Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2, Did:0, useCase: 3

MLS draud lokauts

Juris Miņins
Juris Miņins

MLS draud lokauts
Devids Bekhems
Foto: AP/Scanpix

Šīs nedēļas nogalē beidzas kolektīvais līgums starp ASV Augstākās futbola līgas (MLS) klubiem un līgas spēlētājiem, kas nozīmē, ja netiks parakstīta jauna vienošanās, jau tuvākajā laikā ir gaidāms futbolistu streiks.

Kā jau ierasts šādos gadījumos, MLS spēlētāju arodbiedrība un līgas vadība, saņemot komandu vadītāju atbalstu, nevar vienoties par tiem finansiālajiem noteikumiem, uz kādiem līga turpinās strādāt nākotnē. Taču, ja pārējo Ziemeļamerikas profesionālo līgu (Tādu kā NHL, NBA) gadījumā situācija ir tāda, ka miljonāri-spēlētāji grib saņemt lielākas algas no miljardieriem-īpašniekiem, tad MLS gadījumā situācija ir tāda, ka visā līgā ir tikai daži vismaz miljonu ASV dolāru pelnoši futbolisti, bet čempionāta spēlētāju vidējā alga ir aptuveni 88 tūkstoši ASV dolāru sezonā, kas, salīdzinot ar līdzīga līmeņa līgām Eiropā, ir visai maz.

Kā vēsta MLS vadības izplatītais paziņojums, tad, lai arī sarunas notiek jau ilgāku laiku, kompromisu tajās abām pusēm nav izdevies rast. Tajā pašā laikā līgas vadītājs Marks Abots pavēstīja, ka līga ir gatava iet pretī spēlētājiem (palielinot spēlētāju algas, palielinot garantēto līgumu īpatsvaru, atvieglojot spēlētāju pāreju MLS iekšienē utt.), taču visas arodbiedrības prasības viņi nevar apmierināt, jo tādējādi pieaugs komandu īpašnieku tēriņi, kā arī spēlētāju tirgus varētu manāmi "sašķobīties". Kā iespējamo alternatīvu gadījumam, ja jauno kolektīvo līgumu starp līgu un arodbiedrību neizdosies parakstīt, Abots minēja iespēju nākamo sezonu sākt uz vecā, t.i., jau neeksistējošā līguma noteikumiem. Katrā gadījumā līgas vadība nākotnē skatās ar piesardzīgu optimismu, cerot, ka sezona tiks sākta laikā.

Futbolistu pārstāvji gan nav tik optimistiski, nekomentējot vai viņi piekritīs turpināt spēlēt uz vecā līguma noteikumiem, tāpat kā neizslēdz streika iespējamību. "Mums ir patiesi žēl, ja MLS vadība neapzinās, ka turnīram ir jāmainās, lai varētu attīstīties un palielināt konkurētspēju," sacīts arodbiedrības izplatītajā paziņojumā, "galvenās sarunas nav par kaut kādiem milzīgiem algu pielikumiem, kas iedzīs komandu īpašniekus un līgu parādos. Mēs cīnāmies par godīgu ienākumu sadali!"

Interesanti, ka MLS čempionātā pastāv sistēma, kas nosaka, ka spēlētāji līgumus slēdz nevis ar konkrētām komandām, bet visu līgu. Tāpat kā visi līgas izdevumi tiek segti no kopējā visu komandu budžeta. Šāda sistēma savā laikā tika izveidota tādēļ, lai izlīdzinātu visu komandu finansiālās iespējas un līgu izveidotu par daudz maz veiksmīgu ekonomisko mehānismu.

Atgādināsim, ka ASV Augstākās futbola līgas sezonas sākums tika paredzēts jau pavisam drīz, 25. martā, kad Sietlā, "Qwest Field" stadionā, vietējā Sietlas "Sounders", kas MLS pievienojās tikai pagājušsezon, tiksies ar šīs sezonas līgas jaunpienācēju – Filadelfijas "Union".

Jāpiebilst, ka pēdējos gados MLS līga ir piedzīvojusi zināmu augšupeju, jo arī futbols kā sporta veids Ziemeļamerikā kļūst aizvien populārāks, kas skaidrojams arī ar ASV izlases atzīstamajiem startiem Pasaules kausa izcīņas turnīros. Izmantojot šādu situāciju, MLS paplašina čempionātu un pēdējo piecu gadu laikā čempionātam ir pievienojušās sešas komandas, bet vēl divu vienību, Portlendas un Vankūveras, pievienošanās MLS ir gaidāma nākamsezon.

Izmantotie resursi:
soccernet.espn.go.com

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +10 [+] [-]

, 2010-02-28 16:44, pirms 15 gadiem
asdfgh2 rakstīja: es gribu tur rambāt futboliņu ;/
vai tad es esmu sliktāks par kkādiem nēģeriem kas tur skraida
āksts

  +7 [+] [-]

, 2010-02-28 17:04, pirms 15 gadiem
Oskars Krēsiņš rakstīja: āksts
Nerunā tā par Spertālu. Nevajag apkaunot ākstus.

     [+] [-]

, 2010-02-28 17:38, pirms 15 gadiem
l;abāk nhl

  -1 [+] [-]

, 2010-02-28 17:48, pirms 15 gadiem
Izlasīju un nenieka nesapratu. Lokauts? Streiks? Kas īsti? Jo zināms, ka tās ir pilnīgi dažādas lietas

  +3 [+] [-]

, 2010-02-28 17:57, pirms 15 gadiem
asdfgh2 rakstīja: es gribu tur rambāt futboliņu ;/
vai tad es esmu sliktāks par kkādiem nēģeriem kas tur skraida
Esi, esi sliktaaks. Resni cilveeki ir leeni un neveikli.

     [+] [-]

, 2010-02-28 18:25, pirms 15 gadiem
kas tāds var būt tikai ASV..

     [+] [-]

, 2010-02-28 18:31, pirms 15 gadiem
Ruck&Maul rakstīja: Izlasīju un nenieka nesapratu. Lokauts? Streiks? Kas īsti? Jo zināms, ka tās ir pilnīgi dažādas lietas
Ja būs streiks (kas ir pirmais nosacījums), tad lokauts neizpaliks. Vismaz Ziemeļamerikas praksē tā līdz šim ir bijis.

Jo lasīt citus spēlētājus komandām, lai tikai izbēgtu no lokauta?
Lētāk, iespējams, būs, taču līgas līmenis no tā noteikti necelsies un tas MLS ir nepieļaujami. Kaut gan arī sezonas nesākšanās laikā ir nepieļaujama, sevišķi tagad, kad MLS mēģina Ziemeļamerikas PRO sporta spēļu TOP4 izveidot par TOP5.

  +1 [+] [-]

, 2010-02-28 19:09, pirms 15 gadiem
asdfgh2 rakstīja: es gribu tur rambāt futboliņu ;/
vai tad es esmu sliktāks par kkādiem nēģeriem kas tur skraida
sākumā tu varētu pamēģināt tikt vismaz latvijas otrajā līgā...

     [+] [-]

, 2010-02-28 23:00, pirms 15 gadiem
Brauciet uz LV, šeit jūs gaidīs

bet ja nopietni, tad algas tiešām liekas ļoti mazas.