Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2, Did:0, useCase: 3

Autors: Agris Suveizda

Ēģipte: Vai faraoni turpinās valdīt Āfrikā?

Ēģipte: Vai faraoni turpinās valdīt Āfrikā?
Ēģiptes izlases futbolisti atzīmē vārtu guvumu
Foto: AFP/Scanpix

Visticamāk, Āfrikas Nāciju kausa (ĀNK) izcīņa rīt sāksies kā paredzēts. Kā allaž favorītu lokā būs arī titulētākā izlase Ēģipte, kurai nāksies iztikt bez diviem līderiem. Vai faraoni, par spīti sastāva problēmām, mājās dosies ar septīto titulu?

Vispārīgi

Ēģiptes izlase visbiežāk ir spējusi triumfēt Āfrikas Nāciju kausa izcīņā - sešas reizes. Titulu faraoni izcīnīja pirmajās divās ĀNK izcīņās - 1957. un 1959.gadā -, kā arī pēdējos divos finālturnīros. No pavisam 27 turnīriem tikai piecreiz Ēģipte nav kvalificējusies finālturnīram, bet vienreiz izstājās pirms tā sākuma. Pēdējo 12 gadu laikā ēģiptieši ĀNK triumfējuši trīsreiz, bet tikai vienreiz nav spējuši izkļūt no grupas. Par spīti lieliskajai turnīru statistikai, šoreiz par galvenajām favorītēm tiek uzskatītas Kotdivuāra, Gana, Kamerūna un Nigērija, un tikai tad seko ēģiptieši.

Šoreiz faraoni ielozēti vienā apakšgrupā ar Nigēriju, Beninu un Mozambiku. Bukmeikeri uzskata, ka Ēģiptei nevajadzētu būt lielām problēmām ar iekļūšanu ceturtdaļfinālā. Tomēr diezgan būtiski būtu arī kļūt par stiprāko kvarteta vienību, jo otrajai vietai, visticamāk, ceturtdaļfinālā nāksies tikties ar Kamerūnu (Tunisija vai kāda cita D grupas komanda tomēr teorētiski ir vājāks pretinieks). Visticamāk, pirmās vietas liktenis izšķirsies jau pirmajā mačā, kad otrdien superēgļi un faraoni tiksies savā starpā. Savstarpējos mačos ĀNK finālturnīrā daudz labāk klājies nigēriešiem - sešos mačos četras uzvaras (viena pēcspēles sitienos), kā arī četras sausās spēles.

Kvalificēšanās

Cik labi Ēģiptei veicas ĀNK izcīņā, tik neveiksmīgi faraoni spēlē Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīrā. Ēģipte tikai divreiz spēlējusi PK finālturnīrā - 1934. un 1990.gadā, abas reizes neizkļūstot no grupas. Arī šoreiz viena no spēcīgākajām Āfrikas valstsvienībām nespēja kvalificēties pasaules futbola forumam. Atlases cikla otro kārtu ēģiptieši pārvarēja ļoti pārliecinoši - piecas uzvaras sešās spēlēs un apsteigta gan Malāvija, gan Kongo DR, gan Džibuti. Trešajā posmā ēģiptieši bija vienā apakšgrupā ar Alžīriju, Zambiju un Ruandu. Varēja šķist, ka beidzot Ēģipte iekļūs PK finālturnīrā, taču atkal nekā.

Pēc piecām spēlēm situācija grupā bija sekojoša - alžīrieši ar 13 punktiem bija līderi, kamēr ēģiptiešiem bija par trim mazāk. Un pēdējā mačā abas izlases tikās savā starpā. Kairā! Lai iekļūtu finālturnīrā, Ēģiptei bija jāuzvar ar vismaz trīs vārtu pārsvaru (divu vārtu gadījumā būtu nepieciešama pārspēle). Savstarpējā spēle nu jau kļuvusi bēdīgi slavena - pēc ierašanās Ēģiptes galvaspilsētā vietējie fani netālu no viesnīcas uzbruka Alžīrijas izlases autobusam, apmētājot to ar akmeņiem un ievainojot vairākus cilvēkus. Par spīti protestiem, spēle netika pārcelta. Mājinieki sāka vareni - jau trešajā minūtē Amrs Zaki panāca 1:0. Ēģiptei bija liels pārsvars, bet alžīrieši ļoti prasmīgi aizsargājās. Un tomēr spēles izskaņā notika brīnums - Emads Moteabs kompensācijas laika piektajā minūtē panāca 2:0, un nepieciešama pārspēle! Neitrālā teritorijā tomēr ar 1:0 pārāka bija Alžīrija, un izcīnīja pirmo vietu grupā.

Sastāvs

Lielākā daļa Ēģiptes izlases futbolistu spēlē vietējā čempionātā. Pa pieciem pārstāvjiem ir abiem titulētākajiem Ēģiptes klubiem - "Zamalek" un "Al-Ahly" (pēdējo piecu gadu čempione, pašreizējā turnīra līdere; kopumā 34 čempionu tituli, 35 reizes izcīnīts Ēģiptes kauss un sešas reizes triumfēts Āfrikas Čempionu līgā). Lai arī Ēģiptes izlase arī šoreiz būs favorītu lokā, ļoti sāpīgs būs divu līderu trūkums - pussarga Mohameda Abutrikas un uzbrucēja Amra Zaki. Viņi abi tika iekļauti pagājušā ĀNK finālturnīra simboliskajā izlasē, kā arī bija rezultatīvākie izlases futbolisti atlases ciklā (attiecīgi - pieci un četri precīzi sitieni). Ēģiptes izlases vārtus sargās viens no labākajiem Āfrikas vārtu vīriem Esams El-Hadari, kuru Šveices "Sion" būrī nomainīja Latvijas izlases vārtsargs Andris Vaņins. Viens no aizsardzības balstiem ir pieredzējušais Vaels Gomaa - 88 spēles izlasē. Faraonu galvenais trumpis ir spēcīgā vidējā līnija, tomēr līdz ar Abutrikas savainojumu tajā varētu tikt iecirsts paliels robs. Izlases kapteinis joprojām ir viens no 2006.gada finālturnīra galvenajiem varoņiem 34 gadus vecais Ahmeds Hasans, kura kontā valstsvienībā ir 166 mači - ceturtais rezultāts pasaulē! Bet uzbrukumā galvenie spēki acīmredzot būs Dortmundes "Borrussia" spēlētājs Mohameds Zidans un jau pieminētais Moteabs.

Treneris

Ēģiptes izlases galvenais treneris ir 60 gadus vecais Hasans Šehata, kurš pie faraonu stūres ir kopš 2004.gada. Šehata spēlētāja karjeras laikā pārstāvēja "Zamalek", kopumā Ēģiptes čempionātā gūstot 88 vārtus. Tāpat Šehata spēlēja arī valsts izlasē. Trenera karjeru bijušais uzbrucējs uzsāka 1983.gadā. Viņš vadījis vairākus Ēģiptes klubus, "Zamalek" ieskaitot. Šehata šīs tūkstošgades sākumā bija Ēģiptes U-20 izlases galvenais treneris, aizvedot to uz PK finālturnīru. Ar Ēģiptes pieaugušu izlasi viņš divreiz kļuvis par ĀNK uzvarētāju.

Ēģiptes izlases sastāvs

Vārtsargi

SpēlētājsGadiKlubsSp
Essam El-Hadary36Ismaily (Ēģipte)112
Abdelwahed El-Sayed30Zamalek (Ēģipte)26
Mahmoud Abou El-Saoud22El Mansoura (Ēģipte)1

Aizsargi

SpēlētājsGadiKlubsSp
Mahmoud Fathalla27Zamalek (Ēģipte)25
Ahmed Al-Muhammadi22Enppi (Ēģipte)32
Moatasem Salem29Ismailu (Ēģipte)3
Abdel Zaher El Saka35Eskişehirspor (Turcija)110
Hany Saïd29Zamalek (Ēģipte)51
Ahmed Fathy25Al-Ahly (Ēģipte)60
Sayed Moawad30Al-Ahly (Ēģipte)36
Mohamed Abdel-Shafy24Zamalek (Ēģipte)2
Wael Gomaa34Al-Ahly (Ēģipte)88

Pussargi

SpēlētājsGadiKlubsSp
Hosny Abd Rabo25Ahli Dubai (AAE)73
Ahmed Eid Abdel Malek29Haras El Hodood (Ēģipte)33
Hossam Ghaly28Al-Nassr (Saūda Arābija)29
Abdelaziz Tawfik23Enppi (Ēģipte)7
Mohamed Nagy Gedo26Ittihad (Ēģipte)2
Ahmed Hassan34Al-Ahly (Ēģipte)166
Shikabala23Zamalek (Ēģipte)9

Uzbrucēji

SpēlētājsGadiKlubsSp
Mohamed Zidan28Borrussia Dortmund (Vācija)28
Emad Moteab26Al-Ahly (Ēģipte)54
Ahmed Raouf27Enppi (Ēģipte)8
Al-Sayed Hamdy25Petrojet (Ēģipte)2
ValstsSk
Ēģipte19
Vācija1
Saūda Arābija1
Turcija1
AAE1

Ēģiptes izlases vieta FIFA rangā - 24. (augstākā - 15.)

Ēģiptes izlases apakšgrupas spēļu kalendārs

DatumsSpēle
12.janvārisĒģipte - Nigērija
16.janvārisMozambika - Ēģipte
20.janvārisĒģipte - Benina

Kā Ēģiptes izlasei klāsies ĀNK izcīņā?

  • 17

  • 50

  • 58

  • 10



Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2010-01-09 21:08, pirms 14 gadiem
Eomers rakstīja: kaa sauca to speletaju ar ko treneris sadir.saas laikam 2006. gada finalaa, uzbrucejs bija, totenham liakam toreiz spel;eja
Mido.
, 2010-01-09 21:30, pirms 14 gadiem
Kur piektais variants?
, 2010-01-09 21:41, pirms 14 gadiem
kasagrande rakstīja: Kur piektais variants?
piedodiet par sarkasmu - teroristi uzspridzinās autobusu?
, 2010-01-09 21:42, pirms 14 gadiem
Autor, vai ir kāda skaidrība ar to grupu, kur Togo spēlēšana bija plānota? Kādi ir iespējamie risinājumi grupu turnīram?
, 2010-01-09 21:43, pirms 14 gadiem
SAWLE rakstīja: piedodiet par sarkasmu - teroristi uzspridzinās autobusu?
apmēram uz to pusi, reāli šis Nāciju kauss tāds joku turnīrs sanāk.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2010-01-09 21:48, pirms 14 gadiem
goga papukašvili rakstīja: Autor, vai ir kāda skaidrība ar to grupu, kur Togo spēlēšana bija plānota? Kādi ir iespējamie risinājumi grupu turnīram?
Cik saprotu, tad šobrīd paredzams, ka viena grupa būs ar 3 komandām (Togo 3 spēles nenotiks), un cits nekas nemainīsies. Tiesa, laikam vēl notiek mēģinājumi pierunāt Togo palikt.
, 2010-01-09 22:12, pirms 14 gadiem
goga papukašvili rakstīja: Autor, vai ir kāda skaidrība ar to grupu, kur Togo spēlēšana bija plānota? Kādi ir iespējamie risinājumi grupu turnīram?
Skatīt šeit - Togo izlases vārtsarga veselības stāvoklis ir...
Džūds Belingems sitiena izdarīšanas brīdī. Foto: AFP/Scanpix
28

Angļi izglābjas: Belingems un Keins papildlaikā ieved to ceturtdaļfinālā

Šodien 2024. gada Eiropas čempionāta futbolā ceturtdaļfinālu sasniedza Anglijas izlase, kas atspēlējās pret Slovākiju un papildlaikā uzvarēja ar 2:1. Izlīdzinājumu 1:1 angļi panāca otrā puslaika kompensācijas laikā, bet papildlaika sākumā uzvaras vārti Harija Keina kontā.
Lučāno Spaleti. Foto: Reuters/Scanpix
2

Par spīti neveiksmīgam ''Euro 2024'' Spaleti saglabās Itālijas trenera amatu

Lai arī Itālijas futbola izlase sestdien izstājās no 2024. gada Eiropas čempionāta futbolā, šobrīd netiek izskatīta iespēja no galvenā trenera amata atbrīvot Lučāno Spaleti, pauda Itālijas Futbola asociācijas prezidents.
Roberts Zelmanis. Foto: LFF

Zviedrijā miris bijušais Latvijas jaunatnes futbola izlašu spēlētājs Zelmanis

Zviedrijas medijā "Helagotland" publicētas ziņas par jauna vīrieša ķermeņa bez dzīvības pazīmēm atrašanu Zviedrijas otrajā lielākajā salā Ēlandē. Bojā gājušais ir bijušais Latvijas jaunatnes futbola izlašu spēlētājs un vairākus Virslīgas klubus pārstāvējušais Roberts Zelmanis.