi kritēriji, kas tiek rēķināti kā klubu izdevumi?
Pirmkārt, UEFA interesē tikai tie klubi, kas tiek Eirokausos. Otrkārt, UEFA pie izdevumiem neskaita infrastruktūras izdevumus (stadions, jauniešu akadēmija u.tml) un ir vēl dažas atšķirības. Treškārt, vismaz saskaņā ar noteikumiem, Anglijā 105 miljoni ir robeža, par ko jau būs bargi sodi. Par UEFA sodiem vēl nav lielas skaidrības un cik bargi tie būs sākumā - mutiski brīdinājumi, naudas sodi, punktu atņemšana, izslēgšana no Eirokausiem utt.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2013-02-08 21:22, pirms 11 gadiem
Paldies Dievam! Sen jau vajadzēja!

     [+] [-]

, 2013-02-08 22:17, pirms 11 gadiem
Agris Suveizda rakstīja: Pirmkārt, UEFA interesē tikai tie klubi, kas tiek Eirokausos. Otrkārt, UEFA pie izdevumiem neskaita infrastruktūras izdevumus (stadions, jauniešu akadēmija u.tml) un ir vēl dažas atšķirības. Treškārt, vismaz saskaņā ar noteikumiem, Anglijā 105 miljoni ir robeža, par ko jau būs bargi sodi. Par UEFA sodiem vēl nav lielas skaidrības un cik bargi tie būs sākumā - mutiski brīdinājumi, naudas sodi, punktu atņemšana, izslēgšana no Eirokausiem utt.
skaidrs, tas nozīmē ka no EPL lēmuma ir daudz lielāka jēga kā no UEFA. Bet nu tiešām šādas lietas jau 10 gadus atpakaļ vajadzēja ieviest.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2013-02-08 23:28, pirms 11 gadiem
inis rakstīja: Pārdeva Sturidžu par 15.milj,un nopirka Ba par 7.milj+ieņēmumi no biļetēm un lupatu tirdzniecība ir nesusi lielāku peļņu ka visi pārējie izdevumi.Tas kad CHELSEA pārsniedz tos griestus tas bija pirmajos gados kad veidoja jaunu komandu,kad iepirka spēlētajus par 120.milj.sezonā.Pat pagāšgad nopērkot Torresu par 50.milj.CHELSEA sezonu beidza plusos jo ČL nopelnīja atpakaļ tos 50.miljonus.....
pie kura gada izdevumiem tad tu pieskaiti Hazarda,Marina un Oskara iegādi?

     [+] [-]

, 2013-02-09 09:10, pirms 11 gadiem
inis rakstīja: CHELSEA pagājušo gadu beidza plusos...
Un arī uz doto brīdi šogad ir plusos...
Tikai transfēros vien mīnusi ir pie 70 ļimoniem mārciņu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2013-02-09 19:53, pirms 11 gadiem
inis rakstīja: Malouda,Essien.Kalou,Meirales,pat četri tika pārdoti vasarā.Marins izmaksāja 7.milj euro.
Katrā gadījumā ja ir kādi mīnusi tad tie nav nekādi lielie....
Esjens tak izīrēts nevis pārdots Real

     [+] [-]

, 2013-02-09 19:54, pirms 11 gadiem
inis rakstīja: Malouda,Essien.Kalou,Meirales,pat četri tika pārdoti vasarā.Marins izmaksāja 7.milj euro.
Katrā gadījumā ja ir kādi mīnusi tad tie nav nekādi lielie....
un kam ta Maluda ir pārdots?