Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:282, Did:0, useCase: 3

Latvijas izlasei pietrūkst 10 sekundes, lai uzvarētu zviedrus

Dāvis Dedumets
Dāvis Dedumets

Latvijas izlasei pietrūkst 10 sekundes, lai uzvarētu zviedrus
Latvijas izlasē rezultatīvākais bija Pēteris Trekše
Foto: Ritvars Raits, floorball.lv

Vidzemes Olimpiskajā centrā Valmierā šajā nedēļas nogalē norisinās Četru nāciju florbola turnīrs, kurā Latvijas izlasei pretim stāsies Zviedrijas U23, Somijas U23 un Šveices U23 izlases. Turnīra pirmajā dienā Latvijas izlase pēcspēles metienos ar 7:8 piekāpās zviedriem.

Pirms Latvijas un Zviedrijas izlašu cīņas spēkus savā starpā samēroja pārējās divas izlases, somiem tiekot pie 6:2 panākuma. Vienīgi uzvarētāju komandas spēlētājs Joakims Lunds tika pie vairāk kā viena rezultativitātes punkta, izceļoties ar vārtu guvumu un rezultatīvu piespēli.

Lai gan Latvijas izlases pretiniekos nav Zviedrijas valstsvienība, šīs komandas spēku nedrīkst nenovērtēt, jo visi spēlētāji ikdienā spēlē pasaules spēcīgākajā florbola līgā – Zviedrijas SSL čempionātā, lielai daļai no tiem esot arī vadošo lomu spēlētājiem savās komandās. Cīņa sākās ar nelielu latviešu pārsvaru, kas gan lielā mērā bija skaidrojams ar ātri iegūtu skaitlisko vairākumu. To gan vārtu guvumā neizdevās pārvērst. Tomēr pirmie pie vārtu guvuma tika tieši latvieši, kad 13. minūtē uzbrukumu iesāka Jānis Ragovskis, bet sekojošo Pētera Trekšes diagonālo piespēli vārtu guvumā pārvērta šīs spēles izlases kapteinis Andris Rajeckis – 1:0. Praktiski jau nākamajā uzbrukumā Krišjānis Tiltiņš nopelnīja divu minūšu noraidījumu aiz sāncenšu vārtiem un skaitliskā vairākuma Simons Karlsons ar atkārtotu metienu spēja pārspēt Jāni Salcēviču. Perioda izskaņā vēl viens vairākums latviešiem, kas nevainagojās vārtu guvumā, bet perioda beigās Pēteris Trekše lieliski nospēlēja vārtu priekšā – saņēmis Rolanda Kovaēlvska piespēli, cēsnieks uzcēla bumbiņu augšā un no gaisa raidīja to vārtos – 2:1 pēc 20 spēlētām minūtēm.

Ja pirmajā periodā latviešiem bija sarežģījumi ar pāreju no aizsardzības uzbrukumā, tad otrajā trešdaļā šī problēma lielā mērā tika atrisināta. Kad bija spēlētas tieši četras minūtes periodā, Klāvs Jansons ne bez veiksmes palīdzības pārspēja Zviedrijas čempionu Emīlu Lilju, panākot 3:1. Pēc pāris minūtēm Jansons nonāca aci pret aci, vēlreiz uzveicot zviedru. Savukārt 28. minūtē, kad Treše tika pie saviem otrajiem un izlases piektajiem vārtiem, panākot jau 5:1 vadību, Zviedrijas izlases treneriem nekas cits neatlika, kā ņemt 30 sekunžu pārtraukumu, lai sakārtotu komandas sniegumu. Daļēji to izdevās paveikt, taču Simona Karlsona bīstamā spēle pret Matīsu Kristianu Morozovu plānus lika koriģēt, jo trešdaļas pēdējās piecas minūtes nācās domāt par spēli aizsardzībā, jo nācās cīnīties skaitliskajā mazākumā. Vairākums gan latviešiem joprojām “nestrādāja” uz pārsvaru uz tablo palielināt neizdevās. Taču tik un tā pirms pēdējās trešdaļas rezultāts 5:1 par labu Latvijas valstsvienībai.

Kā jau to varēja gaidīt, ar pavisam citu apņēmību uz trešo periodu laukumā devās zviedru komanda, kas jau 13. sekundē ieguva tiesības spēlēt skaitliskajā vairākumā. Lai gan mazākumu izdevās izturēt, Emīls Kalentuns drīz vien vienus vārtus atspēlēja, bet pēc pāris minūtēm Emīls Ruds panāca jau 3:5. Latviešu treneru korpuss nolēma sasaukt 30 sekunžu apspriedi, taču drīz pēc tās pārsvars bija sadeldēts līdz minimumam. Dzīvi neatviegloja arī Toma Bitmaņa piecu minūšu sods par bīstamu spēli pret Linusu Nestorsonu, taču šo nogriezni latvieši pašaizliedzīgi nospēlēja aizsardzībā, nosargājot vārtus neskartus. Atgriežoties laukumā, Bitmanis ar rezultatīvu piespēli atrada Kevinu Šmitu, kurš vēl pēc minūtes ieripināja bumbiņu tukšos pretinieku vārtos, panākot šķietami drošo 7:4. Taču zviedri nedomāja padoties, spēlējot bez vārtsarga vispirms vienam no rezultatīvākajiem spēlētājiem Zviedrijas Superlīgā Linusam Malmstrēmam iemetot bumbiņu tuvajā augšējā stūrī, tad Filipam Foksam ar tālo metienu panākot 6:7. Ar to arī viss vēl nebeidzās, jo pēc ilgstošas saspēles Filips Eriksons desmit sekundes pirms pamatlaika beigām panāca 7:7.

Turnīra nolikums paredzēja, ka neizšķirta gadījumā uzvarētāja noteikšanai jāizpilda pēcspēles metienu sērija. Arī tajā latviešiem bija vairākas iespējas pielikt punktu, taču ne Moricam Krūmiņam, ne Pēterim Trešem to neizdevās paveikt. Kad Malmstrēms jau otro reizi pārspēja Salceviču, Klāvam Jansonam obligāti bija jāgūst vārti, taču Zviedrijas čempions Emīls Lilja vārtos izrādījās pārāks, tādējādi nodrošinot savai komandai panākumu ar rezultātu 8:7.

Latvijas izlasē par labāko spēlētāju atzina Krišjāni Tiltiņu, kuram rezultatīva piespēle un realizēts pēcspēles metiens. Sestdien pulksten 19:00 Latvijas izlase dosies laukumā atkārtoti, lai sacenstos ar Šveices U23 izlasi.