Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

LOK budžets 2023. gadā sasniedz nepilnus 12 miljonus eiro

Agris Suveizda

LOK budžets 2023. gadā sasniedz nepilnus 12 miljonus eiro
LOK Ģenerālā asambleja. Foto: LOK/ Edijs Pālens/ LETA

LETA. Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) 2023.gada budžets sasniegs 11 739 357 eiro, izriet no LOK Ģenerālajā asamblejā ceturtdien uzklausītā ziņojuma par komitejas šī gada budžeta struktūru.

Ziņojot par LOK 2023.gada budžeta struktūru, LOK finanšu direktore Aija Buša uzsvēra, ka tas veidots kā stabils un prognozējams bezdeficīta budžets, neskatoties uz to, ka tika apturēts "Latvijas Valsts mežu" ziedojums un gads iesākts ar tehnisko valsts budžetu.

Budžeta galvenā prioritāte ir līdzfinansējums Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) sastāva sportistu treniņu un sacensību izdevumu segšanai, tai skaitā pabalstu izmaksai - 4 015 009 eiro (34,20%). Pieskaitot finansējumu LOV 1 731 460 eiro (14,75%) darbības nodrošināšanai, teju 49% no organizācijas budžeta tiek novirzīti, lai finansētu LOV visu sastāvu sportistus.

Valsts budžeta finansējums ir nemainīgi palicis 2022.gada apmērā 6 790 000 eiro. Lai arī 2023.gada budžets ir mazāks nekā 2022.gadā, tas nodrošina LOK prioritāro uzdevumu realizāciju, tostarp Olimpiskās kustības jaunatnes un izglītības programmas, kā arī Latvijas komandas dalības nodrošināšanu Eiropas spēlēs Krakovā un Pasaules pludmales spēlēs Bali.

Savukārt, izvērtējot sasniegtos sportiskos rezultātus pagājušajā gadā, LOK ģenerālsekretārs Kārlis Lejnieks izcēla labo sadarbību ar sporta veidu federācijām, kas, izstrādājot atlases kritērijus, spēja nodrošināt to, ka jaunatnes Olimpiskajās sacensībās piedalās tajā brīdī spēcīgākie un konkurētspējīgākie sportisti.

Tāpat Lejnieks, runājot par LOV, norādīja, ka tiks paplašināts sportistiem sniegto pakalpojumu klāsts, kā arī uzsākta komandu sporta spēļu izlašu apkalpošana. Tiks analizēta arī LOV ģeogrāfiskās atrašanās vietas maiņa.

Jau ziņots, ka Ģenerālās asamblejas laikā organizācijas prezidents Žoržs Tikmers norādīja, ka LOK ir gatava kļūt par Latvijas sporta nozares vadošo organizāciju, kas var uzņemties atbildību par nozares attīstību un kļūt par galveno sadarbības partneri Izglītības un zinātnes ministrijai, kā arī uzsvēra organizācijas stingro un nemainīgo pozīciju Ukrainas jautājumā, vienlaikus nodrošinot Latvijas sportistu tiesības gatavoties un piedalīties 2024.gada Parīzes olimpiskajās spēlēs.

Izmantotie resursi:
LETA