Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:362, Did:0, useCase: 3

Razma par slavenajiem ''nine-darter'', sezonu un nostiprināšanos ''top50''

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Latvijas vadošais šautriņu metējs Madars Razma šajā sezonā piedzīvojis pilnu emociju gammu – no lieliem klupieniem līdz skaistām uzvarām un jauniem sasniegumiem. Tuvojoties sezonas noslēgumam, portāls ‘’Sportacentrs.com’’ aicināja Razma uz sarunu, lai analizētu šogad iespēto, slavenos ‘’nine-darter’’ un kādi mērķi nosprausti sezonas noslēgumam.

Madars Razma šobrīd ‘’Order of Merit’’ ierindojies 50. vietā, kas paša vārdiem ir arī viens no mērķiem – būt starp labākajiem 50 šautriņu metējiem pasaulē. Sezona, kas sākās ar veiksmīgu startu ‘’UK Open’’, sagriezās kājām gaisā vasarā, bet vēlāk apmeta kūleni rudens pusē, atnesot skaistu uzvaru pār Neitanu Aspinalu, divus ''nine-darter'' pēc kārtas un labākus rezultātus. Sezonā Madaram atlikuši divi turnīri – ‘’Player’s Championship’’ fināls no 26. līdz 28. novembrim, kā arī gada nozīmīgākais turnīrs – pasaules čempionāts, kas sāksies 15. decembrī.

- Pamanīju, ka laika gaitā esi mainījis dziesmu, kuras pavadībā dodies uz skatuvi TV turnīros. Ja agrāk tev bija ‘’The Proclaimers’’ - ‘’I’m Gonna Be’’, tad tagad ir cita. Kāpēc tā?
- ‘’I’m Gonna Be’’ nevarēju lietot PDC apritē, jo cits spēlētājs - Roberts Torntons to jau izmantoja, tāpēc man lūdza mainīt. Kad mainīju dziesmu, atrados Vācijā Eiropas tūres sacensībās un menedžeris man ieteica šo Bon Jovi dziesmu (''Livin' On A Prayer'' - T.M.), kam arī piekritu.

- Pasenā intervijā ‘’Sporta studijai’’ teici, ka dziesma palīdz tev sagatavoties. Kā ir šobrīd ar šo aspektu?
- Vairs tik ļoti tam nepievēršu uzmanību. Visa mana sagatavošanās kļuvusi krietni citādāka nekā tā bija laikā, kad sāku nodarboties ar šautriņu mešanu. Pie tam, pēdējos TV turnīros pirmajās kārtās abi spēlētāji uz skatuves dodas vienlaicīgi bez savas walk-on dziesmas.

- Sezona šobrīd nonākusi tās otrajā pusē. Ir izdevies līdz šim sasniegt cerēto, vai tomēr kaut kur ir zināms rūgtums?
- Kopumā sezona bijusi ļoti raiba un ar lieliem kāpumiem un kritumiem. Galvenais mērķis – kvalificēties pasaules čempionātam ir sasniegts. Sezonas sākums bija labs, vidus bēdīgs, bet tagad viss atkal virzās pozitīvā gultnē. Sezonas sākuma veiksmīgais sniegums bija kā turpinājums sekmīgajai iepriekšējai sezonai. Vēlāk aptuveni pusgadu bija sausais periods, kad zaudēju vairāk kā uzvarēju. Gar degunu aizgāja potenciālais ‘’World Matchplay’’, bet atgūties izdevās vien augusta beigās ‘’Nordic&Baltic’’ turnīros Islandē. Tie turnīri atjaunoja manī pārliecību, kas vēlāk atbalsojās rezultātos. Varbūt Ungārijā Eiropas tūrē neuzvarēju, taču sniegums un sajūtas bija krietni labākas par jūliju, kad spēlēju un neko nevarēju iemest. Pārliecība ir atpakaļ - nav vairs jāstaigā ar rūgtumu sejā un domām, ka neko nevaru iemest.

- Saprotu gan, ka sezonas vidus neizdevās kā cerēts ģimenes apstākļu dēļ. Vai tomēr bija arī citi iemesli?
- Protams, zemapziņā par to aizdomājies. Noteikti, ka tas atņēma daļu koncentrēšanos uz turnīriem, taču teikt, ka tieši šo iemeslu dēļ, gan nevarētu. Aizbraucot uz turnīru, viss sākas no nulles – man ir jāiet un jāspēlē. Vairāk man tika ietekmēti treniņu apstākļi, kamēr atrados Latvijā.

- Kā ir ar treniņu darbu šobrīd – zinu, ka pirms ‘’World Series of Darts’’ fināla ar to tev bija pašvaki.
- Pirms Amsterdamas tiešām nesanāca daudz trenēties. Gada beigās man bija ieplānotas divas treniņu nedēļas nogales Zviedrijā, no kurām ‘’Player’s Championship’’ fināla dēļ palikusi ir viena. Meklēju treniņu variantus – ja ne mājās, tad vismaz ārpus Latvijas. Iespējams, pirms pasaules čempionāta kopā ar Dariusu Labanausku dosimies trenēties pie Reimonda van Bārnevelda.

- Apsveicu tevi ar tūres kartes noturēšanu 2022. gadam. Pats jūti, ka esi piederīgs pasaules labākajiem 64 spēlētājiem?
- To, ka saglabāšu tūres karti, zināju jau pēc pagājušās sezonas. Ja neko neuzvarētu, tad nāktos uztraukties, bet kopumā bija skaidrs, ka noturēšu. Labāko 64 vidū jūtos iederīgs. Mērķi gan ir augstāki – tikt vismaz labāko 50 vidū, un censties spert solīti tālāk.

- Izskatās gan, ka ar katru gadu PDC apritē konkurence par tūres kartes noturēšanu paliek arvien saasinātāka.
- Līmenis izlīdzinās, jo pievienojušies ir pusprofesionālie spēlētāji. Lai arī turnīri šiem šautriņu metējiem atsāk notikt, tomēr arī viņiem sevi kaut kur ir jāapliecina. Lielākā daļa pārcēlās uz PDC sistēmu. Ir tikai likumsakarīgi, ka kāds no viņiem pastiprina mūsu vidi.

- ’’World Series of Darts’’ noteikti bija notikums šautriņu līdzjutējiem Latvijā, taču vispirms ‘’Nordic Darts Masters’’ ietvaros pirmo reizi TV turnīrā apspēlēji ''top10'' spēlētāju Neitanu Aspinalu. Tā bija tava karjeras lielākā uzvara?
- Teiktu, ka nē! Jā, tas bija televīzijas turnīrs, bet tas nebija reitinga turnīrs. Šīs sacensības bija pieredzes krāšanai un soļa uz priekšu speršanai pēc neveiksmīgā posma vasarā. Uzvara iedeva spēcīgu pārliecību turpmākajai sezonai. Esmu jau karjeras laikā uzvarējis gan Praisu, gan van Gervenu, gan Aspinalu un citus, taču, protams, citādāk to paveikt ir televīzijas turnīrā. Tas bija patīkami, es to izbaudīju, bet tā bija tikai viena spēle.

-’’World Series of Darts’’ fināls Amsterdamā tev noslēdzās ātri un ne sevišķi veiksmīgi. Sociālajos tīklos iemeslus esi skaidrojis, bet tomēr – maz trenējies vai psiholoģiski nebiji gatavs?
- To spēli zaudēju psiholoģiski. Aizlidoju divas dienas iepriekš, un jutos labi. Pamētāju šautras, viss krita, un šķita, ka viss būs kārtībā. Jau pamostoties spēļu rīta un ejot brokastīs, jutu aizdomīgu stresu. Nevaru izskaidrot, kas uznāca, jo visu laiku sev ieskaidroju, ka šis nav reitinga turnīrs un tas man neko neizšķirs.

- Mervins Kings pret tevi nespēlēja tik labi kā dienu iepriekš pret Džeimsu Veidu.
- Tas bija skaidrs! Var uzmest 105 vidējos punktus divas dienas pēc kārtas, bet ne 115. Tas ir līdzīgi, kā mēs smejamies par maniem ‘’nine-darter’’, un kad ko tādu vēlreiz atkārtošu. Ļoti labi apzinos, ka tuvākajā laikā tas neizdosies.

- ’’Sky Sports’’ komentētāji konkrētajā spēlē pret tevi bija visnotaļ kritiski, sakot, ka tu uz skatuves īsti nezini, ko dari.
- Pēdējā laikā tā dažreiz ir gadījies. Brīžiem pats nesaprotu, kur man jāmet un kā man jāspēlē. Domāju, ka tas ir saistīts ar neveiksmīgo vasaru, kurā nedaudz pazaudēju spēles garšu. Spēli sākt ar metieniem trīskāršajos 19 gan biju plānojis. Trīskāršo 18 nepielietoju daudz, bet metieni trīskāršajā 17 ir manā stilā, jo ir daudz vieglāk no 19 sektora pāriet uz 17. 18 sektors man kopumā nepatīk, taču, ja nekas nekrīt, tad jāmēģina arī šie.

- Tavi divi slavenie ‘’nine-darter’’ pēc kārtas. Esi kļuvis par pirmo aiz Fila Teilora, kam tas ir izdevies. Ko tu esi par šo sasniegumu saņēmis bez uzslavām no faniem un, iespējams, citiem šautriņu metējiem?
- Jāsaka, ka ‘’nine-darteri’’ nedaudz sabojāja nākamo nedēļu pirms Amsterdamas. Neslēpšu – pēc šī notikuma bija liela interese no medijiem, saņēmu daudz ziņu – tas nedaudz mani izsita no līdzsvara. Neteikšu, ka lidinājos mākoņos, taču nedaudz grūtāk koncentrēties gan bija. Prieks ir par sasniegto pusfinālu ‘’Pro’’ tūrē, jo viens labs skrējiens palīdzēja kvalificēties spēlētāju čempionāta finālam. Par pašiem ‘’nine-darter’’ – tie ir tikai divi legi. Pat teikšu, ka otrais pret Luku Hamfrīzu bija daudz svarīgāks kā pirmais. Pēdējās cīņās pret Hamfrīzu biju zaudējis, tāpēc šī uzvara bija kā mājiens viņam, ka ar pliku roku mani apspēlēt nevar.

- Bet tomēr nenoniecināsim sasniegto – divi ‘’nine-darter’’ pēc kārtas šķiet tev pirmo reizi karjerā.
- Pirms tam man bija ‘’nine-darter’’ Latvijas reitinga sacensībās un pirms diviem gadiem PDC ietvaros. Katrs šādi noslēgts legs ir ar ko īpašs, taču jāsaka, ka mēs kā sportisti ejam uz maksimumu. Netrenējamies, lai katru legu noslēgtu ar 12 šautriņām. Pie tam, pēdējā laikā arvien biežāk tiek uzmesti ‘’nine-darteri’’. Mēs jau smejamies, ka ir jāmaina noteikumi…

- Sezonas noslēgumā tev palikuši divi turnīri – ‘’Player’s championship’’ fināls un pasaules čempionāts: ar kādiem mērķiem dodies uz šiem turnīriem?
- Par pasaules čempionātu vēl neesmu domājis, jo tikai decembra sākuma notiks izloze, pēc kuras arī varēs vairāk spriest. Jāskatās gan, ko ielozēs, gan arī kāds būs spēļu kalendārs. Pirms gada otrā kārta bija sešas dienas pēc pirmās, kas man ne sevišķi patika. Spēlētāju čempionātā van den Bergs kopumā man ir ērts pretinieks. Vēl gan ir jautājums, vai Dimitri vispār uz turnīru aizbrauks, jo viņa ģimenē gaidāms pieaugums.

- Bet gan jau vēlies demonstrēt savu labāko spēli.
- Protams! Man katrā legā nav citu domu, kā iemest ‘’nine-darter’’ un katrā spēlē nav citu domu, kā iet uzvarēt. Uz turnīru nevar braukt ar domu, ka šodien būšu apmierināts ar uzvarētām divām spēlēm. Tad vispār neko neuzvarēsi.

     [+] [-]

, 2021-11-16 13:50, pirms 2 gadiem
Diezgan pliekana intervija. Man, kā cilvēkam, kurš seko šautrām, nebija interesanti lasīt.
Lai veicas PČ!

     [+] [-]

, 2021-11-16 22:37, pirms 2 gadiem
Šautras ik pa laikam paskatos tikai kādu otro gadu, bet ir ļoti patīkami, ka vismaz ir viens savējais TV turnīros. Veiksmi, Madar!