Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Jūrmalas Sporta skola strādā jau 60 gadus

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Jūrmalas Sporta skola strādā jau 60 gadus
Laura Ikauniece un Andis Austrups
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, F64

Šodien, 29. novembrī, Jūrmalas Sporta skola, kas izaudzinājusi daudzus Latvijā un starptautiskā mērogā pazīstamus izcilus sportistus, atzīmē savu 60 gadu jubileju. Par godu skolas jubilejai svinīgā sarīkojumā ar Izglītības un zinātnes ministrijas Goda rakstiem un Jūrmalas pilsētas domes Atzinības rakstiem tiks apbalvoti ilggadējie sporta skolas darbinieki un treneri, informē pilsētas pašvaldība.

Šajā dienā 60 gadu jubileju atzīmē arī tās direktore Raisa Kraukste, kas Jūrmalas sporta skolā strādā jau 39 gadus.

Šodien populārā vieglatlēte Laura Ikauniece, Londonas Olimpisko spēļu 9. vietas ieguvēja, pasaules čempionāta 11. vietas ieguvēja un pasaules universiādes vicečempione ir Jūrmalas Sporta skolas audzēkne. „Priecājos par iespēju nodarboties ar vieglatlētiku Jūrmalas Sporta skolā, izmantot Slokas stadionu, kas ir viens no labākajiem Latvijā, trenēties Jūrmalas kāpās, mežos un pludmalēs! Ar Jūrmalas pilsētas domes atbalstu sporta skola man palīdzēja sagatavoties Londonas olimpiskajām spēlēm, un pašreiz man ir dota iespēja piedalīties treniņu nometnē, lai sagatavotos ziemas vieglatlētikas sezonai un, protams, Olimpiskajām spēlēm Riodežaneiro, Brazīlijā," saka Ikauniece.

Savas pastāvēšanas 60 gadu laikā Jūrmalas Sporta skola ir kļuvusi par nozīmīgu sporta izglītības bāzi, kur var apgūt astoņas profesionālās ievirzes licencētas sporta izglītības programmas. Skolā patlaban ir 525 audzēkņi, kas mācās basketbola, burāšanas, handbola, hokeja, mākslas vingrošanas, tenisa, vieglatlētikas un volejbola nodaļās. Vēl gandrīz 200 bērnu un jauniešu Jūrmalas Sporta skolā apgūst interešu izglītības sporta programmas aerobikā, estētiskajā vingrošanā, džudo cīņā un vispārējā fiziskajā sagatavotībā ar dažādu sporta veidu elementiem.

Jūrmalas Sporta skolas audzēkņi gūst uzvaras čempionātos Latvijā un starptautiskā mērogā: Ilona Dramočonoka un Tīna Laura Graudiņa (vieglatlētika), Latvijas valsts izlases dalībnieces Laima Elza Lipkina un Veronika Mahmudova, Anna Marija Cekule, Milena Soika, Marta Mackēviča (mākslas vingrošana), Monika Kavace un Anna Babņejeva (teniss), Ričards Zvilna (burāšana). Jūrmalas Sporta skolas audzēkņi ir arī Latvijas valsts izlases dalībnieki Ieva Tīmane, Amanda Švedenebrga, Demija Druzika, Edgars Šterns-Stirne, Mārcis Egle (basketbols), Alberts Gulbis un Ričards Jablonskis (handbols) un Eva Deisa un Relda Vītola (volejbols).

Patlaban skolā strādā tādi lieliski treneri kā Andis Austrups, kuru 2012. gadā Eiropas Vieglatlētikas asociācija atzinusi par labāko treneri, mākslas vingrošanas treneres Jeļena Tihaja, Natālija Maculēviča un Ilvija Japiņa, basketbola treneri Ludmila Butāne un Broņislavs Butāns, kas izaudzinājuši Latvijas izlases dalībnieku Mārtiņu Meieru, un Mārtiņš Liepa, handbola treneris Māris Meiers un citi labi speciālisti. Sporta skolā savas trenera gaitas ir sācis arī starptautiski pazīstamais basketbola treneris Ainars Zvirgzdiņš, kas līdz olimpiādei Pekinā 2008. gadā aizvadīja jūrmalnieci Ievu Tāri.

Skolas kādreizējie audzēkņi atgriežas skolā kā treneri ar jaunām idejām un vēlmi veltīt sevi jauno sportistu sagatavošanai - Ieva Tāre, Andris Steļmahs (basketbols), Olga Timofejeva (mākslas vingrošana), Nils Ivanovs (teniss) jau ir apliecinājuši sevi kā augsta līmeņa speciālisti.

Pateicoties skolas pirmajiem treneriem Zigrīdai Lenspelniecei (sporta vingrošana), Ārijai Mellupei (teniss), Baibai Kaimiņai (mākslas vingrošana), Oļģertam Mentelim, Ilmāram Pirtniekam (basketbols), Līgonim Zatleram, Rūdolfam Melleram (handbols), Jūrmalā ir iedibinātas spēcīgas sporta tradīcijas.

Arī agrākos gados Latvijas čempionu godā un Eiropas un pasaules čempionātu dalībnieku vidū bijuši daudzi Jūrmalas Sporta skolas audzēkņi: sporta vingrotājas Mārīte Liberte, Larisa Karukovska-Orlova un Tatjana Tretjakova, mākslas vingrotājas Natālija Ķīse-Maculēviča, Līga Kalniņa, Inga Bomīte-Emuliņa, Inese Medvedska, Nadežda Gromova, Dace Vende, basketbolistes Ieva Tāre, Ilze Auziņa, Inese Goldberga un Ligita Ķirse, basketbolisti Guntis Lukševics, Ojārs Kehris, Jānis Ruksis, Artūrs Sproģis, Jānis Butāns, tenisisti Ilze Ķēviša, Ilze Vējiņa un Ģirts Auškāps, handbolisti Ivars Dumerāns, Aigars Pilskalns, Linārs Bolgzds, Edgars Kukša un Edvīns Latkovskis.

Jūrmalas Sporta skola dibināta 1953. gadā toreizējā Rīgas Jūrmalā kā 2. Rīgas pilsētas bērnu sporta skola, kurā darbojās sešas nodaļas - sporta vingrošanas, tenisa, vieglatlētikas, riteņbraukšanas, slēpošanas un peldēšanas nodaļas. Skola vairākkārt mainījusi savu nosaukumu, bet kopš 2000. gada tai ir pašreizējais nosaukums - Jūrmalas Sporta skola. Pirmais sporta skolas direktors bija Teodors Vilemsons, kas skolu vadīja no 1953. līdz 1955. gadam; Roberts Veidemanis - no 1955. līdz 1959. gadam, Arvīds Kempels - no 1959. līdz 1964. gadam, Zigurds Miķelsons - no 1964. līdz 1982. gadam, no 1982. līdz 1986. - Voldemārs Zūbergs, bet kopš 1986. gada, jau 39 gadus, Jūrmalas Sporta skolu vada Raisa Kraukste.

izmantotie resursi:
jurmala.lv