Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Vai ieteicams sievietei nodarboties ar sportu?

Mūsu dienās lepojās ar panākumiem, kas sasniegti sievietes fiziskā attīstībā un skaitās par neapstrīdamu faktu, itkā fiziskas spēles un vingrošanās pacēlušas netik sievietes veselību, bet arī skaistumu. Bet piepeši, klasiskajā sieviešu sporta valstī, Anglijā paceļas balsis, kas sāk apšaubīt sporta ieteicamību priekš sievietes un sevišķi priekš tās skaistuma un atrod, ka šolaiku jaunavas skaistuma ziņā ir daudz palikušas pakaļ savām vecmāmiņām.

Šādas balsis Amerikā un Anglijā pēdējā laikā sāk parādīties ļoti bieži. Vienu no šādiem pievedīsim Mariot Vatsona rakstu, kurš parādījies kādā angļu laikrakstā un lai gan tas vairāk zīmējās uz viņa dzimtenes sievietēm, tad tomēr vispāri tas intresants un der arī mūsu sievietei ar to iepazīties.

«Pēdējos gadu desmitos» raksta autors, «sievietes fiziskā attīstībā ir noticis vesels apvērsums. Skolās meitenes nodarbojās netikvien ar ģimnastiku: augstākā mērā tiek piekopta arī fektēšanās māksla, riteņbraukšana, jāšana, šaušana, tenisspēle, kroketes, kājbumbu sports u. t. t. Rodas jautājums, kādus labumus gūst sieviete no šādas nodarbošanās? Ņemot vērā dzimstību skaita samazināšanos, šis jautājums ir no liela svara priekš pašas tautas.

Agrākos sieviešu tipus mēs sastopam tik vēl uz Du-Moljera zīmējumiem. Viņš rada mums skaistu, pilnīgi attīstītu meiteni, pēc miesas būves atgādinošu Milosa Veneru. Tanī laikā sevišķi bij cieņā «The Viqueen» (saīsināts karalienes Viktorijas vārds) tipi, un mazas resnas sievietes nebij modē. Tāpēc krokets tika nobīdīts pie malas un tā vietu ieņēma tenis, velosipēds un citas straujas kustības nāca modē. Bet tagadējai meitenei nav nekā kopēja ar «Viqueen». Pareizi, viņa gan ir liela auguma, bet ar daudz citiem galveniem trūkumiem jo sieviete nav radīta priekš sporta. Vienīgo, ne tikai dabisko, bet arī veselīgāko kustību — pastaigāšanos — sieviete ir atmetusi. Šolaiku sieviete jau no bērnības nododas nedabiskiem atlētiskiem trikiem un kustībām, tā bojājot ne tikai savu figūru, bet arī veselību, un bieži turpina to līdz pat laulībai un pat vēl pēc tam. Viņa stiepjas garumā, paliek ar vāji attīstītām krūtīm un atstāj noziedējušas sievietes iespaidu. Pēc miesas attīstības viņas vairāk tuvojās vīriešiem bez veselīgām sievišķīgām līnijām un skaistām, graciozām kontūrām. Piemēriem par senatnes cilvēku un tagadējo mežoņu sievietēm, vajadzētu viņas no tam atturēt. Indiānietes, austrālietes, nēģeru sievietes un vispār visas citas, kas nodarbinātas pie smagiem fiziskiem darbiem, agri zaudē savas formas un skaistumu. Jauna mežone, vesdama brīvu, veselīgu dzīvi, skaista; padzīvojušas — zem smagu darbu jūga — riebīgas.

Agrākie dzejnieki, apdziedot savas skaistules-varones, tēloja tās noapaļotām formām un neliela auguma. Tagadējās varones turpretī tiek tēlotas garas un lokanas . . . Amerikā šis trūkums sajūtams vēl spilgtāki; tagad tur vairs neatrast Dana Gibeka tipus, tāpat kā Anglijā Du-Moljera ideālus. Ja sievietes nepārtrauks pārāko nodošanos sportam, nerunājot jau nemaz par citiem iemesliem, tad cilvēka dzimums ies uz beigām. Galvenais sievietes skaistums un pievilcīgums sastāv iekš viņas sievišķīguma. Kura sieviete tad ir skaista ar muskuļainām, grumbotām miesas formām? Tagadnes sieviete skaistuma un veselības ziņā ir palikusi daudz pakaļ savai mātei un vecmāmiņai: nepareiza audzināšana viņai nedod izmantot šo laiku dzīves labākos higiēnas sasniegumus. Viņa varbūt arī atrodas labākā gaisā, bet dzīvo neveselīgāki. Mūsu vecmāmiņas dzemdēja veselīgus bērnus. Ar sievišķīguma beigšanos, roku rokā iet uz beigām arī veselīgu un skaistu bērnu audzināšana. Šolaiku ģimenes paliek ne tikai arvienu mazākas bet arī to iekārta ir mākslīgāka. Mūsu meitenes tiks tā audzinātas, ka pa lielākai daļai nebūs spējīgas izpildīt savus dabiskos uzdevumus. Vai atstās iespaidu uz sievieti šis arguments, es nezinu. Bet viņu katrā ziņā jūtīgi pārsteigs tas fakts, ka caur pārmērīgu sporta piekopšanu zūd tās skaistums un pievilcīgums . . .»

Sporta Pasaule: Pirmdiena, 6. jūnijs, 1932

Izmantotie resursi:
periodika.lv

  +1 [+] [-]

, 2010-04-01 13:33, pirms 14 gadiem
Seks ir sports?

  +3 [+] [-]

, 2010-04-01 13:36, pirms 14 gadiem
Protams

     [+] [-]

, 2010-04-02 10:41, pirms 14 gadiem
Jā,bet tikai ar vingrošanu(Atbilde virsrakstam)