Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:362, Did:0, useCase: 3

Šautriņu mešanas festivāls "Latvia Open 2008" noslēdzies

Pagājušā nedēļas nogalē "Maritim Park Hotel" telpās Rīgā norisinājās pasaules reitinga sacensības šautriņu mešanā, kuras galu galā izvērtās kā liels sporta festivāls. Uz sacnesībām bija ieradušies 89 kungi un 25 dāmas no Latvijas, Skotijas, Dānijas, Holandes, Beļģijas, Zviedrijas, Somijas, Ukrainas, Lietuvas un Igaunijas.

Ja nerunājam par sportiskiem rezultātiem, tad var teikt, ka šīs sacensības izvērtās par lielāko un krāšņāko šautru festivālu visā Baltijā. Mūsu viesi no citām valstīm ļoti atzinīgi novērtēja augsto organizatorisko līmeni. Skoti izcēlās visu vidū protams esot ķiltos un nemitīgi skandējot visdažādākās dziesmas. Turnīra gaitā viņiem pieslēdzās arī pārējie sacensību dalībnieki. Pavisam noteikti Skotijas pārstāvji šogad bija kolorītākie sacensību viesi.

Sacensības tradicionāli sākās piektdienas vakarā ar pielozēto pāru turnīru. 23 pāru konkurencē pirmo vietu ieņēma vietējā Žaņa Buklovska un zviedra Oskara Lukasiaka duets, kuri finālā ar 4:0 atstāja sausā holandieša un igauņa duetu. Trešo vietu ieņēma latviete Sandija Andersone duetā ar Skotijas pārstāvi un vēl viens skotu duets. Pēc pirmās un arī pārējām sacensību dienām notika grandiozs “afterparty” pasākums šautriņu metēju un rokeru krodziņā “5 Vilki” ar dziesmām dejām un protams šautriņu mešanu.

Sestdienā notika individuālās sacensības dāmu un kungu konkurencē. Bija ieradušies ļoti spēcīgi pārstāvji, tai skaitā arī iepriekšējā gada Latvia Open čempiona titula īpašnieks 17 gadīgais Oskars Lukasiaks no Zviedrijas, Dānijas reitingā augstas vietas ieņemoši spēlētāji, kā arī tuvo kaimiņzemju spēcīgākie spēlētāji. Kungu konkurencē no mūsējiem līdz 9. vietai spēja aizkļūt divi Latvijas izlases pārstāvji Žanis Buklovskis un Arnis Vents, kā arī Vinets Arājums Mareks Gražuls, Guntars Grebskis un Pēteris Alberliņš. Bet tas diemžēl bija arī viss uz ko mūsējie bija spējīgi. Pirmajā pusfinālā tikās Skotijas un Dānijas pārstāvji. Skots nodemonstrēja fantastisku spēli un savu oponentu atstāja sausā 4:0. Otrajā finālā tikās Baltijas spēcīgākais spēlētājs lietuvietis Arūnas Čiplys ar vēl vienu dāni. Šajā divcīņā uzvaru svinēja Arūnas ar 4:2 pārspējot savu oponentu. Pēc pusfināliem visiem bija skaidrs, ka fināls varētu būt gana intriģējošs un tā arī notika. Sākotnēji skots ātri izvirzījās vadībā ar 2:0, bet lietuvietim izdevās spēli izlīdzināt un tad jau spēle ritēja punkts punktā un intriga saglabājās līdz pēdējam. Izšķirošo legu veiksmīgāk uzsāka Arūnas, taču lega galotnē lieliska izdevība noslēgt spēli savā labā pavērās Skotijas pārstāvim. Taču šoreiz veiksme nebija viņa sabiedrotā un netika trāpīts dubultajā sektorā. Šo izdevību Arūnas izmantoja un ar pirmo šautriņu noslēdza spēli savā labā tādējādi savā karjerā izcīnot līdz šim prestižāko titulu par ko jau ir uzspējusi pavēstīt Lietuvas prese.

Dāmu konkurencē sacensību scenārijs bija daudz savādāks. Te kārtējo reizi abas Latvijas izlases pārstāves parādīja visiem, kāpēc tieši viņas šogad ir izlasē. Pirmajā dāmu pusfinālā tikās viena no labākajām Zviedrijas spēlētājām Maud Jansson un šī gada Baltijas čempione Ieva Brikmane-Buklovska. Spēle bija ļoti spraiga, bet Ievai šoreiz nedaudz pietrūka meistarības, lai pieveiktu daudz zviedrieti kurai ir lielāka pieredze šajā sporta veidā. Tādējādi Maud ar 4:2 pieveicot Ievu iekļuva finālā. Otrajā pusfinālā tikās dāniete Gitte Nielsen un pieckārtējā Latvijas čempione Zeltīte Putniņa. Šajā spēlē bija ļoti līdzīga spēkošanās un tikai uzvarot izšķirošajā legā Zeltīte iekļuva finālā. Finālā gan Zeltītei nācās atzīt zviedrietes pārākumu ar 1:5, lai gan izdevības aizķerties spēlē bija. Latvijas atklātā čempionāta čempiones titulu izcīnīja zviedriete.

Pāru sacensības mūsu kungiem nebija veiksmīgākas par iepriekšējo dienu un uz pjedestāla kāpa tikai viesi. Bet arī šeit fināla sacensības izvērtās par īstu trilleri, kurā tikai pašā izskaņā ar rezultātu 5:4 uzvaru pār leišu duetu svinēja zviedri Oskars Lukasiaks un Peters Lindells. Trešajā vietā palika leišu un dāņu dueti.

Savukārt dāmu konkurencē vis bija savādāk uz pjedestāla no astoņām spēlētājām septiņas bija mūsējās un viena lietuviete. Pirmo vietu ar rezultātu 5:1 izcīnīja Zeltīte Putniņa un Vita Grebska finālā pārspējot Natāliju Zeleniku un Aretu Kovaļevsku. Trešās vietas ieņēma Ilona Ziemele ar Birutu Skvirecku un Ieva Brikmane Buklovska ar Vilmu Armalieni.

Kungu un dāmu laikā finālos notika arī sadziedāšanās starp Skotijas un Lietuvas pārstāvjiem, kuriem pievienojās arī citi sacensību dalībnieki. Kā izteicās Skotijas pārstāvji, tad tik grandiozās un labi noorganizētās sacensībās viņi nekad nav bijuši. Viss esot fantastiski un cilvēki šeit ir ļoti laipni. Pilnus sacensību rezultātus ir iespējams atrast Latvijas Darts organizācijas oficiālajā mājas lapā latviadarts.com. Un drīzumā tiks pievienots arī video sižets no šīm sacensībām.

Nākamās Latvijas reitinga sacensības notiks šī gada 1.novembrī Saulkrastos.

Informāciju sagatavoja:
Latvijas Darta Organizācija