Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2, Did:0, useCase: 3

"Metta" uzsāks projektu "Futbola klases"

Andrejs Siliņš

"Metta" uzsāks projektu "Futbola klases"
Foto: fsmetta.lv

Lai jau jaunības gados vēl vairāk stiprinātu saikni starp futbolu un izglītību, Futbola skola "Metta" uzsākusi darbu pie projekta "Futbola klases". Ar 2013. gada septembri talantīgākajiem 2000. un 2001. gadā dzimušajiem 7. klases skolniekiem būs iespēja aizvadīt treniņnodarbības gan pirms, gan pēc mācību stundām.

Jau no pašiem Futbola skolas METTA pirmsākumiem skolas audzēkņiem, vienlaicīgi ar futbola prasmju apguvi, tiek prasīta arī augsta līmeņa pašatdeve skolā un augstskolā. Futbola skola METTA uzskata, ka izglītotai personībai ir daudz lielākas izredzes sasniegt iecerēto, jo tā spēj pārvarēt jebkuras grūtības un veiksmīgāk pielāgoties apstākļiem.

FS METTA audzēkņu skaits jau pārsniedz sešus simtus un tā ir lielākā futbola skola Latvijā. Futbola skolas mērķis neapstājas tikai pie bērnu un jauniešu iesaistes futbolā, bet arī sagatavot augsta līmeņa futbolistus, kuri spēj pierādīt sevi gan Latvijas izlasē, gan spēcīgākajās Eiropas valstu futbola līgās.

Lai iesāktās ieceres tiktu realizētas dzīvē, 2007. gadā Futbola skola METTA un Latvijas Universitāte vienojās par kopprojektu, kura ietvaros tika izveidota futbola meistarkomanda FS METTA/Latvijas Universitāte. Komandas mērķis ir nodrošināt futbolistu duālās karjeras (sports un izglītība) iespējas un stiprināt tā nozīmi Latvijas futbolā un citu sporta veidu vidū.

Stiprinot izgītības nozīmi audzēkņu vidū, skolas treneri sistemātiski veic pārrunas ar audzēkņiem un skaidro tās nepieciešamību futbola meistarības līmeņa celšanā. Lai jau jaunības gados vēl vairāk stiprinātu saikni starp futbolu un izglītību, ir uzsākts darbs pie projekta "FUTBOLA KLASES". Ar 2013. gada septembri talantīgākajiem 2000. un 2001. gadā dzimušajiem 7. klases skolniekiem būs iespēja aizvadīt treniņnodarbības gan pirms, gan pēc mācību stundām. Futbola klases audzēkņi aizvadīs septiņas treniņnodarbības nedēļā. Apmācības programmas laikā tiks apgūta nepieciešamā skolas viela, iegūtas specializētās futbola programmas praktiskās un teorētiskās prasmes un veikta personības sagatavošana iespējamās nākotnes profesijas izvēlē.

Andris Riherts (FS Metta/LU galvenais treneris):
"Iesaistīto bērnu skaits futbolā strauji pieaug un futbols ir populārs bērnu vecāku vidū, bet profesionālā ievirze netiek attīstīta tādā līmenī kā nepieciešams. Futbols ir fantastiska spēle, kura ietver sevī visu, kas ir nepieciešams, lai kļūtu par veiksmīgu personību, kas, protams, ir apsveicami un ir ļoti nepieciešami mūsu valstij un sabiedrībai. Tikai nevajadzētu aizmirst par tiem bērniem un jauniešiem, kuriem futbols var kļūt ne tikai par sirds lietu, bet arī par profesiju. Futbola klases ļaus attīstīties daudzpusīgi un pats galvenais darboties profesionālā vidē, kas motivēs kļūt par profesionāli."

Ģirts Mihelsons (FS Metta ģenerālsekretārs):
"Futbols un izglītība ir divi no skolas filozofijas pamatprincipiem, kas veido vērtības, uz kurām balstīsies arī METTAs audzēkņu nākotnes ģimenes. Uzskatām, ka šie principi veido to pievienoto vērtību, ar kuras palīdzību mūsu jaunieši spēs pierādīt savu konkurētspēju gan futbola laukumā, gan ārpus tā. Gudra galva spēj apstrādāt informāciju un pieņemt precīzākus, pārdomātākus un ātrākus lēmumus. Tas ir ļoti būtiski, jo futbola līmenis paaugstinās ne vien uz fizisko īpašību rēķina, bet arī uz tā, ka spēlētāji kļūst aizvien gudrāki un pieņem aizvien ātrākus lēmumus.

Mēs kā maza valsts nedrīkstam aizmirst arī par to, ka mums ir jāgatavo izglītoti profesionāļi ne vien lai viņi spēlētu futbolu. Viņiem ar savu pieredzi un zināšanām jābūt spējīgiem palīdzēt attīstīties gan Latvijas futbolam, gan sabiedrībai.

Sporta klašu princips Latvijā darbojas vien ar retiem izņēmumiem un tas ir viens no lielākajiem iemesliem, kas liedz Latvijas sportistiem konkurēt visaugstākajā līmenī, jo mūsu bērni un jaunieši trenējas tik cik ir iespējams, nevis tik cik nepieciešams. Šāda prakse nav nekas svešs Skandināvijā un vieni no mūsu sadarbības partneriem ir pieredzes bagātais Zviedrijas futbola klubs Helsingborgs IF, kura futbola akadēmijas darba sastāvdaļa ir audzēkņu izglītošana sporta klasēs, jo tas palīdz nodrošināt audzēkņiem nepieciešamo treniņu skaitu. Ar šo klašu palīdzību tiek sagatavoti konkurētspējīgi jaunieši un mūsu gadījumā ir lieliskas izaugsmes iespējas arī pēc skolas beigšanas, sadarbībā ar Latvijas Universitāti. Šo praksi atzinīgi vērtē gan pieminētie zviedri, gan Fulham FC (Anglija) un AC Milan (Itālija).

Klubam un vecākiem ir jāpalīdz saviem bērniem saprast šīs saiknes lomu pēc iespējas ātrāk. Mums ir svarīgi, ka bērni un jaunieši turpina nepārtrauktu savu izglītošanos un darbības standartu celšanu. Man ir prieks, ka lielisks dzīvais piemērs ir mūsu Virslīgas komanda un tur spēlējošie spēlētāji. Aicinu visus futbolistus turpināt attīstīt sevi visdažādākajās sfērās arī mācību pārtraukumā."

Informācija pieejama "Mettas" mājaslapā: METTA

  +3 [+] [-]

, 2013-07-23 20:52, pirms 11 gadiem
Ko, lai saka, lai izdodas

  +8 [+] [-]

, 2013-07-23 21:17, pirms 11 gadiem
Tas jādara ar steigu, eirokausos jau zaudējam tādiem duālās karjeras piekritējiem, tad jau laikam sistēma strādā

  +1 [+] [-]

, 2013-07-23 21:30, pirms 11 gadiem
Latvija jau ir futbola internaati gan skonto, gan liepaaja, gan ventspilii

  +1 [+] [-]

, 2013-07-23 22:38, pirms 11 gadiem
Cik zināms viena skola tas projekts nav jauns SK Babīte jau trīs gadus strādā tas un rezultāti ir ideāli ka pa 1999-2000 gadu,un 2004-2005-2006 gadi.

     [+] [-]

, 2013-07-23 22:39, pirms 11 gadiem
Fulhema spēles vārtsargs un Cska aizbraucis spēlētājs

     [+] [-]

, 2013-07-24 12:49, pirms 11 gadiem
Interesants projekts. Cepuri nost Mettai par tās aktivitātēm!